Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 30 от 8.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 90 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 7 МАЙ 1993 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА РЕЗОЛЮЦИЯ № 820 НА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН ОТ 17 АПРИЛ 1993 Г.

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 90 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 7 МАЙ 1993 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА РЕЗОЛЮЦИЯ № 820 НА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН ОТ 17 АПРИЛ 1993 Г.

Обн. ДВ. бр.41 от 14 Май 1993г., изм. ДВ. бр.24 от 22 Март 1994г., изм. ДВ. бр.30 от 8 Април 1994г., изм. ДВ. бр.89 от 28 Октомври 1994г., отм. ДВ. бр.92 от 29 Октомври 1996г.

Отменено с § 2 на Постановление № 265 на Министерския съвет от 23 октомври 1996 г. за отменяне на актове на Министерския съвет за изпълнение на Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за налагане на санкции спрямо Социалистическа федеративна република Югославия и Съюзна република Югославия (Сърбия и Черна гора) - ДВ, бр. 92 от 29 октомври 1996 г., в сила от 29.10.1996 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. Вносът, износът и транзитът през зоните, охранявани от ООН в Република Хърватско, както и зоните в Република Босна и Херцеговина, контролирани от въоръжените сили на босненските сърби, с изключение на хуманитарни доставки, включително медицински доставки и храни, разпределени от международните хуманитарни организации, се допускат само при наличие на надлежно разрешение съответно от правителството на Република Хърватско или от правителството на Република Босна и Херцеговина.


Чл. 2. Транзитът на стоки и продукти през Сърбия и Черна гора по р. Дунав се допуска само при наличие на специално разрешение от Комитета по санкциите на ООН, създаден по силата на Резолюция № 724 от 1991 г. на Съвета за сигурност на ООН, и подлежи на контрол по реда на Постановление № 241 на Министерския съвет от 1992 г.


Чл. 3. (1) Всички физически или юридически лица на територията на Република България, разполагащи с финансови средства, посочени в ал. 2, са длъжни да ги блокират и не могат да ги предоставят пряко или косвено в разпореждане или за ползване на държавните органи на Сърбия и Черна гора или на каквито и да са търговски, промишлени или комунални предприятия на Сърбия и Черна гора.

(2) Задълженията по предходната алинея се отнасят до финансовите средства, включително тези, произтичащи от собственост, принадлежащи на държавни органи на Сърбия и Черна гора или на търговски, промишлени или комунални предприятия на територията на Сърбия и Черна гора, или пряко или косвено контролирани от такива държавни органи или предприятия или юридически лица, независимо къде са разположени или организирани, собственост или контролирани от такива държавни органи или предприятия.


Чл. 4. Забранява се превозът на всякакви стоки и продукти за и от Сърбия и Черна гора с изключение на:

1. внос на стоки с медицинско предназначение и хранителни продукти в Сърбия и Черна гора съгласно Постановление № 94 на Министерския съвет от 1992 г. и в съответствие с Наредбата за прилагане на правилата за контрол на Комитета по санкциите на ООН;

2. внос в Сърбия и Черна гора на други стоки, необходими за задоволяване на основни хуманитарни нужди, разрешен за всеки конкретен случай от Комитета по санкциите на ООН;

3. строго ограничени транзитни превози през територията на Сърбия и Черна гора в случаите, когато те по изключение са разрешени от Комитета по санкциите на ООН.


Чл. 5. Товарните автомобили и железопътният подвижен състав преминават границата със Сърбия и Черна гора само през утвърдените от Комитета по санкциите на ООН контролно-пропускателни пунктове.


Чл. 5а. (Нов - ДВ, бр. 24 от 1994 г.) (1) Сухопътни транзитни превози през територията на Сърбия и Черна гора от Република България се допускат при наличие на специално разрешение от Комитета по санкциите на ООН.

(2) Редът за осъществяване на разрешените от Комитета по санкциите на ООН сухопътни транзитни превози през територията на Сърбия и Черна гора се определя с наредба на Министерския съвет.


Чл. 6. Плавателните съдове, товарните автомобили, железопътните подвижни състави и въздухоплавателните средства, основният или контролен дял на участие в които принадлежи на лица или предприятия, намиращи се в Сърбия и Черна гора или действащи от тяхната територия, подлежат на задържане и могат да бъдат отнети в полза на държавата съгласно българското законодателство, в случай че се установи нарушение на Разпореждане № 16 на Министерския съвет от 1991 г., Постановление № 94 на Министерския съвет от 1992 г., Постановление № 241 на Министерския съвет от 1992 г. или на това постановление.


Чл. 7. (1) Подлежат на задържане до провеждане на разследване съгласно българското законодателство плавателните съдове, товарните автомобили, железопътните подвижни състави, въздухоплавателните средства и товарите, намиращи се на територията на Република България, за които има достатъчно основание да се подозира, че са нарушили или нарушават Разпореждане № 16 на Министерския съвет от 1991 г., Постановление № 94 на Министерския съвет от 1992 г., Постановление № 241 на Министерския съвет от 1992 г. или на това постановление.

(2) В случай на установяване на нарушение плавателните съдове, товарните автомобили, железопътните подвижни състави и въздухоплавателните средства и техните товари могат да бъдат отнети в полза на държавата съгласно българското законодателство.


Чл. 8. Разходите, свързани със задържане по чл. 6 и чл. 7, ал. 2 на плавателните съдове, товарните автомобили, железопътните подвижни състави и въздухоплавателните средства, се поемат от техните собственици.


Чл. 9. Забранява се предоставянето на услуги от финансов и нефинансов характер на всякакви лица и органи за целите на каквато и да е стопанска дейност, осъществявана в Сърбия и Черна гора, с изключение на услуги в областта на далекосъобщенията, пощенски услуги и правни услуги в съответствие с Постановление № 94 на Министерския съвет от 1992 г., а също така, след разрешение за всеки конкретен случай от Комитета по санкциите на ООН, на услуги, предоставянето на които може да е необходимо за хуманитарни или други изключителни цели.


Чл. 10. Забранява се на всички кораби, плаващи под български флаг, които осъществяват търговска дейност, да влизат в териториалното море на Сърбия и Черна гора освен в случаите, когато това е разрешено за всеки конкретен случай от Комитета по санкциите на ООН, или в случай на непреодолима сила.


Чл. 11. (Нов - ДВ, бр. 30 от 1994 г.) Забранява износа, транзита и реекспорта на петролни продукти от български пристанища по р. Дунав с плавателни съдове.


Чл. 11а. (Нов, в допълващия акт посочен като чл. 11 - ДВ, бр. 89 от 1994 г.) Ограниченията, предвидени в чл. 6 и 10, не се отнасят до извършването на фериботни услуги между пристанище Бар в Сърбия и Черна гора и пристанище Бари в Италия на пътници и техния багаж. Фериботните услуги не включват превоз на товари, освен когато това е разрешено за всеки конкретен случай от Комитета по санкциите на ООН.


Чл. 12. (Нов - ДВ, бр. 89 от 1994 г.) Забраните по чл. 9 не се прилагат по отношение на гражданските полети до и от летище Белград и за фериботните услуги между пристанище Бар в Сърбия и Черна гора и пристанище Бари в Италия.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Контролът по изпълнението на това постановление се възлага, както следва:

1. по чл. 1 - на Министерството на финансите, Министерството на търговията и Министерството на вътрешните работи;

2. по чл. 2 - на Министерството на финансите, Министерството на търговията, Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи;

3. по чл. 3 - на Министерството на финансите и Министерството на търговията;

4. по чл. 4 - на Министерството на финансите, Министерството на търговията, Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи;

5. по чл. 5 - на Министерството на финансите, Министерството на търговията, Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи;

6. по чл. 6 - на Министерството на финансите, Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи съгласувано с Министерството на външните работи;

7. по чл. 7 - на Министерството на финансите, Министерството на търговията, Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи съгласувано с Министерството на външните работи;

8. по чл. 9 - на Министерството на финансите, Министерството на търговията, Министерството на транспорта, Министерството на правосъдието и Комитета по пощи и далекосъобщения;

9. по чл. 10 - на Министерството на транспорта.


§ 2. Министерствата и ведомствата, на които е възложен контролът по изпълнението на това постановление, издават писмени вътрешноведомствени разпореждания до своите компетентни структурни подразделения за прилагането на това постановление и за осъществяване на необходимата координация между тях.


§ 3. Министерството на правосъдието и Министерството на финансите в срок седем дни от влизане в сила на това постановление да изготвят доклад до Министерския съвет за необходимите законодателни мерки за санкциониране на нарушенията на Разпореждане № 16 на Министерския съвет от 1991 г., Постановление № 94 на Министерския съвет от 1992 г., Постановление № 241 на Министерския съвет от 1992 г. и това постановление.


§ 4. Министерството на правосъдието в срок три дни от влизане в сила на това постановление да уведоми всички съдилища в страната, че неизпълнението на всякакъв вид задължения, произтичащи от прилагането на санкциите на Съвета за сигурност на ООН спрямо Сърбия и Черна гора, се смята за неизпълнение поради непреодолима сила.


§ 5. Министерството на финансите - Главно управление "Митници", в срок седем дни от приемането на правилата за контрол на Комитета по санкциите на ООН да изготви и обнародва наредба за тяхното прилагане.


§ 6. Министерството на финансите - Главно управление "Митници", да съобщи на Комитета по санкциите на ООН списък на контролно-пропускателните пунктове по чл. 5, който след утвърждаване от Комитета по санкциите на ООН да бъде обнародван.


§ 7. Постъпките на физически и юридически лица за получаване на разрешения от Комитета по санкциите на ООН се правят пред Министерството на търговията, което след съответна обработка ги представя на Министерството на външните работи за по-нататъшно придвижване. Получените от Комитета по санкциите на ООН решения се предоставят от Министерството на външните работи на Министерството на търговията.


§ 8. С влизането в сила на това постановление Междуведомствената комисия, създадена с Решение № 241 на Министерския съвет от 1992 г., ежемесечно изготвя и представя на Министерството на външните работи доклади за загубите и специфичните икономически трудности, възникнали за Република България от прилагането на санкциите на Съвета за сигурност на ООН спрямо Сърбия и Черна гора.


§ 9. Министерството на външните работи:

1. да представи на Съвета за сигурност на ООН доклад за мерките и действията, предприети от българското правителство в изпълнение на Резолюция № 820 на Съвета за сигурност на ООН;

2. да поддържа постоянна връзка с Мисията за съдействие по прилагането на санкциите за целите на прилагането на мерките, предвидени в това постановление;

3. да направи постъпки пред Съвета за сигурност на ООН, Комитета по санкциите на Съвета за сигурност на ООН и Комисията на Европейската общност за компенсиране на щетите, понесени от Република България в резултат от прилагането на санкциите на Съвета за сигурност на ООН спрямо Сърбия и Черна гора.


§ 10. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките