Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 4 от 12.I

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 120 ОТ 25 МАРТ 1997 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ ЗА ЗАКРИЛА НА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 120 ОТ 25 МАРТ 1997 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ ЗА ЗАКРИЛА НА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА

Обн. ДВ. бр.27 от 1 Април 1997г., изм. ДВ. бр.30 от 2 Април 1999г., изм. ДВ. бр.38 от 9 Май 2000г., изм. ДВ. бр.4 от 12 Януари 2001г., изм. ДВ. бр.53 от 8 Юли 2022г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:

Чл. 1. Създава Съвет за закрила на авторското право и сродните му права към Министерския съвет като орган за координация на дейностите и мерките, предприемани от държавните институции срещу незаконното използване на обекти, закриляни по Закона за авторското право и сродните му права.


Чл. 2. Приема Правилник за структурата и организацията на дейността на Съвета за закрила на авторското право и сродните му права съгласно приложение № 1.


Чл. 3. (1) Определя състав на Съвета за закрила на авторското право и сродните му права съгласно приложение № 2. Поименният състав на съвета се определя с решение на Министерския съвет.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 30 от 1999 г.) Предлага на главния прокурор на Република България да определи представител за участие в Съвета за закрила на авторското право и сродните му права.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2000 г.) Постановлението се издава на основание чл. 105 от Конституцията на Република България и чл. 21 от Закона за администрацията.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 156 ОТ 5 ЮЛИ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

Заключителни разпоредби
КЪМ

(ОБН. - ДВ, БР. 53 ОТ 2022 Г., В СИЛА ОТ 08.07.2022 Г.)


§ 73. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 2


ПРАВИЛНИК

за структурата и организацията на дейността на Съвета за закрила на авторското право и сродните му права

Раздел I

Общи положения

Чл. 1. С този правилник се уреждат задачите, структурата и организацията на дейността на Съвета за закрила на авторското право и сродните му права, наричан по-нататък "съвета".

Раздел II

Задачи

Чл. 2. Съветът:

1. разработва програми за предотвратяване и прекратяване на незаконното използване на обекти, закриляни от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП);

2. координира дейностите и мерките, предприемани от държавните органи, организации и институции в областта на авторското право и сродните му права, както и от органите на местното самоуправление;

3. събира, обработва и анализира информацията относно състоянието и тенденциите на вътрешния и външния пазар с обекти, закриляни от ЗАПСП;

4. оказва съдействие на организациите за закрила или управление на авторски и сродни права;

5. внася в Министерския съвет за разглеждане промени в националното законодателство във връзка с международноправните задължения на страната;

6. прави мотивирани предложения за присъединяване към международни споразумения в областта на авторското право и сродните му права.

Раздел III

Структура

Чл. 3. (1) Съветът е колегиален орган, който се състои от председател, заместник-председател, членове и секретар.

(2) Председател на съвета е заместник министър-председател, определен от Министерския съвет, а заместник-председател-министърът на културата.

(3) Оперативната координация на работата на съвета се осъществява от секретар-длъжностно лице в Министерството на културата, определено от министъра на културата.

Чл. 4. (1) Председателят:

1. представлява съвета;

2. определя дневния ред за заседанията;

3. насрочва и ръководи заседанията и работата на съвета;

4. организира и контролира изпълнението на решенията на съвета;

5. внася в Министерския съвет за разглеждане приетите от съвета материали, становища и предложения.

(2) В отсъствие на председателя неговите функции се изпълняват от заместник-председателя.

Чл. 5. Членовете на съвета изразяват позициите на институциите, които представляват.

Чл. 6. Секретарят:

1. организира подготовката на заседанията на съвета;

2. води на отчет становищата и решенията, взети на заседанията на съвета, координира изпълнението им и подпомага председателя при организацията и контрола на изпълнението им.

Чл. 7. Съветът може да привлича експерти в областта на авторското право и сродните му права за участие в работата на съвета и за изпълнение на неговите задачи и решения.

Раздел IV

Организация на дейността

Чл. 8. (1) Заседанията на съвета се свикват от председателя по негова инициатива съгласно прието решение от последното заседание или по искане на най-малко трима от членовете му.

(2) Дневният ред се изпраща на членовете на съвета най-късно 10 дни преди датата на заседанието.

(3) Всеки член на съвета може да предлага промени в дневния ред, както и включване на нови въпроси в него най-късно 5 дни преди заседанието. Допълнително предложени въпроси се включват в дневния ред и се разглеждат, когато никой от присъстващите на заседанието няма възражения.

Чл. 9. (1) Заседанията на съвета са редовни, ако на тях присъстват най-малко две трети от членовете му съгласно поименно определения състав. Решенията се вземат с обикновено мнозинство от присъстващите на заседанието членове.

(2) По изключение членовете на съвета могат да бъдат представлявани на заседанията от служители, определени от съответния министър или ръководител на ведомство след съгласуване с председателя. При вземане на решения тези лица участват с право на съвещателен глас.

(3) За всяко заседание на съвета се съставя протокол за решенията, който се подписва от председателя, заместник-председателя и присъстващите членове. Към него се прилагат документите по точките от дневния ред, разгледани на заседанието.

(4) Съветът може да отправя покани за участие в своите заседания към експерти, посочени от съответни министри, представители на държавни ведомства, които нямат представител в съвета, представители на органи на местното самоуправление, както и към представители на неправителствени и художествено-творчески организации и сдружения, които имат отношение към въпрос, разглеждан на заседание на съвета.


Приложение № 2 към чл. 3, ал. 1


(Изм. - ДВ, бр. 30 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 53 от 2022 г., в сила от 08.07.2022 г.)


Състав на Съвета за закрила на авторското право и сродните му права


1. Председател: заместник министър-председател

2. Заместник-

председател: министърът на културата

3. Секретар: представител на Министерството

на културата

4. Членове: директорът на Национална служба "Борба с организираната престъпност";

- заместник-министър на външните работи;

- заместник-министър на финансите;

- заместник-министър на правосъдието;

- заместник-министър на икономиката и индустрията;

- заместник-министър на образованието и науката;

- заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството;

- заместник-министър на здравеопазването;

- директорът на Агенция "Митници";

- представител на Главната данъчна администрация;

- представител на Върховната касационна прокуратура;

- старши офицер от Дирекцията на Национална служба "Полиция";

- старши офицер от Национална служба "Борба с организираната престъпност";

- главният секретар на Държавната комисия по далекосъобщения.


Промени настройката на бисквитките