Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 4 от 12.I

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 188 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 23 СЕПТЕМВРИ 1991 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА 24, 25 И 27 ОТ РЕЗОЛЮЦИЯ № 687 НА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН ОТ 3 АПРИЛ 1991 Г.

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 188 ОТ 23 СЕПТЕМВРИ 1991 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА 24, 25 И 27 ОТ РЕЗОЛЮЦИЯ № 687 НА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН ОТ 3 АПРИЛ 1991 Г.

Обн. ДВ. бр.81 от 1 Октомври 1991г., изм. ДВ. бр.4 от 12 Януари 2001г., изм. ДВ. бр.61 от 8 Юли 2003г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Забранява се продажбата или доставката, както и всяка дейност, имаща за цел да съдейства или да облекчи продажбата или доставката, за физически или юридически лица, имащи постоянно местожителство или седалище в Ирак, и задруги физически или юридически лица, осъществяващи делова дейност във или от Ирак, на:

1. всички видове оръжия и свързаното с тях военно оборудване и по-специално:

а) всички видове конвенционални оръжия и военно оборудване, включително и предназначеното за полувоенните подразделения; резервни части, компоненти и средствата за тяхното производство, предназначени за военното оборудване;

б) всички химически и биологически оръжия, запасите от реактиви, а също така всички свързани с тях подсистеми и компоненти;

в) всички балистични ракети с радиус на действие над 150 километра и основните части за тях;

г) ядрени оръжия или ядрен материал, годен за използване в ядрено оръжие, или каквито и да са техни подсистеми или компоненти;

2. всички технически средства за изследване, развитие, поддръжка и производство на оръжията и оборудването, посочени в т. 1, букви "б" и "г" на тази алинея;

3. всички продукти с многостранно приложение, които могат да бъдат използвани за военни цели;

4. средства за ремонт и производство на всички балистични ракети с радиус на действие над 150 километра и основните части за тях;

5. технологии по лиценз и други споразумения, използвани в производството, употребата и складирането на оръжията и оборудването, посочени в т. 1 на тази алинея;

6. персонал и материали, предназначени за службите за обучение или за техническа поддръжка, свързани с проектирането, развитието, производството, използването и поддръжката на оръжията и оборудването, посочени в т. 1 на тази алинея.

(2) Забраната, предвидена в ал. 1 на този член, се отнася за всички български физически и юридически лица, за чуждестранни физически и юридически лица с постоянно местожителство или седалище на българска територия, както и за използването на всички видове български транспортни средства за дейностите, посочени в същата алинея.


Чл. 2. (1) До отмяната на санкциите, наложени с Резолюция № 687 на Съвета за сигурност на ООН от 3 април 1991 г., временно се преустановява изпълнението на всички договори и споразумения с Ирак за доставка на стоките или за оказване на услугите, посочени в ал. 1 на чл. 1, и влезли в сила преди обнародването на това постановление.

(2) Във всички договори за покупко-продажба или извършване на някоя от дейностите, посочени в ал. 1 на чл. 1, сключвани с чужди държави или с чуждестранни юридически и физически лица, задължително се включва защитна клауза или на Министерството на външноикономическите връзки се представя сертификат за краен получател, гарантиращи, че стоките или дейностите - предмет на сделката, няма да бъдат препродадени, доставени, превозени или извършени в полза на Ирак или на физическите и юридическите лица, посочени в същата алинея.


Чл. 3. Министерството на външните работи да поддържа редовни контакти с Комитета по прилагане на санкциите на Съвета за сигурност на ООН с цел:

1. в случай на съмнение да установи дали определени стоки, предназначени за износ, могат да бъдат причислени към посочените в чл. 1, ал. 1;

2. при необходимост да информира Комитета по прилагане на санкциите на Съвета за сигурност на ООН за нарушения на режима на санкции срещу Ирак, въведен с Резолюция № 687, от стана на други държави и чуждестранни лица.


Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2003 г.) Възлага контрола по спазване разпоредбите на чл. 1 и 2 от това постановление на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение съвместно с Агенция "Митници".


Чл. 5. В случай на нарушение на разпоредбите на това постановление митническите органи да задържат и да конфискуват стоките по ал. 1 на чл. 1. Нарушителите носят отговорност по общия ред.


Промени настройката на бисквитките