Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 32 от 23.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 65 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 4 ЮНИ 1990 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ ЗА ДЕЙНОСТТА НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ ФИРМИ И ДРУГИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ТРУДОУСТРОЕНИ ЛИЦА И ИНВАЛИДИ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 65 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 4 ЮНИ 1990 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА БЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ ЗА ДЕЙНОСТТА НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ ФИРМИ И ДРУГИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ТРУДОУСТРОЕНИ ЛИЦА И ИНВАЛИДИ

Обн. ДВ. бр.47 от 12 Юни 1990г., изм. ДВ. бр.32 от 23 Април 1991г., изм. ДВ. бр.8 от 28 Януари 1992г.

Загубило значение.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

П О С Т А Н О В И:


Чл. 1. (1) Специализираните фирми и другите организации за трудоустроени лица и инвалиди могат да бъдат държавни, общински, на обществени организации, дружествени, на граждани и с чуждестранно участие.

(2) Специализирани фирми и други организации са тези, в които трудоустроените работници в основното производство са не по-малко от:

1. за глухи и тежкочуващи лица - 65 на сто;

2. за слепи и слабозрящи лица - 50 на сто;

3. за всички останали заболявания - 60 на сто.

(3) В процента на трудоустроените работници по предходната алинея се включват:

1. лица с група инвалидност;

2. лица с намалена трудоспособност без група инвалидност с протокол от лекарска консултативна комисия или от трудово-експертна лекарска комисия;

3. лица, гледащи тежко болен по решение на трудово-експертна лекарска комисия или деца до 16-годишна възраст по протокол на лекарска консултативна комисия.


Чл. 2. Специализираните фирми и другите организации за трудоустроените лица и инвалиди осъществяват дейността си в съответствие със стопанското законодателство и това постановление.


Чл. 3. (1) Към Комитета по труда и социалното осигуряване се образува централизиран фонд "Рехабилитация" с постъпления от държавния бюджет и доброволни вноски и приходни от фирми, други организации и граждани. Средствата по фонда се използуват за решаване на социални проблеми на трудоустроените лица и инвалидните в национален мащаб и за подпомагане на специализираните фирми и другите организации.

(2) Към специализираните фирми и другите организации за трудоустроени лица и инвалидни се създава фонд "Рехабилитация".

(3) Условията и редът за набиране и разходване на средствата от фондовете по предходните алинеи се определят от министъра на финансите, министъра на народното здраве и социалните грижи и председателя на Комитета по труда и социалното осигуряване.


Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 8 от 1992 г.) (1) На специализираните фирми и другите организации за трудоустроени лица и инвалиди се преотстъпват средствата от:

1. данъка върху печалбата;

2. данъка върху нарастването на средствата за работна заплата;

3. (отм. - ДВ, бр. 8 от 1992 г.);

4. 30 на сто от начисленията за държавно обществено осигуряване.

(2) Средствата по т. 1 на предходната алинея се отнасят във фонд "Развитие и технологично обновяване", а средствата по т. 2, 3 и 4 - във фонд "Рехабилитация" на съответните организации.

(3) Организациите по ал. 1 се освобождават от вноски за общинските народни съвети.


Чл. 5. Нормативите за отчисляване на средствата от печалбата за паричните фондове на специализираните фирми и другите организации за трудоустроени лица и инвалиди се определят от колективните им органи за управление.


Чл. 6. Специализираните организации за трудоустроени лица и инвалидите могат да преизчисляват средствата за работна заплата за предходната година за целите на облагането освен в случаите по чл. 96 от Правилника за прилагането на Указ № 56 за стопанска дейност и със средствата за работна заплата за прираста на трудоустроените лица и инвалидите.


Чл. 7. Придобитата валута от специализираните фирми и другите организации за трудоустроени лица и инвалиди остава на тяхно разположение.


Чл. 8. (1) Предлага на Българската народна банка, на Българската външнотърговска банка, на търговските и други банки да осигуряват с предимство левово и валутно кредитиране на специализираните фирми и другите организации за трудоустроени лица и инвалиди.

(2) Кредитите за тези организации се предоставят с лихвен процент с три пункта по-нисък от основния. Разликата до основния лихвен процент се покрива от държавния бюджет.


Чл. 9. (1) Предлага на производителите и на снабдителните организации да обезпечават с предимство потребностите на специализираните фирми и другите организации за трудоустроени лица и инвалиди от суровини, материали, машини, съоръжения и транспортни средства.

(2) Специализираните организации могат да закупуват суровини, материали, машини и съоръжения и от стоковия фонд.


Чл. 10. (Отм. - ДВ, бр. 32 от 1991 г.).


Чл. 11. Министерството на народното здраве и социалните грижи оказва организационно-методическа помощ по настаняването, медицинското обслужване, правилното трудоустрояване и трудовата рехабилитация в специализираните фирми и другите организации за трудоустроени лица и инвалиди.


Чл. 12. Изпълнителните комитети на общинските народни съвети уточняват ежегодно потребностите от работни места за настаняването на трудоустроени лица и инвалиди и съдействуват за създаването на условия за трудовата им реализация.


Заключителни разпоредби

§ 1. Отменя следните актове на Министерския съвет:

1. Постановление № 36 от 1980 г. за трудоустрояването на лицата с намалена трудоспособност и разширяване надомната работа на майките с деца до 6-годишна възраст (обн., ДВ, бр. 57 от 1980 г.; изм., бр. 31 от 1981 г.).

2. Постановление № 21 от 1989 г. за специфични правила за стопанската дейност на фирмите и организациите за трудоустроени и с увреден слух или зрение лица (ДВ, бр. 42 от 1989 г.).


§ 2. Изменя и допълва Наредбата за трудоустрояване (обн., ДВ, бр. 7 от 1987 г.; изм., бр. 52 от 1988 г.), както следва:

1. Член 13 се изменя така:

"Чл. 13. (1) На трудоустроените работници с група инвалидност освен изработването по трудови норми и разценки за здрави работници като компенсация на загубената трудоспособност се заплаща допълнително месечно възнаграждение, което се определя в зависимост от групата инвалидност и степента на намалена трудоспособност, в следните размери:

1. за първа група инвалидност - от 40 до 60 на сто;

2. за втора група инвалидност - от 30 до 50 на сто;

3. за трета група инвалидност - до 30 на сто.

(2) Размерът на допълнителното възнаграждение по предходната алинея в зависимост от степента на намалената трудоспособност се определя в проценти поотделно за всяко лице при постъпването му на работа от комисията по рехабилитация в предприятието, включително и за лицата, гледащи инвалиди от първа група или деца с увреждания, които съответствуват на първа група инвалидност.

(3) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 и 2 се изплаща от средствата по фонд "Рехабилитация" и влиза в брутното трудово възнаграждение."

2. Алинея 3 на чл. 14 се отменя.

3. Отменя се § 3 от преходните и заключителните разпоредби.


§ 3. Създава нова т. 7 в Списъка по приложение № 2 на чл. 12 от Постановление № 32 на Министерския съвет (ДВ, бр. 35 от 1990 г.):

"7. Суровини и материали, резервни части, ергономични и рехабилитационни съоръжения за специализираните фирми и другите организации за трудоустроени лица и инвалиди по валутния внос в размер на 15 млн. долара."


§ 4. Контролът по изпълнението на постановлението се възлага на Комитета по труда и социалното осигуряване и на Министерството на народното здраве и социалните грижи.


Промени настройката на бисквитките