Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 25 от 29.III

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 220 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 4 НОЕМВРИ 1992 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ СТАТУТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ПРИ ЗАКРИТАТА МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ И ЗА УРЕЖДАНЕ НА ДРУГИ ПРАВООТНОШЕНИЯ, СВЪРЗАНИ СЪС ЗАКРИВАНЕТО

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 220 ОТ 4 НОЕМВРИ 1992 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ СТАТУТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ПРИ ЗАКРИТАТА МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ И ЗА УРЕЖДАНЕ НА ДРУГИ ПРАВООТНОШЕНИЯ, СВЪРЗАНИ СЪС ЗАКРИВАНЕТО

Обн. ДВ. бр.93 от 17 Ноември 1992г., изм. ДВ. бр.4 от 15 Януари 1993г., изм. ДВ. бр.25 от 29 Март 1993г., попр. ДВ. бр.30 от 9 Април 1993г., изм. ДВ. бр.14 от 15 Февруари 1994г., изм. ДВ. бр.99 от 2 Декември 1994г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Преобразува научни организации от закритата Медицинска академия в национални центрове към Министерството на здравеопазването съгласно приложения № 1 и 2.

(2) Националните центрове, посочени в приложение № 1, са със статут на научни организации и отделни юридически лица на бюджетна издръжка със седалище София и с предмет на дейност: профилактична, диагностично-лечебна, научна и научно-приложна дейност и следдипломно обучение на висши и полувисши медицински кадри.

(3) Националните центрове, посочени в приложение № 2, са със статут на научни организации и отделни юридически лица на бюджетна издръжка със седалище София и с предмет на дейност: профилактична, диагностична, научна и научно-приложна дейност и следдипломно обучение на висши и полувисши медицински кадри.


Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 1993 г.) Преобразува здравни заведения от закритата Медицинска академия, посочени в приложение № 3, в държавни факултетски болници към Министерството на здравеопазването като отделни юридически лица на бюджетна издръжка със седалище София и с предмет на дейност: диагностично-лечебна, профилактична, научна и научно-приложна дейност, обучение на студенти и следдипломно обучение на висши и полувисши медицински кадри.


Чл. 2а. (Нов - ДВ, бр. 25 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 1994 г.) Министерството на здравеопазването чрез националните центрове осъществява организационно-методическото ръководство на здравните заведения в страната.


Чл. 3. (1) Преобразува Междуведомствения програмен съвет към закритата Медицинска академия в Национален център за комплексно изследване на човека към Министерството на здравеопазването със статут на научна организация и отделно юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище София и с предмет на дейност: научноизследователска и научно-приложна дейност по поведенчески науки.

(2) Бюджетът и щатът на центъра са в рамките на утвърдените на преобразувания междуведомствен съвет за 1992 г.


Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 1994 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 1994 г.) Министърът на здравеопазването сключва трудовите договори с директорите на националните центрове.


Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 14 от 1994 г.) Министърът на здравеопазването утвърждава правилници за устройството и дейността на националните центрове.


Чл. 6. (Доп. - ДВ, бр. 25 от 1993 г.) Националните центрове и факултетските болници могат да сключват договори с висшите медицински институти за осъществяването на учебна дейност и за предоставяне на необходимата материална база за това. За обучението на студенти, приети по държавна поръчка, материалната база се предоставя безвъзмездно.


Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 1994 г.) Определянето на средства и финансирането на лечебно-диагностичната работа на националните центрове се извършва от Министерството на здравеопазването.


Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 1993 г.) Бюджетните средства за профилактична, научна, научно-приложна и други дейности се отпускат по държавни поръчки.


Чл. 9. Полувисшият институт за подготовка на здравни кадри към Медицинската академия в рамките на утвърдени му щат и бюджет за 1992 г. преминава към Висшия медицински институт - София, и се включва в неговия щат и бюджет.


Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 1993 г.) Развойно-техническата база на закритата Медицинска академия преминава от 1 април 1993 г. към Висшия медицински институт - София, като звено на бюджетна издръжка.


Чл. 10а. (Нов - ДВ, бр. 25 от 1993 г.) (1) Към Министерството на здравеопазването преминават считано от 1 април 1993 г.:

1. Научно-производственият комбинат за електронно медицинска апаратура;

2. Научно-производственият комбинат по фармация;

3. комбинат "Здравно строителство";

4. Научно-производствената лаборатория за очна оптика;

5. Научно-производствената лаборатория за вътреочни лещи.

(2) Министърът на здравеопазването до 31 май 1993 г. да извърши преобразуването или да направи предложение за преобразуване на предприятията по ал. 1 в еднолични търговски дружества с държавно имущество по реда на Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия. До преобразуването им тези предприятия осъществяват дейността си по досегашния ред.


Чл. 11. (1) Преобразува Централната медицинска библиотека към закритата Медицинска академия в Централна медицинска библиотека като отделно юридическо лице на бюджетна издръжка към Висшия медицински институт - София, с предмет на дейност: библиографска и библиотечна дейност; медицинска информация и научна документация.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 1993 г.) Централната медицинска библиотека се създава на базата на досега съществуващата Централна медицинска библиотека, Центъра за информация по медицина, Центъра за научна медицинска документация и Студията за учебни филми.


Чл. 12. (1) Закрива от 1 ноември 1992 г. Президиума на Медицинската академия.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 1993 г.) Създава ликвидационна комисия със състав и задачи съгласно приложение № 4, която до 31 март 1993 г. да извърши ликвидацията на закрития президиум.

(3) Разходите по ликвидацията на президиума да се изплатят от утвърдените средства на Медицинската академия за 1992 г.

(4) (Нова - ДВ, бр. 25 от 1993 г.) Министърът на финансите да осигури средства за дейността на ликвидационната комисия за времето от 1 януари до 31 март 1993 г.


Чл. 13. (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 1993 г.) Останалото след ликвидацията имущество на закрития президиум се предоставя на Министерството на здравеопазването и на Висшия медицински институт - София, съгласно разделителен протокол, утвърден от министъра на здравеопазването.

(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 1993 г., попр. - ДВ, бр. 30 от 1993 г.) Имуществото на закритата Медицинска академия се предоставя за ползване на преобразуваните с това постановление звена към Министерството на здравеопазването и на Висшия медицински институт в София съгласно разделителен протокол, изготвен от ликвидационната комисия по чл. 12 и утвърден от министъра на здравеопазването.

(3) (Предишна ал. 2, попр. - ДВ, бр. 30 от 1993 г.) Архивите на закрития президиум да преминат за съхранение във Висшия медицински институт - София, съгласно Закона за държавния архив и Правилника за прилагане на Закона за държавния архив.


Чл. 14. (Нов - ДВ, бр. 4 от 1993 г.) (1) Закрива Института за лечение на чужди граждани към Президиума на Медицинската академия - София.

(2) Ликвидацията на закрития институт да се извърши от ликвидационната комисия по чл. 12, ал. 2.

(3) Трудовоправните отношения със служителите от закрития институт да се уредят в едномесечен срок при условията на пълна ликвидация съгласно чл. 328, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда.


Чл. 15. (Нов - ДВ, бр. 4 от 1993 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 1993 г.) Образува към Министерството на здравеопазването Държавна факултетска болница "Св. Ана" като отделно юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище София с предмет на дейност:диагностично-лечебна, профилактична, научна и научно-приложна дейност, клинично обучение на студенти и следдипломно обучение на висши и полувисши медицински кадри.

(2) Имуществото на Института за лечение на чужди граждани, включително и ползваните от него сгради, установено от ликвидационната комисия, преминава към Държавната факултетска болница "Св. Ана".


Чл. 16. Преобразува считано от 1 март 1993 г. автобазата и централната пералня към Президиума на закритата Медицинска академия в Дирекция за спомагателни дейности към Министерството на здравеопазването като отделно юридическо лице със седалище София и с предмет на дейност: транспортно-сервизно обслужване, пране, гладене, шиене и поддържане на болнично бельо и постелъчен инвентар на държавните факултетски болници и на националните центрове, на бюджетна издръжка като самостоятелен раздел в републиканския бюджет.


Заключителни разпоредби

§ 1. Трудовоправното положение на служителите и работниците от преобразуваните организации се урежда съгласно чл. 123 от Кодекса на труда.


§ 2. В Постановление № 197 на Министерския съвет от 1991 г. за реорганизация на Медицинската академия (обн., ДВ, бр. 85 от 1991 г.; изм., бр. 4 от 1992 г.) се правят следните изменения:

1. В чл. 2 се правят следните изменения:

а) в ал. 2 думите "диагностично-лечебни" се заличават;

б) алинеи 3 и 4 се заличават.

2. В приложение № 2 към чл. 2, ал. 2 т. 33, 34 и 35 се заличават.

3. Приложение № 3 към чл. 2, ал. 3 се отменя.


§ 3. Отменя:

1. Решение № 30 на Министерския съвет от 1985 г. за създаване на Междуведомствен програмен съвет към Медицинската академия (необнародвано).

2. Разпореждане № 2 на Министерския съвет от 1992 г. за преобразуване на Втори кардиологичен център в Център по сърдечно-съдова хирургия и кардиология "Света Екатерина" (необнародвано).


§ 4. Постановлението се издава на основание § 1, ал. 1 и § 2 от заключителните разпоредби на Закона за закриване на Медицинската академия (ДВ, бр. 59 от 1992 г.).


Приложение № 1 към чл. 1, ал. 1 и 2

Национални центрове към Министерството на здравеопазването



Център Звена на Медицинската
по   академия, от които
ред   се преобразува

1. Национален център по сърдечно-съдови заболявания Национален център по сърдечно-съдови заболявания 2. Национален център по клинична и трансфузионна хематология Национален център по клинична и трансфузионна хематология 3. Национален онкологичен център Национален онкологичен център 4. Национален център по физикално лечение и рехабилитация Национален център по физикално лечение и рехабилитация


Приложение № 2 към чл. 1, ал. 1 и 3


Национални центрове към Министерството на здравеопазването



Център Звена на Медицинската
по   академия, от които
ред   се преобразува


1. Национален център по хигиена, медицинска екология и хранене Национален център по хигиена и медицинска екология 2. Национален център по заразни и паразитни болести Национален център по заразни и паразитни болести 3. Национален център по радиология и радиационна защита Национален център по радиология и радиационна защита


Приложение № 3 към чл. 2


(Изм. - ДВ, бр. 25 от 1993 г.)


Държавни факултетски болници към Министерството на здравеопазването



Болница Звена,
по   от които се
ред   преобразува

1. (Доп. - ДВ, бр. 25 от 1993 г.) Факултетска болница "Александровска"

Болнична база на ул. Пенчо Славейков и ул. Георги Софийски на катедрите по вътрешни болести, хирургия, урология, анестезиология и интензивна медицина, неврология и неврохирургия, психиатрия, дерматология и венерология, рентгенология и нуклеарна медицина, клинична лаборатория и клинична имунология, офталмология, физиотерапия и рехабилитация; Болнична база на клиничните центрове по нефрология, хемодиализа и алергология; на Възстановителния център за сърдечно-съдови заболявания - Банкя, на Детската пулмологична клиника към Катедрата по педиатрия и базата на Централната консултативна поликлиника, както и болничната база на Катедрата по патоанатомия и цитопатология, на клиниката "Пластична хирургия", базата на Централната лаборатория по електронна микроскопия.

2. (Доп. - ДВ, бр. 25 от 1993 г.) Факултетска болница "Царица Йоанна"

Клиничен център "Бяло море", болнична база на катедрите по оториноларингология, клинична фармакология, медицинска генетика, Клиниката по детска онко-хематология и на секциите по лъчелечение и химиотерапия, както и болничната база на секциите "Патоанатомия", "Клинична микробиология", "Липиди", "Стареене и атеросклероза", "Хемодиализа", Отделението по физиотерапия, Лабораторията по обща вирусология и имунохимия и Централната консултативна поликлиника - 2

3. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 1993 г.) Факултетска болница по ортопедия "Горна баня"

Болнична база на Катедрата по ортопедия и травматология

4. Факултетска болница "Майчин дом"

Болнична база на Катедрата по акушерство и гинекология

5. Факултетска болница по неврология и психиатрия "Четвърти километър"

Болнична база "Четвърти километър" на Катедрата по неврология и неврохирургия и база на Катедрата по психиатрия; Обединено трудово лечебно стопанство

6. (Зал., предишна т. 7, изм. - ДВ, бр. 25 от 1993 г.) Факултетска болница по ендокринология и геронтология

Клиничен център "Ендокринология и геронтология" и болничната база на Клиничния център по нефрология на бул. Дамян Груев 6 (нефрология)

7. (Предишна т. 8, доп. - ДВ, бр. 25 от 1993 г.) Факултетска педиатрична болница

Болнична база на Катедрата по педиатрия на ул. Димитър Несторов 13, ул. Урвич 15 и гр. Банкя, както и Детската консултативна поликлиника на ул. Найден Геров - София

8. (Предишна т. 9, изм. - ДВ, бр. 25 от 1993 г.) Факултетска болница по белодробни болести

Клиничен център "Белодробни болести"

9. (Предишна т. 10, доп. - ДВ, бр. 25 от 1993 г.) Факултетска болница за наркомании и детска психиатрия "Простор"

Болнична база "Суходол" на Катедрата по психиатрия и Болнична база за детска психиатрия в кв. Павлово, както и трудово-лечебното стопанство на базата Суходол

10. (Предишна т. 11, изм. - ДВ, бр. 4 от 1993 г., доп., бр. 25 от 1993 г.) Факултетска болница "Свети Иван Рилски"

Болнична база на ул. Димитър Несторов 15 на Катедрата по хигиена, екология и професионални заболявания и част от болничната база на Катедрата по вътрешни болести на ул. Димитър Несторов 15 и ул. Урвич 15, както и болничната база на Центъра по хемодиализа на Катедрата по инфекциозни болести, както и Радиоизотопната лаборатория на Клиничния център по нуклеарна медицина и лъчелечение, поликлинично отделение и физиотерапия на ул. Димитър Несторов 15

11. (Предишна т. 12 - ДВ, бр. 25 от 1993 г.) Факултетска болница "Света Екатерина"

Център по сърдечно-съдова хирургия и кардиология "Света Екатерина"


Приложение № 4 към чл. 12, ал. 2


Състав и задачи на ликвидационната комисия


I. Състав на ликвидационната комисия:

Председател - инж. Николай Ризов - директор на Националния център по хигиена и медицинска екология.

Членове:

1. Иван Николов - заместник-председател на Медицинската академия;

2. Тихомир Тонов - началник на отдел в управление "Финансиране на здравеопазването" при Министерството на здравеопазването;

3. Антоанета Панова - главен юрисконсулт в дирекция "Правна" в Министерството на здравеопазването;

4. Людмила Костова - главен счетоводител в Министерството на здравеопазването;

5. Станчо Цанев - началник на Административно-стопанския отдел в Министерството на здравеопазването;

6. Наташа Боянова - главен счетоводител на Медицинската академия;

7. Любомир Цветков - главен юрисконсулт във ВМИ към Медицинската академия;

8. д-р Дориан Александров - Медицинска федерация на КТ "Подкрепа";

9. д-р Георги Тодоров - Федерация на синдикатите в здравеопазването.

Председателят на ликвидационната комисия може да предлага на министъра на здравеопазването да утвърждава подкомисии за ликвидация на Медицинската академия по отделни бази.

II. Ликвидационната комисия:

1. да организира съставянето на финансовия отчет и баланса до 1 октомври 1992 г.;

2. да изплати на служителите от закрития президиум полагащите се обезщетения по Кодекса на труда и нормативните актове, свързани с неговото прилагане;

3. да разпредели паричните средства, останали по сметките на президиума, между Министерството на здравеопазването и Висшия медицински институт - София, с разделителен протокол;

4. да изготви протокол-опис за предаване и приемане на имуществото;

5. да извърши и други необходими действия, свързани с ликвидацията на организацията.


Промени настройката на бисквитките