Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 20 от 12.III

ИНСТРУКЦИЯ № 27 ЗА ИЗДАВАНЕТО НА ДОКУМЕНТИ ЗА ЧУЖБИНА ОТ ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ

 

ИНСТРУКЦИЯ № 27 ЗА ИЗДАВАНЕТО НА ДОКУМЕНТИ ЗА ЧУЖБИНА ОТ ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ

Издадена от министъра на народното здраве

Обн. ДВ. бр.20 от 12 Март 1982г.

Чл. 1. (1) Тази инструкция урежда реда за издаване на документи за чужбина за здравословното състояние на български или чуждестранни граждани, лекувани у нас.

(2) Документи за здравословното състояние на български или чужди граждани се издават на български език, написани на пишеща машина на бланка на здравното заведение или ако няма такава, на цял лист формат А-4 (за пишеща машина), като името и адресът на здравното заведение се написват в горния край на документа.

Чл. 2. В документа се посочват трите имена на лицето, адресът в България, а за чуждия гражданин - и от коя страна и кой град е, навършени години и всички констатации от медицински характер или заключения. Ако е установена диагнозата, тя се написва на латински език с български букви.

Чл. 3. Всеки документ се подписва от главния лекар на заведението или зав. отделението и от лекуващия или извършилия прегледа лекар, като се вписват имената им и се подпечатват с печата на заведението. Медицинските свидетелства се подписват от лекарите по реда на извършените прегледи.

Чл. 4. Издадените документи се заверяват в Министерството на народното здраве. Не се заверяват документите на онези граждани, с чиито страни България има сключени договори за взаимна правна помощ (СССР, ПНР, ЧССР, СР Румъния, Унгарската народна република, ГДР, СФР Югославия, Австрия, Турция, Република Куба, Монголската народна република, Тунис, Алжир, Гърция, Сирийската арабска република).

Чл. 5. Не се допуска предаването за ползуване в чужбина от български граждани и чужди граждани на вътрешноболнични документи, отчетни форми и др., установени у нас.

Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Тази инструкция се издава на основание § 2 от Закона за народното здраве.

Промени настройката на бисквитките