Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 4 от 12.I

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 126 ОТ 11 ЮЛИ 2000 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА РЕЗОЛЮЦИИ НА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН № 864 (1993), 1127 (1997), 1173 (1998), 1237 (1999) И 1295 (2000) ОТНОСНО ВЪВЕЖДАНЕ И ПРИЛАГАНЕ НА САНКЦИИ СРЕЩУ НАЦИОНАЛНИЯ СЪЮЗ ЗА

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 126 ОТ 11 ЮЛИ 2000 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ОТ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА РЕЗОЛЮЦИИ НА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН № 864 (1993), 1127 (1997), 1173 (1998), 1237 (1999) И 1295 (2000) ОТНОСНО ВЪВЕЖДАНЕ И ПРИЛАГАНЕ НА САНКЦИИ СРЕЩУ НАЦИОНАЛНИЯ СЪЮЗ ЗА ПЪЛНА НЕЗАВИСИМОСТ НА АНГОЛА (УНИТА)

Обн. ДВ. бр.57 от 14 Юли 2000г., изм. ДВ. бр.4 от 12 Януари 2001г., изм. ДВ. бр.78 от 30 Септември 2005г., изм. ДВ. бр.96 от 30 Ноември 2005г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. Забраняват се продажбата и доставките на всички видове въоръжение и свързаното с него военно оборудване от всякакъв вид, включително оръжия и боеприпаси, военни транспортни средства, оборудване и резервни части за тях, оказването на военна помощ и обучението на военен персонал, както и доставките на петрол и петролни продукти, независимо от техния произход, от български физически и юридически лица, от територията на Република България или чрез използване на плавателни съдове под български флаг или на въздухоплавателни средства с български национални и регистрационно-опознавателни знаци за Националния съюз за пълна независимост на Ангола (УНИТА).


Чл. 2. Забраняват се продажбата и доставките на всички видове въоръжение и свързаното с него военно оборудване от всякакъв вид, включително оръжия и боеприпаси, военни транспортни средства, оборудване и резервни части за тях, оказването на военна помощ, както и доставките на петрол и петролни продукти, независимо от техния произход, от български физически и юридически лица, от територията на Република България или чрез използване на плавателни съдове под български флаг или на въздухоплавателни средства с български национални и регистрационно-опознавателни знаци за територията на Република Ангола освен чрез определени входящи пунктове, определени от Генералния секретар на ООН.


Чл. 3. Забранява се допускането на територията на Република България на представители и членове на Националния съюз за пълна независимост на Ангола (УНИТА) и на пълнолетните членове на техните семейства, определени по списък от Комитета по санкциите на Съвета за сигурност на ООН, съгласно Резолюция 1127 (1997) на Съвета за сигурност на ООН.


Чл. 4. Забранява се разпореждането на територията на Република България с финансови средства и активи на УНИТА и нейните членове съгласно списъка по чл. 3. Министерството на финансите при установяване на наличието на финансови средства и активи на територията на Република България, принадлежащи на УНИТА или на нейни членове, да предприеме мерки за блокирането им.


Чл. 5. Забранява се закупуването от български физически и юридически лица и вносът на територията на Република България на диаманти с произход от територията на Ангола, с изключение на такива, които притежават сертификат от правителството на Република Ангола съгласно Резолюция 1173 (1998) на Съвета за сигурност на ООН.


Чл. 6. Забраняват се полетите на въздухоплавателни средства от територията на Република България до територията на Република Ангола и акостирането на морски съдове под български флаг на територията на Република Ангола освен чрез пунктовете, посочени от Комитета по санкциите на ООН, по предложение на правителството на Република Ангола, съгласно Резолюция 1127 (1997) на Съвета за сигурност на ООН.


Чл. 7. Министерството на външните работи да поддържа редовни контакти с Комитета на Съвета за сигурност на ООН по прилагането на санкциите срещу УНИТА и с Експертната група, създадена в изпълнение на Резолюция 1295 (2000) на Съвета за сигурност на ООН от 18 април 2000 г., с цел:

1. да информира за предприетите от Република България мерки за изпълнение на резолюциите на ООН, налагащи санкции срещу УНИТА, и да представи резултатите от проверката на правителствената комисия, създадена във връзка със сигналите в доклада на Експертната група за разглеждане на нарушенията на санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу УНИТА;

2. в случай на съмнение да поиска становището на Комитета по санкциите дали определени стоки и дейности попадат в обхвата на чл. 1-5;

3. при необходимост да предоставя на Комитета по санкциите и посочената експертна група информация, свързана с прилагането на санкциите.


Чл. 8. (1) За неизпълнение на задълженията по чл. 1-6 и ако деянието не съставлява престъпление, се носи административнонаказателна отговорност по чл. 32, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания.

(2) Когато нарушението по ал. 1 е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция до 100 000 лв.

(3) Установяването на нарушенията, съставянето на актовете за нарушение, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват съгласно разпоредбите на Закона за административните нарушения и наказания.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на постановлението "средства и финансови активи" са: парични средства, ликвидни активи, дивиденти, лихви, други приходи, произтичащи от акции, дялове, облигации или други ценни книжа, материални и нематериални активи.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г., изм. - ДВ, бр. 96 от 2005 г., в сила от 01.12.2005 г.) Контролът по изпълнението на постановлението се възлага на Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната при Министерския съвет, министъра на икономиката и енергетиката, министъра на финансите, директора на Агенция "Митници", министъра на външните работи, министъра на вътрешните работи, министъра на транспорта и на управителя на Българската народна банка.


§ 3. Министърът на правосъдието да изготви и внесе в Министерския съвет законопроект за изменение на Наказателния кодекс на Република България, който съгласно т. 27 от Резолюция 1295 (2000) на Съвета за сигурност на ООН да предвиди наказателна отговорност за български граждани и лица, пребиваващи на територията на Република България, които нарушават международни санкции и ограничения, установени с резолюции и решения на Съвета за сигурност на ООН и на други международни организации, за изпълнението на които е приет нормативен акт на Министерския съвет.


§ 4. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 206 ОТ 27 СЕПТЕМВРИ 2005 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА

(ОБН. - ДВ, БР. 78 ОТ 2005 Г.)


§ 2. Навсякъде думите "министърът на икономиката", "министъра на икономиката", "министър на икономиката", "Министерството на икономиката" и "заместник-министър на икономиката" се заменят съответно с "министърът на икономиката и енергетиката", "министъра на икономиката и енергетиката", "министър на икономиката и енергетиката", "Министерството на икономиката и енергетиката" и "заместник-министър на икономиката и енергетиката" в следните нормативни актове на Министерския съвет:

........................................................................................................................


§ 24. Министърът на финансите да извърши необходимите промени по бюджетите на съответните администрации във връзка със създаването на Министерство на икономиката и енергетиката.

........................................................................................................................


§ 26. Постановлението влиза в сила от 1 октомври 2005 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 250 ОТ 25 НОЕМВРИ 2005 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ И СЪОБЩЕНИЯ

(ОБН. - ДВ, БР. 96 ОТ 2005 Г., В СИЛА ОТ 01.12.2005 Г.)


§ 77. Постановлението влиза в сила от 1 декември 2005 г. с изключение на разпоредбата на § 52, т. 1, буква "а" относно чл. 4, ал. 5 и т. 7 относно чл. 22, т. 10, които влизат в сила от датата на присъединяване на Република България към Европейския съюз.


Промени настройката на бисквитките