Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 14 от 16.II

ИНСТРУКЦИЯ № 2 ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ, ОТЧИТАНЕ И КОНТРОЛ НА ЛИМИТИТЕ ПО МОЩНОСТ В ЧАСОВЕТЕ НА ВЪРХОВИТЕ НАТОВАРВАНИЯ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЙНАТА СИСТЕМА

 

ИНСТРУКЦИЯ № 2 ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ, ОТЧИТАНЕ И КОНТРОЛ НА ЛИМИТИТЕ ПО МОЩНОСТ В ЧАСОВЕТЕ НА ВЪРХОВИТЕ НАТОВАРВАНИЯ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЙНАТА СИСТЕМА

Издадена от министъра на енергетиката

Обн. ДВ. бр.14 от 16 Февруари 1979г.

Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) Министърът на енергетиката ежегодно определя лимити по мощност на социалистическите организации - потребители на електрическа енергия, в часовете на върховото натоварване на електроенергийната система съгласно чл. 5, ал. 1 от Постановление № 58 на Министерския съвет от 22 декември 1978 г. за строг режим на икономии на течни горива и електроенергия (ДВ, бр. 4 от 1979 г.).

(2) Министерствата, ведомствата, стопанските организации и техните поделения са длъжни да спазват точно въведения регулиран режим за ползване на мощностите на електроенергийната система.

Раздел II.
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЛИМИТИ ПО МОЩНОСТ

Чл. 2. Лимитите по мощност се определят въз основа на статистически данни за изминало време на всяка промишлена стопанска организация, комбинат, предприятие, цех или друго подразделение, присъединени към електроенергийната система и отчитащи ползваната електрическа енергия с отделни електромери. За целта се използват записваните показания на електромерите в часовете на върховите натоварвания на електроенергийната система за по-продължителен период (месец, тримесечие и т.н.), като се вземат предвид и измененията в производствените програми.

Чл. 3. (1) Лимитите по мощност в часовете на върховите натоварвания на електроенергийната система се заявяват ежегодно не по-късно от 1 декември на предходната година при сключване договор за доставка на електрическа енергия от съответните организации-потребители и се съгласуват с районните инспекции за енергиен контрол към стопанските комбинати "Електроснабдяване", в района на който се намират.

(2) Възникналите спорни въпроси по заявените от организациите лимити по мощност за подразделения с работна мощност над 500 kw се разглеждат и решават от органите по чл. 3 от Правилника за задачите, правата и задълженията на Министерството на енергетиката, свързани с функционалната му компетентност, приет с Постановление № 49 на Министерския съвет от 18 юли 1977 г. (ДВ, бр. 62 от 1977 г.), съгласувано с органите на общинските, районните и окръжните народни съвети.

(3) Възникналите спорни въпроси по заявените от организациите лимити по мощност за подразделения с работна мощност над 500 kw, а също и въпроси, нерешени от органите по предходната алинея, се решават от Министерството на енергетиката.

(4) Утвърдените лимити по мощност от министъра на енергетиката се довеждат до знание на съответните организации не по-късно от 1 януари на всяка година писмено чрез стопанските комбинати "Електроснабдяване" и са неразделна част от договора за доставка на електрическа енергия.

Чл. 4. (1) Изменения на утвърдените лимити по мощност в часовете на върховото натоварване на електроенергийната система се допускат да се правят в течение на годината за всяко тримесечие най-малко 10 дни преди настъпване на периода за ползване на мощностите.

(2) Предложенията за изменение на лимитите по мощност се правят от съответните организации пред районната инспекция за енергиен контрол към стопанските комбинати "Електроснабдяване", в района на дейност на който се намират, които ги съгласуват и представят в Държавната инспекция за енергиен контрол (ДИЕК) за одобрение от министъра на енергетиката.

(3) Контролните органи на Държавната инспекция за енергиен контрол и районните инспекции за енергиен контрол могат да намаляват определените лимити по мощност по време на проверките въз основа на регистрираните в дневника показания на електромерите.

(4) Основания за намаления на лимитите по мощност се считат и случаите, когато ползваните мощности в часовете на върховите натоварвания на електроенергийната система са системно по-високи от средната мощност, реализирана през часовете на дневната зона.

Чл. 5. Лимитите по мощност за нововъвеждани електрически мощности се определят от районните инспекции за енергиен контрол към стопанските комбинати "Електроснабдяване" след проверка на място и съгласуване с Държавната инспекция за енергиен контрол за действително необходимата мощност за пробна експлоатация в продължение на един месец. След изтичане на месеца, през което време районната инспекция за енергиен контрол към стопанския комбинат "Електроснабдяване" анализира заснетата товарова диаграма и регистрираните в дневника показания на електромера, съгласува новия лимит и го предлага в Държавната инспекция за енергиен контрол за одобрение от министъра на енергетиката.

Чл. 6. (1) Потребителите с двойно- или тройнотарифно измерване регистрират потреблението на електрическата енергия освен в часовете на върховите натоварвания на електроенергийната система и в часовете на превключване на тарифата, респективно начални и крайни показания на електромера за съответните зони на денонощието.

(2) Допуска се за организациите и подразделенията им, които работят на две и три смени, ползуваните мощности в часовете на вечерната върхова зона да превишават средната реализирана мощност през дневната зона с минимално необходимата мощност за осветление.

(3) Часовете на върхови натоварвания на електроенергийната система са посочени в приложението.

Чл. 7. На учрежденията, стопанските и обществените организации, предприятията и техните поделения не се разрешава да използуват електрическа енергия за отопление, загряване вода в бойлери, както и за електрически заварки в спомагателните стопанства по време на върховите натоварвания на електроенергийната система. Наличните ел. печки, ел. бойлери, електроженни трансформатори и др. следва да се изключват от електрическите инсталации и мрежи.

Чл. 8. (1) В Министерството на енергетиката се създава оперативно бюро като помощен орган на министъра на енергетиката по провеждане на регулирания режим за използване на мощностите на електроенергийната система. Членове на оперативното бюро са и главните енергетици на стопанските министерства.

(2) Оперативното бюро при Министерството на енергетиката разглежда и дава мнение по предложенията за определяне и изменения на лимитите по мощност.

(3) Оперативното бюро при Министерството на енергетиката провежда заседания най-малко един път месечно.

Раздел III.
ОТЧИТАНЕ НА ЛИМИТИТЕ ПО МОЩНОСТ

Чл. 9. Социалистическите организации - потребители на електрическа енергия, са длъжни всеки час да организират отчитане и регистриране на потреблението на електрическа енергия в периода на върховите натоварвания на електроенергийната система.

Чл. 10. Отчитането и регистрирането на показанията на електромерите се извършват в дневник, заверен от органите на районната инспекция за енергиен контрол към съответния стопански комбинат "Електроснабдяване", в района на който се намират.

Раздел IV.
КОНТРОЛ

Чл. 11. (1) Ръководителите на социалистическите организации - потребители на електрическа енергия, оповестяват определените лимити по мощност за всяко подразделение, отчитащо електрическата енергия на отделен електромер, с писмена заповед.

(2) В заповедта се посочват лицата, които са задължени в часовете на върховите натоварвания на електроенергийната система да отчитат стриктно и регистрират в дневника показанията на електромера, а също и кои машини (агрегати) ще бъдат изключени с оглед спазването на лимита по мощност. Препис от заповедта се прикрепя към дневника и се съхранява при електромера.

Чл. 12. Стопанските комбинати "Електроснабдяване" провеждат системен контрол по спазването на утвърдените лимити по мощност от потребителите за всяко предприятие или цех, отчитани на отделни електромери, като представят на Държавната инспекция за енергиен контрол списък на специалистите, извършващи оперативен контрол на социалистическите организации и техните подразделения.

Чл. 13. Контролните блокове на стопанските министерства да провеждат контрол по спазване на лимитите от подведомствените им организации.

Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Тази инструкция се издава въз основа на § 3 от заключителните разпоредби на Постановление № 58 на Министерския съвет от 22 декември 1978 г. (ДВ, бр. 4 от 1979 г.) и чл. 6, т. 3 от Правилника за задачите, правата и задълженията на Министерството на енергетиката, свързани с функционалната му компетентност, утвърден с Постановление № 49 на Министерския съвет от 18 юни 1977 г. (ДВ, бр. 62 от 1977 г.).

Приложение към чл. 6, ал. 3



Часове на върховите натоварвания на
електроенергийната система
 
  Сутрин Вечер
     
Януари 8 - 10 18 - 21
Февруари 8 - 10 18 - 21
Март 8 - 10 19 - 21
Април 8 - 10 19 - 21
Май 8 - 10 20 - 22
Юни 9 - 11 20 - 21
Юли 9 - 11 20 - 21
Август 8 - 10 20 - 21
Септември 8 - 10 19 - 20
Октомври 8 - 10 18 - 20
Ноември 8 - 10 18 - 21
Декември 8 - 10 18 - 21

Промени настройката на бисквитките