Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 28 от 19.III

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 55 ОТ 11 МАРТ 2002 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 216 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1998 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ ПО СИГУРНОСТТА ПРИ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ И ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРАВИЛНИК ЗА НЕГОВИТЕ ФУНКЦИИ, ЗАДАЧИ И ОРГАНИЗАЦИЯ Н

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 55 ОТ 11 МАРТ 2002 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 216 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1998 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ ПО СИГУРНОСТТА ПРИ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ И ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРАВИЛНИК ЗА НЕГОВИТЕ ФУНКЦИИ, ЗАДАЧИ И ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТА (ОБН., ДВ, БР. 116 ОТ 1998 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 123 И 142 ОТ 1998 Г., БР. 5, 14 И 81 ОТ 2000 Г. И БР. 79 ОТ 2001 Г.)

Обн. ДВ. бр.28 от 19 Март 2002г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В Постановление № 216 на Министерския съвет от 1998 г. за създаване на Съвет по сигурността при Министерския съвет и за приемане на правилник за неговите функции, задачи и организация на работа се правят следните изменения и допълнения:

1. Член 2 и приложение № 1 към него се отменят.

2. В чл. 4 след думата "сигурността" се добавя "при Министерския съвет".

3. Параграф 1 от заключителните разпоредби се изменя така:

"§ 1. Постановлението се приема на основание чл. 21 от Закона за администрацията във връзка с т. 54 и 55 от Концепцията за националната сигурност, приета с Решение на Народното събрание от 16 април 1998 г. (ДВ, бр. 46 от 1998 г.)."


§ 2. В Правилника за функциите, задачите и организацията на работа на Съвета по сигурността и на неговата администрация - приложение № 2 към чл. 4 от постановлението, се правят следните изменения:

1. В заглавието думите "на Република България" се заличават.

2. Член 3 се изменя така:

"Чл. 3. (1) Съветът по сигурността има основен и оперативен състав.

(2) Основният състав на Съвета по сигурността включва: министъра на външните работи, министъра на отбраната, министъра на вътрешните работи, техни заместник-министри, главния секретар на Министерството на вътрешните работи, началника на Генералния щаб на Българската армия и ръководителите на разузнавателните и контраразузнавателните служби.

(3) Оперативният състав на Съвета по сигурността включва: министъра на външните работи, министъра на отбраната, министъра на вътрешните работи, главния секретар на Министерството на вътрешните работи и началника на Генералния щаб на Българската армия.

(4) Министър-председателят със заповед определя съответните заместник-министри и ръководителите на разузнавателните и контраразузнавателните служби, включени в основния състав на Съвета по сигурността.

(5) При промяна в служебното положение правомощията или функциите на някое от определените по ал. 4 лица министър-председателят в 7-дневен срок от настъпването на съответните обстоятелства издава съответната заповед за промяна в основния състав на Съвета по сигурността."

3. В чл. 5 досегашният текст става ал. 1 и се създава ал. 2:

"(2) Дейността по ал. 1 се организира и контролира от оперативния състав на Съвета по сигурността."

4. В чл. 6 ал. 2 се изменя така:

"(2) Представените стратегии и програми по ал. 1 се обсъждат от основния състав на Съвета по сигурността, който въз основа на тях подготвя проект за разпределение на ресурсите на страната за повишаване степента на защита на националните интереси. Проектът се внася за разглеждане на заседание на Министерския съвет от председателя на Съвета по сигурността."

5. В чл. 7 ал. 1 се изменя така:

"(1) В основния състав на Съвета по сигурността ежегодно се обсъжда и одобрява проектът на доклад на Министерския съвет за Народното събрание относно рисковете за страната в областта на националната сигурност и степента на защита на националните интереси. Проектът на доклад се подготвя от администрацията на Съвета по сигурността и се внася за разглеждане на заседание на Министерския съвет от председателя на съвета."

6. В чл. 12 ал. 1 се изменя така:

"(1) Министър-председателят свиква заседанията на Съвета по сигурността, като определя състава по чл. 3, ал. 2 или по ал. 3, който се свиква, времето, мястото на провеждането на заседанията и техния дневен ред и ги съобщава по съответен начин на членовете му не по-късно от 7 дни преди провеждането им."

7. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. (1) На заседанията трябва да присъстват най-малко 2/3 от членовете на определения от председателя състав по чл. 3, ал. 2 или по ал. 3 на Съвета по сигурността.

(2) В случаите на отсъствие на министър той се представлява от упълномощен от него заместник-министър на съответното министерство, който участва в работата на Съвета по сигурността без право на глас при вземането на решения.

(3) В случаите на отсъствие на друго лице от състава на съвета по чл. 3, ал. 2 или по ал. 3 то може да се представлява от специално упълномощено от него длъжностно лице, което участва в работата на Съвета по сигурността без право на глас при вземането на решения."


8. В чл. 15 ал. 1 и 2 се изменят така:

"(1) На заседанията присъстват председателят и членовете на свикания състав по чл. 3, ал. 2 или ал. 3 на Съвета по сигурността, секретарят на съвета и стенограф.

(2) В определени случаи и по отделни въпроси в работата на Съвета по сигурността могат да участват председателят на Народното събрание, председателите на постоянните комисии по външна политика, отбрана и сигурност и по вътрешна сигурност и обществен ред на Народното събрание, депутати, министри и ръководители на ведомства, на разузнавателни и контраразузнавателни служби (когато заседава оперативният състав на съвета), както и длъжностни лица и експерти в научната, икономическата и военната област. Предложението за тяхното присъствие се прави при свикването на заседанието на Съвета по сигурността и се гласува в началото на заседанието. Когато е необходимо присъствието на лица извън състава на Съвета по сигурността, на секретаря се изпраща списък с техните имена и длъжности, както и указания за документите, които трябва да им се предоставят."

9. В чл. 17 ал. 2 се изменя така:

"(2) Решенията се приемат с явно гласуване с мнозинство от всички присъстващи членове на Съвета по сигурността."


Промени настройката на бисквитките