Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 10 от 5.II

РЕШЕНИЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ОТ 22 ДЕКЕМВРИ 1990 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ НА ВРЕМЕНЕН СТАТУТ НА БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ, НА БЪЛГАРСКОТО РАДИО И БТА (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 94 ОТ 1995 Г.)

 

РЕШЕНИЕ НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ОТ 22 ДЕКЕМВРИ 1990 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ НА ВРЕМЕНЕН СТАТУТ НА БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ, НА БЪЛГАРСКОТО РАДИО И БТА (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 94 ОТ 1995 Г.)

Обн. ДВ. бр.3 от 11 Януари 1991г., изм. ДВ. бр.10 от 5 Февруари 1993г., изм. ДВ. бр.6 от 17 Януари 1995г., изм. ДВ. бр.94 от 24 Октомври 1995г., отм. ДВ. бр.77 от 10 Септември 1996г.

Великото народно събрание на основание чл. 79, ал. 1 от Конституцията на Република България

Р Е Ш И:

Приема Основни положения на временен статут на Българската национална телевизия, на Българското национално радио и БТА.

(Изр. 2 обявено за противоконституционно - РКС № 16 от 1995 г. - ДВ, бр. 86 от 1995 г., изр. 2 - отм., бр. 94 от 1995 г., нови изр. 2 и 3 - ДВ, бр. 94 от 1995 г., изр. 2 обявено за противоконституционно - бр. 1 от 1996 г.) Българската национална телевизия, Българското национално радио и БТА са общонационални, автономни информационни и културни институти. Комисията по радиото, телевизията и БТА дава становище и взема решения по:

кандидатури за генерални директори на Българската национална телевизия, Българското национално радио и БТА и ги предлага на Народното събрание за избиране и освобождаване;

(Абз. 2 и 3 обявени за противоконституционни с РКС № 24 от 1995 г. - ДВ, бр. 1 от 1996 г.)

Те служат на интересите на народа и се ръководят от върховните цели на цялото общество.

В предаванията си Българската национална телевизия и Българското национално радио не допускат разпалване на политическа, етническа и религиозна вражда и ненавист сред обществото, пропаганда на война, помагат за извисяване на обществения морал, не представят жестокост или насилие по начин, чрез който те се възхваляват или оневиняват.

Българската национална телевизия, Българското национално радио и БТА трябва да отразяват многообразието на мнения и мирогледи, на политически, научни и художествени възгледи в обществото. В своята дейност те се ръководят от изискването за обективност и безпристрастност и не бива да служат едностранно на интересите на която и да било партия или обществена сила. Информацията, която те поднасят, трябва да бъде всестранна, правдива и делова. Новините да се разграничават от коментарите.

Българската национална телевизия, Българското национално радио и БТА са задължени да защитават българския език, националните традиции и култура и да гарантират националния облик на своите програми.

(Изр. 2 обявено за противоконституционно - РКС № 16 от 1995 г. - ДВ, бр. 86 от 1995 г., изр. 2, отм., бр. 94 от 1995 г.) Ръководителите на държавните ведомства, партиите, организациите и институциите не могат да се месят пряко в работата на Българската национална телевизия, на Българското национално радио и БТА.

Когато в предаване е засегната личност, организация или институция, те могат да поискат излъчване на обяснение.

(Изм. - ДВ, бр. 94 от 1995 г.) Постоянната комисия по радиото, телевизията и БТА подготвя и внася в Народното събрание становища по законопроекти и проекти за решения, свързани с работата на телевизията, радиото и БТА.

Председателите на Българската национална телевизия, Българското национално радио и БТА се избират и освобождават от Великото народно събрание по предложение на комисията. Те не могат да заемат ръководни постове в политически партии и движения.

В рамките на Българската национална телевизия, Българското национално радио и БТА служителите и сътрудниците нямат право да развиват политическа дейност и да агитират от свое име в полза на или против която и да е политическа сила.

Щатните членове на ръководствата на Българската национална телевизия, Българското национално радио и БТА запазват правото си на творческо участие в предаванията (рубриките), но не могат да бъдат постоянни водещи в тях.

(Изр. 2 обявено за противоконституционно - РКС № 16 от 1995 г. - ДВ, бр. 86 от 1995 г.) Председателят (президентът) на републиката, председателят на Великото народно събрание, председателят на Министерския съвет и специално упълномощени от тях лица имат право на незабавно предоставяне на необходимото ефирно време при поискване. Право на ефирно време имат и съгенералните директори на Комисията по радио и телевизия в рамките на компетенцията на комисията. Право на изявление в ефир до 5 минути и говорителите на политическите сили, представени в парламента.

По време на предизборни кампании действува специален режим за достъп в Българската национална телевизия, Българското национално радио и БТА на различни политически партии и организации. Продължителността, принципите и условията на този режим са точно определени в Закона за изборите.

(Изр. 2 обявено за противоконституционно - РКС № 16 от 1995 г. - ДВ, бр. 86 от 1995 г.) Източник на финансиране на дейността на двата института е държавният бюджет със средства, посочени поотделно за Българската национална телевизия, Българското национално радио и БТА и гласувани от Великото народно събрание, а освен това и от собствена рекламна и търговска дейност, дарения, спонсорство, което не е свързано с програмни задължения от политически, икономически и друг характер. Комисията по радио и телевизия утвърждава разпределението на бюджетите на Българската национална телевизия, Българското национално радио и БТА по доклади на генералните директори на двата института.

Промени настройката на бисквитките