Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 9 от 2.II

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КРАЛСТВО ДАНИЯ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ВИЗИТЕ (ОДОБРЕНА С РЕШЕНИЕ № 379 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 30 АВГУСТ 1967 Г. ВЛЯЗЛА В СИЛА НА 1 ЯНУАРИ 1968 ГОДИНА)

 

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КРАЛСТВО ДАНИЯ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ВИЗИТЕ (ОДОБРЕНА С РЕШЕНИЕ № 379 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 30 АВГУСТ 1967 Г. ВЛЯЗЛА В СИЛА НА 1 ЯНУАРИ 1968 ГОДИНА)

Обн. ДВ. бр.9 от 2 Февруари 1968г.

Член 1


Гражданите на Дания, притежаващи валидни задгранични паспорти, могат да преминават свободно границите на България през всеки граничен пункт, определен за международен пътнически транспорт, и да пребивават на нейна територия до три месеца, без да е необходимо да получават визи.

Член 2


Гражданите на България, притежаващи валидни задгранични паспорти, могат да преминават свободно границите на Дания през всеки граничен пункт, определен за международен пътнически транспорт, и да пребивават на нейна територия до три месеца, без да е необходимо да получават визи. Този период от три месеца се счита от датата на влизането им в която и да е Северна държава, страна на Конвенцията от 12 юли 1957 година за премахване на паспортния контрол в границите на Северните държави. Всеки престой в която и да е от тези държави, станал през шестте месеца, предшествуващи влизането на лицето, ако е влязло от несеверна страна, се включва в периода от три месеца.

Член 3


Премахването на визите не освобождава българските граждани, посещаващи Дания, и датските граждани, посещаващи България, от задълженията да спазват законите и разпоредбите на другата страна по време на своето пребиваване на нейна територия. Те нямат право да постъпват на работа или да упражняват каквато и да е професия, срещу заплащане или не, без да получават за това разрешение.

Член 4


Органите на Договарящите страни могат да откажат влизане или престой в страната на граждани на другата Договаряща страна, които се считат за нежелани.

Член 5


Всяко от правителствата на Договарящите страни може да прекрати временно, изцяло или частично, приложението на настоящата Спогодба по причини от обществен характер. За подобно прекратяване правителството на другата Договаряща страна уведомява незабавно по дипломатически път.

Член 6


Всяко от правителствата на Договарящите страни може да денонсира тази Спогодба, като уведоми писмено правителството на другата страна. Денонсирането влиза в сила три месеца след уведомяването.

Член 7


Настоящата Спогодба се сключва за неопределено време и влиза в сила от 1 януари 1968 година.

В потвърждение на това пълномощниците на двете правителства подписаха настоящата Спогодба и я подпечатаха.

Съставена в София на 2 септември 1967 година в два екземпляра, на български и датски език, като и двата текста са автентични.

Промени настройката на бисквитките