Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 18 от 6.III

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 280 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 30 ДЕКЕМВРИ 1992 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ПЕНСИИТЕ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 280 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 30 ДЕКЕМВРИ 1992 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ПЕНСИИТЕ

Обн. ДВ. бр.5 от 19 Януари 1993г., попр. ДВ. бр.18 от 6 Март 1993г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя, както следва:

"Чл. 1. (1) Пенсиите на заинтересуваните лица се отпускат по писмена молба по образец, към който се прилагат всички необходими документи. Молбата се подава до районното (столичното) управление за социално осигуряване по местожителство. Молбите за пенсии могат да се подават и чрез предприятията, учрежденията, организациите и други юридически лица по последната месторабота, които в 15-дневен срок от постъпването им са задължени да подготвят необходимите документи и заедно с молбата да ги представят в районното (столичното) управление за социално осигуряване."

2. Алинея 2, 3 и 4 се отменят.

3. В ал. 8 думите "на Министерството на икономиката и планирането, съгласувано с Централния съвет на Българските професионални съюзи" се заличават.


§ 2. В чл. 4 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 букви "а" и "б" се изменят както следва:

"а) документ за брутното месечно трудово възнаграждение (осигурителен доход) през последните 12 месеца трудов стаж преди датата на инвалидизиране и на злополуката или констатирането на професионалното заболяване. За надничарите, които са работили по-малко от 25 дни месечно при шестдневна работна седмица, се получават помесечно изработените надници и получаваното трудово възнаграждение;

б) експертно решение на трудово-експертната лекарска комисия по установен образец с всички необходими данни за определяне правото, размера и срока на пенсията".

2. В ал. 2 думите "народната милиция" се заменя с "полиция", а след думите "строителни войски" се добавят "както и други военизирани ведомства и организации".

3. Алинея 6 се отменя.


§ 3. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. В буква "б" на ал. 1 числото "25" се заменя с "26", числото "27" се заменя с "28", а думите "с определена група инвалидност, дата на инвалидизиране, срок на нетрудоспособността и други данни, необходими за определяне правото, размера и срока на пенсията" се заменят с "всички необходими данни за определяне правото, размера и срока на пенсията".

2. Алинея 2 на буква "б" става буква "в", като думите "Когато се иска пенсия по чл. 31, ал. 2, буква "а" от Закона за пенсиите" се заменят с"Когато се иска пенсия по чл. 31, ал. 1, буква "а", изречение второ от Закона за пенсиите".

3. Алинея 3 на буква "б" става буква "г", а букви "в", "г" и "д" стават съответно "д", "е" и "ж".

4. Създава се нова ал. 3 със следното съдържание:

"(3) За случаите по чл. 34, ал. 3 от Закона за пенсиите лицата следва да представят документ от съответното ведомство, че отбиват редовната си военна служба."


§ 4. В чл. 6а се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "поради инвалидност" се заменят с думите "от инвалиди с първа и втора група инвалидност", а след думите "с определена група инвалидност, дата на инвалидизиране и други данни за определяне правото на пенсия" се добавят "с всички необходими данни за определяне правото и срока на пенсията".

2. Алинея 2 се изменя, както следва:

"(2) При искане на социална пенсия по чл. 45а, ал. 1, буква "б" и ал. 3 от Закона за пенсиите се представя декларация по образец за семейно и имотно състояние."

3. Създава се нова ал. 3 със следното съдържание:

"(3) При искане на социална пенсия по чл. 45а, ал. 3 от Закона за пенсиите се представя трудова (осигурителна) книжка, по която е изплащано обезщетението за безработица, както и други документи за трудов стаж."


§ 5. Член 8 се изменя, както следва:

"Чл. 8. Решенията на трудово-експертните лекарски комисии могат да се обжалват от заинтересуваните лица и органи пред Централната трудово-експертна лекарска комисия в четиринадесетдневен срок. По отношение на освидетелстваните четиринадесетдневният срок започва да тече от деня на връчване на решението, по отношение на контролния орган по трудово-лекарската експертиза - от поставянето му, а по отношение на териториалния орган по социално осигуряване и работодателя - от узнаването им. Жалбите се подават чрез трудово-експертната лекарска комисия, поставила решението."


§ 6. Член 9 се изменя, както следва:

"Чл. 9. При констатиране на грешки и непълноти в решенията на трудово-експертните лекарски комисии районното (столичното) управление за социално осигуряване или районната (столичната) комисия по социално осигуряване връщат решението на комисията, която го е издала, за отстраняване на грешките и допълване на пропуснатото. Това става с допълнително решение."


§ 7. В чл. 10 думите "Директорът по пенсионно осигуряване" се заменят с "Районното (столичното) управление по социално осигуряване, Главното управление по социално осигуряване".


§ 8. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. Думите "група инвалидност, процента" се заменят със "степента".

2. Създава се нова ал. 2 със следното съдържание:

"(2) Решенията на Централната трудово-експертна лекарска комисия са окончателни."


§ 9. В чл. 14 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 второто изречение се изменя, както следва: "Разпореждането може да се обжалва пред районната (столичната) комисия по социално осигуряване, която се състои от председател - ръководител на районното(столичното) управление за социално осигуряване, и членове: докладчик от управлението, съдия от окръжния съд, лекар по трудово-лекарската експертиза и представител на районната инспекция по труда."

2. Алинея 2 се отменя.


§ 10. Член 15 се изменя, както следва:

"Чл. 15. Централната комисия по социално осигуряване се състои от председател - представител на Главното управление "Социално осигуряване", и членове: докладчик от същото управление, съдия от Върховния съд, лекар - представител на Министерството на здравеопазването, представител на Главната инспекция по труда."


§ 11. Създава се нов чл. 15а със следното съдържание:

"15а. (1) Поименният състав на Централната комисия по социално осигуряване и районната (столичната) комисия по социално осигуряване се обявява от министъра на труда и социалните грижи.

(2) На заседанията на Централната и на районната комисия по социално осигуряване могат да участват по двама представители на синдикатите."


§ 12. В чл. 17, ал. 3 след думата "пряко" се добавя"на лицето", а думите "или чрез предприятието, учреждението, организацията" се заличават.


§ 13. В чл. 18а се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "съставите" се заменя с "членовете".

2. Алинея 2 се изменя, както следва:

"(2) Предложения до общото събрание на членовете на Централната комисия по социално осигуряване се правят от нейния председател."


§ 14. В чл. 20 се правят следните изменения:

1. В ал. 4, изречение първо, думите "за преглед или отмяна, респективно от молбата за отмяна" се заменят с "или молбата за преглед или отмяна".

2. Създава се нова ал. 6 със следното съдържание:

"(6) Когато искането за социална пенсия е направено в едномесечен срок след изтичането на едногодишния срок по чл. 45а, буква "б" от Закона за пенсиите, пенсията се отпуска от датата на прекратяването."


§ 15. В чл. 21, ал. 1 букви "а" и "г" се изменят както следва:

"а) по писмена молба на пенсионера;"

"г) когато не е получена шест последователни месеца или пенсионерът е пребивавал зад граница повече от шест месеца."


§ 16. В чл. 22 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, буква "з", в края на второто изречение, се добавят думите"от първо число на месеца, следващ този, през който е влязло в сила съдебното решение за развод".

2. Алинея 3 се изменя, както следва:

"(3) Пенсията се прекратява от края на месеца, през който е настъпила причината за прекратяването."


§ 17. В чл. 23 се правят следните изменения:

1. В алинея 1, изречение първо се изменя, както следва: "Районната(столичната) комисия по социално осигуряване по писмено предложение на ръководителя по пенсионното осигуряване отменя разпореждането по чл. 14, ал. 1 и решава въпроса по същество, когато:".

2. В буква "г" на ал. 1 се добавят думите "или е отказано неправилно отпускането й".

3. В ал. 1 се създава нова буква "е" със следното съдържание:

"е) пенсията е неправилно спряна или прекратена или впоследствие е отпаднало основанието за спирането или прекратяването й."

4. Алинея 3 се отменя.

5. Алинея 5 се изменя, както следва:

"(5) Когато при решаване на въпроса по същество районната(столичната) комисия по социално осигуряване отпусне, възобнови или определи пенсията в по-голям размер, разликата между новия и стария размер се изплаща и за минало време, но за не повече от три години."


§ 18. В чл. 25 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "когато се премахнат причините за спирането" се заменят с "от датата на спирането освен когато в Закона за пенсиите или правилника за прилагането му е предвидено друго или когато през периода на спирането пенсионерът не е имал право да я получава".

2. Алинея 2 се изменя, както следва:

"(2) Когато пенсията е спряна на основание чл. 21, ал. 1, букви "б" и"в", тя се възобновява от първо число на месеца, следващ този, през който е отпаднала причината за спирането, ако искането е направено в тримесечен срок от тази дата. В противен случай тя се възобновява от първо число на месеца, следващ този, в който е постъпило искането за възобновяването."

3. Алинея 3 се отменя.


§ 19. В чл. 26 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "датата на представяне на" се заменят с "първо число на месеца, следващ този, през който са представени".

2. В изречение второ на ал. 3 думите "датата на постъпилото искане" се заменят с "първо число на месеца, следващ този, през който е направено искането".


§ 20. В чл. 28, ал. 2, изречение първо думите "12 % годишна лихва" се заменят с "лихвата за държавните вземания", а изречение второ се заличава.


§ 21. В чл. 34 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 изречение първо се изменя, както следва: "Към предложението на общинския съвет за отпускане на пенсия по чл. 45в от Закона за пенсиите се прилагат:".

2. В ал. 1, т. 2 след думите "чужда помощ" се добавя "или се е нуждаел от постоянна помощ".

3. В ал. 2 след думите "чл. 45, ал. 1, буква "б" се добавя "от Закона за пенсиите", а думите "по чл. 45в" се заменят с "по чл. 41в".


§ 22. В чл. 35, ал. 1 се създава изречение второ:"Това правило не се прилага за трудов стаж, положен при специфичните условия на точките от 66а до 66и включително от Правилника за категоризиране на труда при пенсиониране."


§ 23. В чл. 37, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В буква "а" думите "републиката след 9 септември 1944 г. и в съветската армия след 23 февруари 1918 г." се заменят със "страната".

2. Буква "б" се изменя, както следва:

"б) изслуженото време на офицерски и сержантски длъжности в Министерството на вътрешните работи без тези в полицията и противопожарната охрана."


§ 24. Чл. 42 се изменя, както следва:

"Чл. 42. Когато изчисленият размер на пенсията заедно с добавките към нея (без тези за чужда помощ и участие във войни) са по-малък от минималния размер, той се приравнява към него."


§ 25. В чл. 43, ал. 1, 2 и 3 се отменят.


§ 26. Член 44 се изменя, както следва:

"Чл. 44. Включването на трудовото възнаграждение от трудов стаж, положен след пенсионирането, в брутното трудово възнаграждение, от което се определя новата пенсия по чл. 50б от Закона за пенсиите, се извършва при спазване на изискването на чл. 11 от Закона за пенсиите."


§ 27. Член 45 се отменя.


§ 28. В чл. 46, ал. 2 точката се заменя със запетая и се добавят думите "ако то не предхожда определената дата на инвалидизиране".


§ 29. Изречение второ на ал. 1 от чл. 48 се изменя, както следва: "Когато изчисленият размер на пенсията заедно с добавката по чл. 21 от Закона за пенсиите и добавките, давани към пенсиите са решение на Министерския съвет, е по-малък от минималния размер по чл. 22 от закона, той се приравнява към него."


§ 30. В чл. 57 буквите "д", "е" и "з" и думите в буква"ж" "Възложени от държавни, партийни, профсъюзни и други организации, макар възложените задачи да не са в непосредствена връзка с работата на предприятието, учреждението или организацията" се заличават.


§ 31. Член 58а се отменя.


§ 32. Алинея 2 на чл. 60 се отменя.


§ 33. В ал. 2 на чл. 62 се правят следните изменения:

1. В буква "а" думите "председателят на изпълнителния комитет на съответния общински народен съвет" се заличават, а думата "тях" се заменя с"него".

2. В буква "б" думите "или председателят на изпълнителния комитет на общинския народен съвет" се заличават.

3. Буква "е" се заличава.


§ 34. Алинея 2 на чл. 67 се отменя.


§ 35. В чл. 69 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя, както следва:

"(2) Преживеният съпруг и децата се считат за издържани от наследодателя, макар и да работят."

2. Алинея 3 се изменя, както следва:

"(3) Достатъчно средства за издръжка по смисъла на чл. 31, ал. 3 от Закона за пенсиите са доходите над размера на социалната пенсия, без да се имат предвид доходите от наследствени пенсии."


§ 36. В чл. 71 се правят следните изменения:

1. Създава се нова ал. 2 със следното съдържание:

"(2) Когато наследствената пенсия не може да се определи от сбора на трудовите възнаграждения и наследодателите са били осигурени за всички осигурителни случаи или само за трудова злополука, наследствената пенсия се определя в размерите по чл. 32 от Закона за пенсиите от сбора на личните пенсии за трудова злополука при първа група инвалидност."

2. Създава се нова ал. 3 със следното съдържание:

"(3) Когато единият от наследодателите е бил осигурен за всички осигурителни случаи или само за трудова злополука, а другият не е бил осигурен, но е получавал или има право на военноинвалидна или гражданскоинвалидна пенсия, наследствената пенсия се определя в размерите по чл. 32 от Закона за пенсиите от сбора на пенсиите съответно за първа група инвалидност поради трудова злополука и първа група инвалидност за другия вид пенсия."

3. Създава се нова ал. 4 със следното съдържание:

"(4) Когато нито един от родителите не е бил осигурен за всички осигурителни случаи или само за трудова злополука и са получавали или имат право на гражданскоинвалидна или военноинвалидна пенсия, наследствената пенсия се определя в размерите по чл. 32 от Закона за пенсиите от сбора на съответните видове пенсии за първа група инвалидност."

4. Създава се нова ал. 5 със следното съдържание:

"(5) Пенсиите по чл. 34, ал. 3 се отпускат за срока на редовната военна служба, но не по-късно от съответната възраст, посочена в чл. 31, ал. 1, буква "а"."


§ 37. Създава се нов чл. 71а със следното съдържание:

"Чл. 71а. Наследниците на безвестно отсъстващ пенсионер или на осигурен, който има право на пенсия, получават временно наследствена пенсия след влизане в сила определението на съда за обявяване на отсъствието. Пенсията се отпуска от датата, от която съдът е приел лицето за безвестно отсъстващо. Тази пенсия става постоянна, след като смъртта на лицето се обяви по съдебен ред. Ако отсъстващият се окаже жив, наследствената пенсия се възстановява в приход на бюджета на Държавното обществено осигуряване без лихва."


§ 38. Чл. 72 се изменя, както следва:

"Чл. 72. Наследствената пенсия се отпуска общо на всички правоимащи лица и се разделя по равно между тях."


§ 39. В чл. 75 се създава алинея 2 със следното съдържание:

"(2) Размерът на личната пенсия за инвалидност поради общо заболяване се определя в зависимост от групата инвалидност и участието на лицата в осигуровката, изчислен в съответните проценти по таблицата към чл. 20 от Закона за пенсиите. Пенсията се изчислява от годишния доход, отговарящ на средната месечна вноска за цялото времеучастие в осигуровката."


§ 40. В чл. 76 се създава нова буква "и" със следното съдържание:

"и) времето, през което лицата са осигурявани по Наредбата за общественото осигуряване на лицата, упражняващи свободна професия и търговия (ДВ, бр. 58 от 1992 г.)."


§ 41. В чл. 78 думите "или неплатен" се заличават.


§ 42. Чл. 83а се отменя.


§ 43. Чл. 86 се изменя, като след думите "1 юли 1924 г." се прибавя "до края на 1940 г.".


§ 44. Чл. 95 се отменя.


§ 45. В чл. 96а ал. 1 след думите "трудовия стаж" се добавя "положен до края на 1989 г.".


§ 46. Чл. 100 се отменя.


§ 47. В чл. 101 се правят следните изменения:

1. Буква "а" на ал. 2 се изменя, както следва:

"а) категорията труд и съответната точка от Правилника за категоризиране на труда при пенсиониране, по която се предлага, а за времето след 1 март 1991 г. и размерът на осигурителната вноска."

2. В ал. 4 думите "тарифна ставка, по тарифната мрежа, прилагана за съответния отрасъл или дейност, а за лицата, чиито заплати се определят по Единната щатна таблица, минималната щатна заплата, предвидена за съответната длъжност" се заменят с "(началната) заплата, предвидена за съответната длъжност в съответния отрасъл или дейност."


§ 48. В чл. 102б думите "буква "з" се заменят с думите"букви "з" и "и".


§ 49. Чл. 110 се изменя, както следва:

"Чл. 110. (1) Средното месечно брутно трудово възнаграждение, от което се изчислява пенсията, се определя от дохода, върху който са правени осигурителните вноски.

(2) Когато трудовото възнаграждение, от което се изчислява пенсията, е получено по две или повече правоотношения, по които лицето е осигурено за всички осигурителни случаи, средното месечно брутно трудово възнаграждение се изчислява от сбора на доходите, върху които са правени осигурителните вноски.

(3) Когато лицето е осигурено по едно правоотношение за всички осигурителни случаи и пострада при трудова злополука (професионално заболяване) по правоотношението, за което е осигурено за трудова злополука, средното месечно брутно трудово възнаграждение, от което се изчислява пенсията за трудова злополука (професионално заболяване), може да се определи и от дохода, върху който са правени осигурителните вноски за всички осигурителни случаи, ако това е по-благоприятно за него.

(4) (Попр. - ДВ, бр. 18 от 1993 г.) В средното месечно брутно трудово възнаграждение, от което се изчислява пенсията на генералите, адмиралите, офицерите, свръхсрочнослужещите от сержантския състав (сержантите) от Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и другите военизирани ведомства и организации, се включват всички основни и допълнителни възнаграждения, изплащани в тези ведомства, с изключение на: валутни заплати, възнаграждения за участие в колегиуми и редколегии; дневни, пътни и квартирни; порционни, представителни и заседателни пари; пари, изплащани за облекло, квартира, осветление, отопление; преводни пари; военно-превозни документи и пари срещу билет за отпуск; пари, изплащани за други комунално-битови услуги; хонорари; продоволствено-дневни пари; награди (парични и предметни, изплащани извън средствата за работна заплата); помощи и обезщетения, включително и от застраховки; месечни добавки за деца; безплатна храна и еднократни парични обезщетения при уволнение.

(5) В средното месечно брутно трудово възнаграждение, от което се изчислява пенсията на военнослужещите на работа в граждански министерства, ведомства, форми и организации, се включват всички основни и допълнителни възнаграждения, изплащани от тях, с изключение на посочените в предходната алинея."


§ 50. В чл. 111 се правят следните изменения:

1. Алинея 4 се изменя, както следва:

"(4) Когато в трите последователни години, от които се изчислява пенсията, е включен законно установен отпуск, който се зачита за трудов стаж, или период на законна стачка, за това време се взема предвид доходът, върху който са внасяни осигурителните вноски през календарния месец, предхождащ месеца, през който е започнало ползването на отпуска или началото на стачката. Към така определения доход се прибавят получените компенсации и индексации през периода на отпуска, дадени по решение на Министерския съвет след започването му."

2. Създава се нова ал. 7 със следното съдържание:

"(7) Когато е признат трудов стаж по други закони и това време влиза в периода, от който се изчислява пенсията, но няма трудово възнаграждение, размерът на пенсията се изчислява от минималната работна заплата, установена за страната през съответния период."


§ 51. В чл. 112 се правят следните изменения:

1. Алинеи 1, 2, 4, 5 и 6 се отменят.

2. В ал. 7 думите "длъжност на милиционерски редник или сътрудник по охраната първа степен" се заменят с "най-ниската сержантска длъжност в Министерството на вътрешните работи".

3. В ал. 8 думите "длъжност на редник от противопожарната охрана" се заменят с "най-ниската сержантска длъжност в Министерството на вътрешните работи".


§ 52. Чл. 113 се изменя, както следва:

"Чл. 113. На лицата, на които се отпуска пенсия по условията на спогодба за сътрудничество в областта на социалното осигуряване, сключена между Република България и съответната държава, размерът на пенсията се изчислява, както следва:

1. за обслужващ персонал и охрана-върху минималната работна заплата, установена за страната;

2. за работниците - върху двукратния размер на минималната работна заплата, установена за страната;

3. за работници със средно специално образование или с присвоен най-висок разред (категория) - върху две и половина минимални работни заплати, установени за страната;

4. за специалисти - върху трикратния размер на минималната работна заплата, установена за страната;

5. за специалисти с ръководни функции - върху четирикратния размер на минималната работна заплата, установена за страната;

6. за ръководен персонал - върху петкратния размер на минималната работна заплата, установена за страната към датата на отпускане на пенсията, освен ако в спогодбата има друга разпоредба, указваща начина за определяне на пенсията."


§ 53. В чл. 116 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "датата на" се заменят с "първо число на месеца, през който е извършено".

2. Алинея 3 се изменя, както следва:

"(3) Преосвидетелстването на инвалидите се извършва до изтичане на срока, за който е отпусната пенсията, след служебно повикване. Когато преосвидетелстването се извършва до първо число на месеца, в който изтича срокът, за който е отпусната пенсията, както и при предсрочно преосвидетелстване по молба на пенсионера, пенсията се отпуска в същия размер, увеличава, намалява или прекратява от първо число на месеца, следващ този на преосвидетелстването. Когато преосвидетелстването е извършено в месеца, през който изтича срокът, за който е отпусната пенсията, както и след това, пенсията се отпуска в същия размер, увеличава, намалява или прекратява от срока, до който е била отпусната."

3. Създава се нова ал. 6 със следното съдържание:

"(6) Когато лицето в срока на инвалидността навърши 60 години за мъжете и 55 години за жените, от тази дата пенсията за инвалидност, включително добавката за чужда помощ, се счита за отпусната пожизнено, а за военноинвалидите - когато навършат 55 години за мъжете и 50 години за жените."


§ 54. В ал. 3 на чл. 118 думите "чл. 47, ал. 2" се заменят с "чл. 47в, ал. 2".


§ 55. Чл. 119 се отменя.


§ 56. В чл. 120 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя, както следва:

"Чл. 120. (1) По чл. 50, ал. 1 от Закона за пенсиите се намалява пенсията на всички пенсионери, получаващи лична или наследствена пенсия, които упражняват трудова дейност, нормативно определена като основание за осигуряване за всички или само за някои осигурителни случаи, независимо дали се осигуряват."

2. Алинея 2 се изменя, както следва:

"(2) Намалението на пенсията по предходната алинея се извършва за съответния месец, за който лицето е получило трудовото възнаграждение или доходи от трудовата дейност. При едновременно получаване на трудови възнаграждения и доходи за съответни месец се взема предвид сборът от тях."

3. В ал. 3, буква "б" думите "или на Държавния съвет" се заличават.

4. Алинея 4 се изменя, както следва:

"(4) Сумата, с която се намалява пенсията на пенсионерите, работещи по трудови правоотношения, се удържа от трудовото им възнаграждение и се внася в приход на бюджета на Държавното обществено осигуряване от предприятието, учреждението или организацията, които изплащат възнаграждението. Удържаните суми, с които са намалени пенсиите, изплащани от държавния бюджет, се внасят в него. Неудържаните суми се внасят от предприятието, учреждението, организацията за тяхна сметка с лихвата, определена за държавните вземания, без да се събират от пенсионера. В случай, че неудържането е станало по вина на пенсионера, той възстановява на предприятието, учреждението, организацията внесените в бюджета суми."

5. Създава се нова ал. 5 със следното съдържание:

"(5) Удържаните суми по предходната алинея за съответния месец не могат да бъдат по-големи от месечния размер на пенсията за същия."

6. Създава се нова ал. 6 със следното съдържание:

"(6) Доходът на пенсионера, получен от дейност, предвидена като основание за осигуряване по Наредбата за общественото осигуряване на лицата, упражняващи свободна професия и търговия, се декларира в данъчната служба едновременно с декларирането на дохода за облагане с данък общ доход по чл. 13 от Закона за данък върху общия доход. Дължимата сума, с която се намалява пенсията, се определя, събира и превежда от данъчните органи в държавния бюджет за пенсиите, изплащани от него, и в бюджета на Държавното обществено осигуряване за останалите."

7. Създава се нова ал. 7 със следното съдържание:

"(7) По реда на чл. 50 от Закона за пенсиите не се намаляват пенсиите на лицата, упражняващи трудова дейност по граждански договор, задълженията по който са изпълнени в срок от три месеца включително, както и в случаите, когато независимо от продължителността на договора средното месечно възнаграждение, получено по него, е до размера на минималната работна заплата за страната."

8. Създава се нова ал. 8 със следното съдържание:

"(8) По смисъла на чл. 50, ал. 2 от Закона за пенсиите непосредствено заети в селското стопанство с производство, прибиране и съхранение на селскостопанска продукция са работещите в растениевъдство, говедовъдство, биволовъдство, коневъдство, пчеларство, бубарство, сладководно рибовъдство, коневъдство, механизатори, шофьори на товарни автомобили, работници по поддържане на хидромелиоративния фонд, помпиери, магазинери, домакини, началник-складове, частните земеделски стопани, председателите и членовете на ликвидационните съвети, както и работещите в изброените дейности в Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и другите военизирани ведомства."


§ 57. Член 121 се изменя, както следва:

"Чл. 121. При изчисляване пълния размер на пенсията заедно с добавките и всички доплащания към нея сумата се окръглява в левове, като стотинките под 50 не се вземат предвид, а 50 и над 50 се вземат за 1 лев."


§ 58. В чл. 122, ал. 2 думите "по прекратени" се заменят с думата "от", след думата "пенсии" се добавят думите"установени по реда на този правилник", а думата "Наредбата" се заменя със "Закона".


§ 59. В чл. 123 думите "ПТТ станции" се заменят с думите "районни управления за социално осигуряване".


§ 60. В чл. 124 се правят следните изменения и допълнения:

1. (попр. - ДВ, бр. 18 от 1993 г.) В ал. 1 думите "от Главното управление "Социално осигуряване" съгласувано с Комитета по съобщенията и информатика" се заменят с думата "с наредба".

2. Създава не нова ал. 2 със следното съдържание:

"(2) Плащания на пенсии за минало време се правят за не повече от три години преди датата на искането им."


§ 61. Член 126 се отменя.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 62. Зачита се трудовия стаж по отменените разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за пенсиите с това постановление, когато е положен до влизането му в сила.


§ 63. Времето, за което са направени осигурителни вноски по отменени нормативни актове, се зачита при пенсиониране.


§ 64. В случаите, когато пенсията е била спряна до влизането в сила на постановлението на основание отменения чл. 21, буква "а", изречение първо от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите, а впоследствие с решение на съда лицето е признато за невинно, пенсията се изплаща за целия период на спирането й, като се приспадат изплатените суми на издържаните лица съгласно изречение второ на същия член.


§ 65. Член 23 от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите се прилага и за решенията на пенсионните комисии.


§ 66. Лицата, чиито трудови правоотношения са прекратени или са получили предизвестие за прекратяването им в сроковете по чл. 326 от Кодекса на труда към 30 юни 1992 г. запазват правата си по заличените алинеи 1, 2 и 3 на чл. 43 от този правилник до 31 декември 1992 г.


§ 67. При проявили се трайни заболявания и увреждания в резултат на участие в трудови бригади лицата запазват правата си по отменените чл. 57, буква "д" и чл. 58а от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите.


§ 68. Параграф 49 се прилага по отношение на лицата, чието право на пенсия или на определяне на нова пенсия по чл. 50б от Закона за пенсиите се е породило след влизането в сила на това постановление.


§ 69. Навсякъде в правилника думите "окръжната дирекция за пенсионно осигуряване" се заменят с думите "районното(столичното) управление за социално осигуряване", а думите"директор по пенсионното осигуряване" се заменят с "ръководител по пенсионното осигуряване".


§ 70. Навсякъде в правилника думите "областен народен съвет" и "общински (районен) народен съвет" се заменят с думите"общински съвет".


§ 71. Навсякъде в правилника думите "Министерство на народната отбрана" се заменят с думите "Министерство на отбраната", думите "народна милиция" се заменят с "полиция", а"противопожарна защита" с "противопожарна охрана".


§ 72. Навсякъде в правилника думата "параграф" се заменя с думата "член".


§ 73. В допълнителните разпоредби на Постановление № 120 на Министерския съвет от 1992 г. за приемане на Наредба за общественото осигуряване на лицата, упражняващи свободна професия или търговия (ДВ, бр. 58 от 1992 г.) се създава нов параграф 3а със следното съдържание:

"§ 3а. Направените осигурителни вноски по тази наредба се считат за необходимо присъщи разходи по смисъла на чл. 13, ал. 4, т. 12 от Закона за данък върху общия доход."


§ 74. Параграф 4 от заключителните разпоредби на Постановление № 42 на Министерския съвет от 1984 г. за по-нататъшното разширяване и усъвършенстване на материалните условия за дейност на Димитровската пионерска организация"Септемврийче" (ДВ, бр. 65 от 1984 г.) се отменя.


§ 75. Букви "е" и "з" на чл. 2 от Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда от 1951 г. (обн., Изв., бр. 30 от 1958 г.; изм. и доп., бр. 21 и 47 от 1959 г.; бр. 59 от 1962 г.; ДВ, бр. 24, 36 и 99 от 1963 г.; бр. 49 от 1964 г.; бр. 1, 58, 90 и 99 от 1965 г.; бр. 15 от 1968 г.; бр. 14 от 1969 г., бр. 19 от 1972 г.; РМС № 141 от 1972 г.; бр. 59 и 67 от 1973 г., бр. 37 и 59 от 1975 г.; бр. 59 от 1977 г., бр. 42 от 1980 г., бр. 21 и 101 от 1981 г., бр. 33 от 1982 г, бр. 61 от 1984 г., бр. 6 от 1987 г., бр. 59 и 70 от 1989 г. и бр. 58 от 1992 г.) се заличават.


§ 76. Член 38 от Правилника за колективната и трудова дейност на гражданите за допълнително производство на стоки и услуги от 1987 г. (обн., ДВ, бр. 48 от 1987 г.; изм. и доп., бр. 92 от 1988 г., бр. 15, 37 и 70 от 1989 г., бр. 33 от 1990 г., бр. 6 и 23 от 1991 г.) се отменя.


Промени настройката на бисквитките