Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 60 от 5.VIII

ИНСТРУКЦИЯ № 21 ЗА СЪВМЕСТНОТО УЧАСТИЕ НА ГЛАВНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ И ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ ПРИ ИЗГРАЖДАНЕ НА ВРЕМЕННОТО СТРОИТЕЛСТВО

 

ИНСТРУКЦИЯ № 21 ЗА СЪВМЕСТНОТО УЧАСТИЕ НА ГЛАВНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ И ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ ПРИ ИЗГРАЖДАНЕ НА ВРЕМЕННОТО СТРОИТЕЛСТВО

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА СТРОЕЖИТЕ И АРХИТЕКТУРАТА - ОТМЕНЕНА НА ОСНОВАНИЕ, ДВ., БР. 55 ОТ 1980

Обн. ДВ. бр.60 от 5 Август 1975г., отм. ДВ. бр.55 от 15 Юли 1980г., изм. ДВ. бр.35 от 3 Май 1983г.

Чл. 1. Тази инструкция определя съвместното участие на главния изпълнител и подизпълнителите при изграждане на временните сгради и съоръжения на обектите по капиталното строителство.

Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 35 от 1983 г.) Главният изпълнител и подизпълнителите на всеки обект по капиталното строителство задължително се кооперират за съвместно изграждане, поддържане, ремонтиране и ликвидиране на следните временни сгради и съоръжения в границите на строителната (обектовата) площадка и разходите за тях:

1. канцеларии, столови, бани, умивални, временни санитарни пунктове, пропускни бутки, диспечерски будки, лавки, бръснарници, клозети и писоари;

2. пътища и площадки (без сборъчни и сортировъчни площадки) и без пътищата и площадките в производствено-техническите бази и селищата на подизпълнителите;

3. железопътни, дековилни и въжени линии, разтоварища (без тези за разтоварване на виброелементи) и рампи;

4. водопроводи за питейна и производствена вода, канализационни мрежи, септични ями и утаечни камери;

5. електрически мрежи НН и ВН, телефонни и радиофикационни мрежи, диспечерски уредби, електрически инсталации в тунели и закрити кабелни канали;

6. трансформаторни постове и трансформаторни будки на площадката без тези на базите на подизпълнителите;

7. оформяне територията на кооперираните временни сгради и съоръжения;

8. приспособяване на постоянни сгради и съоръжения за нуждите на изпълнителите по чл. 2, т. 1 и привеждането им във вид, годен за предаване на инвеститора, съгласно чл. 11, ал. 1, т. 12 от същата наредба;

9. изработване на работен проект за организация и изпълнение на строителството (РПОИС).

Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 35 от 1983 г.) (1) Главният изпълнител представя на подизпълнителите припадащите им се средства за временно строителство съгласно чл. 8, ал. 1 и по реда на чл. 14 от Наредба № 4 за временното строителство и за строителството при зимни условия, като удържа авансово част от тези средства, определени въз основа на работни проекти за организация и изпълнение на строителството със сметни документации за кооперираните временни сгради и съоръжения за разходи, които той прави при задължителното изграждане и предоставяне на подизпълнителите полагащите им се площи, временни сгради и съоръжения, подробно изброени в чл. 2 от инструкцията.

(2) Главният изпълнител и подизпълнителите със съставянето на констативния акт за завършване на обекта, етапа или подобекта (образец 15 - чл. 63 от Правилника за капиталното строителство - обн., ДВ, бр. 55 от 1980 г.; изм. и доп., бр. 101 от 1981 г. и бр. 47 от 1982 г.) установяват със счетоводни справки фактическия размер на извършените разходи за изграждането на кооперираните временни сгради и съоръжения. На тази основа главният изпълнител се разчита с подизпълнителите и се извършва разплащане на разликите в повече или по-малко в сравнение с удържаните авансови средства по ал. 1.

Чл. 4. (1) Главният изпълнител и подизпълнителите могат в договора за строителство да предвидят съвместно изграждане и на други временни сгради и съоръжения извън тези по чл. 2 на тази инструкция или ползуване от подизпълнителите на вече изградени от главния изпълнител такива временни сгради и съоръжения.

(2) В този случай разходите, които подизпълнителите ще заплатят на главния изпълнител от средствата за временно строителство (извън средствата, удържани съгласно чл. 3) се определят въз основа на РПОИС и съобразно размера на ползуването на временните сгради и съоръжения.

Чл. 5. (1) Членове 1 до 4 включително се прилагат и за организациите със строителна механизация, когато участвуват като подизпълнители на самостоятелни обекти.

(2) Когато организациите по ал. 1 извършват само услуга със строителна механизация, не получават средства за временно строителство, а главният изпълнител е задължен да им предоставя необходимите временни сгради за персонала и да им разрешава да извършват в работилниците му всички видове ремонтни профилактики и ревизии на машините, с които извършват услугата.

Заключителни разпоредби

Параграф единствен. (Изм. - ДВ, бр. 35 от 1983 г.) Тази инструкция се издава на основание чл. 49, ал. 2 от Правилника за капиталното строителство и се прилага за обектите, които се завършват след обнародването на инструкцията в Държавен вестник.

Промени настройката на бисквитките