Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 39 от 7.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 49 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 26 МАРТ 1992 Г. ЗА ПРЕДЕЛЯНЕ НА ОСНОВНИТЕ ФУНКЦИИ И ЗАДАЧИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРАНСПОРТА

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 49 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 26 МАРТ 1992 Г. ЗА ПРЕДЕЛЯНЕ НА ОСНОВНИТЕ ФУНКЦИИ И ЗАДАЧИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРАНСПОРТА

Обн. ДВ. бр.27 от 2 Април 1992г., изм. ДВ. бр.60 от 13 Юли 1993г., изм. ДВ. бр.34 от 22 Април 1994г., изм. ДВ. бр.51 от 24 Юни 1994г., изм. ДВ. бр.19 от 24 Февруари 1995г., изм. ДВ. бр.37 от 9 Май 1997г., изм. ДВ. бр.42 от 27 Май 1997г., изм. ДВ. бр.2 от 7 Януари 1998г., изм. ДВ. бр.27 от 10 Март 1998г., изм. ДВ. бр.39 от 7 Април 1998г., изм. ДВ. бр.123 от 23 Октомври 1998г., доп. ДВ. бр.138 от 24 Ноември 1998г., изм. ДВ. бр.12 от 12 Февруари 1999г., отм. ДВ. бр.104 от 1 Декември 1999г.

Отменено с § 1, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 212 на Министерския съвет от 29 ноември 1999 г. за приемане на Устройствен правилник на Министерството на транспорта и за създаване и преобразуване на административни структури към министъра на транспорта - ДВ, бр. 104 от 1 декември 1999 г., в сила от 01.12.1999 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Определя основните функции и задачи на Министерството на транспорта съгласно приложение № 1.

(2) Министърът на транспорта да утвърди правилник за устройството и дейността на министерството.


Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 1994 г., бр. 19 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 1998 г.) Определя обща численост на персонала на централното управление на Министерството на транспорта 247 бройки, в това число главен секретар.

(2) (Нова - ДВ, бр. 27 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 1998 г.) Определя четирима заместник-министри, които се включват в администрацията на Министерския съвет.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 27 от 1998 г.) Министърът на транспорта да утвърди нова структура на централното управление на министерството в съответствие с определените му функции и задачи.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 27 от 1998 г.) Трудовоправните отношения със служителите от закритите управления и отдели на централното управление да се прекратяват на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда при условията на частична ликвидация.


Чл. 3. Министърът на транспорта да определи статута, функциите, задачите и щата на специализираните организации съгласно приложение № 2, които изпълняват държавни и други специфични функции, свързани с функционирането на транспорта.


Заключителни разпоредби

§ 1. Отменя чл. 1 и 2 от Постановление № 7 на Министерския съвет от 1991 г. за определяне на основните функции и задачи на министерства (обн., ДВ, бр. 8 от 1991 г.; изм., бр. 44, 51, 71, 85 и 96 от 1991 г., бр. 4 и 20 от 1992 г.).


§ 2. Изпълнението на това постановление се възлага на министъра на транспорта.


§ 3. Това постановление се издава на основание чл. 105, ал. 2 от Конституцията на Република България.


Приложение № 1 към чл. 1, ал. 1


(Изм. - ДВ, бр. 12 от 1999 г.)


ОСНОВНИ ФУНКЦИИ И ЗАДАЧИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРАНСПОРТА


Раздел I

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ


Чл. 1. (1) Министерството на транспорта, наричано по-нататък "министерството", е орган на Министерския съвет за провеждане на държавната политика в областта на транспорта.

(2) Министерството представлява Република България в международните отношения в областта на транспорта.


Чл. 2. Министерството провежда държавната политика в областта на транспорта и съпътстващите го дейности чрез:

1. подготовка на законова и подзаконова нормативна уредба;

2. определяне на такси и тарифи;

3. разпределяне на бюджетните средства за държавни инвестиции, субсидии и дотации;

4. възлагане на държавни поръчки и задачи;

5. други средства и правомощия съгласно действащото законодателство в изпълнение на правителствената политика и международните споразумения;

6. контрол по изпълнението на държавната политика в областта на транспорта.


Чл. 3. Държавната политика в областта на транспорта има за цел:

1. привеждане на транспортните средства и инфраструктурата, както и начина на експлоатацията им в съответствие с международните стандарти и изисквания;

2. гарантиране на ефективно участие на националния транспорт в изграждането и развитието на Общоевропейската транспортна и комуникационна система като условие за интегрирането на страната в европейската и световната икономика;

3. безопасност и сигурност на превозите;

4. опазване на околната среда при развитието и осъществяването на транспортната дейност.


Чл. 4. (1) Министерството провежда държавната политика в областта на транспорта във взаимодействие с другите министерства и централни ведомства, органите на местното самоуправление, както и с международните правителствени и неправителствени органи и организации.

(2) Министерството създава условия за ефективни връзки между организациите в системата на транспорта, съдейства за международното представителство на техните интереси и участието им в международния транспортен пазар.


Раздел II

ФУНКЦИИ


Чл. 5. Министерството разработва насоки и концепции за развитието на законодателството в областта на транспорта, като:

1. подготвя и внася предложения и проекти за нормативни актове;

2. издава нормативни актове в рамките на своята компетентност и в изпълнение на възложените му функции;

3. осигурява приложението на международните споразумения в областта на транспорта.


Чл. 6. Министерството осъществява контрол по:

1. спазване на действащите нормативни изисквания и стандарти за транспортната дейност;

2. сигурността и безопасността на движението и превозите;

3. създаване на условия за екологическа защита от транспортната дейност и спазване на екологическите изисквания при развитието на транспортната инфраструктура;

4. условията и безопасността на труда в транспорта;

5. финансово-бюджетните взаимоотношения и изразходването на средствата, предоставени на министерството;

6. спазване на установените изисквания от преминаващите чуждестранни транспортни средства през територията, въздушното пространство и териториалните води на страната;

7. (изм. - ДВ, бр. 2 от 1998 г.) изграждане, експлоатация, качество на поддържане и ремонт на транспортната инфраструктура като цяло.


Чл. 7. Министерството в съответствие със своята компетентност осигурява издаването на документи за правоспособност, техническа годност и право за извършване на дейности в областта на транспорта.


Чл. 8. Министерството:

1. разработва и провежда държавната инвестиционна политика по отношение на транспорта, както и структурата и технологичното му обновление;

2. предлага осигуряването и разпределението на дотации и субсидии за определени дейности в транспорта;

3. разработва и утвърждава съобразно компетентността си или предлага за утвърждаване тарифи и такси за монополни дейности и услуги в областта на транспорта;

4. управлява, координира и контролира държавното участие в областта на транспорта в рамките на предоставените му правомощия;

5. създава условия за развитието на конкуренцията и недопускане на злоупотреби с монополизма на участващите в транспортното обслужване.


Чл. 9. (1) Министерството изгражда и развива информационна система за националната транспортна система, като набира данни за:

1. състоянието на транспортната инфраструктура и подвижния състав в национален мащаб;

2. състоянието и тенденциите на развитие на европейската и световната транспортна система;

3. влиянието и резултатите на държавната политика в областта на транспорта и върху икономиката като цяло.

(2) Министерството въз основа на съвременните научни методи и поддържаната информационна система осигурява необходимите анализи, разработва краткосрочни и дългосрочни прогнози и формира стратегията за развитието на транспортната система в съответствие с главните цели на държавната политика в транспорта.


Чл. 10. Министерството:

1. поддържа и развива международните правителствени и неправителствени контакти и участието на Република България в международните организации в областта на транспорта;

2. разработва проекти и осигурява изпълнението на международните конвенции, междуправителствените многостранни и двустранни спогодби и други актове, които регламентират международните отношения в транспорта;

3. създава условия за разширяване и развитие на международното икономическо и научно-техническо сътрудничество в областта на транспорта.


Чл. 11. (1) Министерството организира дейността по подготовката и ръководството на транспортната система за действие при екстремни условия и извънредни обстоятелства.

(2) Министерството ръководи войските на министерството и военните учебни заведения, които подготвят кадри за транспортната система.


Чл. 12. Министерството определя и контролира специфичните професионални и квалификационни изисквания, критерии и условия за подготовка и даване на правоспособност на транспортни кадри.


Чл. 13. Министерството ръководи специализираните организации на бюджетна издръжка, изпълняващи държавни и други специфични функции, свързани с функционирането на транспорта.


Чл. 14. Министерството съгласувано с Министерството на здравеопазването организира и контролира дейността по здравното осигуряване на транспортните работници в съответствие със специфичните условия и хигената на труда в транспорта, извършването на превантивен медицински контрол, медицинска и психологическа експертиза за професионална годност на транспортните кадри.


Чл. 15. (Отм. - ДВ, бр. 12 от 1999 г.)


Раздел III

ЗАДАЧИ И ДРУГИ ДЕЙНОСТИ


Чл. 16. Министерството решава следните задачи в областта на транспорта:

1. организира преструктурирането и преобразуването на държавните транспортни предприятия с оглед провеждането на икономическата реформа;

2. провежда децентрализацията и демонополизацията;

3. осигурява условия за оценяване имуществото на транспортните предприятия с оглед установяване на пазарната им стойност и подготовка за приватизация;

4. разработва програми, методи и приоритети в приватизационните процеси;

5. анализира и оценява бюджетните дейности в областта на транспорта и приема програми за ефективна организация на дейността на бюджетните организации;

6. анализира и разработва програми за балансиране на интересите на транспортните предприятия и нуждите на населението и икономиката;

7. осигурява условия за участие на Република България в общоевропейски, регионални и двустранни проекти и международни програми за развитие;

8. осигурява условия и програми за подготовка на ръководни кадри;

9. изгражда и поддържа телекомуникационни системи.


Чл. 17. (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1993 г.) Министерството извършва и следните дейности:

1. опазване на дунавските води от замърсявания, произтичащи от дейността на флота, пристанищната дейност и при аварии;

2. поддържане на морските канали, акватории и плавателния път на р. Дунав;

3. ръководство на въздушното движение на гражданските въздухоплавателни средства.


Приложение № 2 към чл. 3


(Изм. - ДВ, бр. 60 от 1993 г., доп., бр. 51 от 1994 г., бр. 37 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 123 от 1998 г., доп. - ДВ, бр. 138 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 12 от 1999 г.)


Списък на специализираните организации към Министерството на транспорта


1. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 2 от 1998 г.) Управление за поддържане и проучване на плавателния път на р. Дунав.

2. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 2 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 123 от 1998 г.) Главна дирекция "Морска администрация", включително Държавната инспекция по корабоплаване, Управлението за поддържане на морските канали и акваторията на пристанищата и пилотските станции-Варна и Бургас;

3. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 2 от 1998 г.) Ръководство на въздушното движение.

4. (предишна т. 5 - ДВ, бр. 2 от 1998 г., отм. - ДВ, бр. 123 от 1998 г.)

5. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 2 от 1998 г.) Медицински служби и заведения по транспорта.

6. (предишна т. 7 - ДВ, бр. 2 от 1998 г., отм. - ДВ, бр. 12 от 1999 г.)

7. (предишна т. 10 - ДВ, бр. 60 от 1993 г., заличена - ДВ, бр. 42 от 1997 г., предишна т. 8 - ДВ, бр. 2 от 1998 г.)

8. (предишна т. 9 - ДВ, бр. 2 от 1998 г.) Почивен дом - с. Китен.

9. (нова - ДВ, бр. 37 от 1997 г., предишна т. 10 - ДВ, бр. 2 от 1998 г.) Управление "Държавна автомобилна инспекция.

10. (нова - ДВ, бр. 138 от 1998 г.) Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация".


Промени настройката на бисквитките