Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 34 от 23.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 90 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1 ЮНИ 1992 Г. ЗА ФИНАНСИРАНЕ УЧАСТИЕТО НА ПОЛИЦЕЙСКИ КОНТИНГЕНТ НАБЛЮДАТЕЛИ ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ТРУДОВОПРАВНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА НЕГОВИЯ ЛИЧЕН СЪСТАВ В СИЛИТЕ НА ООН В КАМБОДЖА

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 90 ОТ 1 ЮНИ 1992 Г. ЗА ФИНАНСИРАНЕ УЧАСТИЕТО НА ПОЛИЦЕЙСКИ КОНТИНГЕНТ НАБЛЮДАТЕЛИ ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ТРУДОВОПРАВНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА НЕГОВИЯ ЛИЧЕН СЪСТАВ В СИЛИТЕ НА ООН В КАМБОДЖА

Обн. ДВ. бр.48 от 12 Юни 1992г., изм. ДВ. бр.34 от 23 Април 1993г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Министерството на вътрешните работи да подготви и изпрати контингент от полицейски наблюдатели в силите на ООН в Камбоджа, както следва:

1. (изм. - ДВ, бр. 34 от 1993 г.) старши офицери - 9;

2. (предишна т. 1 - ДВ, бр. 34 от 1993 г.) младши офицери - 26;

3. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 34 от 1993 г.) сержанти - 40.

(2) Определя командване на полицейския контингент за сметка на общия числен състав, както следва:

1. командир - 1;

2. инспектори - 8.

(3) Полицейските наблюдатели от състава на контингента да се осигурят с въоръжение, боеприпаси, техника, предпазни средства и лично имущество по нормативи на ООН и по щат, утвърден от министъра на вътрешните работи.


Чл. 2. Контингентът от полицейски наблюдатели се набира на доброволен принцип от:

1. офицери и сержанти на служба в Министерството на вътрешните работи;

2. офицери и сержанти, уволнени от Министерството на вътрешните работи по собствено желание или поради пенсиониране.


Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 34 от 1993 г.) (1) Министерството на вътрешните работи сключва договори с офицерите и сержантите от контингента полицейски наблюдатели за регламентиране на условията за участието им в силите на ООН в Камбоджа за срок до завършване на умиротворителната мисия, но не повече от 9 месеца.

(2) По предложение на ръководството на УНТАК министърът на вътрешните работи може да удължи срока на договорите, сключени с ръководни офицери от контингента.


Чл. 4. Лицата, включени в състава на контингента от полицейски наблюдатели, за срока на службата имат всички права и задължения на полицай, произтичащи от националното законодателство, и на полицейски наблюдател от силите на ООН, произтичащи от документите на тази организация.


Чл. 5. (1) Лицата по чл. 2, т. 1 за срока на службата в контингента запазват длъжностите си и произтичащите от тях права на служители от Министерството на вътрешните работи.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 1993 г.) Лицата по чл. 2, т. 2, включени в състава на контингента от полицейски наблюдатели, запазват работните си места по основния си трудов договор в страната, като за срока на договора с Министерството на вътрешните работи се считат в неплатен служебен отпуск, който се зачита за трудов стаж.


Чл. 6. За времето на служба в контингента полицейските наблюдатели получават заплата, плащания в левове и суми във валута, както следва:

1. заплата в левове:

а) заплата за длъжност и звание;

б) парична добавка за прослужени години;

2. други плащания в левове:

а) паричната равностойност за полагащото се униформено облекло за съответната календарна година;

б) добавка за специфични условия на служебен риск в размер 50 на сто от заплатата за длъжност и звание;

3. (изм. - ДВ, бр. 34 от 1993 г.) суми във валута - 145 щатски долара дневни пари.


Чл. 7. (1) Заплатата и другите плащания в левове се дължат от Министерството на вътрешните работи на полицейските наблюдатели - служители на министерството. На лицата по чл. 2, т. 2 Министерството на вътрешните работи изплаща сумите в левове по чл. 6, т. 2, буква "б".

(2) Сумите във валута се дължат от ООН на всички лица, включени в контингента.

(3) За времето на подготовка на територията на страната сумите по чл. 6, т. 2, буква "б" и т. 3 не се изплащат.


Чл. 8. Личният състав на контигента задължително се застрахова срещу злополука за сметка на държавния бюджет. Застрахователният договор се сключва от Министерството на вътрешните работи.


Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 34 от 1993 г.) (1) Министерството на финансите да осигури на Министерството на вътрешните работи допълнително 15 270 000 лв. от държавния бюджет за 1992 г.

(2) (Нова - ДВ, бр. 34 от 1993 г.) До приключване на участието на полицейския контингент в мисията на ООН в Камбоджа Министерството на вътрешните работи да представя ежегодно заявка за необходимите финансови средства за включването им в бюджета на министерството за съответната година.


Чл. 10. Министърът на вътрешните работи, министърът на финансите и министърът на външните работи да създадат група и да назначат специалисти от съответните министерства за контрол върху бюджетните разходи за контингента, осигуряване на разплащанията с ООН и разполагането на нашите наблюдатели.


Чл. 11. Министерството на вътрешните работи след приключване на разплащанията да преведе в държавния бюджет съответната сума, получена за възстановяване на разходите от ООН.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Това постановление се издава на основание чл. 63 и 76 от Закона за Министерството на вътрешните работи, чл. 161 от Кодекса на труда и чл. 20 от Закона за съставяне и изпълнение на държавния бюджет.


Промени настройката на бисквитките