Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 68 от 30.VIII

ИНСТРУКЦИЯ № 1 ЗА ДВИЖЕНИЕТО И РАЗГЛЕЖДАНЕТО НА МОЛБИТЕ И СИГНАЛИТЕ ЗА ПРЕГЛЕД ПО РЕДА НА НАДЗОРА, ПОДАВАНИ ДО ВЪРХОВНИЯ СЪД НА НРБ

 

ИНСТРУКЦИЯ № 1 ЗА ДВИЖЕНИЕТО И РАЗГЛЕЖДАНЕТО НА МОЛБИТЕ И СИГНАЛИТЕ ЗА ПРЕГЛЕД ПО РЕДА НА НАДЗОРА, ПОДАВАНИ ДО ВЪРХОВНИЯ СЪД НА НРБ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО И ВЪРХОВНИЯ СЪД НА НРБ

Обн. ДВ. бр.68 от 30 Август 1983г., отм. ДВ. бр.124 от 23 Декември 1997г.

Чл. 1. (1) Молбите за преглед по реда на надзора на влезли в сила съдебни актове по граждански и наказателни дела се подават до председателя на Върховния съд на НРБ чрез първоинстанционния съд, включително и когато се иска преглед на акт на втора инстанция.

(2) Когато делото е образувано по жалба срещу административен акт, което не е приложено към преписката на административния орган, молбата се подава чрез съда, постановил акта по жалбата. В този случай съдът изисква преписката от административния орган и я изпраща на Върховния съд заедно с делото.

(3) Молбата за преглед по реда на надзора на актове на особени юрисдикции се подава чрез юрисдикцията, която се е произнесла по въпроса като първа инстанция и съхранява делото или преписката.

(4) Когато административният акт подлежи на преглед по реда на надзора и не е обжалван, молбата се подава чрез административния орган, който го е издал.

Чл. 2. Молба, подадена до друг държавен орган, обществена организация, средство за масова информация и др., се препраща от тях до органите по предходния член или се връща на молителя, за да я подаде чрез тези органи.

Чл. 3. Молбата за преглед трябва да съдържа:

1. името и адреса на подателя й, както и на законния му представител или пълномощник, ако се подава от тях;

2. данните за акта - присъда, решение, определение и др., чийто преглед се иска - номера на делото или преписката и органа, който го е постановил;

3. в какво се състои незаконосъобразността на акта и какво искане се прави;

4. датата и подписа на лицето, което подава молбата.

Чл. 4. Към молбата се прилагат:

1. пълномощно, ако е подадена от пълномощник;

2. документ, че е внесена дължимата държавна такса по сметката на Върховния съд;

3. доказателства, които молителят е бил представил по делото и са му върнати;

4. преписи от молбата за другите страни по делото, до които се отнася.

Чл. 5. Молбите подавани след първата молба, трябва да отговарят на изискванията по чл. 3 и 4. В тях се посочва и резултатът от предишните молби и в какво според молителя се състои неправилността на резолюцията по тях.

Чл. 6. (1) Молбата, изготвена от адвокат, трябва да отговаря на изискванията, предвидени в Указа за адвокатурата и в издадените нормативни актове за неговото прилагане.

(2) Молбата, подавана от лице, което изтърпява наказание лишаване от свобода, трябва да отговаря на изискванията в тази инструкция. Тя се изпраща чрез администрацията на затвора или трудово-поправителното общежитие до първоинстанционния съд, постановил съдебния акт.

Чл. 7. По молбата за преглед по реда на надзора се внася такса в размер, определен в т. 15 от Тарифа № 1 за Министерството на правосъдието към Закона за държавните такси, за таксите, събирани от съдилищата и нотариалните служби (обн., ДВ, бр. 1 от 1970 г.; изм. и доп., бр. 18 от 1979 г.), освен ако молителят се освобождава от внасянето на такса съгласно чл. 5 от Закона за държавните такси.

Чл. 8. Молбите за преглед по реда на надзора, постъпили в съдилищата, особените юрисдикции и в административните органи, се завеждат в отделен регистър.

Чл. 9. (1) Ако молбата не отговаря на изискванията в чл. 3, чл. 4, т.1, 2 и 4 и чл. 5 до 7, на молителя се изпраща съобщение в 7-дневен срок да отстрани нередовностите. Когато не е посочен адресът на молителя, съобщението се прави чрез поставяне обявление на определеното за това място в съда, съответно в органа по чл. 1, ал. 2 и 4, в продължение на една седмица.

(2) Ако молителят не отстрани в срока по ал. 1 нередностите, молбата заедно с приложението се връща, а ако адресът е неизвестен, поставя се в отделно канцеларско дело на разположението на молителя.

(3) Когато подадената молба е копие от разгледаната молба от Върховния съд, тя се връща на молителя.

Чл. 10. Препис от молбата се изпраща на страните по делото, посочени в чл. 4, т. 4, които могат в 14-дневен срок от получаването й да дадат възражение. С писмото, с което се изпраща преписът, се съобщава на страната да представи върнатите й писмени доказателства.

Чл. 11. (1) След получаване на възражението молбата заедно с делото или преписката в 3-дневен срок се изпраща на Върховния съд. Когато в срока по предходния член не постъпи възражение, молбата заедно с делото се изпраща незабавно. Възраженията, изпратени в срок, но постъпили след това, се изпращат на Върховния съд, като се посочва номерът, с който е изпратено делото или преписката.

(2) Делото или преписката се изпраща с всички приложения и доказателства. Обемистите приложения и веществени доказателства по наказателните дела се изпращат само по искане на Върховния съд.

(3) Когато до изтичане на предвидения в закона срок за предложение за преглед по реда на надзора остават по-малко от 30 дни, молбата заедно с делото или преписката се изпраща незабавно, без да се изчака подаването на възражението или изтичането на срока по чл. 10. В съпроводителното писмо до Върховния съд се посочва датата, на която изтича срокът за преглед.

(4) Когато молбата се отнася до съдебен акт, с който е определено общо наказание по чл. 23-25 и 27 НК, съдът изпраща делото, по което е определил общото наказание. Ако към делото липсва заверен препис от някоя присъда, изисква се и се прлага делото, по което тя е постановена.

Чл. 12. Когато се иска преглед по реда на надзора на съдебен акт по делото, което е приложено като доказателство по висящо дело, то се изпраща до Върховния съд при условие, че до датата, за която е насрочено висящото дело, има повече от двадесет дни, като в съпроводителното писмо се съобщава тази дата. В противен случай делото се изпраща след съдебното заседание. В случаите по чл. 11, ал. 3 делото се изпраща незабавно.

Чл. 13. Когато делото или преписката се намира в друго учреждние, те се изискват и се изпращат на Върховния съд заедно с молбата.

Чл. 14. Когато молбата за преглед по реда на надзора се отнася до решение по допускане делба, тя се изпраща заедно с делото, независимо, че последното е висящо за следващата фаза на делбата при спазване на чл. 12.

Чл. 15. Преди да изпрати делото, съдът следва да изпълни действията си по глава десета от Правилника за организацията на работата на районните, окръжните и военните съдилища (обн., ДВ, бр. 89 от 1977 г., изм. и доп., бр. 62 от 1979 г.).

Чл. 16. (1) Сигнали за преглед по реда на надзора се подават от съдилищата, прокуратурите учрежденията, предприятията, обществените организации и средствата за масова информация направо до председателя на Върховния съд.

(2) По сигналите държавна такса не се внася.

(3) Съдилищата и прокурорите заедно със сигнала по ал. 1 изпращат на Върховния съд и делото.

Чл. 17. При изискване на дела и преписки от Върховния съд с писма или по телефона съдебните и други органи ги изпращат незабавно. Ако това е невъзможно, съобщават на Върховния съд веднага причината за това и кога ще бъдат изпратени.

Чл. 18. (1) Получената молба и сигнал за преглед по реда на надзора заедно с делото се образува в надзорна преписка най-късно на следващия ден от постъпването й освен ако има пречка за това. За отстраняването на пречката се съобщава на молителя или на органа, чрез който е подадена молбата.

(2) По надзорна преписка, по която до изтичането на срока за правене предложение за преглед по реда на надзора остават по-малко от тридесет дни, при образуването й се поставя щемпел (знак) "Бързо производство" и се дава на доклад незабавно.

Чл. 19. (1) Надзорната преписка се възлага за решаване в 3-дневен срок от образуването, а "бързите производства" - най-късно на следващия работен ден.

(2) Решаването на надзорната преписка се извършва в закрито заседание от трима съдии. Те се произнасят по нея в 14-дневния срок от възлагането й. Когато молбата или сигналът не се уважава, те изготвят резолюция, която подписват. Ако молбата или сигналът са основателни, съдиите изготвят проект за предложение за преглед по реда на надзора, който парафират.

(3) По дела, които представляват особена сложност от фактическа и правна страна, председателят или съответният заместник-председател може да удължи срока по предходната алинея до един месец.

Чл. 20. Надзорна преписка, която представлява фактическа или правна сложност или е по въпроси, отнасящи се до противоречиво или нееднакво прилагане на закона, се разглежда по указание на председателя на разширено съвещание на съдии от гражданската или наказателните колегии.

Чл. 21. (1) Прегледът по реда на надзора е способ за възстановяване правилното прилагане на закона и за отменяне незаконосъобразните актове, подлежащи на преглед.

(2) Надзорният орган не е ограничен от изискванията и основанията, посочени в молбата или сигнала. Той може да направи предложение за преглед по реда на надзора и на друго основание, както и в частта на акта, за която не се отнася молбата или сигналът, ако констатира, че са налице основания за това.

(3) В резолюцията по чл. 19, ал. 2 се дават кратки фактически и правни преценки на данните по преписката, като се взема пред вид положението към деня на постановяване на съдебния или друг акт, предмет на разглеждане. Новопредставените писмени доказателства се преценяват само ако това е допустимо от закона. С резолюцията се дава отговор на посочените в молбата или сигнала основания за преглед.

(4) Препис от резолюцията, с която молбата за преглед по реда на надзора се оставя без уважение, се изпраща на молителя, а надзорната преписка се прилага към делото и се връща на първоинстанционния съд или юрисдикция.

Чл. 22. По подадената втора и следваща молба, която не се уважава, се отговаря само на допълнително посочените основания за преглед по реда на надзора. По останалите въпроси се препраща към вече дадения отговор по разгледаните молби освен ако с него е пропуснато да се обсъди някое от тези основания.

Чл. 23. (1) Проектопредложението за преглед по реда на надзора се докладва на председателя или на съответния заместник-председател.

(2) Председателят на върховния съд подписва предложенията за преглед по реда на надзора до пленума и общите събрания на колегиите на Върховния съд и предложения до негови състави.

(3) Заместник-председателите подписват предложенията за преглед по реда на надзора, които се правят до състав от съответната колегия на Върховния съд.

(4) В отсъствие на председателя или когато той е възложил подписването на предложения на заместник-председател на Върховния съд, заместник-председателят подписва предложенията и до общите събрания на колегиите.

(5) При отсъствие на заместник-председател, ръководещ една колегия, предложенията за преглед до състав от същата колегия се подписват от заместник-председател, ръководещ другата колегия.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Тази инструкция се издава в изпълнение на глава седемнадесета от Наказателно-процесуалния кодекс и глава двадесет и първа от Гражданския процесуален кодекс на основание § 56 от предходните и заключителните разпоредби на Гражданския процесуален кодекс (ДВ, бр. 28 от 1983 г.) и чл. 7, ал. 3 от Закона за нормативните актове.

§ 2. (1) Инструкцията влиза в сила от 1 септември 1983 г.

(2) Подадените до влизане в сила на тази инструкция молби по граждански дела се разглеждат от председателя на Върховния съд и от Главния прокурор на НРБ по досегашния ред.

Промени настройката на бисквитките