Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 14 от 16.II

ИНСТРУКЦИЯ № 6500 ЗА РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА БОЛНИЧНИ ЛИСТОВЕ ЗА ВРЕМЕННА НЕТРУДОСПОСОБНОСТ НА РАБОТНИЦИТЕ, СЛУЖИТЕЛИТЕ И ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНИ-КООПЕРАТОРИ

 

ИНСТРУКЦИЯ № 6500 ЗА РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА БОЛНИЧНИ ЛИСТОВЕ ЗА ВРЕМЕННА НЕТРУДОСПОСОБНОСТ НА РАБОТНИЦИТЕ, СЛУЖИТЕЛИТЕ И ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНИ-КООПЕРАТОРИ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА НАРОДНОТО ЗДРАВЕ, КОМИТЕТА ПО ТРУДА И СОЦИАЛНОТО ДЕЛО И ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ СЪЮЗИ,

Обн. ДВ. бр.8 от 28 Януари 1969г., изм. ДВ. бр.52 от 4 Юли 1972г., изм. ДВ. бр.82 от 16 Октомври 1973г., изм. ДВ. бр.14 от 16 Февруари 1979г., изм. ДВ. бр.101 от 27 Декември 1983г., изм. ДВ. бр.25 от 31 Март 1987г., изм. ДВ. бр.72 от 3 Септември 1991г., отм. ДВ. бр.61 от 25 Юли 2000г.

Отменено основание. Виж § 1, т. 1 от заключителните разпоредби на Постановление № 263 на Министерския съвет от 30 декември 1999 г. за приемане на Наредба за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, и за изчисляване на паричните обезщетения за временна неработоспособност или за бременност и раждане и на Наредба за установяване, разследване, регистриране и отчитане на трудовите злополуки, с която се отменя Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда от 1951 г. - ДВ, бр. 6 от 21 януари 2000 г., в сила от 1 януари 2000 г. Виж и § 1 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 133 на Министерския съвет от 17 юли 2000 г. за приемане на Наредба за експертизата на работоспособността - ДВ, бр. 61 от 25 юли 2000 г.


I. ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ

1. Временната нетрудоспособност е такова състояние на осигурения, при което той не може да изпълнява своите трудови задължения вследствие на болест, трудова злополука, професионално заболяване, карантина, отстраняване от работа по предписание на здравните органи, санаторно-курортно лечение, належащ медицински преглед или изследване, бременност и раждане, както и когато е възпрепятствуван да се яви на работа поради гледане на болен или карантиниран член от семейството, належащо придружаване на болен член от семейството до лечебното заведение в същото или друго населено място или за лечение в чужбина.

Временната нетрудоспособност се установява с болничен лист по образец, утвърден от Комитета по труда и социалното дело - Главно управление "Социално осигуряване", и Министерството на народното здраве.

(Изм. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) Болничният лист се издава от лекуващите лекари, от фелдшерите, завеждащи фелдшерски здравпунктове в отдалечени предприятия, селища и местности, където няма лекар, на които това право е признато, от фелдшерите, завеждащи самостоятелни селски здравни пунктове, от акушерките в състава на последните, от фелдшерите в състава на Бърза медицинска помощ, както и от лекарските консултативни комисии при здравните заведения. Стоматолозите издават болнични листове за отпуск за заболявания само от тяхната специалност.

Ведомствените здравни служби издават болнични листове само за работници и служители от техните ведомства. На осигурени от други ведомства и земеделски стопани-кооператори болничен лист се издава за дните на стационарно лечение и за не повече от 30 дни еднократно за времето, непосредствено след изписване от здравно заведение, в зависимост от здравното им състояние, по реда на т. 9, ал. 1 на тази инструкция.

(Изм. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) Ведомствените здравни служби могат да издават болнични листове на членове от семействата на работници и служители от техните ведомства в случаите, когато последните са били обслужени от тях, при спазване реда и условията за издаване на болнични листове по тази инструкция и Наредба № 103 за организацията и работата по експертизата на временната нетрудоспособност (ДВ, бр. 93 от 1974 г.).

Лекарите от здравните служби към предприятията, учрежденията и организациите на бюджетна издръжка към тях могат да издават болнични листове за временна нетрудоспособност при условие, че са прикрепени към здравно заведение и че е дадено съгласие за това от съответния окръжен здравен отдел, с правата на лекари по т. 16, ал. 3 на тази инструкция.


2. Болничният лист се издава в деня, в който се установи временната нетрудоспособност. Не се допуска издаването на първичен болничен лист, в който датата на започването на отпуска да е по-късна от датата на издаването му. Изключение се допуска само в случаите, когато работникът, служителят или земеделският стопанин-кооператор е бил на работа и временната нетрудоспособност е констатирана след изтичане на работното му време. В тези случаи отпускът, даден за временна нетрудоспособност, започва задължително от следващия календарен ден, независимо че той може да е почивен за болния.

Осигуреният е длъжен лично или чрез свои близки да представи или изпрати своевременно болничния лист, непосредствено след издаването му, на администрацията на предприятието, учреждението, организацията на ТКЗС, където работи. Ако представянето на болничния лист се забави, администрацията и профкомитетът или комисията по социално осигуряване при ТКЗС вземат необходимите мерки за представянето му.

В случаите, при които лекуващият лекар или ЛКК са констатирали състояние на нетрудоспособност, но осигуреният откаже да му се издаде болничен лист, последният задължително се издава и служебно изпраща незабавно на администрацията на предприятието, учреждението, организацията или ТКЗС, където работи осигуреният.

Издаването на болничен лист за минало време без предварителен преглед на болния се забранява. Изключение се допуска най-много до 3 дни в случай, когато при прегледа обективната находка, отразяваща естеството и стадия на дадено заболяване, доказва, че лицето е боледувало и е било в състояние на временна нетрудоспособност, но прегледът не е могъл да стане. При издаване на болничния лист денят на прегледа не се включва в горните 3 дни.

Когато прегледът е бил извършен и временната нетрудоспособност е била своевременно констатирана, но болничен лист не е бил издаден, такъв може да се издаде за минало време, ако въз основа на обосноваваща документация на здравните заведения се прецени, че лицето през това време е било действително временно нетрудоспособно. В тези случаи болничен лист за отпуск до 10 дни се издава от лекуващия лекар, до 6 месеца - от ЛКК, а за повече от 6 месеца - след решение на ТЕЛК. В случаите, когато лекуващият лекар отсъствува или е напуснал лечебното заведение, болничен лист се издава от ЛКК.


II. ИЗДАВАНЕ НА БОЛНИЧЕН ЛИСТ ПРИ БОЛЕСТ, ЗЛОПОЛУКА, ПРОФЕСИОНАЛНО ЗАБОЛЯВАНЕ, АБОРТ, ПРИ НАЛЕЖАЩИ МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕДИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТРУДОУСТРОЯВАНЕ

3. Болничен лист за временна нетрудоспособност поради болест, трудова злополука и професионално заболяване се издава за времето от първия ден на настъпване на временната нетрудоспособност до възстановяване на трудоспособността или до установяване на инвалидност от ТЕЛК независимо от това, дали по него ще се плати или няма да се плати парично обезщетение.

Когато временната нетрудоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в продължение на 2 предходни календарни години, независимо от това дали временната нетрудоспособност е била за едно или различни страдания, отпуск се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки 2 месеца при условие, че са налице обективни признаци за възстановяване на трудоспособността в непродължително време. Под "2 предходни календарни години " се разбират годините, предхождащи годината, през която се издава болничен лист. Календарната година обхваща времето от 1 януари до 31 декември. "Непродължително време" по смисъла на § 68 от Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда и § 38 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори се счита времето до нови 6 месеца.

По изключение, за отделни конкретни случаи, след обстойно мотивирано решение на ТЕЛК, отпускът за временна нетрудоспособност може да се продължи и след завършване на новите 6 месеца само за някои болести, като туберкулоза, травматични увреждания, следоперативни състояния, хепатит и други, когато е очевидно, че няма да настъпи инвалидизиране, а осигуреният ще възстанови трудоспособността си и ще се върне на основната си работа.


4. Болничен лист се издава и при следните случаи:

а) умишлено увреждане на здравето;

б) нарушаване на установения от лекуващия лекар режим;

в) неявяване без уважителни причини на преглед пред лекуващия лекар, ЛКК или ТЕЛК;

г) при временна нетрудоспособност, настъпила поради напиване, действия, предизвикани от това състояние (бой, нараняване и др.), както и при нараняване поради хулигански или неморални прояви и други подобни;

д) трудоспособни работници, служители и земеделски стопани-кооператори, страдащи от хроничен алкохолизъм, приети за лечение в болнични заведения, имат право на болничен лист, издаден по общия ред за цялото време, прекарано там. При нарушение на режима се третират като случаите по буква "б" на тази точка.

Нетрудоспособните хронични алкохолици се третират по реда и правилата за общо заболяване.

За всички случаи, упоменати по букви "а", "б", "в" и "г", както и при извършени нарушения по буква "д" лекуващият лекар задължително вписва в графа Бележки на болничния лист: "За анкета по условията на § 38 от Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда" или "За анкета по условията на § 17 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори".


5. Болничен лист за аборт се издава по общите правила.

(Изм. - ДВ, бр. 82 от 1973 г.) Не се издава болничен лист при аборт по желание. В тези случаи от акушеро-гинекологичното отделение (болница), което ще прекъсне бременността, се издава медицинско удостоверение на работничката, служителката или кооператорката. В удостоверението се посочва необходимият срок за разрешаване на отпуск. Въз основа на това удостоверение работничката, служителката или кооператорката предявява искане за разрешаване на платен годишен или неплатен отпуск.

Болничен лист за усложнения при аборт по желание се издава по общия ред в деня, в който се констатира усложнението, като в графа Диагноза се вписва диагнозата за усложнението, а в графа Бележки задължително се вписва: "Състояние след интеррупцио".

Профкомитетите чрез доверените лекари, контролните органи на МНЗ и ДОО провеждат системен контрол върху основателността при издаване на болнични листове за усложнение при аборт по желание.


6. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) Болничен лист за амбулаторно, поликлинично или домашно лечение на един осигурен се издава еднолично от лекуващите лекари за всеки случай на временна нетрудоспособност до 10 дни непрекъснато независимо дали нетрудоспособността се дължи на едно или няколко различни заболявания, злополуки или необходимост от медицински преглед, изследване или лечение.

Когато лекуващият лекар прецени, че нетрудоспособността ще бъде продължителна, той представя болния на лекарска консултативна комисия (ЛКК), която разрешава необходимия отпуск след преглед на болния.

След изтичане на отпуска за временна нетрудоспособност, разрешен еднолично, той може да бъде продължен от ЛКК.


7. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) Лекарската консултативна комисия може да издава болничен лист за до 30 календарни дни наведнъж. Когато началото на разрешения отпуск съвпада с първо число на месеца, ЛКК може да разреши отпуск за 31 дни, ако месецът има толкова дни.

Когато е издаден болничен лист от лекуващия лекар, а по-късно се установи, че е използуван повече от 10 дни отпуск, даден еднолично ЛКК на здравното заведение по месторабота или ако няма такова - ЛКК на здравното заведение по местоживеене, може да разреши удължаване на отпуска, като впише това в болничния лист. При съмнение относно нетрудоспособността на работника случаят се отнася за разрешаване от ЛКК по местоиздаване на болничния лист по реда на чл. 23 от Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда от 1951 г. или чл. 11 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори (обн., ДВ, бр. 67 от 1967 г.; попр., бр. 72 от 1967 г.; изм. и доп., бр. 15 от 1968 г., бр. 59 и 67 от 1973 г., бр. 59 от 1975 г. и бр. 61 от 1984 г.).


8. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) Фелдшерите могат да издават болничен лист за амбулаторно и домашно лечение до 5 дни непрекъснато за всеки отделен случай на временна нетрудоспособност независимо дали тя се дължи на едно или няколко различни заболявания, злополуки или необходимост от медицински преглед, изследване или лечение. Това право се дава на съответния фелдшер със заповед на началника на управление "Народно здраве" при окръжния народен съвет. В заповедта се определя и срокът, за който фелдшерът може да разрешава отпуски.

На фелдшерите, работещи в системата на Бърза медицинска помощ, обслужили самостоятелно спешно болни при повикване и констатирали състояние на нетрудоспособност, се разрешава да издават болничен лист за 1 ден, като незабавно насочват болния за наблюдение, лечение и оформяне на отпуск към съответния лекар по месторабота или местоживеене.


9. Болничен лист за цялото време на стационарно лечение се издава еднолично от лекуващия лекар. В случаите, когато след стационарното лечение болният се нуждае и от домашно лечение, при изписването се издава един болничен лист от ЛКК, в който се включват дните за стационарното лечение, за които няма издаден болничен лист, както и не повече от 30 дни за домашно лечение, а за повече от 30 дни - по реда и условията на т. 16 от тази инструкция. По искане на осигурения болничен лист за стационарно лечение може да се издаде и за по-къси периоди от време, преди завършване на лечението, с оглед изплащане на парично обезщетение за изтеклото време на лечението.

(Нова - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) Болничен лист за лечение при домашен стационар се издава от ЛКК на амбулаторно-поликлиничните здравни заведения.


10. Постоянните или временни стационари - филиали към някои научноизследователски институти, създадени със заповед на министъра на народното здраве във връзка с разработката на определена научна тематика, могат да издават болнични листове както на нетрудоспособни, така и на трудоспособни осигурени, постъпили за изследване и лечение в тях по следния ред:

а) болничният лист се издава задължително от филиала, но от името на съответния научноизследователски институт, към който принадлежи независимо от местонахождението на филиала.

Пример: филиал - Научноизследователски кожно-венерологичен институт - лагер Вихрен - Пирин;

б) в случаите, при които въпреки че лечението или изследването е провеждано във филиала, но поради особената организация на работата болничният лист се издава в самия институт-база, в графа Бележки на болничния лист задължително се вписва, че лицето е било на изследване или лечение в съответния филиал.

Пример: "Бил на лечение във филиала на института - с. Меричлери. За разработка на научна тематика";

в) болничният лист се издава след, а не преди завършване на лечението или изследването;

г) режимът задължително се вписва: "Стационарен";

д) в графа Бележки задължително се вписва текстът: "За разработване на научна тематика", а така също точното наименование на заведението, местонахождението и населеното място, където се намира филиалът.

Пример: филиал - Научноизследователски институт по неврология и психиатрия - крайморски санаториум Дружба - Варна;

е) болничният лист се подписва от лекаря или ЛКК - сътрудници или оторизирани представители на съответния институт, от чието име се издава той, и се подпечатва с печата на института или специално направения печат на филиала.


11. Всички лабораторни изследвания и лечебни процедури (физиотерапия, рентгенова терапия и други подобни) на трудоспособни осигурени се извършват само в извънработното им време, без издаване на болничен лист. Такъв може да бъде издаден по изключение в случаите, когато процедурите или изследванията могат да се извършват само през работното време на работника, служителя или земеделския стопанин-кооператор и заедно с времето, необходимо за отиване и връщане до здравното заведение, в което те се извършват, заангажират цялото му работно време. Болничният лист в тези случаи се издава от лекаря, изпратил болния въз основа на служебна бележка от администрацията на предприятието, където работи осигуреният, за работното му време или график. Бележката се прилага в амбулаторната карта на работника, служителя или земеделския стопанин-кооператор. При извършване на изследване или процедури, при които не се заангажира цялото работно време на осигурения, вместо болничен лист лекарят, който провежда процедурата или прави изследването, издава служебна бележка, отразяваща часа на явяването и часа на приключването на процедурата или изследването.


12. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) На работници, служители или земеделски стопани-кооператори с ампутирани крайници или други ортопедични дефекти, повикани, за да им бъде взета мярка за направа на ново ортопедично средство или за поправка на старо, както и за обучение за ползуването му, болничен лист за необходимото време се издава от Специализирания производствен център по протезиране и от ортопедичните отделения на окръжните болници, където има ортопедични работилници.


13. Когато лице, което ползува отпуск по болест, предяви претенции, че трудоспособността му е възстановена преди изтичане на разрешения отпуск, ако лекуващият лекар или ЛКК, издали болничния лист, установят, че това е така, имат право да прекратят отпуска, като в графа Бележки на болничния лист отбелязват на коя дата осигуреният трябва да постъпи на работа. Прекратяването на отпуска се извършва съответно от всеки от тях, като ЛКК може да прекрати отпуск, даден еднолично от лекар.

По същия начин се процедира и в случаите, при които възстановената трудоспособност е констатирана от лекуващия лекар или ЛКК, издали болничния лист, както и когато предложението за прекратяване на отпуска произхожда от администрацията или профкомитета на предприятието, учреждението, организацията или ТКЗС, в което работи осигуреният, и последният не прави възражения във връзка с тази констатация.

Всички случаи, при които се породи спор между заинтересуваните лица или инстанции, се отнасят за разглеждане и решаване по реда на § 23 ат Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда и § 11 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори. По същия ред се постъпва и когато възстановената трудоспособност е констатирана от лекар или ЛКК, които не са издали болничния лист.


14. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) За трудоустрояване на друга работа поради болест или злополука, когато има намаление на трудоспособността, което не дава основание за определяне на група инвалидност или пък за продължаване на работата в същата професия, се изискват само малки изменения или облекчения на трудовите условия (освобождаване от нощен труд, командировка и други подобни), които не водят до намаляване на производствената квалификация или рязко намаляване на производствената дейност, болничен лист се издава от лекуващия лекар до 30 дни, а за повече от 30 дни - от ЛКК. Лекарската консултативна комисия може да трудоустроява и на намален работен ден, но не за по-малко от половината от законоустановеното работно време и за срок до 6 месеца без прекъсване от началото на трудоустрояването. Срокът за трудоустрояването се вписва в графа Бележки на болничния лист, като задължително се зачертават графите, в които се вписват отпуските за временна нетрудоспособност.

В случаите, когато трудоустрояването ще доведе до намаляване квалификацията или съкращаване обема на производствената дейност за повече от 6 месеца, ЛКК изпраща работника, служителя или земеделския стопанин-кооператор на ТЕЛК за определяне на група инвалидност. Това се отнася и до лицата, трудоустроени на намален работен ден.


15. Лекуващите лекари, фелдшери и ЛКК са длъжни активно, своевременно и компетентно:

да уведомяват работника, служителя или земеделския стопанин-кооператор за деня, в който трябва да се яви на преглед или на работа;

да изпращат работника, служителя или земеделския стопанин-кооператор на ЛКК, респективно на ТЕЛК, по начин, щото да има достатъчно време комисията да вземе решение, преди да е изтекъл разрешеният вече отпуск;

да упътват работника, служителя или земеделския стопанин-кооператор за реда, начина и сроковете за обжалване на техните решения, за необходимите документи по реда на издаване на болничните листове;

да осветлят работника, служителя или земеделския стопанин-кооператор по всички въпроси, възникнали във връзка с уреждане на временната му нетрудоспособност.


16. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) Болничен лист за временна нетрудоспособност се издава от лекуващите лекари и ЛКК при здравното заведение, което обслужва работника, служителя или земеделския стопанин-кооператор по район на местоживеене. Тази разпоредба се отнася и за учителите и служителите в училищата, детските градини и яслите.

Разрешава се на лекарите от училищата, яслите и детските градини да издават болнични листове на персонала към тях само за остри и изострени заболявания, констатирани през време на работа, по реда на спешността, за не повече от 3 дни. Когато временната нетрудоспособност продължи повече от 3 дни, болничният лист се издава от лечебното заведение по местоживеене.

Болничен лист на работници и служители от предприятия, учреждения или организации, обслужвани от медико-санитарни части, здравни пунктове или ведомствени здравни заведения, се издава от лекуващите лекари и ЛКК при същите заведения.

Болничен лист на здравните работници се издава от лекуващите лекари и ЛКК при заведението, към което се числят и работят. Специализираните здравни заведения издават болнични листове само за заболявания, които отговарят на профила им. Когато специализираните заведения разполагат със специалисти и от други специалности, издават болнични листове и по тези специалности. Когато временната нетрудоспособност продължава повече от 10 дни, специалистът изпраща болния здравен работник на ЛКК по район на местоживеене, която продължава отпуска. Когато специализираното здравно заведение е отдалечено от населения пункт, болничен лист може да се издава за всички заболявания. Преценката за отдалечеността се прави от началника на окръжния здравен отдел.

Болничен лист на работници и служители, упоменати в предходните две алинеи, може да се издаде и от здравното заведение по местоживеене в случаите, когато по преценка на лекуващия лекар или ЛКК по район на местоживеене се нуждаят от режим на легло или отиването им до здравното заведение по месторабота е противопоказно.

Болничен лист на младежи-бригадири участници в младежките бригади, организирани от ДКМС, се издават от здравните работници, завеждащи медицинските пунктове към бригадите по реда и условията на настоящата инструкция и Наредба № 103 за организацията и работата по експертизата на временната нетрудоспособност (ДВ, бр. 93 от 1974 г.). При издаване на болничен лист за общо заболяване или битова злополука (гр. 50-в по отчет ДОО-1) лекуващият лекар или ЛКК задължително вписват в графа Бележки на болничния лист: "По § 58 от ППЗП" (Правилник за прилагане на Закона за пенсиите).

(Нова - ДВ, бр. 14 от 1979 г.) Болнични листове за временна нетрудоспособност на работници, служители и кооператори - активни борци против фашизма и капитализма, и на техните работещи съпруги (зи) се издават освен по общия ред от лекуващите лекари и лекарските консултативни комисии при здравните заведения, които ги обслужват по месторабота или местоживеене, и от специализираните медицински звена (кабинети, отделения и др.) към здравните заведения, които обслужват активни борци против фашизма и капитализма. При попълване на болничния лист в графата "Бележки" се вписва: "Съгласно т. 16, ал. 7, от Инструкция № 6500."


17. При оказване на спешна медицинска помощ от здравно заведение, което не обслужва болния по месторабота или местоживеене, първичният болничен лист за домашно лечение може да се издаде от здравното заведение, оказало такава помощ, в зависимост от характера и тежестта на заболяването, но за не повече от 3 дни. Продължаването на отпуска, когато това се налага, става по реда на т. 16, ал. 1, 3 и 4 на тази инструкция.


18. Болничен лист на работник, служител или земеделски стопанин-кооператор, чиято временна нетрудоспособност е настъпила вън от местослуженето му (командировка, отпуск и др.), се издава от здравното заведение, оказало медицинска помощ по местопребиваване, само в случаи, при които състоянието на болния не позволява пътуване и докато то изисква стаен режим. Издаването на болничния лист става с предварителното съгласие на главния лекар на здравното заведение, ако има такъв, който го заверява.

По същия ред се издава болничен лист и когато временната нетрудоспособност е настъпила извън местослуженето на работника, служителя или земеделския стопанин-кооператор (командировка, отпуск и др.) и се налага издаване на болничен лист за продължение на отпуска от друго здравно заведение по ново местопребиваване на работника, служителя или земеделския стопанин-кооператор.

Това не се отнася за отпуск поради бременност и за раждане.


19. Когато работникът, служителят или земеделският стопанин-кооператор е получил болничен лист за временна нетрудоспособност от здравно заведение, което го обслужва по месторабота или ако няма такова - по местоживеене, продължаването на отпуска по болест от здравно заведение в друго населено място се извършва, като заведението, издало вече болничен лист, по искане на работника, служителя или земеделския стопанин-кооператор дава предварително писмено съгласие за продължаване на отпуска. Ако работникът, служителят или земеделският стопанин-кооператор не е взел предварително съгласие, искане за такова се прави от здравното заведение по местопребиваване на работника, служителя или земеделския стопанин-кооператор, което е компетентно по реда на тази инструкция да издаде болничен лист. Писменото съгласие се подписва обезателно от главния лекар на здравното заведение, издало болничен лист.


20. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 1972 г. и бр. 25 от 1987 г.) При злополука лекарят определя вида й (трудова, приравнена към трудова, битова) според данните от анамнезата и неговите лични констатации, като задължително вписва в личната амбулаторна карта часа, мястото и обстоятелствата на злополуката. Определянето е неокончателно. Окончателното определяне става след издаването на акта за злополука, ако такъв бъде издаден. В графа Бележки на болничния лист лекарят вписва: "За доказване с документ" (акт за злополука, съдебно решение). Ако при издаването на болничния лист работникът, служителят или земеделският стопанин-кооператор непосредствено представи акт за трудова злополука, лекарят вписва в графа Бележки номера на акта и съответно определя, че злополуката е трудова. В случаите, при които лекуващият лекар или ЛКК са определили битова злополука (гр. 50-в по отчет ДОО-1), задължително вписват в графа Бележки на болничния лист: "За анкета от администрацията и профкомитета или комисията по социално осигуряване към ТКЗС."

Съгласно чл. 159, ал. 1 на Кодекса на труда и § 13 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори трудовата злополука се установява от ръководителя на предприятието, учреждението, организацията или ТКЗС с акт в 3-дневен срок, считан от деня на злополуката, а професионалното заболяване - в 3-дневен срок от неговото констатиране. Под "констатиране" на професионалното заболяване се разбира окончателното уточняване на заболяването като професионално по реда на ал. 3, 4, 5, 6, 7 и 8 на настоящата точка.

При констатиране на заболяване или отравяне на работник или служител с данни за професионален характер, водещо до временна нетрудоспособност, лекуващият лекар или лекарска консултативна комисия издава болничен лист и незабавно изпраща осигурения при диагностичната комисия за професионални заболявания към съответната окръжна или работническа болница, изградена съгласно чл. 9 от Наредба № 23 на МНЗ за съобщаването, регистрирането и отчитането на професионалните заболявания (ДВ, бр. 5 от 1985 г.).

Комисията, след основна преценка на случая, изпраща официален, изчерпателен писмен документ с окончателната диагноза и с изрично заключение, потвърждаващо или отхвърлящо професионалния характер на заболяването или отравянето до хигиенно-епидемиологичната инспекция, до здравното заведение, което обслужва болния, и до администрацията на предприятието или учреждението, в което последният работи.

При трудност в диагностирането и преценяването на трудоспособността диагностичните комисии към съответните окръжни, градски или работнически болници изпращат болните заедно с необходимата медицинска документация за консултация в междуокръжните профпатологични отделения (сектори), в клиниките по професионални заболявания (КПЗ) към висшите медицински институти (ВМИ) или към Научния институт по хигиена и професионални заболявания (НИХПЗ) при Медицинската академия (МА) според района, към който спадат.

Решенията на диагностичните комисии може да се обжалват чрез тях до КПЗ към НИХПЗ при МА в срок 15 дни от връчването им на осигурените. Становището на КПЗ към НИХПЗ при МА е окончателно и се изпраща на диагностичните комисии за изпълнение.

Актът за трудова злополука, в случаите на потвърдено професионално заболяване или отравяне, се съставя след получаването на документа, издаден от диагностичната комисия в администрацията на предприятието, учреждението или организацията, където работи болният. По този ред се издават актове за трудова злополука (професионално заболяване) на работниците, служителите и на всички осигурени по дял III от Кодекса на труда.

По същия ред се установява професионален характер на заболяванията с временна нетрудоспособност на земеделските стопани-кооператори, осигурени по Указа за уреждане на някои въпроси по осигуряването и пенсионирането на земеделските стопани-кооператори. За тях не се съставя акт за трудова злополука.

(Нова - ДВ, бр. 52 от 1972 г.) Окончателното потвърждаване професионалния характер на пневмокониозите се извършва от диагностичните комисии към центровете за борба със силикозата, а на лъчевите увреждания - от диагностичната комисия към Централния диспансер за лъчеви увреждания при Научния институт по рентгенология и радиобиология. Лекуващите лекари и лекарската консултативна комисия изпращат направо към тях болните или съмнително болните за пневмокониози и лъчеви увреждания. Медицинските удостоверения, издадени от центровете за борба със силикозата или от Централния диспансер за лъчеви увреждания при Научния институт по рентгенология и радиобиология, с които се потвърждава професионалният характер на заболяването, имат валидност на акт за трудова злополука.


21. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) Болничен лист на работник, служител или земеделски стопанин-кооператор, изпратен за консултация или изследване в друго здравно заведение, в това число ВМИ и научните организации на Медицинската академия, се издава от лекуващия лекар или ЛКК, които са го изпратили, а когато консултантът поеме лечението - от последния. Счита се, че консултантът е поел лечението, когато болният бъде приет на стационарно лечение или бъде поставен на системно амбулаторно-поликлинично наблюдение или лечение. Еднократното даване на рецепта не се счита за поемане на лечение.

Лекарят-консултант дава мнение относно характера и стадия на заболяването, неговото лечение, както и относно вида на нетрудоспособността - временна, трайна (инвалидност), или пък че работникът, служителят или земеделският стопанин-кооператор е трудоспособен. Забранява се на консултантите да определят продължителността на нетрудоспособността. Тя се определя от лекуващия лекар или ЛКК, които издават болничния лист.

(Изм. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) Когато работникът, служителят или земеделският стопанин-кооператор не е изпратен за изследване, консултация или лечение, а се е явил по свой почин в друго по-вишестоящо здравно заведение, в това число ВМИ, ВВМИ и научните организации на Медицинската академия, което е поело стационарното му лечение, болничен лист се издава от заведението, което е поело стационарното лечение.

(Изм. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) Във всеки случай, когато работникът, служителят или земеделският стопанин-кооператор пожелае да се проведе консултация относно здравното му състояние и трудоспособността му в по-квалифицирано здравно заведение, лекуващият лекар или ЛКК са длъжни да го изпратят по установения ред в следващото по степен по-висококвалифицирано заведение с обменна карта. Когато работникът, служителят или земеделският стопанин-кооператор не е бил изпратен на консултация от лекуващия лекар или ЛКК с обменна карта, но представи консултативно мнение от друго неведомствено, по-високо квалифицирано здравно заведение, в това число ВМИ и научните организации на Медицинската академия, което е констатирало състоянието на временна нетрудоспособност, въпросът за трудоспособността се решава по реда на § 23 от Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда или § 11 от Правилника за социалното осигуряване на земеделските стопани-кооператори. В този случай здравните заведения, извършили консултации, са длъжни да издават официален изчерпателен документ, в който се отразяват обективната находка, параклиничните изследвания, лечението и мотивирано мнение за трудоспособността на работника или служителя.


22. Болничен лист на болни от всички форми на туберкулоза, на психично и венерологично болни се издава от лекарите на съответните специализирани лечебни заведения (отделения, кабинети, диспансери), както и от специализираните отделения и кабинети при общите лечебни заведения. Когато тези болни потърсят медицинска помощ в общите лечебни заведения, лекарят-неспециалист може да издаде болничен лист за не повече от 3 дни и е длъжен да изпрати болния към съответния специализиран кабинет или отделение в същото заведение, а ако няма такива - към съответното специализирано лечебно заведение.

По същия начин се постъпва и с болните от неспецифични белодробни заболявания, диспансеризирани към специализираните противотуберкулозни заведения (отделения, кабинети, диспансери) или специализираните отделения и кабинети на общите лечебно-профилактични заведения.


23. Болничен лист на повиканите на активно диспансерно наблюдение се издава от заведението, което ги е повикало


III. ИЗДАВАНЕ НА БОЛНИЧЕН ЛИСТ ЗА ОТПУСК ПОРАДИ БРЕМЕННОСТ, РАЖДАНЕ ИЛИ ОСИНОВЯВАНЕ

24. Съгласно чл. 60 и 156 от Кодекса на труда и § 24 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори на работничката, служителката или земеделската стопанка-кооператорка се разрешава отпуск поради бременност и раждане при първо дете в размер на 120 календарни дни, при второ - 150 календарни дни, при трето - 180 календарни дни, при четвърто и всяко следващо - по 120 календарни дни, от които 45 календарни дни преди раждането, а останалите, според поредността на детето, след раждането.

През време на платения отпуск по бременност и раждане не се издава болничен лист по други причини. В случаите, когато след изтичането на платения отпуск по бременност или раждане бременната или родилката изпадне във временна нетрудоспособност поради заболяване, болничен лист се издава по общия ред.

При патологична бременност се издава болничен лист по общия ред, както за общо заболяване.


25. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) Болничен лист за 45-те календарни дни отпуск по бременност преди раждането се издава еднолично от лекар на здравното заведение, в което се наблюдава бременната по район на местоживеене. В селища, в които има само фелдшерски здравпункт, болничен лист се издава от фелдшера или акушерката, наблюдавали бременната, само след консултация с лекар, установил и вписал термина на раждането в картата на бременната.

Терминът на раждането при всички случаи задължително се вписва в графа Бележки на болничния лист, издаден поради бременност.

Когато раждането не стане в рамките на 45-те дни отпуск по бременност, този отпуск се продължава до деня на раждането. Парично обезщетение в тези случаи преди раждането се изплаща за не повече от 78 дни при първо, четвърто или следващо дете, за периода от деня на раждането - при второ и при трето дете, а след раждането - за не по-малко от 42 дни.

Когато поради неточно предвиждане на здравните органи раждането стане преди изтичане на разрешения 45-дневен отпуск поради бременност, а също и при преждевременно раждане на недоносени деца, т. е. когато не е съществувала възможност да започне ползуването на 45-дневния отпуск поради бременност, осигурената има право да ползува целия неизползуван отпуск поради бременност. В тези случаи целият неизползуван отпуск по бременност се оформя с болничния лист, издаден за периода след 42-ия ден от раждането от детската консултация, като в графа Бележки задължително се вписва размерът на неизползувания отпуск по бременност. В случаите, при които осигурената няма право на отпуск за времето след 42-ия ден от раждането, от 43-ия ден след раждането се издава нов болничен лист от женската консултация, наблюдавала бременната за целия неизползуван отпуск поради бременност.


26. Болничен лист за след раждането се издава от датата, на която е станало раждането, като във всички случаи се разрешава отпуск 42 дни.

(Изм. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) Болничният лист за 42-та дни след раждането се издава от лекаря на здравното заведение, в което е станало раждането, а ако последното е станало у дома - от лекар на заведението, в чийто район е станало раждането. В селища, в които има само фелдшерски здравпункт, болничен лист в този случай се издава от фелдшера или акушерката, извършили ображдането.


27. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) Оформянето на отпуска след 42-ия ден от раждането става по местопребиваване на родилката по следния ред:

а) ако детето е живо или почине, или бъде осиновено след 42-ия ден от раждането, болничен лист се издава еднолично от лекар на детската консултация, а в селища, в които има само фелдшер - от фелдшера или акушерката, като:

при първо, четвърто и следващо дете се издава един болничен лист за още 33 дни;

при второ дете - един болничен лист за още 63 дни;

при трето дете - един болничен лист за още 93 дни;

б) ако детето е мъртвородено или живородено дете почине или бъде осиновено преди 42-ия ден, болничен лист се издава само ако здравното състояние на родилката, по повод или във връзка с раждането, не й позволява да се върне на работа, като продължителността на нетрудоспособността и отпускът се определят индивидуално за всеки конкретен случай, но за не повече от сроковете, посочени в буква "а" на настоящата точка. Болничният лист в тези случаи се издава еднолично от лекар на женската консултация или акушеро-гинекологичното отделение. Ако в населеното място няма такива, болничният лист се издава от лекаря на съответното здравно заведение след задължителна консултация със специалист по съответното заболяване.

Фелдшерите от самостоятелните фелдшерски здравпунктове могат да издават болнични листове в тези случаи след получаване на консултация от специалист по горния ред чрез участъковите лекари, които отговарят за тях.

В болничния лист, който се издава за оформяне на отпуск за след 42-ия ден от раждането, във всички случаи задължително се вписва в графа Бележки поредността на детето.


28. В случаите, при които бременните не се явяват своевременно , а късно за оформяне на отпуска си по бременност, се постъпва по следния ред:

А. В случаите, при които бременната е имала определен термин на раждането:

а) ако до явяването си в женската консултация е работила, болничен лист се издава само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;

б) ако до явяването си в женската консултация бременната не е работила, болничен лист се издава за целия период от 45 дни, предхождащ термина на раждането.

И в двата случая, ако раждането стане по-късно от определения термин, се издава нов самостоятелен болничен лист за срок от термина до датата на раждането. Ако раждането стане по рано от определения термин, целият неизползуван отпуск по бременност, на който осигурената има право, се оформя по реда, указан в т. 25, ал. 4 на тази инструкция.

Терминът на раждането при всички случаи се вписва задължително в графа Бележки на болничния лист.

Б. В случаите, при които бременната е родила, без да е имала определен термин:

а) ако през целия период от 45 дни преди раждането бременната не е работила, болничен лист се издава за минало време от датата на раждането за целия период, предхождащ раждането;

б) ако осигурената е работила част от периода от 45 дни, предхождащ раждането, а останалия период не е работила, се издава болничен лист за времето от датата на прекратяване на работата й до датата на раждането;

в) ако до раждането осигурената е работила, болничен лист за бременност не се издава.

В случаите, при които бременната се явява късно за оформяне на отпуска си поради бременност, тя трябва да представи на здравните органи документ от администрацията за датата, до която е работила. Документът се съхранява в картата на бременната.


29. Съгласно чл. 60 и 156 от Кодекса на труда и § 24 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори работничка, служителка или земеделска стопанка-кооператорка, която осинови дете, има право на отпуск в размер на разликата от възрастта на детето в деня на предаването за осиновяване до навършване:

на 75-дневна възраст, когато е първо, четвърто или следващо;

на 105-дневна възраст, когато е второ;

на 135-дневна възраст, когато е трето.

При определяне размера на отпуска се вземат пред вид живите деца, родени или осиновени от майката.

Болничен лист на майката осиновителка за гледане на осиновено дете се издава еднолично от началника на акушеро-гинекологичното отделение на болницата или началника на акушерското отделение на родилния дом, където е станало раждането на детето, или главния лекар на дом "Майка и дете" в случаите, при които детето е дадено за осиновяване от такъв дом.

Болничният лист се издава на майката-осиновителка в деня на предаване на детето за срок от датата на предаване на детето до навършване на:

75-дневна възраст, когато осиновеното дете е първо, четвърто или следващо;

105-дневна възраст, когато осиновеното дете е второ;

135-дневна възраст, когато осиновеното дете е трето.

Болничният лист, който се издава на майката-осиновителка, се оформя по следния начин:

л. амб. к.

а) в графа -------------- се попълва номерът на историята раждането

ист. на забол.

на родилката;

б) задължително се попълва графа Личен паспорт;

в) графа Вид на нетрудоспособността не се попълва;

г) графа Диагноза се попълва с текста: "За гледане на дете при осиновяване", като се вписват името на детето и датата на раждането му;

д) цифрата, означаваща броя на разрешените дни отпуск, се вписва в квадратчето за домашен отпуск.

Останалите графи се попълват без изменение съгласно изискванията на тази инструкция.

В случаите, при които вземането на дете за осиновяване не се извършва от здравно заведение, а от дома на родилката, както и в случаите на вземане за осиновяване на подхвърлено дете, болничен лист се издава еднолично от лекаря на детската консултация, а където няма такава - от лекаря на здравната служба по местоживеене на осиновителката, въз основа на акта за раждане на детето и декларация-образец, подписана от осиновителката.

Декларацията се попълва от осиновителката и се прилага към личната й амбулаторна карта. В графа Бележки на болничния лист лекарят задължително вписва: "Има представена декларация".

Отпускът се разрешава и болничният лист се издава от деня на явяване на осиновителката пред здравните органи и представяне на декларацията за сроковете, упоменати в ал. 1 и 4 на тази точка.


30. Поредността на детето при издаване на болничния лист за след раждане и при осиновяване се установява с писмена декларация, която се прилага към личната амбулаторна карта (У. ф. 25) на осигурената.


IV. ИЗДАВАНЕ НА БОЛНИЧНИ ЛИСТОВЕ ЗА ОТПУСК ПРИ САНАТОРНО-КУРОРТНО ЛЕЧЕНИЕ И ЗА 20-ДНЕВНИТЕ ПОЧИВНИ ДОМОВЕ

31. (Доп. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) Болничен лист за отпуск за санаторно-курортно пансионатно лечение и за 20-дневните почивни домове на временно нетрудоспособен работник, служител или земеделски стопанин-кооператор се издава само на такъв, който непосредствено преди това е бил на наложително домашно, амбулаторно или стационарно лечение за същото страдание, за което отива на санаторно-курортно лечение, и който, ако не бъде изпратен на такова лечение, следва да получи отпуск за продължаване на болничното, домашното или амбулаторното лечение. В тези случаи балнеосанаториалното лечение се явява непосредствено продължение на провежданото до тогава стационарно, домашно или амбулаторно лечение.

Не се издава болничен лист на трудоспособни работници, служители или земеделски стопани-кооператори. Тези от тях, които имат хронични заболявания и се нуждаят периодично от санаторно-курортно лечение, могат да отиват на такова лечение за сметка на друг законоуставен отпуск.

При непосредствено превеждане на временно нетрудоспособен работник, служител или земеделски стопанин-кооператор от стационарно на санаторно-курортно лечение или в почивен дом болничен лист се издава от ЛКК на заведението, което превежда лицето.

(Доп. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) Болничен лист на временно нетрудоспособен работник, служител или земеделски стопанин-кооператор за продължаване на лечението му в балнеосанаториума (пансионата) или 20-дневния почивен дом, след изтичане на разрешения от изпращаното заведение отпуск, се издава от ЛКК при балнеосанаториума, респективно курортната поликлиника, при условие, че е осигурена втора приемна карта по реда, установен с Инструкцията за санаторно-курортно лечение и почивките, издадена от Централния съвет на профсъюзите и Министерството на народното здраве и социалните грижи.

(Доп. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) Когато трудоспособен работник, служител или земеделски стопанин-кооператор през време на престой в балнеосанаториум (пансионат) стане временно нетрудоспособен, болничен лист се издава от балнеосанаториума или курортната поликлиника по общия ред.

(Изм. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) В случаите, когато е разрешен отпуск за временна нетрудоспособност за домашно лечение и през този отпуск осигуреният по препоръка на лекуващия лекар или ЛКК се снабди с карта за санаторно-курортно лечение, срокът на която изтича по-късно от срока на разрешения отпуск за домашно лечение, продължаването на отпуска за временна нетрудоспособност, при наличност на такава, става от ЛКК, която е разрешила отпуска за домашно лечение, с нов болничен лист - продължение на издадения по-рано за същото страдание. Във втория болничен лист, в графа Бележки задължително се вписва: "Режимът се отнася за .......дни по болничния лист за домашно лечение." Когато следстационарният домашен отпуск е разрешен от ВМИ, ВВМИ, научните организации на Медицинската академия или стационарно заведение, което не обслужва осигурения по месторабота или местоживеене, продължаването на отпуска за санаторно-курортно лечение става от ЛКК на здравното заведение, което обслужва осигурения по месторабота, респективно местоживеене.


32. Болничен лист на болните от туберкулоза, изпратени в санаториумите за специална курортна помощ, се издава от ЛКК на противотуберкулозните заведения и диспансерните отделения, които ги изпращат, за дните на целия престой.

Болничен лист се издава и в случаите, при които трудоспособни работници, служители или земеделски стопани-кооператори, водещи се на диспансерен учет, са включени в провежданите от противотуберкулозните заведения курсове за трудотерапия или рехабилитация.

За болни от туберкулоза по смисъла на § 32 от Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда и § 15 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори, се считат всички, водещи се на диспансерен учет, независимо дали са трудоспособни или нетрудоспособни.

Преболедувалите от туберкулоза, снети от диспансерен учет, не се ползуват от правата по тази точка.


33. Болничен лист на болните от силикоза работници, служители или земеделски стопани-кооператори за времето на престоя в почивните станции за застрашени от силикоза се издава само от диагностичните комисии при силикозните центрове до 30 дни, а за санаториумите за силикозно болни - от ЛКК на санаториумите за целия период на престоя на болния.

За силикозно болни се считат случаите, на които диагностичната комисия на силикозния център е поставила предварителна или уточнена диагноза "Силикоза".

На работници в силикозоопасни обекти и на тези, които се водят с "Контрола" по отношение силикозата, болничен лист за санаторно-курортно лечение не се издава. Те се изпращат в почивните станции за застрашени от силикоза за сметка на друг законоуставен отпуск.


34. На изпратените с болничен лист по предходните три точки се включва в болничния лист допълнително до 3 дни отпуск за отиване и връщане, когато това е необходимо.


V. ИЗДАВАНЕ НА БОЛНИЧЕН ЛИСТ ПРИ КАРАНТИНА И ОТСТРАНЯВАНЕ ОТ РАБОТА НА РАБОТНИЦИ, СЛУЖИТЕЛИ ИЛИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНИ-КООПЕРАТОРИ ПО ПРЕДПИСАНИЕ НА ЗДРАВНИТЕ ОРГАНИ

35. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) При карантина на болен или контактен работник, служител или земеделски стопанин-кооператор, наложена съгласно разпоредбите за борба със заразните болести, болничен лист се издава еднолично от лекуващия лекар за срока на карантинния период. В селища, в които има само фелдшерски здравпункт, болничен лист за карантина на болен или контактен се издава еднолично от фелдшера за срока на съответния карантинен период. При бацилоносителство болничният лист се издава само от лекар по начина и за сроковете, определени със съответните нормативни документи.

Когато един осигурен заболее през време на дадения му отпуск за карантина като контактен, независимо дали заболяването е поради страданието, за което е оставен под карантина или друго страдание, не следва да се издава друг болничен лист до изтичане на срока, за който е издаден вече болничният лист за карантина. Нов болничен лист се издава след този срок, ако временната нетрудоспособност поради заболяването продължава. Този болничен лист се означава като "Първичен", но ако заболяването е поради болестта, за която е наложена карантината, болничният лист се означава като "Продължение" (вторичен).

(Изм. - ДВ, бр. 82 от 1973 г.) Когато поради характера на извършваната работа работникът, служителят или земеделският стопанин-кооператор, е отстранен от нея по нареждане на здравните органи като преболедувал заразна болест, като бацилоносител или поради контакт със заразно болен, болничният лист се издава еднолично от лекуващия лекар за сроковете, установени за съответните заразни болести. В случай на бацилоносителство болнични листове не могат да бъдат издавани от фелдшер. И в трите случая лицето трябва да представи служебна бележка от администрацията, профкомитета или ръководството на ТКЗС, че не може да се трудоустрои на друга подходяща работа.


VI. ИЗДАВАНЕ НА БОЛНИЧЕН ЛИСТ ЗА ГЛЕДАНЕ И ПРИДРУЖАВАНЕ НА БОЛЕН И КАРАНТИНИРАН ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО

36. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 1973 г.) Членовете на семейството по смисъла на § 40 и 41 от Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда и § 19 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори се считат:

а) всеки един от съпрузите, когато гледа или придружава другия;

б) родителите, когато гледат или придружават децата си (собствени, осиновени, доведени, заварени, припознати);

в) синът и дъщерята, когато гледат и придружават родителите си (включително осиновителите), родителите на своята съпруга или своя съпруг, а също така дядо си и баба си по баща и майка;

г) братът и сестрата, когато гледат или придружават друг брат или сестра, при условие, че живеят в едно домакинство и се издържат от него;

д) дядото и бабата, когато гледат или придружават внуците си при условие, че последните нямат родители, които да ги гледат или придружават поради смърт, заболяване, основателно отсъствие в друго населено място (командировка, лечение, следване, учебен сбор и пр.).

В случаите по буква "г" на осигурените по Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори братята и сестрите се считат за членове на семейството, ако нямат по-близки роднини - съпруг (съпруга), деца, включително осиновени, доведени, заварени и припознати по установения ред, или родители.


А. ИЗДАВАНЕ НА БОЛНИЧЕН ЛИСТ ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛЕН ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО В ДОМА

37. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 1973 г. и бр. 25 от 1987 г.) Болничен лист за гледане на болен член от семейството в дома се издава на всеки осигурен член от семейството:

а) от лекуващия лекар еднолично до 10 дни непрекъснато независимо дали се отнася за едно или различни заболявания;

б) от лекуващия фелдшер еднолично до 5 дни непрекъснато за едно и също или за различни заболявания, ако това право му е дадено със заповедта по т. 8, ал. 1. Продължаването на отпуска, разрешен от фелдшера, завеждащ самостоятелен здравен пункт, до 10 дни се извършва от лекаря, отговарящ за този пункт;

в) от ЛКК до 30 дни наведнаж. Когато този срок се налага да бъде продължен повече от 6 месеца, болничен лист се издава от ЛКК след решение на ТЕЛК за необходимостта от гледане на болния на всеки 2 месеца.

Болничните листове за гледане на болен член от семейството в дома се издават от здравните органи и по местопребиваване на болния.

При издаване на болничен лист за гледане на болно лице до 16 г. в графа "Бележки" се вписват задължително трите имена, рождената дата, родствената връзка и диагнозата на болното лице.


38. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 1973 г. и бр. 25 от 1987 г.) Болничен лист за гледане на болни деца от семейството се издава еднолично от лекуващия лекар и от фелдшера, завеждащ самостоятелен селски здравен пункт и в следните случаи:

а) за гледане на заразно болно дете в стационар или в дома - до изтичане на болничното или домашното лечение, както и на дете, посещаващо детско заведение, контактно със заразно болен, задължително карантинирано в дома - до изтичане на карантинния период.

б) за гледане на здрави деца, посещаващи детски ясли или детски градини, върнати от там поради наложена карантина в тези заведения или съответни групи, за срока на карантинния период в детското заведение или групата. Болничен лист в случая се издава въз основа на служебна бележка от лекаря, отговарящ за детското заведение, за наличността и срока на карантината и за невъзможността детето да бъде прехвърлено в друга група, където няма карантина. Служебната бележка се прилага в амбулаторната карта на лицето, което получава отпуска, а ако такава не се води - в отделна папка.

Не се издава болничен лист за гледане на здрави деца, оставени под карантина, непосещаващи детски заведения.


Б. ИЗДАВАНЕ НА БОЛНИЧЕН ЛИСТ ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛЕН ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО В СТАЦИОНАР ИЛИ БАЛНЕОСАНАТОРИУМ

39. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 1973 г. и бр. 25 от 1987 г.) Болничен лист за гледане на болен член от семейството в стационар или в балнеосанаториум (включително и в пансионат) се издава еднолично от лекуващия лекар при наличност на заключение, вписано в историята на заболяването от главния лекар на лечебното заведение, че гледането на болния е било наложително.

Това обстоятелство задължително се вписва в графа "Бележки" на болничния лист, като се отбелязва номерът на историята на заболяването на болния член от семейството.

Болничен лист на майка-кърмачка за гледане на дете-кърмаче, настанено на лечение в стационар, се издава еднолично от лекуващия лекар, без да се изисква разрешение от главния лекар за гледане на детето. В графа "Бележки" на болничния лист задължително се вписва: "майка-кърмачка".

Болничните листове по предходните алинеи се издават за следните срокове:

а) по алинея първа - за срока, за който главният лекар е дал заключение, че е било наложително гледането на болния;

б) по алинея втора - за целия период до изписването на детето от стационара. Това се отнася за всяко настаняване в стационар, докато майката кърми детето.


В. ИЗДАВАНЕ НА БОЛНИЧЕН ЛИСТ ЗА ПРИДРУЖАВАНЕ НА ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО ЗА ЛЕЧЕНИЕ, КОНСУЛТАЦИЯ ИЛИ ИЗСЛЕДВАНЕ

40. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 1973 г. и бр. 25 от 1987 г.) Болничен лист за придружаване на болен член от семейството, включително на болно лице до 16 г., в същото или друго населено място се издава еднолично от лекуващия лекар до 10 дни, от лекуващия фелдшер - до 5 дни, а над тези срокове - от ЛКК, изпратили болния за консултация, изследване или лечение, след като осигуреният представи документи от лечебното заведение, в което се извършва лечението или консултацията, от които да се вижда времето, необходимо за придружаване.

В случаите на придружаване за лечение болничен лист се издава само за времето на амбулаторно-поликлинично лечение или до настаняването на болния в стационар. Когато амбулаторно-поликлиничното лечение се поеме от здравното заведение в друго населено място, болничен лист на придружителя се издава от същото заведение.

При всички случаи на придружаване за лечение, консултации или изследване в друго населено място в болничния лист се прибавят и дните, необходими за отиване и връщане.


41. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 1973 г., бр. 101 от 1983 г. и бр. 25 от 1987 г.) Болничен лист за гледане или придружаване на болен член от семейството по буквите "А", "Б" и "В" на този раздел се издава при условие, че в семейството, в което пребивава болният, няма друго незаето на работа лице, годно да гледа или придружава болния. Това обстоятелство се установява за осигурените по Кодекса на труда с бележка от профкомитета или председателя на профорганизацията, а ако няма такъв - от администрацията на предприятието, учреждението или организацията, където работи осигуреният, а за осигурените по Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани - кооператори - от ръководството на ТКЗС. Такава бележка се издава за всеки отделен случай след проверка от отговорниците по ДОО, а за ТКЗС - от комисията по социалното осигуряване на земеделските стопани-кооператори, и се подписва от председателя на профкомитета, съответно от ръководителя на предприятието, ако няма профкомитет, и от председателя на ТКЗС или от упълномощено от тях лице. Бележката задължително трябва да носи дата и печат. Тя се прилага към болничния лист. Когато болничния лист за гледане на болно дете до 16-годишна възраст е издаден на бащата, изплащането му от администрацията се извършва, след като се представи служебна бележка от предприятието, учреждението или организацията, където работи майката, за дните, за които й е изплатено парично обезщетение за гледане на болни деца до 16-годишна възраст за съответната календарна година.

В случаите, когато болният е гледан от осигурен, който има друго местожителство, болничен лист се издава от лекуващия лекар или ЛКК въз основа на декларация, подписана от осигурения, на когото се издава болничният лист, че в мястото, където пребивава болният, няма друг незает на работа член от семейството му, годен да го гледа. Декларацията се прилага към болничния лист, като в графа "Бележки" се вписва текстът "Приложена декларация". Лекуващият лекар или ЛКК вписва в личната амбулаторна карта на болния или в амбулаторния журнал на кого е издаден болничният лист за гледането му (името, месторабота, местоживеенето, родствената връзка с болния), размера на отпуска, номера на болничния лист и текста "Приложена декларация към болничен лист № .....".

Когато в семейството на осигурения има незаето на работа лице, по годността на което да гледа болния има спор, профкомитетът, респективно администрацията , издава бележка за гледане на болния член от семейството след получаване на официален медицински документ, издаден от здравното заведение по местопребиваване, установяващ годността на това лице. Тези бележки се пазят за належаща справка от профкомитета, съответно от администрацията на ТКЗС за земеделските стопани-кооператори.

Отпуск на земеделските стопани-кооператори, за гледане на болен член от семейството не се разрешава, болничен лист не се издава и парично обезщетение не се изплаща, когато през времето за гледане на болния земеделски стопанин-кооператор, не е следвало да се явяват на работа по документирани от ръководството на стопанството причини. Лекуващият лекар, фелдшер или ЛКК издават болничен лист в тези случаи само след като им бъде представена служебна бележка, подписана от председателя на ТКЗС или упълномощено от него лице, че през дните за гледане на болния член от семейството кооператорът е следвало да бъде на работа в ТКЗС. Бележката се прилага към болничния лист.

Не се изисква служебна бележка от профкомитета, администрацията или ръководството на ТКЗС, когато майката пожелае да гледа болно дете, ненавършило 9-годишна възраст.

Лица, издали служебна бележка за гледане на болен член от семейството с невярно съдържание, въз основа на която е издаден болничен лист и е изплатено парично обезщетение, носят материална и наказателна отговорност.


42. Не се издава болничен лист за гледане или придружаване на член от семейството едновременно на повече от един неосигурен.

Когато в семейството има повече болни, които се налага да бъдат гледани в един и същ дом, в една и съща болница или придружавани в едно и също населено място, болничен лист се издава само на един осигурен член от семейството.

Болничен лист може да се издаде едновременно на повече от един осигурен член от семейството, когато в семейството има едновременно повече от един болен и гледането или придружаването на болните се осъществява на различни места, както и в случаите, когато в семейството има повече от един болен от различни инфекциозни болести, гледането на които в дома или в болница е противопоказно да става от едно и също лице.


43. (Заличена - ДВ, бр. 82 от 1973 г.).


VII. ИЗДАВАНЕ НА БОЛНИЧЕН ЛИСТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ И ИЗСЛЕДВАНЕ В ЧУЖБИНА

44. Болничен лист за временна нетрудоспособност поради заболяване, злополука, бременност или раждане в чужбина на служителите от българските посолства, легации, консулства, търговски представителства, на изпратените на работа при поделенията на ООН, СИВ и другите международни представителства се издава от ЛКК при Първа градска болница - София, за целия период на временна нетрудоспособност срещу представяне на документ от здравното заведение, в което е извършено лечението или изследването.


45. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 1973 г. и бр. 25 от 1987 г.) Болничен лист на изпратените от Комисията за лечение в чужбина при МНЗ работници, служители или земеделски стопани-кооператори за лечение и изследване се издава от ЛКК при здравното заведение по местоживеене срещу представяне на документ от здравното заведение в чужбина, което е извършило лечението или изследването, и документ за решението на комисията за целия период, разрешен от последната, или част от него.

На нетрудоспособните лица, получили разрешение за лечение в чужбина, ЛКК издава болничен лист и преди заминаването им след представяне на писмо от Комисията за лечение в чужбина при МНЗ, но не за повече от 1 месец. За разликата от времето над 1 месец болничен лист се издава след представяне на документите, посочени по-горе.

На членове от семейството по смисъла на т. 36 от тази инструкция - придружители на такива болни, болничен лист се издава по реда на алинея първа само за дните, необходими за отиване до здравното заведение, в чужбина и обратно - при спазване на т. 41 от тази инструкция. За оставане на придружителя в населеното място, където се провежда лечението, в болнична или домашна обстановка болничен лист се издава само ако в решението на комисията за лечение в чужбина има изрично заключение за необходимостта и срока за оставането на придружителя по време на лечението на болния.


46. (Изм. - ДВ, бр. 14 от 1979 г.) На осигурени, на които е проведено стационарно лечение или изследване в чужбина, болничен лист се издава за целия период на стационарното лечение или изследване.

Болничен лист за амбулаторно (домашно) лечение или изследване в чужбина се издава само ако от представената документация се установи, че отпускът е разрешен от лекар при държавно или обществено здравно заведение, че нетрудоспособността е настъпила вследствие неотложни състояния, остри или обострени хронични заболявания със спешен характер, че вписаните обективни данни в издадената документация дават основание за разрешаване на отпуск и обосновават неговата продължителност.

Болничен лист по ал. 1 и 2 се издава от ЛКК на здравното заведение, което обслужва осигурения по месторабота, а при липса на такова заведение - по местоживеене след предложение от директора на дирекция "Краткосрочно осигуряване" при окръжното (столичното) управление "Социално осигуряване".

Заинтересуваният е длъжен да представи на дирекция "Краткосрочно осигуряване" при окръжното (столичното) управление "Социално осигуряване" по район на местоживеене документите от лечебното заведение, където е извършено лечението или изследването. При отказ на дирекция "Краткосрочно осигуряване " да направи предложение за издаване на болничен лист спорът се отнася за решаване от Главно управление "Социално осигуряване" при Комитета по труда и социалното дело.


47. (Изм. - ДВ, бр. 14 от 1979 г.) Документите, издадени в чужбина от органите, определени в т. 46, ал. 2, които се представят на дирекция "Краткосрочно осигуряване" при окръжното (столичното) управление "Социално осигуряване", трябва да имат официален характер, валиден за страната, в която са издадени, и да са преведени на български език от държавно или кооперативно предприятие за извършване на преводачески услуги в Народна република България.

Болничните листове и другите официални документи, установяващи състояние на временна нетрудоспособност, издадени от компетентните органи в Полската народна република, Унгарската народна република, СФР Югославия и Германската демократична република, са задължителни за компетентните органи в Народна република България съгласно спогодбите за сътрудничество в областта на социалната политика, сключени с тези страни. По тези болнични листове и официални документи се дава предложение от директора на дирекция "Краткосрочно осигуряване" при окръжното (столичното) управление "Социално осигуряване" за издаване на болничен лист - български образец, за цялото време на нетрудоспособността, установено в тях, независимо дали се касае за стационарно или амбулаторно (домашно) лечение или изследване. Случаите на необосновано издадени болнични листове или други официални документи за временна нетрудоспособност от компетентните органи на посочените страни се отнасят от дирекция "Краткосрочно осигуряване" пред Главно управление "Социално осигуряване" при Комитета по труда и социалното дело с искане да се извърши проверка от осигурителните органи на тези страни по правилността на издадените болнични листове или други официални документи.

За проведено лечение или изследване в страните, с които Народна република България има сключени спогодби за сътрудничество в областта на социалната политика, извън страните, посочени в ал. 2, болничен лист се издава по реда, установен в т. 46, ал. 1 и 2.

Болничен лист за лечение или изследване по точки 44, 45, 46 и по предходните ал. 2 и 3 за времето след шестия месец се издава след решение на ТЕЛК на всеки два месеца. В тези случаи освидетелствуването от ТЕЛК може да се извърши и въз основа на документ от здравното заведение в чужбина в което се провежда лечението или изследването.

За отпуска по бременност и раждане се представят документ за деня на раждането и документ за използувания отпуск по бременност.


48. Болничен лист за временно нетрудоспособни български работници или земеделски стопани-кооператори на работа в други страни, въз основа на спогодби с последните, при завръщането и престоя им в страната в платен, неплатен отпуск или командировка, се издава по реда и условията на тази инструкция.


VIIА. ИЗДАВАНЕ НА БОЛНИЧНИ ЛИСТОВЕ ОТ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ, КОИТО УПРАЖНЯВАТ ЧАСТНА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА

(НОВ - ДВ, БР. 72 ОТ 1991 Г.)

48а. (Нов - ДВ, бр. 72 от 1991 г.) Лекари (стоматолози), упражняващи частна медицинска практика по Наредба № 5 за условията и реда за упражняване частна медицинска практика (ДВ, бр. 37 от 1991 г.), издават болнични листове по реда на тази инструкция при условие, че са регистрирани в съответното районно управление "Социално осигуряване", откъдето получават бланките за болнични листове по предвидения за държавните здравни заведения ред.


48б. (Нов - ДВ, бр. 72 от 1991 г.) Болничен лист по чл. 48а се издава само на лица с местоживеене или месторабота в района на съответното управление "Социално осигуряване".


48в. (Нов - ДВ, бр. 72 от 1991 г.) Медицинските специалисти, които упражняват частна медицинска практика, регистрират всички необходими данни в личната амбулаторна карта, представена от пациента и издадена от съответното държавно здравно заведение по месторабота или местоживеене. Личната амбулаторна карта се предоставя при поискване на пациента от държавното здравно заведение и след завършване на лечението се връща обратно.


48г. (Нов - ДВ, бр. 72 от 1991 г.) Издаденият болничен лист се заверява от здравната служба по месторабота.


48д. (Нов - ДВ, бр. 72 от 1991 г.) Медицинските специалисти, които упражняват частна медицинска практика, регистрират издадените болнични листове в книга за издаване на болнични листове, уч. ф. № 36 на Министерството на здравеопазването, прошнурована, прономерована и подпечатана от съответното районно управление "Социално осигуряване".


48е. (Нов - ДВ, бр. 72 от 1991 г.) Когато временната нетрудоспособност е продължила повече от 10 дни и се налага лечението да бъде продължено, медицинските специалисти насочват болните с мотивирано предложение към съответната ЛКК на държавното здравно заведение по месторабота или местоживеене.


48ж. (Нов - ДВ, бр. 72 от 1991 г.) (1) Медицинските специалисти, които упражняват частна медицинска практика, изпращат в 3-дневен срок отрязъка от болничния лист за машинна обработка в управление "Социално осигуряване".

(2) В 7-дневен срок от получаването на отрязъка по ал. 1 управление "Социално осигуряване" го препраща в съответните центрове (отделения) за информационни технологии.


48з. (Нов - ДВ, бр. 72 от 1991 г.) Контролът върху издаването на болничните листове от медицински специалисти, които упражняват частна медицинска практика, се осъществява от главните експерти по контрол на трудово-лекарската експертиза и контролните органи на районните управления "Социално осигуряване".


48и. (Нов - ДВ, бр. 72 от 1991 г.) Контролните органи по чл. 48з имат право да обжалват неправилно издадените болнични листове по реда на чл. 23 от Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда.


VIII. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ ПО ИЗДАВАНЕТО И ПОПЪЛВАНЕТО НА БОЛНИЧНИТЕ ЛИСТОВЕ

49. Дубликат на болничен лист се издава от здравното заведение, което е издало оригинала, срещу писмено искане от администрацията на предприятието, учреждението, организацията, ТКЗС или от самия работник, служител или земеделски стопанин-кооператор. В писмото, съответно молбата, се посочва причината, поради която се иска дубликат. На издадения болничен лист се вписва "Дубликат". Писмото или молбата, срещу която се иска дубликат от болничен лист, се прилага в личната амбулаторна карта на лицето, а ако такава не се води - в отделна папка.


50. Не се издава болничен лист:

а) когато при прегледа се установи, работникът, служителят или земеделският стопанин-кооператор е трудоспособен. В този случай в служебната бележка, ако се поиска такава, се отбелязват датата и часът на напускането на здравното заведение;

б) когато в здравния пункт дежури само среден медицински работник. Ако се налага, последният освобождава болния от работа до края на работното време, издава му служебна бележка и го отправя на лекар;

в) при кръводаряване, освен в случаите, когато поради кръводаряването настъпи временна нетрудоспособност;

г) за гледане на хронично болен, освен в случаите, когато хроничното заболяване е в стадий на тежко изостряне, налагащо гледане на болния с цел да се предотвратят сериозни усложнения, а също така и за терминалния стадий;

д) за гледане на болен, ако му се осигури място за лечение в стационарно заведение, но той или семейството му се откажат от него;

е) на трудоспособни работници, служители или земеделски стопани-кооператори, изпратени на изследване, лечебни процедури и контролни прегледи в извънработно време, освен случаите, упоменати в т. 11 на тази инструкция.


51. При попълване на болничния лист да се спазва следното:

а) болничният лист да се попълва точно, пълно, грижливо и четливо.

Всички поправки върху болничния лист да се извършват с мастило, подпис, заверка и пояснение кой и защо извършва поправката, която задължително се подчертава;

б) първият болничен лист при всяко ново излизане в отпуск поради временна нетрудоспособност да се обозначава като "Първичен", а следващите за непосредствено продължаване на отпуска за същото заболяване - като "Продължение".

Когато непосредственото продължаване на временната нетрудоспособност се обуславя ат заболяване, което не е свързано с предходното, за което дотогава е получаван отпуск по болест, издаденият болничен лист за новото заболяване се означава като "Първичен";

в) да се вписват само диагнози, а не отделни симптоми.

Диагнозите се вписват чрез латинско наименование с български букви;

г) когато основното заболяване е усложнено с друго, да се добавя: " ... усложнено с ...", а при повече от едно заболяване да се вписва диагнозата на всички заболявания, като и в двата случая се вписва номерът на групата по Приложение 1 на основното или водещото заболяване, довело до временната нетрудоспособност;

д) в графа Режим да се вписва изчерпателно с думи един, а при нужда и повече от следващите така определени режими:

1. Болничен или балнеосанаториален.

2. Домашен:

на легло постоянно или за определени часове на деня;

стаен;

амбулаторен.

3. Свободен:

само в района на населеното място, където болният прекарва отпуска по болест;

с право да отива в друго населено място.

4. (нова - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) Профилакторен.

Излизането извън пределите на страната се счита нарушение на режима, с изключение на случаите, при които болните се изпращат от Комисията за лечение в чужбина при МНЗ.

При определяне на домашния режим лекуващият лекар или ЛКК, издаващи болничния лист, са длъжни да се информират от болния за възможностите му да проведе домашния режим на лечение в друго населено място с оглед по-доброто гледане на болния, но без опасност за влошаване на състоянието му от пътуването. В тези случаи, когато след задълбочена преценка се разреши прекарването на домашния отпуск в друго населено място, в графа Режим се вписва: "С право да прекара домашния си режим в гр. (с.) ................ от ..................."

Когато болничният лист с определен домашен режим е вече издаден, а нуждата и възможностите за гледане на болния в друго населено място се установяват след неговото издаване, корекцията на режима по условията на предходната алинея се извършва преди отиването на болния в друго населено място върху самия болничен лист, ако не е предаден на администрацията, а ако той е предаден - с писмо до нея, в което се уточняват промяната на режима и датата, от която следва да се зачита промяната. В графа Бележки на болничния лист се вписват датата на корекцията и мястото на прекарването на отпуска.

Не се допуска корекция на режим от здравните органи, издали болничния лист, в случаите, при които осигуреният по своя инициатива е напуснал населеното място и е нарушил предписания му режим, без да са спазени условията на предходните две алинеи;

е) в графа Да се освободи от работа се вписва броят на календарните дни.

В болничен лист за минало време да се вписва броят на календарните дни за целия период, ако не е прекъсван, а ако е прекъсван, за всеки период се издава отделен болничен лист;

ж) в долния ляв ъгъл на болничния лист задължително да се отбелязва датата, на която работникът, служителят или земеделският стопанин-кооператор трябва да се върне на работа или кога следва да се яви на ново освидетелствуване;

з) в графа Бележки се вписва основанието за издаването на болничен лист за минало време, документите за издаване на болничен лист за лечение в чужбина, решението на ТЕЛК, както и други бележки, които са необходими. Тук задължително се вписва "Заразна болест", когато болничният лист е издаден по повод и във връзка с такава;

и) на болничния лист да се вписва поредният номер, под който е изведен в учетна форма № 36 на здравното заведение, което го е издало;

к) когато болничният лист е издаден от ЛКК, в съответната графа да се вписва съкратено името на отделението и фамилните имена на лекарите от състава на ЛКК, които са подписали болничния лист.

Пример: "От ЛКК - ВО - д-р Стоянов - д-р Иванов", или "От ЛКК - обща - д-р Петров - д-р Георгиев - д-р Николов";

л) при всяко разрешаване на отпуск да се издава отделен нов болничен лист;

м) в разрешения отпуск за временна нетрудоспособност да се вписват всички дни, включително и неприсъствените.

Продължаването на даден отпуск започва задължително от следващия ден след приключване на разрешения отпуск по предходния болничен лист, независимо дали денят е присъствен или неприсъствен;

н) осигуреният не може по своя преценка, без разрешение на лекуващия лекар или ЛКК, издали болничния лист, да се върне на работа преди изтичане на разрешения отпуск. Забранява се на ръководителите на предприятията, учрежденията, организациите и ТКЗС да приемат или допускат на работа работници, служители или земеделски стопани-кооператори, които се намират в отпуск поради временна нетрудоспособност. В случаите, когато работникът, служителят или земеделският стопанин-кооператор, въпреки дадения му отпуск за временна нетрудоспособност, е постъпил на работа, за дните, през които е работил, се лишава от обезщетение. Ако при това настъпи усложнение на здравното му състояние и се наложи продължаване на отпуска, спрямо него се прилагат разпоредбите на § 38, буква "б" от Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда или § 17, буква "б" от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори.


52. Здравните заведения (медико-санитарни части, здравни пунктове при предприятия, учреждения и пр.) са длъжни да заверяват болничните листове на работниците и служителите, които пряко обслужват, издадени им от други здравни заведения, ако болничните листове отговарят на разпоредбите на инструкцията. Заверените болнични листове се пререгистрират в Учетна форма № 36. Когато болничните листове са издадени в нарушение на тази инструкция, здравпунктовият лекар ги представя на профкомитета на предприятието за обжалване по реда на § 23 от Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда

Профкомитетите не разрешават и счетоводствата на предприятията и учрежденията не приемат болнични листове за изплащане, ако те не са заверени от съответния здравпунктов (цехов) лекар, когато предприятието е прикрепено за обслужване от медсанчаст или здравпункт.


53. Решението на главния лекар, ЛКК и ТЕЛК в случаите, когато на осигурения е отказано издаването на болничен лист и му е предписано да се върне на работа, е задължително за работника, служителя или земеделския стопанин-кооператор до отменяването му от по-горна инстанция съгласно § 23 от Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда и § 11 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори.

Когато лекуващият лекар или ЛКК са разрешили отпуск, който впоследствие е бил отменен от по-горна инстанция, и работникът, служителят или земеделският стопанин-кооператор е бил добросъвестен, предприятието, учреждението, организацията или ТКЗС е длъжно да оформи времето, през което той е бил в отпуск за временна нетрудоспособност, като неплатен отпуск по чл. 58 от Кодекса на труда. Въпросът за връщането на изплатеното парично обезщетение се решава съгласно чл. 82 от Кодекса на труда, § 75 от Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда и § 43 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори.

Главните лекари и ЛКК са длъжни да вземат решение по обжалванията и възраженията във връзка с експертизата на временната нетрудоспособност в двудневен срок от постъпването им, а ТЕЛК и ЦТЕЛК - в седемдневен срок от постъпването им, ако не се налагат допълнителни изследвания, като уведомят незабавно заинтересуваните лица.


54. За всяко опущение и разточителство при разрешаване на отпуск поради временна нетрудоспособност лекуващият лекар и членовете на ЛКК носят лична, материална, дисциплинарна и наказателна отговорност.

Ръководителите на здравните заведения отговарят за правилното провеждане на експертизата на временната нетрудоспособност, както и по издаването, съхраняването и отчитането на формулярите болнични листове, независимо от отговорността, която носят пряко провинилите се лица.


55. Контролът върху медицинската експертиза на временната нетрудоспособност, реда за издаването на болничните листове и съхраняването им в здравните заведения се осъществява от органите на МНЗ и ДОО, а отчитането на болничните листове - само от органите на ДОО.

Профсъюзните органи и активът на ДОО упражняват обществен контрол.


56. Тази инструкция се издава на основание § 92 от Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда и § 58 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори и влиза в сила от 1 март 1969 г., като отменя Инструкция № 5300 за реда за издаване на болничните листове за временна нетрудоспособност, обнародвана в Държавен вестник, бр. 100 от 24 декември 1963 г., както и Указанията за издаване на болнични листове за временна нетрудоспособност във връзка с Указа за изменение на Кодекса на труда и изменението и допълнението на Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда, обнародвани в Държавен вестник, бр. 33 от 26 април 1963 година.

Болничните листове, издадени на земеделските стопани-кооператори от 1 септември 1967 г. до влизането в сила на настоящата инструкция, в съответствие с Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори и Инструкция 5300 на МНЗСГ и ЦСПС се считат редовни.

Текстовете относно начина и сроковете за издаване на болнични листове за бременност, раждане и при осиновяване на работничките, служителките и земеделските стопанки-кооператорки са съставени на основание § 98 от Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда и § 58 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори.

(Изм. - ДВ, бр. 25 от 1987 г.) Указания и разяснения по прилагането на инструкцията се дават съвместно от дирекцията "Лечебно-профилактична помощ" на Министерството на народното здраве, главното управление "Социално осигуряване" на Комитета по труда и социалното дело и управление "Охрана на труда и социално осигуряване" на Централния съвет на Българските професионални съюзи.

С тази инструкция се отменят последните изречения на т. 3, ал. 2 и т. 8 от Наредбата № 1873 от 20.V.1964 г. на МНЗСГ за съобщаването и регистрирането на професионалните отравяния и професионалните заболявания (Служебен бюлетин на МНЗСГ, бр. 6-7 от 1964 г.).


Промени настройката на бисквитките