Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 86 от 21.X

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 56 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 4 АПРИЛ 1991 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА УЧЕБНИЦИ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 56 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 4 АПРИЛ 1991 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА УЧЕБНИЦИ

Обн. ДВ. бр.31 от 19 Април 1991г., изм. ДВ. бр.48 от 4 Юни 1993г., отм. ДВ. бр.86 от 21 Октомври 1994г.

Отменено с § 1 от заключителните разпоредби на Постановление № 218 на Министерския съвет от 11 октомври 1994 г. за издаване и разпространение на учебници - ДВ, бр. 86 от 21 октомври 1994 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 48 от 1993 г.) Министерството на народната просвета, Министерството на науката и висшето образование, Министерството на здравеопазването, Министерството на културата и другите ведомства - възложители на учебници, организират издаването на всички видове учебници за държавните учебни заведения в Република България и в чужбина, както и за изучаването на български език и българска история от лица от българска народност в учебни заведения и курсове по български език в чужбина.


Чл. 2. По смисъла на това постановление учебници са и:

1. учебните помагала за учениците (атласи, сборници от задачи, текстове за обучение по роден и чужд език, христоматии, учебни речници и учебни тетрадки, ръководства за курсово проектиране, ръководство и други помагала за учебна, лабораторна и производствена практика, учебници-записки и др.) и методическите ръководства за учителите в средните училища;

2. ръководствата за практически, семинарни, клинични и лабораторни упражнения, курсовите проекти, сборниците, атласите, христоматиите, таблиците и др. за висши учебни заведения;

3. учебниците или приложенията към тях, материализирани върху микрофилми, магнитни и лазерни дискове и др.


Чл. 3. (1) Възлагането, издаването, отпечатването и разпространението на учебниците за среднинте училища се извършват въз основа на конкурс.

(2) Възложителите сключват договор със съответната фирма, която предлага най-добра оферта по отношение на качествените изисквания към учебниците и цената на извършената услуга.

(3) Възложителите на учебници за висшите и полувисшите учебни заведения представят на издателствата переспективни и годишни тематични планове с автори (авторски колективи), определени от учебното заведение или чрез конкурс.

(4) Учебниците за висшите и полувисшите учебни заведения могат да се издават и от автори или авторски колективи, които поемат изцяло разходите по издаването им.


Чл. 4. (1) Фирмите производители осигуряват с предимство хартия, картон и други консумативни материали за отпечатването на учебниците.

(2) Полиграфическите фирми израбоотват с предимство възложените им за отпечатване учебници.


Чл. 5. (1) Учебниците за учениците до осми клас или до 16-годишна възраст, включително и за всички ученици от специалните училища (за глухи, слепи деца, за помощните училища и др.) са безплатни.

(2) На основата на броя на учебниците и на учениците по класове потребителите с годишните си проектобюджети предвиждат средствата по ал. 1.

(3) Ежегодно с държавния бюджет се осигуряват необходимите средства за безплатни учебници.

(4) Учебните заведения към министерствата и ведомствата и общинските народни съвети за своите училища изкупуват учебниците целогодишно след излизането им от печат.


Чл. 6. От държавния бюджет еднократно за 1991 г. да се предоставят на възложителите необходимите оборотни средства за поръчване, издаване, отпечатване и разпространение на учебниците до потребителите.


Чл. 7. Училищата, висшите и полувисшите учебни заведения предвиждат необходимите средства в годишните си бюджети за закупуване на учебници за училищните и за университетските библиотеки.


Чл. 8. (1) Възложителите и Министерството на финансите определят продължителността за ползуване на безплатните учебници. Когато учениците не полагат грижи за съхранението на учебниците и това се установи при предаването им за повторна употреба, те заплащат тяхната стойност.

(2) Ежегодно с държавния бюджет се осигуряват на възложителите средства за изплащане на разликата между цената на наличните и излезлите от употреба учебници в книготърговските фирми и получените приходи от бракуването им. Учебниците, излезли от употреба поради промени в учебните планове и програми, се определят по списък, утвърден от възложителите.


Заключителни разпоредби

§ 1. Отменя Постановление № 25 на Министерския съвет от 1986 г. за повишаване качеството на учебниците и учебните помагала (обн., ДВ, бр. 42 от 1986 г.; изм., ДВ, бр. 68 от 1988 г.).


§ 2. Изпълнението на това постановление се възлага на министъра на народната просвета, министъра на културата, министъра здравеопазването, министъра на науката и висшето образование и министъра на финансите.


Промени настройката на бисквитките