Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 32 от 23.IV

ЗАПОВЕД № С-11 от 5 март 1991 г.

 

ЗАПОВЕД № С-11 от 5 март 1991 г.

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНОИКОНОМИЧЕСКИТЕ ВРЪЗКИ - ОТМЕНЕН

Обн. ДВ. бр.32 от 23 Април 1991г.

На основание чл. 18 и 19 от Указ № 56 за стопанската дейност износът и вносът се допускат въз основа на митническа декларация.

В случаите, посочени в ПМС № 2 от 1991 г. за износ на дребен рогат добитък и месо от него за страните от Европейската икономическа общност (ДВ, бр. 6 от 1991 г.) и ПМС № 13 от 1991 г. за режима за прилагане на временни ограничения и такси по износа и вноса на стоки през 1991 г. (ДВ, бр. 12 от 1991 г.), Министерството на външноикономическите връзки издава удостоверения за износ и/или внос, както и експорт - лиценз за Европейската икономическа общност (ЕИО) при износа на дребен рогат добитък и месо от него, черни метали и текстил. В тази връзка нареждам:

1. Фирмите, желаещи да получат удостоверение от Министерството на външноикономическите връзки за износ и/или внос на стоки, да попълват и представят формуляр съгласно приложение № 1 в два екземпляра, както и при необходимост банкова гаранция и експорт - лиценз за ЕИО съгласно приложение № 1А. Формулярите да бъдат придружени с документи, потвърждаващи основните условия на сделките - сключен договор и наличие на проформа фактура, телекс за условията на договора и други подобни.

2. В случаите, когато се изисква специално разрешение от други органи- Министерството на финансите, Министерството на земеделието и хранителната промишленост, Министерството на околната среда и др., в полето "забележка" се отразява писменото мнение на тези органи преди представяне на формуляра в Министерството на външноикономическите връзки.

3. Удостоверение или писмен отказ се издава до 3 работни дни от датата на поискването му. Първият екземпляр на удостоверението - номериран и подпечатан, се предава на фирмата за ползуване като документ за митническите и финансовите органи, а вторият остава на разположение в Министерството на външноикономическите връзки.

4. Данните в удостоверението за износ или внос и банковата гаранция да се попълват чрез използуване на българските стандарти и международните класификатори и препоръки, описани в United Nations Trade Data Elements Directory (UNTDED) - Справочник на елементите на данните в търговията на ООН, както следва:

4.1. Износител (вносител) - наименование и адрес на фирмата - продавач по износа или купувач по вноса. След ЕКПОУ (Единния класификатор на предприятията, организациите и учрежденията) се вписва 6-цифровият код, като информация за него се получава от ЦСУ - дирекция "АСИС", на адрес: ул. Панайот Волов 2, тел 45-91-25.

4.2. Удостоверение № - регистрационен номер, поставя се от Министерството на външноикономическите връзки. Този номер задължително се посочва в митническите декларации и банковите документи.

4.3. Основание - посочва се на каква нормативна база се основава издаването на това удостоверение - указ, постановление или решение на Министерския съвет - номер, член, алинея и дата.

4.4. Договор № и дата - номерът на договора или документа на фирмата, потвърждаващ данните в удостоверението, и датата, на която е издаден. Датата се изписва във формат година/месец/ден, както е посочено в приложение № 2.

4.5 Производител (потребител) - наименование и адрес на фирмата - производител на стоката за износ или потребител на стоката от внос, регистрирана в Република България. След ЕКПОУ се вписва 6-цифровият код.

4.6. Купувач (продавач) - наименование, страна и адрес с град- седалище на чуждата фирма - купувач или продавач.

4.7. Произход от страна и страна получател - дава се буквеният код на страната (съгласно приложение № 3), от която произхожда или за която е предназначена стоката или услугата.

4.8. Условия на доставка - посочва се буквеният код по ИНКОТЕРМС 90 на Международната търговска камара - Париж, посочен в приложение № 4.

4.9. Условия на плащане - посочва се буквеният код съгласно приложение № 5.

4.10. Срок на доставка и срок на плащане - посочва се последната дата, до която трябва да се извърши доставката и/или плащането, във формат година/месец/ден съгласно приложение № 2.

4.11. Вид валута - вписва се трибуквеният код на чуждата валута съгласно приложение № 6.

4.12. Курс - вписва се курсът на чуждестранната валута на плащане към лева по бюлетина на БНБ от последния работен ден преди внасяне на формуляра и документите в Министерството на външноикономическите връзки.

4.13. Код - осемзначен тарифен номер на стоката по митническата тарифа, като: първите четири цифри са тарифната позиция, следващите две цифри - подпозицията, а последните две цифри - поредният номер на буквата, ако има подпозиция с букви. Информация по митническата тарифа и кода на стоките се получава от Главно управление "Митници", ул. Аксаков 1, тел. 80-03-81.

4.14. Описание на стоката - точното описание на стоката по митническата тарифа. Информация за нея и описанието на стоките се получава от Главно управление "Митници", ул. Аксаков 1, тел. 80-03-81.

4.15. Мярка - изписва се мярката за съответната стока съгласно приложение № 7.

4.16. Единична цена - посочва се единичната цена във валутата на плащане на база на FOB българско пристанище или франко българска граница по износа и на база FOB чуждо пристанище или франко чужда граница по вноса на доставчика за единицата мярка на стоката.

4.17. Количество - изписва се точното количество, като за масови товари се допуска отклонение до §5%.

4.18. Обща стойност - посочва се общата стойност в чужда валута и в левове. Общата стойност във валута ще бъде различна от произведението на единичната цена по количеството, ако условията на доставка не са FOB или франко граница. Общата стойност в левове е пазарната стойност на изнесените или внесените стоки по вътрешни цени на дребно (едро), от която е приспадната търговската отстъпка на едро и дребно.

5. Експорт - лицензът образец на Европейската икономическа общност за износа на месо да се попълва на английски или френски език, като се изписват текстът и цифрите според изискването на ЕИО.

6. Институтът по Международна икономика и пазарни проучвания с изчислителен център да разработи системата за електронна обработка на данните за издадените удостоверения с цел осигуряване на ежеседмичен контрол и обвързване с данните, получавани от Главно управление "Митници".

Приложения № 2 - 7 ще бъдат обнародвани в Информационен бюлетин на

Тази заповед да се обнародва в "Държавен вестник".

Приложение № 1

Приложение № 1


Износител ЕКПОУ Удостоверение № Дата


(вносител)Основание (указ, ПМС, РМС...)

Договор № Дата


Производител ЕКПОУ Купувач (продавач)


(потребител)

Произход от страна Страна получател

Условия на доставка Срок на доставка

УДОСТОВЕРЕНИЕ


за износ/внос Условия на плащане Срок на плащане

Вид валута Курс


Код Описание на стоката Мярка Ед. цена Количе- Обща стойност

ство валута левове


..................... ........................


..................... ........................


..................... ........................


Забележка:


Изготвил Подпис:


Подпис:


Телефон: Печат МВВ


Екз. 1 - за фирмата


Екз. 2 - за Министерството на външноикономическите връзки

Приложение № 1А

Приложение № 1А


Износител ЕКПОУ Банкова гаранция № Дата

Основание - ПМС № 2 / 91.01.15, чл. 2, ал. 5

Договор № Дата


Производител ЕКПОУ Купувач

Произход от страна Страна получател


Банка: ЕКПОУ Условия на доставка Срок на доставка


Град:

Условия на плащане Срок на плащане


БАНКОВА ГАРАНЦИЯ

Вид валута Курс


Код Описание на стоката Мярка Средна Количе- Обща стойност

цена ство валуталевове



..................... .......................


..................... .......................


..................... .......................


Екз. 1 - за Министерството на външноикономическите връзки


Екз. 2 - за банката

Промени настройката на бисквитките