Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 71 от 20.VIII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 78 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 14 АПРИЛ 1993 Г. ЗА ПРИВЕЖДАНЕ НА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И В ДРУГИТЕ ВОЕНИЗИРАНИ ВЕДОМСТВА И ОРГАНИЗАЦИИ НА БЮДЖЕТНА ИЗДРЪЖКА В СЪОТВЕТСТВИЕ С И

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 78 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 14 АПРИЛ 1993 Г. ЗА ПРИВЕЖДАНЕ НА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И В ДРУГИТЕ ВОЕНИЗИРАНИ ВЕДОМСТВА И ОРГАНИЗАЦИИ НА БЮДЖЕТНА ИЗДРЪЖКА В СЪОТВЕТСТВИЕ С ИНФЛАЦИЯТА

Обн. ДВ. бр.33 от 20 Април 1993г., изм. ДВ. бр.40 от 11 Май 1993г., изм. ДВ. бр.71 от 20 Август 1993г., отм. ДВ. бр.63 от 5 Август 1994г.

Отменено с § 5, т. 2 от Постановление № 148 на Министерския съвет от 1 август 1994 г. за изменение и допълнение на Постановление № 71 на Министерския съвет от 8 април 1994 г. за работната заплата в Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и в другите военизирани ведомства и организации на бюджетна издръжка и привеждането й в съответствие с инфлацията през 1994 г. - ДВ, бр. 63 от 5 август 1994 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. Приема от 1 март 1993 г.:

1. средни месечни брутни работни заплати на едно лице, в това число за волнонаемния състав (гражданска администрация и помощен персонал) в Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и в другите военизирани ведомства и организации на бюджетна издръжка в съответствие със съгласуваното приложение;

2. класификатори на основните типови длъжности по длъжностни степени и коефициенти за определяне на началните основни месечни работни заплати за длъжност за военнослужещите (офицери и сержанти) от Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и другите военизирани ведомства и организации на бюджетна издръжка в съответствие със съгласуваните приложения.


Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 1993 г.) Приетите с т. 1 на чл. 1 размери на средни месечни брутни работни заплати на едно лице се изменят до 30 юли за третото тримесечие и до 30 октомври за четвъртото тримесечие на 1993 г. с 90 на сто от фактическия индекс на потребителските цени за предходното тримесечие.

(2) Необходимите средства за увеличението по ал. 1 се осигуряват от държавния бюджет чрез бюджетните и извънбюджетните сметки на министерствата и другите военизирани ведомства и организации.


Чл. 3. (1) Средствата за работна заплата на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и на другите военизирани ведомства и организации се образуват с натрупване на основата на утвърдената с бюджета численост и средната месечна брутна работна заплата на едно лице през отделните месеци на годината.

(2) Средствата за работна заплата по предходната алинея могат да се увеличават с до 20 на сто за сметка на целесъобразни икономии на разходите. Формираните по този ред средства могат да се ползват за допълнително материално стимулиране съобразно личния принос в постигнатите резултати и изпълнените работи.

(3) Средствата за работна заплата от незаетите щатни бройки не могат да се ползват за увеличаване на заплатите за длъжност на военнослужещите (офицери и сержанти) и на основните месечни заплати на волнонаемния състав (гражданска администрация и помощен персонал).

(4) Реализираните икономии от средства за работна заплата в рамките на размера по ал. 2 на този член могат да се ползват за допълнително материално стимулиране. Увеличението на средната брутна работна заплата по този ред не се взема предвид при прилагането на чл. 2.


Чл. 4. (1) Министърът на отбраната и министърът на вътрешните работи да определят в рамките на средствата за работна заплата специфични допълнителни възнаграждения за Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и за рискови фактори, свързани с охраната на държавната граница, оперативно-издирвателната, охранителната дейност и борбата с престъпността и тероризма.

(2) Министрите и ръководителите на другите военизирани ведомства и организации да определят видовете допълнителни трудови възнаграждения и техните размери по длъжностни групи персонал, които не са уредени с други нормативни актове, в рамките на приетата средна брутна работна заплата.


Чл. 5. (1) Образуването на средствата за работна заплата в организациите и звената, които прилагат извънбюджетна приходно-разходна сметка или финансова сметка за приходите и разходите, се извършва по реда на ал. 1 на чл. 3.

(2) В организациите и звената, които прилагат извънбюджетна приходно-разходна сметка, средствата за работна заплата могат да се увеличават при преизпълнение на предвидените със сметката приходи, както следва:

1. с до 30 на сто за тези, които работят в условията на пълна самоиздръжка;

2. с до 20 на сто за тези, които получават субсидии от бюджета.

(3) Средствата за работна заплата в организациите и звената, които прилагат финансова сметка за приходите и разходите, могат да се увеличават с до 20 на сто за сметка на преизпълнение на приходите и целесъобразни икономии на разходите, при условие че са осигурени необходимите средства.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 71 от 1993 г.) Формираните средства за работна заплата по реда на ал. 2 и 3 могат да се ползват за допълнително материално стимулиране текущо или в края на годината, при условие че са осигурени изцяло средства за изплащане увеличението на заплатите по чл. 2, ал. 1. Увеличаването на средната брутна работна заплата над утвърдената чрез допълнително материално стимулиране не се взема предвид при актуализиране на работната заплата по чл. 2.


Чл. 6. (1) Началната основна месечна работна заплата за длъжност на основните типови длъжности се формира с коефициент към минималната месечна работна заплата за страната.

(2) Министрите и ръководителите на съответните ведомства и организации определят в рамките на средствата за работна заплата конкретните заплати на основните типови длъжности, които не могат да бъдат по-ниски от началната заплата за длъжност по съответстващата й степен от класификаторите.

(3) За всички останали длъжности, необхванати в класификаторите по т. 2 на чл. 1, министрите и ръководителите на съответните ведомства и организации определят и приравняват заплатите за длъжност по реда на предходния член.


Заключителни разпоредби

§ 1. Отменят се:

1. Постановление № 138 на Министерския съвет от 1992 г. за средните месечни брутни заплати и формирането на основните месечни заплати в Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и другите военизирани ведомства и организации на бюджетна издръжка (ДВ, бр. 61 от 1992 г.).

2. (изм. - ДВ, бр. 40 от 1993 г.) членове 2 и 3 и преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 191 на Министерския съвет от 1992 г. за определяне на рангове на служби и длъжностни наименования в Министерството на вътрешните работи (ДВ, бр. 83 от 1991 г.).


§ 2. В размерите на новите работни заплати по това постановление са включени изплатените компенсации по реда на т. 3 на чл. 2 от Постановление № 40 на Министерския съвет от 1993 г. за компенсиране на някои доходи на населението във връзка с увеличението на цените на течните горива (ДВ, бр. 18 от 1993 г.).


§ 3. (Изм. - ДВ, бр. 40 от 1993 г.) Министерството на финансите да актуализира от 1 март 1993 г. средствата за работна заплата на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и на другите военизирани ведомства и организации на бюджетна издръжка, в които заплатите на ръководните длъжности се определяха по реда на чл. 7 и приложения № 2 и 3 от Постановление № 138 на Министерския съвет от 1992 г. Увеличението към 1 март 1993 г. на заплатите им за длъжност не може да бъде по-високо от 10 на сто освен в случаите, когато не се достига начална основна месечна работна заплата за съответната длъжност.


§ 4. Министерският съвет определя конкретните заплати за длъжност на директора (началника) на Националната служба за охрана и на Националната служба за разузнаване.


§ 5. За волнонаемния състав (гражданската администрация и помощния персонал) в Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и в другите военизирани ведомства и организации се прилагат разпоредбите на Постановление № 71 на Министерския съвет от 1993 г. за привеждане на работната заплата в бюджетните организации и дейности в съответствие с инфлацията (ДВ, бр. 30 от 1993 г.).


§ 6. Когато начислените средства за работна заплата в производствената (основната) дейност в под. 46410 на Министерството на отбраната, в Строителните войски, Войските на Министерството на транспорта и Войските към Комитета по пощи и далекосъобщения са в по-голям размер от базисните средства за съответния период на предходната година в резултат на увеличението на заплатите на генералите, офицерите, свръхсрочнослужещите от сержантския състав и срочнослужещите по реда на това постановление, този размер не подлежи на регулиране по реда на наредбата, приета с Постановление № 58 на Министерския съвет от 1993 г.(ДВ, бр. 24 от 1993 г.).


§ 7. Министерството на финансите съвместно с Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и другите военизирани ведомства и организации на бюджетна издръжка до 30 май 1993 г. да разработи принципите, критериите и приоритетите, на основата на които да се утвърждават съотношения и равнища на средните брутни работни заплати в тях.


§ 8. Членове 3 и 5 влизат в сила от 1 януари 1993 г., а § 1 - от 1 март 1993 г.


§ 9. Това постановление се издава на основание чл. 74 от Закона за всеобщата военна служба в Република България и чл. 63, ал. 5 от Закона за Министерството на вътрешните работи.


§ 10. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на отбраната, на министъра на вътрешните работи и на ръководителите на другите военизирани ведомства и организации.


Промени настройката на бисквитките