Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 11 от 4.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 194 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 15 СЕПТЕМВРИ 1994 Г. ЗА ПРОМЕНИ В СТРУКТУРАТА И ФИНАНСИРАНЕТО НА ДЪРЖАВНИТЕ ТЕАТРАЛНИ, МУЗИКАЛНИ И ТАНЦОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 194 ОТ 15 СЕПТЕМВРИ 1994 Г. ЗА ПРОМЕНИ В СТРУКТУРАТА И ФИНАНСИРАНЕТО НА ДЪРЖАВНИТЕ ТЕАТРАЛНИ, МУЗИКАЛНИ И ТАНЦОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

Обн. ДВ. бр.77 от 23 Септември 1994г., изм. ДВ. бр.11 от 4 Февруари 2011г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Организациите съгласно приложение № 1 да осъществяват дейността си като открити сцени.

(2) Министърът на културата може да определи и други държавни театрални, музикални и танцови организации, които да осъществяват дейността си като открити сцени.

(3) Откритите сцени продължават дейността си като организации с нестопанска цел при условията на Постановление № 23 на Министерския съвет от 1991 г. за усъвършенстване дейността на организациите с нестопанска цел в областта на културата (обн., ДВ, бр. 16 от 1991 г.; изм., бр. 45 от 1991 г.) и се осигуряват щатно само с административен, технически и обслужващ персонал.

(4) Откритите сцени организират и осигуряват финансирането, създаването и разпространението на сценични, музикални и танцови произведения на продуцентски принцип при условията на сключени договори с творчески и технически екипи.


Чл. 2. (1) Закрива Народна опера с филхармоничен оркестър "Христо Бръмбаров" - Плевен.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 11 от 2011 г., в сила от 04.02.2011 г.) Създава Плевенска филхармония.


Чл. 3. Закрива агенциите "Музика" съгласно приложение № 2.


Чл. 4. Трудовоправните отношения с работниците и служителите от организациите по чл. 1, 2 и 3 се уреждат съгласно Кодекса на труда в едномесечен срок от влизане на постановлението в сила.


Чл. 5. (1) С бюджетните сметки на държавните театрални, музикални и танцови организации се определят средства за издръжка и за дейност.

(2) Средствата за издръжка включват разходите за работни заплати, полагащите се осигурителни вноски за определената численост на персонала и разходите за поддържане на материалната база.

(3) Средствата за дейност включват разходите, свързани със създаването и разпространението на културни продукти в областта на театъра, музиката и танца.


Чл. 6. (1) Министърът на културата определя на държавните театрални, музикални и танцови организации бюджетни показатели, чрез които се гарантира провеждането на държавната културна политика. Показателите се определят и като допълнителни условия по трудовите договори, сключвани с техните ръководители, при спазване изискванията на Кодекса на труда.

(2) Субсидията за издръжка и дейност на организациите е в зависимост от определените им показатели и предоставеното им за стопанисване и управление държавно имущество.


Чл. 7. Бюджетът на Министерството на културата, включително в частта му за театър, музика и танц, да се определя при спазване на субсидията, достигната през 1994 г., като се актуализира ежегодно съобразно механизмите за компенсации, разработени с бюджетните нормативни актове.


Чл. 8. (1) Утвърждава сключените от Министерството на културата в съответствие с чл. 53, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация споразумения с общините за финансово сътрудничество и други условия по издръжката на държавните театрални, музикални и танцови организации с цел запазването им и осигуряване пълноценното им функциониране съгласно приложение № 3.

(2) Министърът на културата може да определя и други държавни театрални, музикални и танцови организации, които да осъществяват дейността си при условията на ал. 1 съобразно постигнати споразумения с общините за 1995 и следващите години.


Заключителни разпоредби

§ 1. Освободените средства от съкращаване числеността на персонала остават по бюджетните сметки на организациите за 1994 г. и се ползват за развитие на творческата им дейност.


§ 2. Финансиране по чл. 8 може да се прилага от 1 януари 1995 г.


§ 3. Министерството на финансите по предложение на Министерството на културата да отрази промените в бюджетната сметка на Министерството на културата, произтичащи от това постановление.


§ 4. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на културата.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 14 ОТ 31 ЯНУАРИ 2011 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПЪРВОСТЕПЕННИЯ И ВТОРОСТЕПЕННИТЕ РАЗПОРЕДИТЕЛИ С БЮДЖЕТНИ КРЕДИТИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА

(ОБН. - ДВ, БР. 11 ОТ 2011 Г., В СИЛА ОТ 04.02.2011 Г.)


§ 5. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 1, ал. 1


1. Драматичен театър - Търговище.

2. Драматичен театър "Апостол Карамитев" - Димитровград.

3. Драматичен театър "Крум Кюлявков" - Кюстендил.

4. Куклен театър - Враца.

5. Куклен театър "Филип Филипов" - Кърджали.

6. Куклен театър - Ямбол.


Приложение № 2 към чл. 3


1. Агенция "Музика" - Видин.

2. Агенция "Музика" - Габрово.

3. Агенция "Музика" - Добрич.

4. Агенция "Музика" - Кърджали.

5. Агенция "Музика" - Ловеч.

6. Агенция "Музика" - Пазарджик.

7. Агенция "Музика" - Перник.

8. Агенция "Музика" - Сливен.

9. Агенция "Музика" - Търговище.

10. Агенция "Музика" - Шумен.

11. Агенция "Музика" - Силистра.


Приложение № 3 към чл. 8, ал. 1


1. Драматичен театър "Константин Величков" - Пазарджик.

2. Драматичен театър "Боян Дановски" - Перник.

3. Драматичен театър "Антон Страшимиров" - Разград.

4. Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово.

5. Драматичен театър - Ловеч.

6. Драматичен театър "Драгомир Асенов" - Монтана.

7. Драматичен театър "Владимир Трендафилов" - Видин.

8. Драматичен театър "Сава Доброплодни" - Силистра.

9. Драматичен театър - Ямбол.

10. Куклен театър - Търговище.

11. Държавна филхармония - Видин.

12. Държавна филхармония - Шумен.

13. Народна опера - Стара Загора.

14. Врачанска филхармония.


Промени настройката на бисквитките