Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 101 от 30.XI

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА КОНТРОЛ НАД ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА, ОРЪЖИЯТА И БОЕПРИПАСИТЕ

 

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА КОНТРОЛ НАД ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА, ОРЪЖИЯТА И БОЕПРИПАСИТЕ ОТ 1967 Г.

Приет с ПМС № 64 от 30.12.1967 г.

Обн. ДВ. бр.45 от 11 Юни 1968г., изм. ДВ. бр.95 от 4 Декември 1981г., изм. ДВ. бр.68 от 2 Септември 1988г., изм. ДВ. бр.101 от 30 Ноември 1993г., изм. ДВ. бр.79 от 17 Септември 1996г., изм. ДВ. бр.113 от 2 Декември 1997г., отм. ДВ. бр.133 от 11 Ноември 1998г.

Отменено основание - виж разпоредбата на § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите - ДВ, бр. 133 от 11 ноември 1998 г.


Глава първа.
СТРОИТЕЛСТВО НА ПРЕДПРИЯТИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО И ОБЕЗВРЕЖДАНЕ НА ВЗРИВНИ ВЕЩЕСТВА; ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИ И НА СКЛАДОВЕ ЗА СЪХРАНЯВАНЕТО ИМ

Чл. 1. Този правилник се издава въз основа на чл. 12 от Закона за контрол над взривните вещества, оръжията и боеприпасите.

Той урежда правилата, които гарантират безопасност при производството, търговията, съхраняването, употребата, превозването и другите дейности с взривните вещества, оръжията и боеприпасите, тяхната отчетност, както и правата на органите, контролиращи спазването на тези правила.


Чл. 2. Всички предприятия, учреждения и организации, които произвеждат, търгуват или ползуват взривни вещества, оръжия и боеприпаси, следва да разполагат със складове за съхраняването им, отговарящи на изискванията на този правилник и наредбата за приложението му.


Чл. 3. Предприятията, които произвеждат взривни вещества, оръжия и боеприпаси, както и складовете за съхраняване на такива материали, се поставят под денонощна охрана или наблюдение по състав и начин, съгласувани с местните органи на Министерството на вътрешните работи. При нужда за подсилване на охраната се използуват необходим брой постови кучета, които се издържат от предприятията.


Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 1988 г.) Предприятията за производство на взривни вещества, оръжия и боеприпаси се строят, преустройват и съоръжават съгласно Наредбата за взаимоотношенията в инвестиционния процес и след съгласуване с Министерството на вътрешните работи.

Предприятията за обзавеждане, складовете за съхраняване на взривни вещества, оръжия и боеприпаси и стрелбищата се строят, преустройват и съоръжават съгласно Наредбата за взаимоотношенията в инвестиционния процес и след съгласуване с общинските управления на Министерството на вътрешните работи.


Чл. 5. Предприятията за производство на взривни вещества, оръжия и боеприпаси и за обзавеждане на боеприпаси, складовете за съхраняване на взривни вещества, оръжия и боеприпаси и откритите стрелбища се построяват и съоръжават извън населените места.

(Нова - ДВ, бр. 95 от 1981 г.) Около тях се установява охранявана зона до 450 метра от границата на предоставените им терени. В зоната се забранява извършването на обществено и лично строителство без съгласуване с органите на Министерството на вътрешните работи, а за обектите на Българската народна армия - с Министерството на народната отбрана.


Глава втора.
ПРОИЗВОДСТВО ПОПРАВЯНЕ И УНИЩОЖАВАНЕ НА ВЗРИВНИ ВЕЩЕСТВА, ОГНЕСТРЕЛНИ ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИ

Чл. 6. Взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси могат да се произвеждат от държавни предприятия и обществени организации, определени от Министерския съвет и снабдени с разрешение от Министерството на вътрешните работи.

Производството на хладни оръжия като боксове, ятагани, ками и други подобни е забранено.


Чл. 7. Производството на взривни вещества, оръжия и боеприпаси се извършва по технология, утвърдена от висшестоящите организации, чието спазване е задължително.


Чл. 8. В производствените взривоопасни помещения могат да се държат суровинни материали и готови продукти в зависимост от технологията и в количества, които гарантират безопасните разстояния до съседните помещения.


Чл. 9. Взривните вещества и боеприпасите се произвеждат съгласно българските държавни стандарти, а опаковката се съгласува и с органите на Министерството на вътрешните работи.


Чл. 10. Предприятията, произвеждащи взривни вещества и боеприпаси, трябва да имат технически ръководител - специалист по основното производство, който следва да бъде неотлъчно в предприятието през работното време.

Директорът на предприятието определя с писмена заповед и техническо лице, което при нужда замества техническия ръководител.

Всяка смяна трябва да има ръководител - специалист по производството на взривни вещества и боеприпаси.


Чл. 11. След приключване на работния ден в производствените помещения се изключва електрическия ток, помещенията се заключват и запечатват под отговорност на ръководителите на смените.


Чл. 12. Ръководителите на предприятията, произвеждащи взривни вещества и боеприпаси, са длъжни да вземат всички необходими мерки за гарантиране на безопасността при производството.


Чл. 13. Предприятията, които произвеждат взривни вещества, обзавеждат лаборатории за анализ и изпитания.

Такива лаборатории могат да обзавеждат и научните институти, като за целта се снабдяват с разрешение от органите на Министерството на вътрешните работи.


Чл. 14. Предприятията, които произвеждат взривни вещества, оръжия и боеприпаси, задължително обзавеждат полигони за изпитание на продукцията по проекти, съгласувани с органите на Министерството на вътрешните работи.

Полигоните следва да се строят на места, гарантиращи пълна безопасност на хората, жилищните помещения и съоръженията.

Помещенията за поправка на оръжие се поставят под охрана или наблюдение.


Чл. 15. Поправка на огнестрелно оръжие се извършва от държавни предприятия, от обществени организации или граждани, снабдени с разрешение от органите на Министерството на вътрешните работи.


Чл. 16. Предприятията или лицата, които имат право да извършват поправка на огнестрелно оръжие, са длъжни да обзаведат специално помещение с необходимия брой секретно заключващи се железни шкафове и металически решетки на прозорците и вратите.

Помещенията за поправка на оръжие се поставят под охрана или наблюдение.


Чл. 17. Обезвреждането на боеприпасите се извършва от държавни предприятия или обществени организации, снабдени с разрешение от органите на Министерството на вътрешните работи.


Чл. 18. Унищожаването на взривни вещества и боеприпаси се извършва при очевидна негодност или съмнителна годност. За целта ръководителят на предприятието със заповед назначава комисия, в която се включват: специалист по взривното дело, представител на Министерството на вътрешните работи и представител на предприятието.

Бракуването на готови изделия в производствените предприятия се извършва от вътрешнозаводска комисия със задължително участие на специалист, а унищожаването им и унищожаването на междинни продукти - при участие и на противопожарен служител.

За унищожаването и бракуването комисиите съставят протоколи, които се утвърждават от ръководителя на предприятието, който е назначил комисията.


Чл. 19. Унищожаването на взривни вещества и боеприпаси се извършва съгласно инструкция на централното ведомство и на площадки, гарантиращи пълна безопасност и предварително съгласувани с органите на Министерството на вътрешните работи.


Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 1988 г.) Негодността на бойното, ловното, малокалибреното, учебното и пневматичното оръжие на ведомства, организации и граждани се установява от комисия, назначена със заповед от началника на съответното общинско управление на Министерството на вътрешните работи.

За негодността на оръжието комисията съставя протокол.

Негодното оръжие се предава безвъзмездно на органите на Министерството на вътрешните работи.

Унищожаването на негодното оръжие се извършва по механичен начин, след което се предава за претопяване в държавни заводи.

Протоколите на комисията по алинея първа се утвърждават от длъжностното лице, което я е назначило.


Глава трета.
СЪХРАНЕНИЕ, ТЪРГОВИЯ, ВНОС, ИЗНОС, И ПОКУПКО- ПРОДАЖБА НА ВЗРИВНИ ВЕЩЕСТВА, ОРЪЖИЕ И БОЕПРИПАСИ

Чл. 21. Взривни вещества, оръжия и боеприпаси могат да се съхраняват от държавни предприятия и обществени организации и от граждани, снабдени с разрешение от органите на Министерството на вътрешните работи.


Чл. 22. Взривните вещества и боеприпасите се съхраняват в специални складове, които се обслужват от компетентни лица.


Чл. 23. Търговията с взривни вещества, оръжия, боеприпаси и пиротехнически произведения се извършва от държавните предприятия и обществените организации, снабдени с разрешение от органите на Министерството на вътрешните работи.

Производствените предприятия имат право да продават взривни вещества, оръжия и боеприпаси само на едро и в оригинална опаковка по БДС.


Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 1988 г., бр. 79 от 1996 г.) Външнотърговската дейност с взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях по смисъла на Закона за контрол над взривните вещества, оръжията и боеприпасите се извършва по реда, определен в Закона за контрол на външнотърговската дейност с оръжие и стоки и технологии с възможна двойна употреба.


Чл. 25. (Ал. 1, изм. - ДВ, бр. 101 от 1993 г., бр. 79 от 1996 г.) Търговската дейност с взривни вещества, огнестрелни оръжия, газови и сигнални пистолети, револвери и боеприпаси на територията на Република България се извършва с разрешение на органите на Министерството на вътрешните работи. Разрешение се изисква и при прехвърляне на собствеността, притежаването, съхранението и носенето на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях.

Членовете на Българския ловно-рибарски съюз купуват за лични нужди ловно-взривни материали и боеприпаси срещу представяне на ловния билет със заверено разрешително за притежаване и ползуване на ловно оръжие.

Не се изискват разрешения за покупко-продажба на пиротехнически произведения, предназначени за детски играчки.

Чужди граждани, транзитно преминаващи или временно пребиваващи в страната внасят и изнасят собственото си ловно и друго лично оръжие без разрешение, но задължително го декларират на контролно-пропусквателните пунктове.


Чл. 26. Търговията с боксове, ятагани, ками и други подобни хладни оръжия се забранява.

Търговията с хладни оръжия като шпаги, саби, щикове, копия и други подобни се допуска, когато се касае за културни и спортни нужди или за военни цели.


Чл. 27. За лични нужди военнослужещите и приравнените към тях купуват взривни вещества, оръжия и боеприпаси по реда, определен за останалите граждани.


Глава четвърта.
УПОТРЕБЯВАНЕ НА ВЗРИВНИ ВЕЩЕСТВА И ПОЛЗУВАНЕ НА ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИ

Чл. 28. Взривни вещества могат да се употребяват постоянно само от държавни предприятия и обществени организации, които имат разрешение от органите на Министерството на вътрешните работи.

Останалите предприятия и организации могат да получават взривни вещества за еднократна употреба.

Граждани получават взривни вещества само при доказана нужда и при условие, че няма държавно предприятие или обществена организация, която да извърши съответната услуга.


Чл. 29. Взривни работи се извършват от компетентни лица, навършили 18-годишна възраст и най-малко с едногодишен трудов стаж в обектите, където се извършват взривни работи. Това право се придобива, след като лицата са завършили успешно курсовете за взривници.

Взривници, прекъснали работа за повече от 3 години, могат да извършват взривни работи, след като преминат 30-дневен стаж и положат проверочен изпит пред комисия.

Когато на лицата, притежаващи книжка за взривник, се наложи да извършват по-висока степен взривни работи, те се подготвят в курсове, след което се подлагат на изпит.

Ръководителите на предприятията, учрежденията и организациите нямат право да назначават и да възлагат извършване на взривни работи на лица, които нямат права на взривници.


Чл. 30. Организирането и провеждането на курсове за взривници става от заинтересуваните ведомства, окръжните народни съвети и обществените организации по програма, съгласувана с Министерството на вътрешните работи.

Ръководители на взривни работи могат да бъдат:

а) инженери, техници и други лица, издържали изпит за право на отговорно ръководене на взривни работи;

б) завършилите висшите, полувисшите учебни заведения, техникумите и военните училища и школи, които са изучавали и положили успешно изпит по взривно дело, след 3-месечен производствен стаж по специалността.


Чл. 31. (Изм. - ДВ, бр. 79 от 1996 г.) Разрешения за притежаване и носене на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях се издават на:

1. юридически и физически лица за охрана, за спортни, учебни и културни нужди и дейности;

2. лица, чийто характер на службата, заемана по избор или по назначение, налага това;

3. лица, притежаващи огнестрелно оръжие, което им е семеен спомен или правителствена награда. Оръжието на последните не може да бъде притежавано или носено без разрешение от органите на Министерството на вътрешните работи, а когато не се налага носенето му, се запечатва по начин да не може да бъде употребявано;

4. лица, притежаващи ловен билет и членуващи в ловна организация в съответствие с действащото законодателство.

Носенето и притежаването на малкокалибрено оръжие се разрешава на лицата, отговарящи на условията по т. 4 на предходната алинея.

(Изм. - ДВ, бр. 113 от 1997 г.) Физическите лица, на които се издават разрешенията по този член, трябва да са психически здрави и да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер.

Условията и редът за внос, износ, покупко-продажба, притежаване, съхранение и носене на газови и сигнални пистолети и револвери и боеприпаси за тях се определят с наредба на министъра на вътрешните работи и на министъра на здравеопазването.


Чл. 32. Лица, които имат разрешение за оръжие, могат да държат боеприпаси за всяко поотделно - 25 патрона за бойна пушка, 50 - за пистолет, и 150 - за ловна пушка или 0,300 кг ловен барут.


Чл. 33. (Изм. - ДВ, бр. 79 от 1996 г.) Пневматично оръжие за лични нужди могат да закупуват пълнолетни лица след представяне на личен паспорт. Разрешение за закупуване, съхранение и носене не се изисква.

Спортни стрелбища с пневматично оръжие имат право да откриват юридически и физически лица, регистрирани по Търговския закон.


Чл. 34. (Изм. - ДВ, бр. 79 от 1996 г.) Юридически и физически лица, притежаващи бойно и ловно оръжие, се задължават да го съхраняват и ползват по начин, недопускащ кражби, злополуки, злоупотреби и загубване.


Глава пета.
ПРЕНАСЯНЕ НА ВЗРИВНИ ВЕЩЕСТВА, ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИ

Чл. 35. Взривни вещества, оръжия и боеприпаси се пренасят с разрешение от органите на Министерството на вътрешните работи, в чийто район ще бъдат пренесени.

При пренасяне на оръжие и боеприпаси за учебни и спортни цели разрешението се издава от органите на Министерството на вътрешните работи по местонахождението на предприятието или организацията - преносител.

Когато взривни вещества, оръжия и боеприпаси се пренасят от базисния до разходния склад, до работните, учебните и други подобни места на едно и също предприятие или организация, находящи се в района на едно поделение на МВР, разрешение не се издава. Пренасянето в тези случаи става въз основа на писмени нареждания или разрешения от ръководителите на съответните предприятия или организации.


Чл. 36. Пренасянето но взривни вещества, оръжия и боеприпаси се извършва в закрити превозни средства. Допуска се пренасянето на малки количества и на ръка.

Пренасянето но взривни вещества, оръжия и боеприпаси с въздушния транспорт се разрешава след съгласуване с Министерството на транспорта.


Чл. 37. Превозните средства за пренасяне на взривни вещества, оръжия и боеприпаси се охраняват от въоръжени лица и се придружават от отговорно лице, запознато със същността и свойствата на товара, с начините на неговото товарене и разтоварване.

Когато органите на Министерството на вътрешните работи преценят, че пренасяните взривни вещества, оръжия и боеприпаси не следва да се охраняват от специални лица, те посочват това в разрешението за пренасяне.


Чл. 38. Пренасянето но взривни вещества, оръжия и боеприпаси като ръчен багаж по обществен превоз за хора като пътнически влакове, параходи, автобуси, тролейбуси, трамваи, самолети и други се забранява.

Това не се отнася до членовете на Българския ловно-рибарски съюз при пътуване с разрешените количества ловно оръжие и боеприпаси.


Чл. 39. Пренасянето на оръжия и боеприпаси от складовете на предприятията и организациите до учебните, спортните и други подобни места и обратно става в специални за целта сандъци или брезентови калъфи.


Чл. 40. Постоянните места за товарене и разтоварване на взривни вещества и боеприпаси при заводите, гарите и пристанищата се осигуряват с безопасно електрическо осветление, противопожарни средства и съоръжения, определени от органите на Противопожарната охрана.


Чл. 41. По време на товаренето или разтоварването на взривни вещества или боеприпаси не се допускат в района външни лица.


Чл. 42. Когато превозването на взривни вещества, оръжия и боеприпаси е свързано с вноса или износа, се спазват и международните норми за пренасяне на такива материали.


Глава шеста.
ОТЧЕТНОСТ И КОНТРОЛ НАД ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА, ОРЪЖИЯТА И БОЕПРИПАСИТЕ

Чл. 43. Предприятията и организациите, които се занимават с търговия, съхраняване, употребяване и други дейности с взривни вещества, са длъжни да организират отчетност за движението на отделните видове взривни вещества.


Чл. 44. (Изм. - ДВ, бр. 101 от 1993 г., бр. 79 от 1996 г.) Органите на Министерството на вътрешните работи извършват контрол над всички взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси, както и на дейностите с тях.


Чл. 45. Всички министерства и централни ведомства, поделенията на които произвеждат, търгуват или ползуват взривни вещества, оръжия и боеприпаси, назначават или задължават писмено съответни компетентни лица да извършват ведомствен контрол. Този контрол има за задача да гарантира безопасност при различните дейности с посочените материали и тяхната отчетност. При установяване на нарушения те вземат необходимите мерки за отстраняването им и за търсене на отговорност от нарушителите, за което уведомяват и органите на Министерството на вътрешните работи.


Чл. 46. Ръководителите на министерствата, комитетите и централните ведомства, както и на предприятията, учрежденията и организациите носят отговорност за организацията на мерките за безопасност при извършване на различни дейности с взривни вещества, оръжия и боеприпаси.


Чл. 47. Предприятията, учрежденията и организациите, които произвеждат или ползуват взривни вещества, определят със заповед един от специалистите, на чието име се издава разрешение от органите на Министерството на вътрешните работи.

За търговските организации и за организациите, които ползуват оръжие и боеприпаси, могат да се определят и други подготвени за целта лица.

(Ал. 3, изм. - ДВ, бр. 101 от 1993 г., изм., бр. 79 от 1996 г.) Лицата, на които се издава разрешението, трябва да са придобили правоспособност след завършен курс и успешно положен изпит. Те носят отговорност за спазването на правилата за безопасност при производството, съхранението, превозването, носенето и употребата на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси, както и за тяхната отчетност.


Чл. 48. Във връзка с контрола над взривните вещества, оръжията и боеприпасите органите на Министерството на вътрешните работи издават следните разрешения

а) по взривните вещества за: внос и износ, производство, търговия, пренасяне (транзитно в страната), съхраняване, употреба, покупко-продажба, изпитание и анализ;

б) по огнестрелните оръжия и боеприпасите за: внос и износ, производство, търговия, покупко-продажба, съхраняване, пренасяне, носене, изпитание и обезвреждане;

в) по хладното оръжие за: производство, внос, износ и търговия.


Чл. 49. Разрешенията за пренасяне, търговия, съхраняване, употребяване, обезвреждане, анализ и изпитание на взривните вещества се издават при доказване, че са спазени разпоредбите на настоящия правилник и издадената въз основа на него наредба.

Към искането за издаване на разрешение се прилагат документи, от които се вижда:

а) основанието за искане на разрешението;

б) че са спазени условията за безопасност (технология, складова база, безопасни разстояния, отчетност, гръмоотводни инсталации, осветление, охрана и др.);

в) заповедта за отговорното лице;

г) списъкът на лицата, които имат непосредствен допир до взривните вещества, оръжията и боеприпасите.


Чл. 50. Разрешенията за пренасяне, покупко-продажба, внос, износ, еднократна употреба и за изпитание имат срок 30 дни. Всички останали имат едногодишен срок от датата на издаването им. При нужда срокът може да се продължи, ако са спазени изискванията на настоящия правилник.


Чл. 51. Органите на Министерството на вътрешните работи осъществяват системен контрол при прилагането на настоящия правилник и вземат всички необходими мерки за отстраняване на нарушенията и престъпленията във връзка с дейностите с взривни вещества, оръжия и боеприпаси. Те сигнализират ръководителите на предприятията, учрежденията и организациите за допуснатите нарушения и привличат към отговорност виновните лица.


Чл. 52. Дейностите с взривни вещества, оръжия и боеприпаси на предприятията, учрежденията и организациите, които систематически нарушават разпоредбите на закона или са допуснали груби нарушения на нормите по настоящия правилник и издадената въз основа на него наредба, могат да бъдат спрени от министъра на вътрешните работи или упълномощени от него лица.

Предприятията, които произвеждат взривни вещества, оръжия и боеприпаси, могат да бъдат закрити от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи, когато това се налага поради обществен интерес.

При необходимост министърът на вътрешните работи може да назначава междуведомствени комисии за проверка на изпълнението на изискванията на настоящия правилник и наредбите, издадени въз основа на него от предприятията, организациите и учрежденията, извършващи дейности с взривни вещества, оръжия и боеприпаси.


Чл. 53. Контролът над взривните вещества, оръжията и боеприпасите на войската или дадени по служба на военни лица или пък на цивилни лица във връзка с изпълнение на войнските им задължения, както и на предприятията в системата на Министерството на народната отбрана, се осъществява от Министерството на народната отбрана.

Поделенията на Министерството на народната отбрана закупуват взривни вещества, оръжия и боеприпаси от търговски и други организации по ред, определен от министъра на народната отбрана.

(Изм. - ДВ, бр. 68 от 1988 г.) По посочения по-горе ред се осъществява и контролът над взривните вещества, оръжията и боеприпасите в системата на Министерството на вътрешните работи.


Чл. 54. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 1988 г., бр. 79 от 1996 г.) Нарушителите на правилника се наказват по чл. 32 от Закона за административните нарушения и наказания.


Чл. 55. (Доп. - ДВ, бр. 95 от 1981 г.) Подробностите по в прилагането на правилника се уреждат с наредба на министъра на вътрешните работи, задължителна за всички ведомства, предприятия, организации и граждани, а за Българската народна армия - с наредба от министъра на народната отбрана.


Промени настройката на бисквитките