Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 38 от 10.V

ИНСТРУКЦИЯ ЗА РЕДА И НАЧИНА, ПО КОЙТО МИНИСТЕРСТВАТА, ВЕДОМСТВАТА, ПРЕДПРИЯТИЯТА И ОРГАНИЗАЦИИТЕ МОГАТ ДА КУПУВАТ СТОКИ И МАТЕРИАЛИ ОТ ТЪРГОВСКИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ И ОРГАНИЗАЦИИ НА ЕДРО И ДРЕБНО

 

ИНСТРУКЦИЯ ЗА РЕДА И НАЧИНА, ПО КОЙТО МИНИСТЕРСТВАТА, ВЕДОМСТВАТА, ПРЕДПРИЯТИЯТА И ОРГАНИЗАЦИИТЕ МОГАТ ДА КУПУВАТ СТОКИ И МАТЕРИАЛИ ОТ ТЪРГОВСКИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ И ОРГАНИЗАЦИИ НА ЕДРО И ДРЕБНО

Издадена от министъра на вътрешната търговия, министъра на финансите, Държавната планова комисия, Българската народна банка, Централното статистическо управление и Централния кооперативен съюз

Обн. ДВ. бр.38 от 10 Май 1960г.

1. Министерствата, ведомствата, предприятията и организациите, включително и ТКЗС, се снабдяват със стоки и материали за домакински нужди и текущ ремонт от търговските предприятия на едро и на дребно.

Със стоки и материали, невключени в номенклатурата на търговските предприятия и организации на едро и на дребно, те се снабдяват по досегашния ред, т.е. по плана за материално-техническото снабдяване.

2. трудово-кооперативните земеделски стопанства се снабдяват с дребен земеделски инвентар - невключен в номенклатурата за материално-техническо снабдяване, предназначен за дребни стопански нужди, от търговските предприятия и организации на дребно по цени на дребно.

3. Стоките и материалите, които имат установени единни държавни цени на дребно, се продават на министерствата, ведомствата, предприятията и организациите, включително и ТКЗС, за домакински нужди и текущ ремонт от търговските предприятия и организации на едро и на дребно по цени на дребно.

Стоките, за които няма определени единни държавни цени на дребно, се продават на министерствата, ведомствата, предприятията и организациите, включително и ТКЗС, за домакински нужди и текущ ремонт по цени на дребно, образувани по калкулативен път, съгласно указанията на стр. 14 в книжката "Търговски отстъпки и надценки за търговските предприятия на едро и дребно" от 1956 г.

4. С каменни въглища и дърва за отопление министерствата, ведомствата, предприятията и организациите, включително и ТКЗС, се снабдяват чрез търговските предприятия по утвърдено от народния съвет разпределение, което се извършва съобразно количеството отоплителни материали, предвидени по плана за окръга.

С лекарствата за обзавеждане и поддържане на аптечки за първа помощ министерствата, ведомствата, предприятията и организациите, включително и ТКЗС, се снабдяват от аптеките.

5. Министерството на народната отбрана, Министерството на вътрешните работи и Управлението на трудовата повинност, когато се снабдяват със стоки и материали за домакински нужди и текущ ремонт направо от производствените предприятия, купуват стоките и материалите по цените и условията, вписани в съответните ценоразписи или Решение № 19 на бившата Комисия по цените при ДПК от 13 май 1957 г. и допълненията му.

6. Държавните търговски предприятия на едро да продават с предимство на сервизните работилници, промкомбинатите и ТПК за сметка на стоковия фонд резервни части за ремонт на велосипеди и мотоциклети, резервни части за шевни, обущарски, сарашки, пишещи, сметачни и други машини, авточасти, принадлежности, спомагателни материали и инструменти за шивашката, текстилната, обувната, металната и дървообработващата промишленост, когато тези материали са предназначени за извършване услуги на населението.

Частите и материалите, предназначени за извършване на услуги, се отпускат по единни държавни цени на дребно, намалени с търговската отстъпка на дребно за града.

7. Производствените предприятия на народните съвети, трудово-производителните кооперации, областните ел. строежи на ДОСО могат да купуват по единни държавни цени на дребно необходимите им радиолампи и радиочестоти в размер на приетите от тях поръчки за поправка на радиоапарати от определените магазини за снабдяване на ведомствата.

8. Спомагателните и страничните предприятия на ТКЗС, които произвеждат продукция за нуждите на ТКЗС, за кооператорите и за свободна продажба (продукцията, която не е покрита с договор между ТКЗС и държавните търговски предприятия на едро) се снабдяват със стоки и материали от стоковия фонд по цени на дребно.

9. Болничните заведения, почивните станции, лагери, летовища, детски ясли, домове и градини, столовете към министерствата, ведомствата, предприятията, организациите и други подобни се снабдяват с хранителни стоки от търговските предприятия на едро по единни държавни цени на дребно, намалени с търговската отстъпка на дребно в града.

Търговските предприятия и организации на дребно могат да продават хранителни стоки по единни държавни цени на дребно на:

а) болнични заведения, почивни станции, лагери, летовища и други подобни, отдалечени от снабдителните складове на търговските предприятия на едро;

б) столове, отдалечени от снабдителните складове на търговските предприятия на едро като обектите на горско-промишлените предприятия, минно-проучвателните групи и други подобни;

в) столовете в селата и други отдалечени места при снабдяването им с месо;

г) при снабдяване на чуждестранните кораби с хранителни стоки посредством ДСП "Инфлот";

д) детските градини, детските ясли и домове, летовища и лагери, когато закупуват малки количества хранителни стоки.

10. Отделите и службите "Търговия" при окръжните и градските народни съвети определят магазините и складовете на държавните и кооперативните търговски предприятия и организации, които да продават стоки и материали и на министерствата, ведомствата, предприятията и организациите, включително и ТКЗС, съгласно настоящата инструкция.

Магазините и складовете се определят в зависимост от нуждите на министерствата, ведомствата, предприятията и организациите.

Отделите и службите "Търговия" да разгласят от кои магазини и складове министерствата, ведомствата, предприятията и организациите, включително и ТКЗС, могат да купуват постоянно или временно стоки и материали.

Когато във ведомствени магазини няма търсените от ведомствата стоки и материали, отделите и службите "Търговия" при народните съвети могат да разрешават по изключение покупката на такива стоки и от неведомствени магазини.

11. Забранява се на търговските предприятия и организации на едро и на дребно да продават стоки и материали на предприятията и организациите, включително и ТКЗС, за производствени цели, с изключение на случаите, посочени в точки 2, 6, 7 и 8 от настоящата инструкция.

12. Министерството на вътрешната търговия по свое усмотрение или по предложение на държавните и кооперативните търговски предприятия и организации на едро и на дребно, отделите и службите "Търговия" при народните съвети, забранява временно продажбата на някои бързо изчерпващи се промишлени стоки като дефицитни или разрешава продажбата на обявени стоки за дефицитни, пуснати на пазара в достатъчно количество.

13. Когато търговските предприятия на едро продават по единни държавни цени на дребно стоки и материали за домакински нужди и текущ ремонт на министерствата, ведомствата, предприятията и организациите, включително и ТКЗС, внасят в приход на държавния бюджет в установените срокове в Закона за данък върху оборота търговските отстъпки на дребно.

14. Магазините и складовете, които продават стоки и материали на министерствата, ведомствата, предприятията и организациите, включително и ТКЗС, издават сметко-фактури за всяка продажба независимо от стойността и начина на плащането (касово или безкасово). На самата сметко-фактура купувачът подписва декларация за какви цели купува стоката.

Кочанът на сметко-фактурите се прошнурова и номерира от управлението на предприятието, като сметко-фактурите се щемпелуват предварително от търговските предприятия и организации с текст "Ведомствени продажби". Сметко-фактурите се издават в 3 екземпляра - по един на купувача, счетоводството и продавача.

Търговските предприятия и организации на дребно отнасят всички суми от ведомствените продажби (касови и безкасови) в подсметката за ведомствените продажби към счетоводната сметка за отчитане стокооборота на дребно.

15. Търговските предприятия и организации на дребно, които продават на министерствата, ведомствата, предприятията и организациите, включително и ТКЗС, стоки и материали, отчитат продажбите по форма ЦСУ - 1 Т като стокооборот на дребно в търговската мрежа. Този стокооборот се посочва и в справката на гърба на отчета, точка 1, буква "б", съгласно Инструкцията на ЦСУ за попълване и отчитане статистическите отчети на вътрешната търговия. Тези продажби се отчитат също и в колона 5 на форма ЦСУ - 3 Т и в колона 5 на форма ЦСУ - 5 Т.

Не се отчитат от търговските предприятия и организации на дребно като стокооборот на дребно продажбите по точки 7, 8 и 9, букви "б" и "в" на настоящата инструкция.

Заведенията за обществено хранене, които реализират стокооборот от ведомствени продажби (банкети и вечери), заплащани от ведомства, организации и др., се отчитат във форма ЦСУ - 1 Т по същия начин, както от търговската мрежа на дребно.

Промишлените стоки и материали по номенклатурата на народностопанския план, които се продават от търговските предприятия и организации на едро на министерства, ведомства, предприятия и организации, включително и ТКЗС, се отчетат по форма ЦСУ - 11 Т като извънпазарен фонд, а хранителните стоки за болници, санаториуми, детски домове и летовища - като пазарен фонд.

16. Най-строго се забранява на отговорниците на складовете и магазините, които не са определени от отделите, секторите и службите "Търговия" при народните съвети за ведомствени, да продават стоки и материали на министерствата, ведомствата, предприятията и организациите, включително и ТКЗС, и да им издават оправдателни документи.

17. Разходите на министерствата, ведомствата, предприятията и организациите за покупка на стоки не по установения ред от настоящата инструкция ред и начин не се признават за редовни.

18. Нарушителите на настоящата инструкция при всеки случай на продажба не по установения ред да се наказват по чл. 10 от Указа за уреждане на вътрешната търговия.

19. Държавната търговска инспекция при Министерството на вътрешната търговия, финансовите органи, отделите и службите "Търговия" при народните съвети и вътрешноведомственият контрол, органите на БНБ и ЦСУ да следят за най-строго изпълнение на настоящата инструкция.

20. Настоящата инструкция се издава на основание Постановление № 98 на Министерския съвет от 16 май 1957 г. и отменя Инструкцията за ведомственото снабдяване (Изв., бр. 101 от 1958 г.), Заповед № 433 от 27 юли 1959 г. и Заповед № 642 от 27 ноември 1959 г. на Министерството на търговията.

Промени настройката на бисквитките