Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 39 от 7.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 56 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 29 МАРТ 1994 Г. ЗА ПОЕТАПНО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТТА И ЛИКВИДИРАНЕ НА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ДОБИВА И ПРЕРАБОТКАТА НА УРАНОВА СУРОВИНА

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 56 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 29 МАРТ 1994 Г. ЗА ПОЕТАПНО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТТА И ЛИКВИДИРАНЕ НА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ДОБИВА И ПРЕРАБОТКАТА НА УРАНОВА СУРОВИНА

Обн. ДВ. бр.28 от 1 Април 1994г., изм. ДВ. бр.101 от 17 Ноември 1995г., изм. ДВ. бр.105 от 10 Декември 1996г., отм. ДВ. бр.39 от 7 Април 1998г.

Отменено с § 1 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 74 на МС от 27 март 1998 г. за ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина - ДВ, бр. 39 от 7 април 1998 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

П О С Т А Н О В И:


Чл. 1. (1) Прекратява уранодобивната дейност в търговските дружества: "Редки метали" - ЕООД - Бухово, "Тракия РМ" - ЕООД - с. Момино село, "Подземно строителство" - ЕООД - Бухово, "Геостройкомплект" - ЕООД - с. Калековец, "Георесурс" - ЕООД - Симитли, "Балкан" - ЕООД - с. Церово, "Злата" - ЕООД - Трън, "Звезда" - ЕООД - с. Елешница, "Георедмет" - ЕООД - Бухово.

(2) Прекратяването на дейността и ликвидирането на последствията от добива и преработката на уранова суровина включва следните етапи: поддържане на екологичния статус; техническа ликвидация; техническа и биологическа рекултивация; очистване на замърсените води и мониторинг, както и преструктуриране на дейността и създаване на нови работни места.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 101 от 1995 г.) Утвърждава график за началните и крайните срокове за техническа ликвидация на рудници и участъци от уранодобива съгласно приложението. Изменения в графика се предлагат от Комитета по енергетика след съгласуване с Министерството на околната среда, Министерството на финансите и Комитета по геология и минералните ресурси. Изменения в графика до 3 месеца от посочените срокове поради обективни причини се правят от Комитета по енергетика съгласувано с Министерството на финансите.


Чл. 2. (1) Създава Междуведомствен експертен съвет като консултативен орган към Комитета по енергетика с участието на представители на Министерството на околната среда, Министерството на финансите, Министерството на промишлеността, Министерството на труда и социалните грижи, Министерството на земеделието, Министерството на здравеопазването, Министерството на териториалното развитие и строителството, Комитета по геология и минералните ресурси, Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели и Комитета по горите и с основни функции: обсъждане и приемане на проектите и годишните проектопрограми за прекратяване на дейността и ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина и на програмите за преструктуриране и създаване на нови работни места.

(2) Организационната дейност на Междуведомствения експертен съвет се осъществява от структурно звено към Комитета по енергетика за координация и инвеститорски контрол по прекратяване на дейността и ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина.

(3) Междуведомственият експертен съвет приема правилник за дейността си.

(4) Министрите и председателите на комитети по ал. 1 в 10-дневен срок от влизане в сила на това постановление да определят своите представители в Междуведомствения експертен съвет.


Чл. 3. (1) Управителите на търговските дружества по чл. 1, ал. 1:

1. да представят за приемане от Междуведомствения експертен съвет и за утвърждаване от Комитета по енергетика проектите и годишните проектопрограми за изпълнение на дейностите по чл. 1, ал. 2;

2. след приключване на дейността по техническата ликвидация да предложат на председателя на Комитета по енергетика изменения в уставите на дружествата, свързани с промените в предмета на дейност;

3. да разделят имуществото, активите и пасивите на дружествата на закриваните рудници и участъци и останалите дейности и да изготвят ликвидационен баланс за прекратяване на дейността и ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина;

4. (доп. - ДВ, бр. 105 от 1996 г.) в съответствие със Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия, Наредбата за търговете (обн., ДВ, бр. 52 от 1992 г.; изм., бр. 9 и 30 от 1993 г.) и Наредбата за конкурсите (обн., ДВ, бр. 68 от 1992 г.; изм., бр. 14 и 30 от 1993 г.) да организират продажба на дълготрайните активи и материалните запаси и наличния уранов концентрат на закриваните участъци и рудници на български и чуждестранни физически и юридически лица и да съберат вземанията, посочени в ликвидационните баланси за дейността по уранодобива;

5. да внесат в извънбюджетната сметка на Министерството на финансите, създадена по реда на чл. 1, ал. 2 от Постановление № 27 на Министерския съвет от 1992 г. за разпределяне на печалбата и покриване на загубата по счетоводния баланс на едноличните търговски дружества с държавно имущество през 1991 г. (обн., ДВ, бр. 14 от 1992 г.; изм., бр. 47 от 1992 г.), средствата, получени по реда на т. 4, и наличните парични средства, посочени в крайните ликвидационни баланси за дейността по уранодобива;

6. да уреждат своевременно трудовоправните отношения с работниците и служителите от рудниците и участъците, посочени в приложението, по реда на чл. 328, ал. 1, т. 1 и 2 от Кодекса на труда съразмерно с етапите и обемите на ликвидацията им, но не по-късно от 30 дни след изготвянето на ликвидационните баланси за тези обекти.

(2) С изготвянето на крайните ликвидационни баланси за уранодобивната дейност се прекратява изплащането на всички задължения.


Чл. 4. Капиталът на търговските дружества по чл. 1 да се намали със средствата, посочени в ликвидационните баланси за уранодобивната дейност, в съответствие с чл. 29 от Закона за счетоводството.


Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 1996 г.) (1) Управителят на "Редки метали" - ЕООД, Бухово, със съдействието на Министерството на енергетиката и енергийните ресурси и Министерството на търговията и външноикономическото сътрудничество да реализира наличния и допълнително произведения в процеса на ликвидацията уранов концентрат. Реализацията се осъществява след получаване на съответните разрешения по реда на Наредба № 5 на КИАЕМЦ от 1988 г. за издаване на разрешения за използване на атомната енергия (обн., ДВ, бр. 13 от 1989 г.; изм., бр. 37 от 1993 г.).

(2) (Нова - ДВ, бр. 105 от 1996 г.) Министерството на финансите чрез извънбюджетната сметка, създадена по реда на чл. 1, ал. 2 от Постановление № 27 на Министерския съвет от 1992 г. за разпределяне на печалбата и покриване на загубата по счетоводния баланс на едноличните търговски дружества с държавно имущество през 1992 г. (обн., ДВ, бр. 14 от 1992 г.; изм., бр. 47 от 1992 г.), да осигури целево на "Редки метали" - ЕООД, Бухово, сума в размер до 18,1 млн. лв. за търговско обслужване на договора за продажба на наличния уранов концентрат.

(3) (Нова - ДВ, бр. 105 от 1996 г.) Средствата по ал. 2 се предоставят въз основа на план-сметка, утвърдена от министъра на енергетиката и енергийните ресурси и министъра на финансите.


Чл. 6. (1) Комитетът по енергетика и Министерството на околната среда да направят постъпки пред чуждестранни организации за осигуряване на техническа, технологична и финансова помощ при прекратяването на добива на уран и възстановяването на околната среда в замърсените райони.

(2) Комитетът по енергетика ежегодно определя необходимите средства за следващата година по приетите годишни проектопрограми за поддържане на екологичния статус и проектите за техническа ликвидация и до 1 септември представя информация в Министерството на финансите.

(3) Комитетът по енергетика съвместно с Министерството на околната среда ежегодно определя и до 1 септември представя в Министерството на финансите информация за необходимите средства през следващата година за:

1. научноизследователска и проектно-проучвателна дейност по техническа ликвидация, рекултивация, очистка на водите и мониторинг. Авансовите плащания по сключваните от търговските дружества по чл. 1, ал. 1 договори са в размер до 25 на сто от стойността им;

2. изпълнение на проектите за рекултивация и възстановяване на терените, очистване на водите и мониторинг на околната среда.

(4) Комитетът за използване на атомната енергия за мирни цели съгласувано с Министерството на околната среда определя реда и начина за третиране на радиоактивните отпадъци от ликвидирането на уранодобивните обекти.

(5) Министерството на земеделието и Комитетът по горите съгласувано с Министерството на околната среда определят изискванията за рекултивираните земеделски земи и горски площи, засегнати от уранодобивната дейност.

(6) Комитетът по геология и минералните ресурси съгласувано с Комитета по енергетика определя реда, начина и срока за предаване в националния геофонд на Комитета по геология и минералните ресурси цялата налична геоложка и техноложка информация от търговските дружества по чл. 1, ал. 1.

(7) Комитетът по геология и минералните ресурси в срок от 2 години да изготви и представи в Министерството на земеделието и Комитета по горите карти на засегнатите от уранодобивната дейност земеделски земи и горски фонд.


Чл. 7. (1) Министерството на финансите чрез извънбюджетната сметка, създадена по реда на чл. 1, ал. 2 от Постановление № 27 на Министерския съвет от 1992 г., осигурява целево на търговските дружества по чл. 1, ал. 1 необходимите средства за:

1. поддържане на екологичния статус и за техническа ликвидация на рудниците и участъците, посочени в приложението, съгласно чл. 6, ал. 2, включително средства за обезщетения на освободените работници и служители по чл. 3, ал. 1, т. 6;

2. научноизследователска и проектно-проучвателна дейност по техническата ликвидация, рекултивация, очистка на водите и мониторинг и за изпълнението на проектите съгласно чл. 6, ал. 3, т. 1 и 2;

3. средства за изплащане на присъдени обезщетения за вреди от професионални заболявания на работниците и служителите от закритите уранодобивни обекти.

(2) Средствата по ал. 1 се превеждат от Министерството на финансите авансово всеки месец и окончателно на тримесечие след представяне от търговските дружества в Министерството на финансите на заверен от Комитета по енергетика счетоводен отчет до 20-о число на месеца, следващ отчетния период.

(3) Управителите на търговските дружества по чл. 1, ал. 1 да изразходват получените средства целево по предназначение. Комитетът по енергетика да осигури превантивен и последващ контрол по тяхното разходване.


Чл. 8. Министерството на здравеопазването до 30 април 1994 г. да подготви актуализиране на Наредба № 19 на Министерството на здравеопазването от 1992 г. за профилактиката на заболяванията на работилите в предприятията на уранодобива (ДВ, бр. 2 от 1993 г.).


Чл. 9. (1) Лицата, освободени от търговските дружества по чл. 1, които имат изискващия се трудов стаж и възраст, три години по-ниска от предвидената за пенсия за изслужено време и старост, получават обезщетения в размер 90 на сто от полагащата им се пенсия до навършване на съответната възраст, ако това обезщетение е по-благоприятно от предвиденото обезщетение за безработица. Лицата, които имат право на обезщетение, могат да го получат еднократно при условията на Постановление № 110 на Министерския съвет от 1991 г. за решаване на неотложни проблеми на заетостта и безработицата (обн., ДВ, бр. 49 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 91 от 1991 г., бр. 35 и 90 от 1992 г.).

(2) Изплащането на обезщетението по ал. 1 се прекратява при възникване на някои от основанията, предвидени в чл. 4 от Постановление № 57 на Министерския съвет от 1989 г. за пренасочване и ефективно използване на освобождаваната работна сила (обн., ДВ, бр. 96 от 1989 г.; изм. и доп., бр. 81 от 1990 г., бр. 23, 49 и 91 от 1991 г., бр. 23, 35 и 43 от 1992 г.).

(3) Средствата за изплащане на обезщетенията по ал. 1 са за сметка на републиканския бюджет.

(4) Периодът, през който е получавано обезщетение по ал. 1, се зачита за трудов стаж при пенсиониране, но не повече от сроковете за изплащане на обезщетение по реда на чл. 1, ал. 3 от Постановление № 57 на Министерския съвет от 1989 г.


Чл. 10. Задълженията на търговските дружества по чл. 1 се погасяват със средства, постъпили от ликвидацията по извънбюджетната сметка на Министерството на финансите, създадена по реда на чл. 1, ал. 2 от Постановление № 27 на Министерския съвет от 1992 г., до пълното им изчерпване по реда на Гражданския процесуален кодекс.


Чл. 11. (1) Търговските банки - кредитори на търговските дружества по чл. 1, неудовлетворени по реда на чл. 10, покриват неполучените суми за сметка на своите резерви.

(2) При недостиг на средства за погасяване на задълженията към доставчиците по реда на чл. 10 неполучените суми се покриват за сметка на техните резерви, неразпределената печалба или основния им капитал съгласно чл. 29, ал. 3, т. 2 от Закона за счетоводството.

(3) Препоръчва на кредитиращите банки да не начисляват лихви по предоставените кредити на търговските дружества по чл. 1, ал. 1.


Чл. 12. (1) Управителите на търговските дружества по чл. 1, ал. 1 съвместно с представители на областните администрации, общинските съвети, Министерството на труда и социалните грижи, Комитета по енергетика и Браншовата камара на търговските дружества за проучване, добив и преработка на минерални суровини да разработят и предложат програми за преструктуриране на дейността, за създаване на нови работни места и за преквалификация на освободените работници и служители в общините: София, Варна, Монтана, Костенец, Смолян, Белица, Своге, Сливен, Тополовград, Хасково, Пловдив, Елин Пелин, Раковски, Твърдица, Съединение, Първомай, Симеоновград, Симитли, Велинград, Самоков, Тунджа, Разлог, Банско, Трън и Доспат, в срокове, съобразени с графика в приложението.

(2) Представителите на органите и организациите по ал. 1 се определят в 10-дневен срок от внасянето на предложение от управителите на търговските дружества по чл. 1, ал. 1.

(3) В програмите по ал. 1 да се включва изграждането на обекти от техническата и социалната инфраструктура на общините, производствени обекти или тяхното технологично обновяване, за което има изготвени проекти с технико-икономическа обосновка, както и мерки за развитие на ефективни дейности за пренасочване и преквалификация на освободените работници и служители, а така също и за насърчаване на самостоятелна дейност.

(4) Проучванията и разработването на проектите за преструктуриране и за създаване на нови работни места да се финансират от фонд "Структурна и технологична политика" на Министерството на промишлеността.

(5) Програмите за преструктуриране, за създаване на нови работни места и за преквалификация се обсъждат и приемат от Междуведомствения експертен съвет по чл. 2 и се внасят в Министерския съвет от председателя на Комитета по енергетика и от министъра на труда и социалните грижи за утвърждаване и финансиране от съответни фондове.

(6) Изпълнението на програмите по ал. 1 се финансира от Държавния фонд за реконструкция и развитие и от фонд "Енергийна ефективност" към Комитета по енергетика, а средствата за допълнителна квалификация и преквалификация се осигуряват от фонд "Професионална квалификация и безработица" съгласно решенията на Министерския съвет по ал. 5.

(7) Препоръчва на общинските съвети в общините по ал. 1 да предложат общински терени и помещения за откриването на подходящи дейности от търговските дружества по чл. 1, ал. 1.


Чл. 13. (1) Министерството на финансите, Министерството на околната среда и Министерството на промишлеността извършват разплащанията за дейността и сключените договори до 31 март 1994 г. по реда, определен в Постановление № 163 на Министерския съвет от 1992 г. за прекратяване на дейността по добив на уран (обн., ДВ, бр. 71 от 1992 г.; изм., бр. 90 от 1992 г. и бр. 2 от 1994 г.).

(2) В 30-дневен срок от влизане в сила на постановлението Министерството на околната среда и Министерството на промишлеността превеждат остатъка от целево получените средства за изпълнение на Постановление № 163 на Министерския съвет от 1992 г. по специалната извънбюджетна сметка на Министерството на околната среда и във фонд "Структурна и технологична политика" на Министерството на промишлеността, в извънбюджетната сметка на Министерството на финансите, създадена по реда на чл. 1, ал. 2 от Постановление № 27 на Министерския съвет от 1992 г.

(3) Разплащанията за дейността и за сключените по чл. 6, ал. 3 от Постановление № 163 на Министерския съвет от 1992 г. договори след 31 март 1994 г. се извършват по реда на чл. 7 от това постановление.

(4) Министерството на околната среда и Министерството на промишлеността в 10-дневен срок да представят в Комитета по енергетика цялата налична документация по приключваните дейности в изпълнение на Постановление № 163 на Министерския съвет от 1992 г.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Отменя се Постановление № 163 на Министерския съвет от 1992 г. за прекратяване на дейността по добив на уран (обн., ДВ, бр. 71 от 1992 г.; изм., бр. 90 от 1992 г. и бр. 2 от 1994 г.).


§ 2. Сроковете по § 1 от Постановление № 256 на Министерския съвет от 1993 г. за изменение и допълнение на Постановление № 163 на Министерския съвет от 1992 г. (обн., ДВ, бр. 2 от 1994 г.) се продължават до 31 март 1994 г.


§ 3. В чл. 2 от Постановление № 112 на Министерския съвет от 1993 г. за определяне на основните функции на Комитета по енергетика (обн., ДВ, бр. 54 от 1993 г.; изм. и доп., бр. 99 от 1993 г. и бр. 15 от 1994 г.) изразът "111 бройки, в това число председател, двама заместник-председатели" се заменя със "114 бройки, в това число председател, един първи заместник-председател и един заместник-председател".


§ 4. Изпълнението на постановлението се възлага на председателя на Комитета по енергетика.


§ 5. Постановлението влиза в сила от 1 април 1994 г.


Приложение към чл. 1, ал. 3


(Изм. - ДВ, бр. 101 от 1995 г.)


График за началните и крайните срокове за техническа ликвидация на рудници и участъци от уранодобива



Рудници Техническа
и участъци ликвидация
  край
"Редки метали" - ЕООД - Бухово  
претоварна база - Асеновград 31.ХII.1995 г.
ГПП "Родопи" 31.ХII.1995 г.
шахта "Смоляновци" 31.V.1995 г.
шахта "Винище" 31.V.1995 г.
рудник "Дружба-1" 30.ХII.1995 г.
рудник "Дружба-2 30.ХII.1995 г.
ПХП "Металург" 31.ХII.1996 г.
"Тракия - РМ" - ЕООД - с. Момино  
участък "Царимир" 31.ХII.1995 г.
участък "Чешмата" 31.ХII.1995 г.
участък "Навъсен" 31.ХII.1995 г.
участък "Троян" 31.ХII.1995 г.
участък "Чукурово" 30.IV.1995 г.
участък "Тенево" 31.ХII.1995 г.
участък "Окоп" 31.ХII.1995 г.
участък "Дебър" 31.ХII.1995 г.
участък "Момино" 31.III.1996 г.
участък "Белозем" 28.II.1996 г.
участък "Орлов дол" 28.II.1996 г.
участък "Владимирово" 31.ХII.1994 г.
участък "Мъдрец" 31.ХII.1994 г.
участък "Доброселец" 31.ХII.1994 г.
рудник "Селище" 30.VI.1996 г.
рудник "Бялата вода" 31.III.1996 г.
"Геостройкомплект" - ЕООД - с. Калековец  
рудник "Сливен" 31.ХII.1995 г.
рудник "Здравец" 31.ХII.1995 г.
рудник "Сърница" 31.ХII.1995 г.
"Подземно строителство" - ЕООД - Бухово  
участък "Готен" 30.IХ.1995 г.
участък "Чамилов камък" 30.IХ.1995 г.
участък "Борче" 30.IХ.1995 г.
участък "V шахта" 31.ХII.1995 г.
участък "Искра" 31.ХII.1995 г.
"Балкан" - ЕООД - с. Церово  
рудник "Пробойница" 31.ХII.1995 г.
"Злата" - ЕООД - Трън  
участък "Ямка" 31.ХII.1995 г.
участък "Габра" 31.ХII.1995 г.
"Георедмет" - ЕООД - Бухово  
участък "Наречен" 31.III.1996 г.
кариера "Калъч борун" 31.ХII.1995 г.
"Звезда" - ЕООД - с. Елешница  
завод 31.ХII.1996 г.
   


Промени настройката на бисквитките