Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 18 от 15.II

УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СЪОБЩИТЕЛНА СИСТЕМА"

 

УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СЪОБЩИТЕЛНА СИСТЕМА"

Приет с ПМС № 74 от 04.05.2000 г.

Обн. ДВ. бр.39 от 12 Май 2000г., отм. ДВ. бр.18 от 15 Февруари 2002г.

Отменен с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 20 на Министерския съвет от 1 февруари 2002 г. за закриване на Изпълнителна агенция "Национална съобщителна система" и за приемане на Устройствен правилник на Агенция "Развитие на съобщенията и на информационните и комуникационните технологии" - ДВ, бр. 18 от 15 февруари 2002 г., в сила от 15 февруари 2002 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С правилника се определят дейността, структурата, организацията на работа и съставът на Изпълнителната агенция "Национална съобщителна система", наричана по-нататък "агенцията".


Чл. 2. Агенцията е юридическо лице със седалище София - второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на транспорта и съобщенията.


Чл. 3. (1) Издръжката на агенцията се формира от бюджетни средства и от приходи от собствена дейност.

(2) Бюджетната издръжка включва трансфери от бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за разходи по изпълнение на държавните функции на агенцията и заплащане на необходимите за дейността й активи и услуги.


Чл. 4. Агенцията изпълнява функции по администриране набирането и разходването на средствата за подпомагане развитието и модернизирането на далекосъобщителната и пощенската инфраструктура и информационното общество, постъпващи по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията.


Чл. 5. Агенцията събира приходи, свързани с организирането и провеждането на конкурси за избор на изпълнители на проекти и разработки, финансирани по реда на чл. 20 от Закона за далекосъобщенията.


Глава втора.
СТРУКТУРА И ДЕЙНОСТ НА АГЕНЦИЯТА

Чл. 6. Агенцията се ръководи и представлява от изпълнителен директор, който се назначава от министъра на транспорта и съобщенията съгласувано с министър-председателя за срок 5 години без ограничения на броя на мандатите, за които едно лице може да заема тази длъжност.


Чл. 7. Изпълнителният директор е орган на изпълнителната власт, който:

1. организира дейността на агенцията и я представлява;

2. осъществява ръководство и контрол върху дейността на агенцията;

3. отговаря за целесъобразното и законосъобразното разходване на бюджетните средства и приходите от собствена дейност;

4. назначава държавните служители в агенцията и прекратява служебните правоотношения с тях;

5. сключва и прекратява трудовите договори със служителите на агенцията;

6. утвърждава длъжностното щатно разписание, поименното щатно разписание и длъжностните характеристики на служителите на агенцията;

7. изготвя и представя на министъра на транспорта и съобщенията годишен доклад за дейността на агенцията;

8. изготвя и предоставя за утвърждаване от министъра на транспорта и съобщенията ценоразпис за цените на услугите и дейностите, извършвани от агенцията;

9. възлага в рамките на своите правомощия обществени поръчки.


Чл. 8. (1) Административното ръководство на административните звена в агенцията се осъществява от главен секретар, който се назначава от изпълнителния директор за срок 5 години.

(2) Главният секретар:

1. представлява агенцията в случаите, когато изрично е упълномощен от изпълнителния директор;

2. организира разпределението на задачите за изпълнение между административните звена на агенцията;

3. осъществява общия контрол по изпълнението на възложените задачи;

4. създава условия за нормална и ефективна работа на звената на агенцията;

5. контролира и отговаря за работата с документите и за тяхното съхраняване.


Чл. 9. Според характера на дейността, която извършват, административните звена в агенцията са обособени в обща и специализирана администрация с численост съгласно приложението.


Чл. 10. (1) Общата администрация на агенцията е организирана в дирекция "Административно-правно и информационно обслужване".

(2) Дирекцията по ал. 1:

1. осъществява процесуалното представителство на агенцията;

2. осъществява финансовата дейност и счетоводната отчетност на агенцията;

3. организира съставянето, съгласуването и изпълнението на бюджета на агенцията и неговото актуализиране;

4. подпомага изпълнителния директор за контролиране на законосъобразното и целесъобразното разходване на финансовите ресурси;

5. участва в подготовката и актуализирането на ценоразписа за цените на услугите и дейностите, извършвани от агенцията;

6. осъществява дейностите, свързани с административното осигуряване на персонала на агенцията: изготвяне на длъжностно и поименно щатно разписание, на актове и договори по служебно и трудово правоотношение, отпуски и др.;

7. организира, контролира и отговаря за правилното използване, стопанисване и поддръжка на собствеността, предоставена за ползване от агенцията;

8. осъществява деловодната дейност, информационното обслужване, опазването и съхраняването на документацията в архивни дела.


Чл. 11. (1) Специализираната администрация в агенцията е структурирана в дирекция "Приходи, инвестиции и изследвания".

(2) Дирекцията по ал. 1:

1. планира и осигурява набирането на средствата по бюджета на агенцията;

2. изготвя предложения за определяне на приоритети за финансиране на проекти и научни изследвания със средства от бюджета на агенцията;

3. изработва и съгласува с министъра на транспорта и съобщенията планове за изследователската и развойната дейност с приложен характер в съобщенията;

4. разглежда и проучва постъпили предложения за финансиране на проекти и разработки със средства от бюджета на агенцията;

5. осъществява дейностите по определяне на общи условия за участие в конкурси и критерии за оценка на кандидатите за финансиране в съответствие с разпоредбите на чл. 20 от Закона за далекосъобщенията;

6. организира и провежда конкурси за избор на изпълнител на проекти и разработки, финансирани със средства от бюджета на агенцията, в съответствие с изискванията на нормативните актове;

7. осъществява дейности по подпомагане развитието на информационното общество;

8. изготвя проекти на договори за финансиране на конкретни проекти или разработки;

9. участва в дейности по приемане на проекти и разработки;

10. осъществява текущ финансов и инвеститорски контрол по изпълнението на договорите;

11. прави анализи и оценки на резултатите от изпълнението на договорите.


Глава трета.
ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТАТА В АГЕНЦИЯТА

Чл. 12. Служителите в агенцията, заемащи ръководни длъжности, съобразно възложените функции и задачи на ръководеното от тях административно звено:

1. възлагат задачи на работещите в звеното, контролират и отговарят за тяхното срочно и качествено изпълнение;

2. осигуряват взаимодействието с другите звена в агенцията в съответствие с установените организационни връзки и разпределението на дейностите между тях;

3. изготвят ежегодно отчет за дейността на ръководеното от тях административно звено и правят предложения за конкретни мерки за подобряване на дейността в него;

4. предлагат назначаване, повишаване, преместване, стимулиране, санкциониране и освобождаване на работещите в ръководеното от тях административно звено.


Чл. 13. Освен определените с правилника функции дирекциите изпълняват и други задачи, възложени им от изпълнителния директор.


Чл. 14. Държавните служители и лицата, работещи по трудови правоотношения в агенцията, изпълняват възложените им задачи и отговарят пред прекия си ръководител за изпълнението на работата съобразно длъжностните си характеристики.


Чл. 15. (1) За изпълнение на определени задачи, свързани с дейността на агенцията, могат да бъдат привличани нещатни сътрудници в качеството им на експерти.

(2) Правата и задълженията на лицата по ал. 1 се определят в сключения с тях договор.


Чл. 16. (1) Работното време на служителите е 8 часа дневно и 40 часа седмично при 5-дневна работна седмица.

(2) Работното време е от 9 до 17 ч. и 30 мин. с почивка от 12 до 12 ч. и 30 мин.


Чл. 17. (1) За образцово изпълнение на служебните си задължения служителите на агенцията могат да бъдат награждавани с отличия и награди.

(2) Паричните и предметните награди могат да бъдат в размер до 4 основни месечни работни заплати, определени за заеманата от награденото лице длъжност. Видът на предметната награда се определя в заповедта на изпълнителния директор, с която лицето се награждава.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Правилникът се приема на основание чл. 18, ал. 2 от Закона за далекосъобщенията и чл. 55 от Закона за администрацията.


Приложение към чл. 9 на устройствения правилник


Численост на персонала в Изпълнителната агенция "Национална съобщителна система" - 18 щатни бройки



Изпълнителен директор 1
Главен секретар 1
Обща администрация, 4
в т. ч.  
Дирекция "Административно-правно  
и информационно обслужване" 4
Специализирана администрация, 12
в т. ч.  
Дирекция "Приходи, инвестиции  
и изследвания" 12


Промени настройката на бисквитките