Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 32 от 23.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 63 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 11 АПРИЛ 1991 Г. ЗА ОБРАЗУВАНЕ НА СОЦИАЛНИ УЧЕБНО-ПРОФЕСИОНАЛНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА КВАЛИФИКАЦИЯ И ПРЕКВАЛИФИКАЦИЯ НА ЛИЦА С НАМАЛЕНА ТРУДОСПОСОБНОСТ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 63 ОТ 11 АПРИЛ 1991 Г. ЗА ОБРАЗУВАНЕ НА СОЦИАЛНИ УЧЕБНО-ПРОФЕСИОНАЛНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА КВАЛИФИКАЦИЯ И ПРЕКВАЛИФИКАЦИЯ НА ЛИЦА С НАМАЛЕНА ТРУДОСПОСОБНОСТ

Обн. ДВ. бр.32 от 23 Април 1991г., изм. ДВ. бр.68 от 20 Август 1991г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

П О С Т А Н О В И:

Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 68 от 1991 г.) Преобразува от 1 септември 1991 г. учебно-производствените предприятия "Труд" и домовете за курсисти към тях в социални учебно-професионални заведения (СУПЗ) за квалификация и преквалификация на трудоустроени и с увреден слух и зрение лица, инвалиди и умствено изостанали.

(2) Социалните учебно-професионални заведения са юридически лица на бюджетна издръжка, подчинени на регионалните центрове за социални грижи на временните общински изпълнителни комитети.

(3) Социалните учебно-професионални заведения в отделните общини се образуват, реорганизират и прекратяват по предложение на регионалните центрове за социални грижи съгласувано с Министерството на труда и социалните грижи с решение на временните общински изпълнителни комитети.

(4) Активите и пасивите на преобразуваните учебно-производствени предприятия "Труд" се поемат от новосъздадените социални учебно-професионални заведения.


Чл. 2. (1) Организационно-методическото ръководство на цялостната дейност на социалните учебно-професионални заведения се осъществява от Министерството на труда и социалните грижи, а по учебно-възпитателната дейност, условията на труд и здравното състояние на курсистите - съответно от Министерството на народната просвета и Министерството на здравеопазването.

(2) Министерството на труда и социалните грижи съгласувано с Министерството на народната просвета разработва и утвърждава учебната документация на социалните учебно-професионални заведения и организира повишаването на квалификацията на работещите в тях педагогически кадри.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Педагогическите кадри, работещи в социалните учебно-професионални заведения, имат правата и задълженията на учителите от системата на Министерството на народната просвета.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Министърът на труда и социалните грижи съгласувано с министъра на народната просвета и министъра на здравеопазването до 30 април 1991 г. да издаде правилник за дейността на социалните учебно-професионални заведения.


§ 3. Отменят се следните актове на Министерския съвет:

1. Постановление № 454 от 1952 г. за прехвърляне на някои предприятия с производствена дейност, несвойствена за основното предназначение на ведомствата (необнародвано).

2. Точка 4 от Разпореждане № 399 от 1959 г. за структурата и броя на служителите на Министерството на народното здраве и социалните грижи(необнародвано).

3. Член 10 от Постановление № 65 от 1990 г. за създаване на благоприятни условия за дейността на специализираните фирми и другите организации за трудоустроени лица и инвалиди (ДВ, бр. 47 от 1990 г.).


Промени настройката на бисквитките