Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 65 от 2.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № І-157 ОТ 1 ОКТОМВРИ 2002 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВО ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, ОТЧЕТА НА ВОДАЧИТЕ И ТЯХНАТА ДИСЦИПЛИНА (ДВ., БР. 97 ОТ 2002 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № І-157 ОТ 1 ОКТОМВРИ 2002 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВО ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, ОТЧЕТА НА ВОДАЧИТЕ И ТЯХНАТА ДИСЦИПЛИНА (ДВ., БР. 97 ОТ 2002 Г.)

Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.65 от 2 Август 2024г.

§ 1. В чл. 2 ал. 2 се изменя така:

"(2) При издаване на свидетелство за управление притежателят му получава определен брой контролни точки за отчет на извършваните нарушения на основание чл. 157, ал. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП)."

§ 2. В чл. 7 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 т. 7 се отменя.

2. В ал. 3 код 95 и неговото значение се заличават.

§ 3. Член 8 се отменя.

§ 4. В чл. 11 се създава изречение второ: "Електронен вариант на протоколите се изпраща на Министерството на вътрешните работи чрез системата за обмен на информация между двете ведомства."

§ 5. В чл. 12, ал. 3 се правят следните изменения:

1. Точка 3 се изменя така:

"3. заявления за ускорено издаване на свидетелство за управление на МПС в случаите на придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство от нова категория, възстановяване на правоспособност на водач, на когото са отнети всички контролни точки, възстановяване на правоспособност на водач, който се е отказал от притежавани от него категории, изтичане на срока на валидност и при вече изтекъл срок на валидност, подмяна на стар образец свидетелство за управление с нов, промяна в данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на дубликат се подават в звената "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР по постоянен адрес. Услугата се осъществява след извършване на проверка в мрежата за автоматизиран обмен на данни, като при невъзможност да бъде изпълнена същата се трансформира в бърза или обикновена;".

2. В т. 4 думите "90 дни" се заменят със "75 дни".

§ 6. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 3 се създава изречение второ: "електронен вариант на картата за оценка на физическата годност може да се изпраща на Министерството на вътрешните работи чрез системата за обмен на информация между двете ведомства;"

б) точка 5 се изменя така:

"5. копие на удостоверение за завършен курс по първа долекарска помощ при пътно-транспортни произшествия (ПТП) за водачи на МПС или копие на диплома за лицата, отговарящи на хипотезата на чл. 3, ал. 1 и ал. 2 от Наредба № 24 от 2 декември 2002 г. за условията и реда за обучение за оказване на първа долекарска помощ от водачи на моторни превозни средства (ДВ, бр. 116 от 2002 г.);"

в) точка 6 се изменя така:

"6. лица, които са установили обичайното си пребиваване в Република България, подписват декларация по образец съгласно приложение № 1, че обичайното им пребиваване е в Република България и дали притежават свидетелство, издадено от държава членка на Европейския съюз, или друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или Конфедерация Швейцария;"

г) създава се нова т. 7:

"7. български граждани, пребиваващи в друга държава извън Европейския съюз или друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или Конфедерация Швейцария, подписват декларация по образец съгласно приложение № 2, че обичайното им пребиваване не е в друга държава - членка на Европейския съюз, или друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или Конфедерация Швейцария, и дали притежават свидетелство, издадено от държава - членка на Европейския съюз, или друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или Конфедерация Швейцария;"

д) досегашната точка 7 става точка 8 и се изменя така:

"8. копие от документ за завършен най-малко първи гимназиален етап на средно образование, а в случай че образованието е завършено в чужда държава - уверение по чл. 110, ал. 3 от Наредба № 11 от 1 септември 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците (ДВ., бр. 74 от 2016 г.)."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Изискванията към лицата, които са придобили свидетелство за управление на МПС на база заключение за физическата си годност от ТОЛЕК или ТЦЛЕК, са нормативно уредени в Наредба № 3 от 11 май 2011 г. за изискванията за физическа годност към водачите на моторни превозни средства и условията и реда за извършване на медицинските прегледи за установяване на физическата годност за водачите от различните категории (ДВ, бр. 39 от 2011 г.)."

3. Създава се ал. 5:

"(5) При подаване на заявление за издаване или подмяна на свидетелство за управление на МПС от лице, упълномощено от заявителя с нотариално заверено изрично пълномощно, копие от същото се прилага към заявлението. Към заявлението се представя и декларация за съответното обстоятелство по ал. 1, т. 6 или т. 7, с нотариална заверка на подписа на заявителя."

§ 7. В чл. 14, ал. 1 в изречение първо думите "чл. 13, ал. 1, т. 1, 3, 4, 6 и 7" се заменят с "чл. 13, ал. 1, т. 1, 3, 4 и 6".

§ 8. В чл. 15, ал. 1, т. 1 след думата "валидност" се добавя "и при вече изтекъл срок на валидност".

§ 9. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 се създава изречение второ: "По желание на водача свидетелството за управление на МПС може да се подмени с нов срок на валидност след подаване на документите, посочени в чл. 13, ал. 1, т. 1, 3 и 6."

2. В ал. 3 думите "по ал. 2" се заменят с "по ал. 1, т. 1".

3. Алинея 8 се отменя.

§ 10. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "чл. 13, ал. 1, т. 1, 3, 4, 6 и 7" се заменят с "чл. 13, ал. 1, т. 1, 3, 4 и 6".

2. В ал. 5 думите "приложение № 1" се заменят с "приложение № 3".

3. Алинея 12 се изменя така:

"(12) Придобилите правоспособност в Република България водачи с издадено чуждестранно СУМПС по ал. 1, т. 1 или т. 2, които са го изгубили или им е било откраднато, декларират съответното обстоятелство в декларация (приложение № 4), която заверяват нотариално. При подаване на заявление за издаване на българско свидетелство на основание придобитата в Република България правоспособност за управление на МПС водачите предоставят нотариално заверената декларация, копие от която се изпраща чрез ГДНП по компетентност на държавата, издала чуждестранното СУМПС. Свидетелството за управление на МПС се издава за категорията/категориите, придобита/придобити в Република България."

5. В ал. 14 думите "ал. 11" се заменят с "ал. 13".

§ 11. В чл. 18 думите "приложение № 2" се заменят с "приложение № 5".

§ 12. Член 25 се отменя.

§ 13. Член 26 се отменя.

§ 14. В чл. 27 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 3 се отменя.

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) При поискване от водача, въз основа на подадено заявление по образец (приложение № 6), в Националния регистър за водачите и техните нарушения и наказания се въвежда статус "Водач на МПС без наказания" в случаите:

1. когато няма наказания за нарушение на правилата за движение по пътищата от първоначалното придобиване на правоспособност и има стаж, не по-малко от 6 години;

2. когато няма наказания за нарушение на правилата за движение по пътищата през последните 6 години."

§ 15. В чл. 31, ал. 2, т. 1 думите "приложение № 4" се заменят с "приложение № 7".

§ 16. В § 2а от преходните и заключителните разпоредби:

1. В ал. 1 думите "чл. 13, ал. 1, т. 7" се заменят с "чл. 13, ал. 1, т. 8".

2. В ал. 2 думите "чл. 13, ал. 1, т. 7" се заменят с "чл. 13, ал. 1, т. 8".

§ 17. Навсякъде в наредбата думите "областният отдел на дирекция "Автомобилна инспекция" (ДАИ)" се заменят с "регионалното звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

§ 18. Създава се ново приложение № 1:

"Приложение № 1 към чл. 13, ал. 1, т. 6


 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

от ...........................................................................................................................................,

(три имена)

ЕГН/ЛНЧ/ЛН ........................................................................................................................

Във връзка с чл. 151, ал. 5 и 7 от Закона за движението по пътищата декларирам, че:

- съм установил/а обичайното си пребиваване в Република България по смисъла на § 6, т. 46 от допълнителните разпоредби на Закона за движението по пътищата на следния(те) адрес(и):

 ................................................................................................................................................

 ...............................................................................................................................................;

- не притежавам/притежавам свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено от държава - членка на Европейския съюз, № ................................,

издадено от ...........................................................................................................................

на дата ..................................................................................................................................,

което ще предам при получаване на българско свидетелство за управление на моторно превозно средство (невярното се зачертава).

 

Известно ми е, че за деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

 

Дата: ........................................                                                      Подпис: ...................

гр. .........................

 

Забележка. Параграф 6, т. 46 от допълнителните разпоредби на Закона за движението по пътищата "Обичайно пребиваване в Република България" е мястото, където дадено лице обикновено живее повече от 185 дни през последните 12 последователни месеца поради лични или трудови връзки или ако лицето няма трудови връзки - поради лични връзки, които сочат тясна обвързаност на лицето с мястото, където то живее.

За обичайно пребиваване на лице, чиито трудови връзки са на различно място от личните му връзки и което вследствие на това последователно пребивава на различни места в две или повече държави членки, се смята мястото, където са личните му връзки, при условие че лицето редовно се връща там. Спазването на последното условие не е необходимо, ако лицето пребивава в дадена държава членка за изпълнение на задача с определена продължителност. Следването в университет или в друго учебно заведение не се смята за смяна на обичайно пребиваване.

 

"

§ 19. Създава се ново приложение № 2:

"Приложение № 2 към чл. 13, ал. 1, т. 7


 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

от ...........................................................................................................................................,

(три имена)

ЕГН/ЛНЧ/ЛН ........................................................................................................................

 

Декларирам, че:

- не съм установил/а обичайното си пребиваване в друга държава - членка на Европейския съюз, или друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или Конфедерация Швейцария, по смисъла на § 6, т. 46 от допълнителните разпоредби на Закона за движението по пътищата ................................................................................................................................................

 ...............................................................................................................................................;

- не притежавам/притежавам свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено от държава - членка на Европейския съюз, № ................................,

издадено от ...........................................................................................................................

на дата ..................................................................................................................................,

което ще предам при получаване на българско свидетелство за управление на моторно превозно средство (невярното се зачертава).

Известно ми е, че за деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

 

Дата: ........................................                                                      Подпис: ...................

гр. .........................

 

Забележка. Параграф 6, т. 46 от допълнителните разпоредби на Закона за движението по пътищата "Обичайно пребиваване в Република България" е мястото, където дадено лице обикновено живее повече от 185 дни през последните 12 последователни месеца поради лични или трудови връзки или ако лицето няма трудови връзки - поради лични връзки, които сочат тясна обвързаност на лицето с мястото, където то живее.

За обичайно пребиваване на лице, чиито трудови връзки са на различно място от личните му връзки и което вследствие на това последователно пребивава на различни места в две или повече държави членки, се смята мястото, където са личните му връзки, при условие че лицето редовно се връща там. Спазването на последното условие не е необходимо, ако лицето пребивава в дадена държава членка за изпълнение на задача с определена продължителност. Следването в университет или в друго учебно заведение не се смята за смяна на обичайно пребиваване.

 

"

§ 20. Досегашното приложение № 1 към чл. 17, ал. 5 става приложение № 3.

§ 21. Създава се ново приложение № 4:

"Приложение № 4 към чл. 17, ал. 12


 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Долуподписаният/ата ..........................................................................................................

 ..............................................................................................................................................,

(име, презиме, фамилия)

ЕГН/ЛНЧ/ЛН .......................................................................................................................

с .................................................................................... № ...................................................

(посочва се видът на документа, с който се удостоверява самоличността)

издаден/а от ................................................................. на .................................................., постоянен (настоящ) адрес .................................................................................................

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

................................................................................................................................................

................................................................................................................................................

................................................................................................................................................

(факти и обстоятелства по изгубването/открадването на чуждестранното свидетелство за управление на МПС)

Известно ми е, че при намиране на свидетелство за управление на МПС, издадено от ...........................................................................................................................................,

съм длъжен/на незабавно да го предам на органите на Министерството на вътрешните работи с цел връщане на същото на компетентните власти в ....................

С подаването на декларацията съм уведомен/а, че за декларираното от мен обстоятелство ще бъдат уведомени компетентните власти в .......................................... с цел обявяване на свидетелството за невалидно.

За декларирани от мен неверни данни нося отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

 

Дата: ...............................                                                   Декларатор: ...............................

гр. ........................................................                                                            (подпис)

 

"

§ 22. Досегашното приложение № 2 към чл. 18 става приложение № 5 и се изменя така:

"Приложение № 5 към чл. 18


 

ДО

НАЧАЛНИКА НА

"ПЪТНА ПОЛИЦИЯ"

гр. ....................

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

от: ...........................................................................................................................................,

(име, презиме, фамилия)

ЕГН/ЛНЧ/ЛН ........................................................................................................................

 

ГОСПОДИН НАЧАЛНИК,

Моля да ми бъде издадено международно свидетелство за управление на МПС.

Притежавам национално свидетелство № .................... за категория ............................

 

Подпис: .............

 

Издадено международно свидетелство за управление на МПС № ................................

на дата ....................

 

гр. ..............................................                                          Служител: ...............................

 

"

§ 23. Досегашното приложение № 3 към чл. 25, ал. 3 става приложение № 6 и се изменя така:

"Приложение № 6 към чл. 27, ал. 3


 

ДО

НАЧАЛНИКА НА

"ПЪТНА ПОЛИЦИЯ"

гр. ..............................

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

от: ...........................................................................................................................................,

(име, презиме, фамилия)

ЕГН/ЛНЧ/ЛН ........................................................................................................................

 

ГОСПОДИН НАЧАЛНИК,

Моля да ми бъде въведен статус "Водач на МПС без наказания" в Националния регистър за водачите и техните нарушения и наказания.

Отговарям на изискванията на чл. 27, ал. 3 от Наредба № I-157 на МВР.

 

Дата: ........................................                                                         Подпис: ...................

гр. ............................................

 

"

§ 24. Досегашното приложение № 4 към чл. 31, ал. 2, т. 1 става приложение № 7 и се изменя така:

"Приложение № 7 към чл. 31, ал. 2, т. 1


 

ДО

НАЧАЛНИКА НА

"ПЪТНА ПОЛИЦИЯ"

гр. ...............................

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

от: ...........................................................................................................................................,

(име, презиме, фамилия)

ЕГН/ЛНЧ/ЛН ........................................................................................................................

 

ГОСПОДИН НАЧАЛНИК,

Моля да ми бъде издадено удостоверение за правата и наложените ми наказания като водач на МПС.

 

Същото ще ми послужи пред .............................................................................................

 ...............................................................................................................................................

 ...............................................................................................................................................

 

Дата: ........................................                                               Подпис: ...............................

гр. ............................................

 

"

§ 25. Досегашното приложение № 5 към чл. 25, ал. 8 се отменя.


Промени настройката на бисквитките