Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 5 от 16.I

ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДЕГУСТАЦИОННИТЕ КОМИСИИ ЗА ВИНОТО

 

ПРАВИЛНИК ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДЕГУСТАЦИОННИТЕ КОМИСИИ ЗА ВИНОТО

ИЗДАДЕН ОТ НАЦИОНАЛНИЯ АГРАРНО-ПРОМИШЛЕН КОМПЛЕКС И ДЪРЖАВНИЯ КОМИТЕТ ЗА СТАНДАРТИЗАЦИЯ

Обн. ДВ. бр.79 от 5 Октомври 1979г., отм. ДВ. бр.5 от 16 Януари 2001г.

Отменен с § 5 от преходните и заключителните разпоредби на Правилника за устройството и дейността на дегустационните комисии - ДВ, бр. 5 от 16 януари 2001 г., в сила от 16 януари 2001 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) Дегустационни комисии по чл. 25 от Закона за виното са Централната дегустационна комисия при Националния аграрно-промишлен съюз (НАПС) и оперативните дегустационни комисии към ДСО "Винпром" и неговите поделения.

(2) Само дегустационните комисии по предходната алинея са компетентни да дават органолептична оценка на вината, напитките и продуктите, които са предмет на Закона за виното, както и на другите алкохолни напитки, предназначени за продажба и консумация в страната и за износ, при спазване на условията и реда на този правилник.


Чл. 2. (1) В състава на дегустационните комисии могат да участвуват само специалисти по винарство. Те се подбират въз основа на професионалната им подготовка и индивидуалните им възможности да правят правилни органолептични преценки.

(2) Членовете на дегустационната комисия са длъжни да дават безпристрастни оценки.


Раздел II.
ЦЕНТРАЛНА ДЕГУСТАЦИОННА КОМИСИЯ ПРИ НАЦИОНАЛНИЯ АГРАРНО-ПРОМИШЛЕН СЪЮЗ

Чл. 3. Централната дегустационна комисия при Националния аграрно-промишлен съюз се състои от председател, зам.-председател, секретар и 14 члена, които се назначават и подменят със заповед на председателя на НАПС. Един от членовете трябва да бъде специалист по винарство, посочен от председателя на Държавния комитет за стандартизация.


Чл. 4. Седалището на Централната дегустационна комисия при НАПС е в Института по винарска промишленост - София.


Чл. 5. Централната дегустационна комисия при НАПС извършва задължителна органолептична оценка в следните случаи:

1. при предлагане на нови асортименти на продукцията на винарската промишленост. Председателят може да откаже извършването на органолептичната оценка, ако не са осигурени суровини и техническо обезпечаване за производство на следните количества: за естествено пенливите и газираните вина - най-малко 20 000 бутилки, за останалите вина без десертните и вермутите - най-малко 50 000 л, за десертните вина, винено бренди и бренди - най-малко 30 000 л, за ракиите, вермутите, аперитивите и плодовите алкохолни напитки - най-малко 5000 л;

2. при предлагане на вина от нови сортове лози;

3. при утвърждаване на вина с контролирано наименование за произход;

4. при атестиране на партида вино с контролирано наименование за произход по реда на чл. 32 от Наредбата за условията, на които трябва да отговарят вината с контролирано наименование за произход и реда на тяхното утвърждаване (ДВ, бр. 36 от 1978 г.);

5. преди бутилиране на вино с контролирано наименование за произход.


Чл. 6. (1) Централната дегустационна комисия при НАПС извършва органолептична оценка по предявено искане от заинтересувания орган, организация или физическо лице:

1. на продукция, получена по нови или усъвършенствувани технологии на етап "Полупромишлени изпитвания";

2. на продукция, произведена в чужбина;

3. при спор между стопански организации;

4. от страна по външнотърговски договор;

5. от държавен орган.

(2) По решение на председателя й Централната дегустационна комисия при НАПС извършва органолептична оценка и вън от случаите по предходната алинея.


Раздел III.
ОПЕРАТИВНИ ДЕГУСТАЦИОННИ КОМИСИИ

Чл. 7. (1) Оперативни дегустационни комисии по чл. 25, ал. 1 от Закона за виното са:

1. дегустационната комисия при ДСО "Винпром";

2. дегустационните комисии при поделенията на ДСО "Винпром".

(2) Ръководителите на стопанските организации, които имат право да произвеждат някои вина, напитки и продукти съгласно чл. 22, ал. 2 от Закона за виното, могат да назначават оперативни дегустационни комисии с правата и задълженията на дегустационните комисии при поделенията на ДСО "Винпром".


Чл. 8. (1) Дегустационната комисия при ДСО "Винпром" се състои от председател, зам.-председател, секретар и 6 члена, които се назначават и подменят със заповед на генералния директор на ДСО "Винпром".

(2) Дегустационните комисии при поделенията на ДСО "Винпром" се състоят от председател, зам.-председател, секретар и 4 члена, които се назначават и подменят със заповед на ръководителя на поделението.

(3) Един от членовете на оперативната дегустационна комисия трябва да бъде главният специалист по технически и качествен контрол или негов заместник. Той трябва да отговаря на условията на чл. 2, ал. 1.


Чл. 9. Дегустационната комисия при ДСО "Винпром" извършва задължителна органолептична оценка в следните случаи:

1. при ежегодното окачествяване на всички партиди вина, винени дестилати, ракии и виноматериали за естествено пенливи вина;

2. преди бутилирането на всички партиди вина, напитки и високоалкохолни напитки;

3. при окачествяване на вината, напитките, продуктите и високоалкохолните напитки, предлагани за внос;

4. при периодичното окачествяване на всички партиди, заложени за стареене;

5. при определяне на образците, предназначени за участие в международни и национални конкурси, изложби и панаири;

6. при атестиране на продукция на винарската промишленост;

7. при преокачествяване на продукция на винарската промишленост.


Чл. 10. Дегустационната комисия при ДСО "Винпром" извършва органолептична оценка по предявено искане от заинтересувания орган, организация или физическо лице:

1. в случаите на чл. 6, т. 2, 3 и 5;

2. преди износа на наливни вина, напитки, високоалкохолни напитки и винен дестилат;

3. при спор, страна в който е поделение на ДСО "Винпром";

4. от ръководител на поделение на ДСО "Винпром" или на стопанска организация по чл. 22, ал. 2 от Закона за виното.


Чл. 11. Дегустационните комисии при поделенията на ДСО "Винпром" извършват задължителна органолептична оценка в следните случаи:

1. при представяне на дегустационната комисия при ДСО "Винпром" на пробите за ежегодното окачествяване;

2. при периодичните оценки на състоянието на продукцията на поделението при производството, съхранението и реализацията й;

3. при периодичната преценка на състоянието на стареещата продукция в поделението;

4. при определяне на вината за енотеката на поделението и периодичните им проверки;

5. при определяне на мострите, с които поделението участвува в конкурси, изложби и панаири.


Чл. 12. Дегустационните комисии при поделенията на ДСО "Винпром" извършват органолептична оценка по предявено искане:

1. в случаите на чл. 10;

2. от социалистически организации;

3. от длъжностно лице по технически и качествен контрол;

4. от физически лица - производители, съгласно чл. 22, ал. 2 от Закона за виното.


Раздел IV.
РЕД НА ИЗВЪРШВАНЕ НА ОРГАНОЛЕПТИЧНАТА ОЦЕНКА

Чл. 13. (1) Органолептична оценка се извършва по писмено искане на заинтересуваното лице до председателя на съответната дегустационна комисия, в която се посочват целта на оценката и въпросите, по които се иска заключение на комисията, придружено със:

1. проби в обичаен амбалаж, взети при спазване на изискванията на БДС 6036-72:

а) за Централната дегустационна комисия при НАПС - 3 броя;

б) за оперативните дегустационни комисии - 2 броя;

2. акт за вземане на пробите, съставен с участието на длъжностно лице по технически и качествен контрол. Когато органолептичната оценка се извършва от Централната дегустационна комисия при НАПС, актът се съставя с участието на държавния инспектор по качеството от съответния окръг;

3. кратка характеристика на пробата, предлагана за оценка;

4. анализно свидетелство, издадено от лаборатория по чл. 24 от Закона за виното, съдържащо данни за физико-химическите показатели на виното, напитката или продукта, залегнала в съответния БДС или ОН;

5. протокол за органолептична оценка на съответната оперативна дегустационна комисия в случаите, в които предварителната й оценка е задължителна, както и при обжалването му;

6. образци вина за съпоставка в случая на чл. 13, ал. 2 от Наредбата за условията, на които трябва да отговарят вината с контролирано наименование за произход и реда за тяхното утвърждаване.

(2) В случаите, когато органолептичната оценка е задължителна, дегустационната комисия може да я извърши служебно по инициатива на председателя й.


Чл. 14. Заседанието на дегустационната комисия е редовно, ако присъствуват най-малко 2/3 от състава й, в това число председателят или зам.-председателят.


Чл. 15. На заседанието на дегустационната комисия не се допускат външни лица. По изключение председателят може да разреши да присъствува друго лице, ако това се налага за изясняване на съществени обстоятелства по обсъждан въпрос.


Чл. 16. (1) Председателят докладва на състава на дегустационната комисия данните по чл. 13 и след като се увери в редовността на пробите, ги предоставя за извършване на дегустация.

(2) Вината се поднасят за дегустиране по възможност от хомогенна серия, както следва:

1. в поредност по отношение на цвета: бели, розови, червени;

2. в поредност по отношение на захарното съдържание: сухи, полусухи, полусладки, сладки;

3. при температура на белите, розовите и десертните вина 12 - 14 градуса по Целзий, на червените вина 15-20 градуса по Целзий, на естествено пенливите и газираните вина 7-9 градуса по Целзий.

(3) Разходната норма за дегустация на вина и алкохолни напитки е 100 куб. см за всеки участник.

(4) В зависимост от вида на дегустираните проби за опресняване на вкуса на дегустаторите през време на дегустацията се поднасят бял хляб, бисквити, лимони, ябълки и неутрални по вкус колбаси и други продукти.


Чл. 17. (1) Органолептичната оценка на вината и продуктите без винения дестилат се извършва по двадесетобалната система по следните показатели:

1. бистрота от 0 до 2,0, както следва:

а) вино бистро с блясък - 2,0;

б) вино бистро без блясък - 1,7;

в) вино бистро - 1,5;

г) вино опалесциращо - 1,0;

д) вино мътно - 0;

2. цвят от 0 до 2,0, както следва:

а) пълно съответствие на типа - 2,0;

б) малко отклонение от типа - 1,7;

в) значително отклонение от типа - 1,2;

г) несъответствие с типа - 1;

д) несвойствен цвят - 0;

3. аромат (букет) от 0 до 4,0, както следва:

а) фин и добре развит букет - 4,0;

б) добре развит букет малко груб - 3,5;

в) слабо развит букет - 3,0;

г) недостатъчно развит букет - 2,5;

д) несвойствен букет - 1,0;

е) вино със странична миризма - 0;

4. вкус и общи впечатления от 0 до 12,0, както следва:

а) хармоничен, съответствуващ на типа - 12,0;

б) хармоничен, без финес - 10,0;

в) хармоничен, малко отклоняващ се от типа - 7,0;

г) нехармоничен, без страничен привкус - 4,0;

д) обикновен, с лек страничен привкус - 2,0;

е) страничен привкус - 0.

(2) Органолептична оценка на естествено пенливите и газираните вина се извършва при различен бал за показателя "вкус и общи впечатления" и с допълнителен показател "игра (пенливост)", както следва:

1. вкус и общи впечатления от 0 до 10,0, както следва:

а) хармоничен, съответствуващ на типа - 10,0;

б) хармоничен, без финес - 8,0;

в) хармоничен, малко отличаващ се от типа - 6,0;

г) нехармоничен, без страничен привкус - 4,0;

д) обикновен, с лек страничен привкус - 2,0;

е) страничен привкус - 0;

2. игра (пенливост) от 0 до 2,0, както следва:

а) ситна пяна, интензивна игра, продължително отделяне на мехурчета - 2,0;

б) ситна пяна, интензивна игра, кратко отделяне на пяна - 1,5;

в) едра пяна, непродължителна игра - 1,0;

г) едри мехурчета и слаба игра - 0,5;

д) бързо изчезване на пяната и спиране на играта - 0.


Чл. 18. Органолептична оценка на винения дестилат, високоалкохолните напитки и аперитивите се извършва по петобалната система въз основа на общите впечатления на дегустатора.


Чл. 19. (1) Всеки член от дегустационната комисия попълва отделен дегустационен лист по образец (приложения № 1 и 2), в който вписва оценките си за пробата.

(2) По решение на председателя на оперативната дегустационна комисия дегустационни листове могат да не се попълват освен при окачествяване на нови асортименти, на вина с особено високи качества, на отлежали десертни вина и при обжалване на протокола за органолептична оценка.

(3) Ръководителят на ведомството, организацията или поделението, към което е създадена дегустационната комисия, е длъжен да осигури материално-техническа база и условия за нормалната й работа.

(4) Председателят на дегустационната комисия е длъжен да осигури условия за анонимна дегустация и за самостоятелна работа на всеки отделен член на комисията по време на извършването и вписването на оценките.


Чл. 20. Органолептичната оценка на дегустационната комисия представлява средноаритметичен резултат от сбора на оценките на членовете й по предходния член.


Чл. 21. (1) Дегустационната комисия съставя протокол за органолептична оценка, който съдържа следните данни:

1. дата и място на заседанието;

2. състав на комисията, взел участие в заседанието;

3. кратко описание на представените проби;

4. органолептичната оценка по чл. 20;

5. заключение, основано на органолептичната оценка, по въпросите, поставени в искането по чл. 13.

(2) Протоколът се подписва от председателя и секретаря, а в случаите, когато не се попълват дегустационни листове - от всички членове на оперативната дегустационна комисия.

(3) Заверени преписи от протокола за органолептична оценка се изпращат на заинтересуваните органи, организации или физически лица.


Чл. 22. (1) Протоколът за органолептична оценка на Централната дегустационна комисия при НАПС е окончателен и не подлежи на обжалване.

(2) Протоколът за органолептична оценка на оперативните дегустационни комисии може да се обжалва от заинтересувания орган, организация или физическо лице в седемдневен срок от получаването му, както следва:

1. пред дегустационната комисия при ДСО "Винпром", когато е съставен от дегустационната комисия при поделение на ДСО "Винпром" или дегустационна комисия по чл. 7, ал. 2;

2. пред Централната дегустационна комисия при НАПС, ако е съставен от дегустационната комисия при ДСО "Винпром".

(3) Към жалбата се прилагат пробите и документите по чл. 13, както и писмените доказателства, на които се позовава жалбоподателят.


Чл. 23. (1) Органолептична оценка по повод на подадена жалба се извършва при условията и по реда на този раздел.

(2) Протоколът за органолептична оценка, съставен по повод на жалба, обезсилва обжалвания протокол. Когато протоколът е съставен от дегустационната комисия при ДСО "Винпром", той подлежи на обжалване по реда на предходния член.


Преходни разпоредби

§ 1. Протоколите, съставени от Централната дегустационна комисия при ДСО "Винпром" и от дегустационните комисии при ДСО "Винпром" и неговите поделения преди влизането в сила на този правилник, имат силата на протоколи за органолептична оценка по смисъла на чл. 21. Те подлежат на обжалване при условията и по реда на този правилник.


Заключителни разпоредби

§ 2. Този правилник се издава на основание чл. 25, ал. 2 от Закона за виното и отменя Правилника за работата на Централната дегустационна комисия при ДСО "Винпром" от 14 януари 1974 г.


Приложение № 1 към чл. 19, ал. 1



Дегустационна комисия при........................................................................................................................................................................................................................................................................
 
ДЕГУСТАЦИОНЕН ЛИСТ
 
Вид на виното:.....................................................................................................................................................................................................................................................................................
Представено от:....................................................................................................................................................................................................................................................................................
Дегустатор:........................№...............................................................................................................................................................................................................................................................
Реколта:...........................................................................................................................................................................................................................................................................................
Проба №.................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Категория:..............................................................................................................................................................................................................................................................................................
 
  Показатели Оценки Бал Забележка
         
1. Цвят 0 - 2    
2. Бистрота 0 - 2    
3. Аромат (букет) 0 - 4    
4. Вкус и общи впечатления 0 - 12    
  (за естествено пенливите      
  вина) (0 - 10)    
5. Игра (пенливост) за      
  естествено пенливите вина 0 - 2    
         
  Общо: 20    
Дата.............19.....г.
Подпис:...................................................................................................................................................................................................................................................................................................


Приложение № 2 към чл. 19, ал. 1



Дегустационна комисия при..........................................................................................................................................................................................................................................................................
 
ДЕГУСТАЦИОНЕН ЛИСТ ЗА ВИНЕН ДЕСТИЛАТ, ВИСОКОАЛКОХОЛНИ
НАПИТКИ И АПЕРИТИВИ
 
Дегустатор:........................................................................................................................................................................................................................................................................................
Вид и № на пробата:................................................................................................................................................................................................................................................................................
Представена от:....................................................................................................................................................................................................................................................................................
Година на отлежаване:..............................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Оценка Бал Бележки на дегустатора
     
0 - 5    
     
Дата...............19......г.
Подпис:......................................................................................................................................................................................................................................................................................................


Промени настройката на бисквитките