Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 14 от 16.II

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЗА ПРИНЦИПИТЕ НА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО В ОБЛАСТТА НА ВЪЗДУШНИЯ, МОРСКИЯ И АВТОМОБИЛНИЯ ТРАНСПОРТ

 

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЗА ПРИНЦИПИТЕ НА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО В ОБЛАСТТА НА ВЪЗДУШНИЯ, МОРСКИЯ И АВТОМОБИЛНИЯ ТРАНСПОРТ

Обн. ДВ. бр.14 от 16 Февруари 1999г.

Правителството на Република България и правителството на Руската федерация, наричани по-нататък "договарящи страни",

като отчитат ролята на транспорта за по-нататъшното развитие на двустранните икономически и културни връзки,

като имат предвид, че осигуряването на превозите с въздушен, морски и автомобилен транспорт и подобряването условията за пътническите и товарните превози са важни фактори за по-нататъшното развитие на сътрудничеството между двете страни,

като изразяват готовността си да развиват и задълбочават икономическото и научно-техническото сътрудничество в областта на въздушния, морския и автомобилния транспорт,

като желаят и в бъдеще да развиват на взаимноизгодна основа въздушното, морското и автомобилното съобщение между двете страни, а също така комбинираните превози с участието на посочените видове транспорт,

се съгласиха на следното:

Член 1

Всяка от договарящите страни ще осигурява на своята територия на принципите на взаимността благоприятни условия за функциониране на въздушния, морския и автомобилния транспорт на другата договаряща страна, извършващи превози на пътници и товари между двете страни и транзит.

Член 2

Договарящите страни ще си сътрудничат за развитието на транспортните инфраструктури и на отделните видове транспорт и ще се информират една друга относно своите проекти в тази област, представляващи взаимен интерес, и ще координират своите усилия за реализацията им.

Член 3

Договарящите страни се съгласиха да съдействат за развитието на преките икономически връзки между транспортните предприятия и организации от двете страни и за създаването на съвместни предприятия в областта на указаните в чл. 1 на тази спогодба видове транспорт.

Член 4

Договарящите страни ще си сътрудничат при участието в работата на международните организации в областта на транспорта.

Член 5

Договарящите страни ще оказват съдействие на транспортните предприятия и организации на двете страни в урегулирането и развитието на двустранните взаимоотношения, свързани с превозите на пътници и товари.

Член 6

Разчетите и плащанията между транспортните предприятия и организации ще се извършват в съответствие с действащите между договарящите страни спогодби за разчети и плащания.

Член 7

С цел да се осигури изпълнението на тази спогодба, а също така при възникването на трудности при превозите между двете страни Министерството на транспорта на Република България и Министерството на транспорта на Руската федерация ще осъществяват непосредствени контакти и ще провеждат при необходимост двустранни съвещания за изработване на взаимно приемливи решения.

Член 8

В съответствие със Спогодбата за създаване на Междуправителствена българо-руска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество от 4 август 1992 г. министерствата, посочени в чл. 7 на тази спогодба, създават Постоянна работна група по икономическо и научно-техническо сътрудничество между Република България и Руската федерация в областта на транспорта.

Ръководството и организацията на дейността на Постоянната работна група ще се осъществява съвместно от Министерството на транспорта на Република България и Министерството на транспорта на Руската федерация.

Член 9

Въпросите, свързани с тълкуването и прилагането на тази спогодба, ще се решават по пътя на преговорите между договарящите страни.

Член 10

Тази спогодба не засяга правата и задълженията на договарящите страни, произтичащи от други международни спогодби и конвенции, в които те участват.

Член 11

Тази спогодба влиза в сила след изтичане на 30 дни от деня, когато договарящите страни се уведомят една друга за изпълнението на вътрешно държавните процедури, необходими за нейното встъпване в сила.

Тази спогодба се сключва за неопределен срок и запазва своето действие до изтичане на 90 дни от деня, когато една от договарящите страни съобщи в писмена форма на другата договаряща страна за своето намерение да прекрати действието на спогодбата.

Съставена в Москва, 26 август 1994 г., в два оригинални екземпляра всеки на български и руски език, като и двата текста имат еднаква сила.

Промени настройката на бисквитките