Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 53 от 6.VII

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЧЕХОСЛОВАШКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕПУБЛИКА ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ВИЗИТЕ И РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА

 

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЧЕХОСЛОВАШКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕПУБЛИКА ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ВИЗИТЕ И РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА

Обн. ДВ. бр.53 от 6 Юли 1965г.

Член 1


Гражданите на Договарящите страни се освобождават от визови задължения в обсега и при условията, определени в настоящата Спогодба.

Член 2


1. Гражданите на едната Договаряща страна, които имат постоянно местожителство на нейна територия или на територията на друга социалистическа държава, снабдени с валиден документ за пътуване, могат без визи на другата Договаряща страна да пътуват на нейна територия за временно пребиваване или за транзитно преминаване.

2. Гражданите на едната Договаряща страна, които имат постоянно местожителство на територията на друга държава, извън посочените в алинея 1, могат без визи само да преминават през територията на другата Договаряща страна.

Член 3


Гражданите на Договарящите страни, снабдени с валидни документи за пътуване, могат да преминават държавната граница през всички гранични пропускателни пунктове, определени за международен пътнически транспорт.

Член 4


Разпоредбите на член 1 от настоящата Спогодба не се отнасят за гражданите на Договарящите страни, които възнамеряват да се установят за постоянно на територията на другата Договаряща страна.

Член 5


Гражданите на едната Договаряща страна, които пребивават постоянно на територията на другата Договаряща страна, могат да напускат нейната територия и да се връщат обратно съгласно вътрешните й разпоредби.

Член 6


1. Списъкът на документите за пътуване, които дават права на гражданите на Договарящите страни да пътуват без визи, се прилага към настоящата Спогодба.

2. В случай на промяна или въвеждане на нови документи за пътуване тези документи могат да се използуват след изтичане на едномесечен срок от деня на предаването на техните образци на другата Договаряща страна.

Член 7


1. Срокът за пребиваване на гражданите на едната Договаряща страна, които посещават частно територията на другата Договаряща страна, се определя от страните, които издават документите за пътуване, обикновено за срок до тридесет дни.

2. Компетентните местни органи на приемащата държава могат в уважителни случаи да продължават времето на пребиваването, но не повече от срока на валидността на документа за пътуване.

Член 8


1. Ако гражданин на едната Договаряща страна изгуби документа за пътуване на територията на другата Договаряща страна, длъжен е да уведоми за изгубването компетентните местни органи, които му издават за това безплатна служебна бележка.

2. В този случай съответното дипломатическо или консулско представителство му издава надлежен документ за пътуване, който трябва да бъде снабден с изходна виза на Договарящата страна, на чиято територия е изгубен документът за пътуване. Визата се издава безплатно.

Член 9


Разпоредбите на настоящата Спогодба не засягат правото на Договарящите страни да откажат влизането или да прекратят пребиваването на тяхна територия на нежелателни лица. За тези случаи компетентните органи уведомяват дипломатическото или консулското представителство на другата Договаряща страна.

Член 10


С влизането в сила на настоящата Спогодба престават да действуват всички спогодби, сключени между Договарящите страни по въпросите, които се уреждат в тази Спогодба.

Член 11


Настоящата Спогодба подлежи на одобрение от правителствата на Договарящите страни съгласно техните разпоредби и влиза в сила петнадесет дни от деня на размяната на ноти, с които се потвърждава одобрението.

Член 12


Настоящата Спогодба се сключва за неопределено време и престава да действува три месеца след писменото уведомление на една от Договарящите страни.

Настоящата Спогодба е съставена в София на 4 юни 1965 г. в два еднообразни екземпляра, всеки на български и чешки език, като и двата текста имат еднаква сила.

В удостоверение на горното пълномощниците на Договарящите страни подписаха и подпечатаха настоящата Спогодба.

За Правителството на Народна република България: Ст. Караславов

За Правителството на Чехословашката социалистическа република: д-р Ян Чех

Промени настройката на бисквитките