Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 62 от 23.VII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 257 ОТ 22 ЮЛИ 2024 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 73 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2016 Г. (ДВ, БР. 28 ОТ 2016 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 257 ОТ 22 ЮЛИ 2024 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 73 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2016 Г. (ДВ, БР. 28 ОТ 2016 Г.)

В сила от 23.07.2024 г.

Обн. ДВ. бр.62 от 23 Юли 2024г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 се правят следните допълнения:

1. В т. 10 след думите "осъществяването на" се добавя "външен".

2. Създава се т. 12:

"12. определянето и участието на наблюдатели при провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки."

§ 2. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) При въвеждане на данни в платформата за процедура, подлежаща на контрол по чл. 229, ал. 1, т. 2, буква "г" или "ж" от ЗОП, чиято прогнозна стойност е определена във валута, различна от лева, възложителят посочва в регистрационната форма стойност в лева по официалния курс на БНБ към датата на регистрацията, съответно изпращането на документите за контрол."

§ 3. В чл. 8 се създава ал. 6:

"(6) Декларациите по чл. 14, ал. 6 и чл. 149, ал. 7 от ЗОП се представят от юридическото лице изпълнител заедно с предложената цена за изпълнение на договора."

§ 4. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) За определяне на процента по чл. 15, ал. 1, т. 5 от ЗОП се изчислява съотношението между оборота, формиран от:

1. услуги, предоставени от свързаното предприятие на възложителя или на други предприятия, с които то е свързано, през последните три приключили финансови години, и общия оборот на свързаното предприятие от всички услуги за същия период - при поръчки за услуги;

2. доставки, предоставени от свързаното предприятие на възложителя или на други предприятия, с които то е свързано, през последните три приключили финансови години, и общия оборот на свързаното предприятие от всички доставки за същия период - при поръчки за доставки;

3. строителство, предоставено от свързаното предприятие на възложителя или на други предприятия, с които то е свързано, през последните три приключили финансови години, и общия оборот на свързаното предприятие от цялото извършено строителство за същия период - при поръчки за строителство."

2. Създава се ал. 4:

"(4) Декларацията по чл. 15, ал. 2 от ЗОП се представя от свързаното предприятие изпълнител при подписване на договора."

§ 5. В чл. 9в, ал. 2 думите "БДС ISO 8601:2006" се заменят с "БДС ISO 8601-1:2019".

§ 6. В чл. 9ж се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 3:

"(3) Администраторът въвежда в профила на организацията най-малко следните данни: наименование на организацията, код по БУЛСТАТ, съответно единен идентификационен код (ЕИК), пощенски и електронен адрес за кореспонденция, населено място, пощенски код и NUTS код ниво 3."

2. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

3. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и в нея думите "по ал. 1 и 3" се заменят с "по ал. 1 и 4".

4. Досегашната ал. 5 става ал. 6.

§ 7. В чл. 9и, ал. 1 изречение първо се изменя така:

"За всеки възложител в платформата се открива партида и се създава профил на купувача."

§ 8. В чл. 9л, ал. 1 след думите "чл. 181, ал. 2 от ЗОП" се поставя запетая и се добавя "чл. 33а".

§ 9. В чл. 10, ал. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 9:

"9. доклада за състоянието на пазара на обществените поръчки за предходната календарна година по чл. 229, ал. 1, т. 28 от ЗОП;".

2. Досегашната т. 9 става т. 10.

§ 10. В чл. 19а, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 6 след думата "подизпълнение" се добавя "заедно с приложенията към тях".

2. В т. 7 след думите "рамковите споразумения" се добавя "заедно с приложенията към тях".

3. Точка 8 се изменя така:

"8. окончателните становища на АОП от контрола по чл. 229, ал. 1, т. 2, букви "г" и "ж" от ЗОП, както и становищата по чл. 229, ал. 1, т. 2, букви "д" и "е" от ЗОП - в срок 5 работни дни от получаването им от възложителя;".

4. Създават се т. 9 - 11:

"9. докладите за резултатите от предварителния контрол за законосъобразност по чл. 237б, ал. 3 от ЗОП - в срока по т. 4;

10. договорите, за които е публикувано обявление за възлагане на поръчка по чл. 26, ал. 1, т. 3 от ЗОП, заедно с приложенията към тях - в деня на публикуване на обявлението за възлагане на поръчка;

11. допълнителните споразумения за изменения на договорите по т. 10 заедно с приложенията към тях - в 30-дневен срок от сключването им."

§ 11. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) При определянето на срок, който е в дни и се брои след определено действие или събитие, не се брои денят на настъпване на действието или на събитието. Когато последният ден на срока е неприсъствен, срокът изтича в първия присъствен ден."

2. В ал. 3:

а) основният текст се изменя така: "Последният ден от срока по ал. 1 изтича:";

б) в т. 1 и 2 думите "на първия присъствен ден" се заличават.

3. В ал. 4, изречение първо думите "чрез платформата" се заличават, а след думата "определя" се добавя "от възложителя".

§ 12. В чл. 29, ал. 1 думите "код по ЕИК" се заменят с "ЕИК".

§ 13. Създава се нов чл. 30:

"Чл. 30. Възложителят подготвя образец на единен европейски документ за обществени поръчки (ЕЕДОП) чрез Системата за попълване и повторно използване на ЕЕДОП, достъпна чрез платформата."

§ 14. В чл. 33, ал. 1 изречение второ се заличава.

§ 15. Създава се чл. 33а:

"Чл. 33а. При възлагане на обществени поръчки чрез динамична система за покупки възложителят може да предвиди в решението за откриване на възлагането техническите и ценовите предложения на участниците да се отварят едновременно. Използването на тази възможност се допуска, когато всички предложения от офертите на участниците се представят чрез числова стойност."

§ 16. В чл. 35а, ал. 1 накрая се поставя запетая и се добавя "включително с постигнатите договорености в процедури, които съдържат етап на преговори."

§ 17. В чл. 40, ал. 1 думата "Лицата" се заменя с "Физическите лица".

§ 18. В чл. 41 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "лицата" се заменя с "физическите лица".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) При деклариране на обстоятелствата по чл. 54, ал. 1 и чл. 55, ал. 1 от ЗОП по отношение на юридическото лице, както и тези, свързани с критериите за подбор, ЕЕДОП може да бъде подписан от едно от лицата, които могат самостоятелно да представляват кандидата или участника."

§ 19. В чл. 42 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "допуснат възможността" се заменят с "изискат".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В случаите по ал. 1 при подготовката на образеца за ЕЕДОП възложителят избира опцията, съответстваща на поставеното изискване."

§ 20. В чл. 47 ал. 9 се изменя така:

"(9) Когато възложителят е предвидил в обявлението възможност да възложи поръчката въз основа на първоначално подадените оферти съгласно чл. 76, ал. 16 от ЗОП, ценовото предложение се представя в отделен запечатан плик, а при подаване на оферти чрез платформата ценовото предложение се криптира отделно. В случаите по ал. 3, когато оферта се подава за повече от една обособени позиции, документите по чл. 39, ал. 3, т. 1 се представят отделно опаковани, ако е поискано от възложителя."

§ 21. В чл. 51, ал. 4 т. 1 се изменя така:

"1. организира работата на комисията и свиква заседания, когато е необходимо;".

§ 22. В чл. 54 ал. 11 се изменя така:

"(11) Когато промените се отнасят до обстоятелства по чл. 54, ал. 1 и чл. 55, ал. 1 от ЗОП по отношение на юридическото лице, новият ЕЕДОП може да бъде подписан от едно от лицата, които могат самостоятелно да представляват кандидата или участника."

§ 23. В чл. 60 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 7:

"7. имената на наблюдателите - когато е приложимо."

2. В ал. 3 след думите "се предоставя на възложителя" се поставя запетая, добавя се "а в случаите по чл. 237б от ЗОП - и на лицето, осъществяващо предварителен контрол за законосъобразност" и се поставя запетая, а думата "работа" се заменя с "работата".

§ 24. В чл. 61, ал. 1 основният текст се изменя така:

"В случаите по чл. 104, ал. 2 и чл. 181, ал. 2 от ЗОП след декриптиране от председателя на комисията на офертите, подадени чрез платформата, ценовите предложения се отварят заедно с документите по чл. 39, ал. 2 и ал. 3, т. 1. Когато е приложимо, предложенията по техническите показатели се оповестяват чрез съобщение в публичната преписка на поръчката. При оферти, подадени извън платформата:"

§ 25. В глава пета се създава раздел Xa с чл. 67а - 67г:

"Раздел Xa

Определяне и участие на наблюдатели при провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки

Чл. 67а. (1) Министърът на финансите определя за наблюдател лице, което отговаря на следните изисквания:

1. притежава висше образование;

2. има придобита правоспособност, когато е приложимо;

3. има най-малко 4 години професионален опит:

а) в областта на придобитата образователно-квалификационна степен, свързана с предмета на поръчката, и/или

б) по прилагане на нормативната уредба в областта на обществените поръчки;

4. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер с влязла в сила присъда;

5. не е поставено под запрещение;

6. не е лишено от правото да упражнява професия или дейност, която е свързана с притежаваната компетентност;

7. притежава съответното ниво на достъп до класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация, когато е приложимо.

(2) При избора на експерт министърът на финансите може да използва списъка по чл. 229, ал. 1, т. 17 от ЗОП или да поиска предложения от съответната професионална организация.

(3) За удостоверяване на обстоятелствата по ал. 1 лицето представя следните документи:

1. копие от документ за завършено образование;

2. копие от документ за придобита правоспособност, когато е приложимо;

3. копие от документ, удостоверяващ изисквания професионален опит;

4. декларация за обстоятелствата по ал. 1, т. 4 - 6 и за изразяване на съгласие за обработване и съхраняване на личните му данни във връзка с възлаганата работа;

5. копие на удостоверение или разрешение за достъп до класифицирана информация, когато е приложимо.

(4) Министърът на финансите сключва договор с лицето, определено за участие като наблюдател в работата на комисията, не по-късно от 10 дни преди датата, определена за отваряне на офертите или заявленията.

(5) В тридневен срок от сключването на договора се изпраща уведомително писмо до възложителя на обществената поръчка с информация за определения наблюдател, неговия електронен адрес за кореспонденция и уникалния номер на поръчката в регистъра, обект на осъществявания контрол.

Чл. 67б. (1) При осъществяване на дейността си наблюдателят следи за спазване изискванията на закона и има право:

1. да присъства на всички провеждани заседания на комисията и/или провежданите преговори или диалог с кандидатите или участниците;

2. на свободен достъп до информацията и всички документи, свързани с провежданата процедура.

(2) Наблюдателят подписва декларация за липса на конфликт на интереси с възложителя, членовете на комисията и кандидатите или участниците преди разглеждане на документите за съответствие с изискванията към личното състояние и критериите за подбор, поставени от възложителя, а в случаите по чл. 104, ал. 2 и чл. 181, ал. 2 от ЗОП - преди разглеждане на техническото и ценовото предложение.

(3) Възложителят е длъжен да осигури упражняване на правата на наблюдателя.

(4) Наблюдателят е длъжен:

1. да пази в тайна обстоятелства, които са му станали известни при или по повод изпълнение на възложената му работа;

2. да отразява обективно, точно и безпристрастно установените от него факти и обстоятелства;

3. да уведоми министъра на финансите, когато е налице или в хода на процедурата възникне конфликт на интереси.

(5) В случаите по ал. 4, т. 3, както и при възникнала обективна невъзможност за наблюдателя да изпълнява задълженията си министърът на финансите определя друг наблюдател.

(6) Наблюдателят няма право да участва в работата на комисията или да я консултира.

(7) След отваряне на заявленията или офертите председателят на комисията уведомява писмено наблюдателя за мястото, датата и часа на насрочените заседания, преговори или диалог с участниците най-малко 2 работни дни преди определената дата.

(8) Определянето на наблюдател или неговата замяна, както и присъствието или отсъствието му от заседание на комисията не се отразяват върху работата на комисията, включително не я прекъсват.

Чл. 67в. (1) В 10-дневен срок от приключване работата на комисията наблюдателят представя на министъра на финансите доклад с описание на извършената работа, констатации и заключения, към който прилага декларацията по чл. 67б, ал. 2.

(2) В срока по ал. 1 докладът се предоставя и на възложителя.

Чл. 67г. В случаите по чл. 106, ал. 3 от ЗОП, когато възложителят връща доклада на комисията с писмени указания, наблюдателят предоставя на министъра на финансите и на възложителя нов доклад, изготвен в срока по чл. 67в."

§ 26. В глава пета се създава раздел Хб с чл. 67д и 67е:

"Раздел Хб

Изисквания към лицата, които осъществяват предварителен контрол за законосъобразност по чл. 237б от ЗОП

Чл. 67д. При започване на проверката лицето по чл. 237б, ал. 3 от ЗОП е длъжно да декларира отсъствието на конфликт на интереси с кандидатите или участниците и членовете на комисията.

Чл. 67е. В случай на конфликт на интереси възложителят определя друго лице, което да извърши предварителния контрол за законосъобразност."

§ 27. В чл. 69 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 9:

"9. задължения на страните за спазване на изискванията на приложимото антикорупционно законодателство;".

2. Досегашната т. 9 става т. 10.

§ 28. В чл. 80, ал. 1, изречение първо думата "поръчки" се заменя с "обособени позиции", а изречение второ се заличава.

§ 29. В чл. 98, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 10:

"10. когато е приложимо - уведомителното писмо по чл. 67а, ал. 5 и декларацията по чл. 67б, ал. 2;".

2. Създава се т. 11:

"11. когато е приложимо - екземпляр от акта за определяне на лицата, които са осъществили предварителен контрол за законосъобразност по чл. 237б от ЗОП и декларацията по чл. 67д;".

3. Досегашната т. 10 става т. 12.

§ 30. В чл. 106, ал. 1, т. 2 след думите "Закона за търговския регистър" се добавя "и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел".

§ 31. В чл. 109, ал. 1 думите "Лицата по чл. 231, ал. 1 от ЗОП" се заменят с "В случаите по чл. 231, ал. 1 от ЗОП възложител или група от възложители".

§ 32. В глава тринадесета, раздел II се създава чл. 109а:

"Чл. 109а. (1) Проекти на стандартизирани изисквания и документи по инициатива на министъра на финансите се разработват от сформирана от него работна група с участието на представители на компетентните органи и на съответните браншови организации.

(2) Изготвените проекти се предлагат за одобряване от министъра на финансите и от министъра, отговорен за съответния ресор."

§ 33. В чл. 114, ал. 4 думите "изпраща на хартиен и магнитен носител" се заменят с "предоставя като електронни документи".

§ 34. В чл. 115 думите "букви "г" - "е" ЗОП" се заменят с "букви "г" - "ж" от ЗОП".

§ 35. В чл. 116 думите "букви "г" - "е" от ЗОП" се заменят с "букви "г" - "ж" от ЗОП".

§ 36. В чл. 117 ал. 1 се изменя така:

"(1) Обменът на документи между възложителите и АОП във връзка с контрола по чл. 229, ал. 1, т. 2, букви "г" - "ж" от ЗОП се осъществява чрез платформата. По изключение, когато е налице технически проблем, обменът се осъществява по електронна поща."

§ 37. В чл. 118 и чл. 119 думите "чл. 115" се заменят с "чл. 229, ал. 1, т. 2, букви "г" - "ж" от ЗОП".

§ 38. В чл. 120 думите "букви "г" - "е" ЗОП" се заменят с "букви "г" - "ж" от ЗОП".

§ 39. В чл. 121 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, изречение първо думите "чл. 232 ЗОП" се заменят с "чл. 229, ал. 1, т. 2, буква "г" от ЗОП" и думата "портала" се заменя с "платформата".

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) В случаите по чл. 232, ал. 9 от ЗОП възложителят може да оповести откриването на процедурата, независимо че е избрана за контрол."

§ 40. В чл. 123, ал. 3, изречение второ накрая се поставя запетая и се добавя "освен ако откриването на процедурата е установено от АОП по служебен път".

§ 41. В чл. 124, ал. 1 думите "е оповестено" се заменят със "се оповестява".

§ 42. В глава четиринадесета се създава раздел IIa с чл. 130а - 130д:

"Раздел IIа

Условия и ред за осъществяване на задължителен контрол на процедури за възлагане на обществени поръчки на стойност над 5 000 000 лв.

Чл. 130а. (1) Възложителят е длъжен преди откриване на процедура, която подлежи на контрол по чл. 229, ал. 1, т. 2, буква "ж" от ЗОП, да изпрати до АОП едновременно проектите на:

1. решението за откриване на процедурата;

2. обявлението за оповестяване откриването на процедурата;

3. техническите спецификации с изключение на случаите, когато те се одобряват с решението за одобряване на поканата за потвърждаване на интерес;

4. методиката за оценка, когато е приложимо.

(2) Документите по ал. 1 се изпращат чрез платформата съгласно правилата по чл. 118.

(3) Получаването на документите от АОП се потвърждава чрез електронно съобщение, генерирано от платформата.

(4) В 14-дневен срок от получаване на документите по ал. 1 АОП изготвя предварително становище, което съдържа установените в тях несъответствия с изискванията на ЗОП и препоръки за тяхното отстраняване.

(5) В случаите по чл. 232, ал. 9 във връзка с чл. 232а, ал. 2 от ЗОП контролът завършва след осъществяване на първия етап, като след изпращане на документите по ал. 1 възложителят може да оповести откриването на процедурата и преди получаване на предварителното становище по ал. 4.

Чл. 130б. (1) Вторият етап на контрола по чл. 232а от ЗОП обхваща документите по чл. 232, ал. 3, т. 2 във връзка с чл. 232а, ал. 2 от ЗОП, публикувани в регистъра. Възложителят отбелязва номера и датата на предварителното становище по чл. 130а, ал. 4 в решението за откриване на процедурата.

(2) В 10-дневен срок от публикуването в регистъра на документите, с които се оповестява откриването на процедурата, АОП изготвя окончателно становище за законосъобразност.

(3) Когато процедурата е прекратена преди издаването на становището по ал. 2, осъществяването на контрола се преустановява и това се отбелязва в становището.

Чл. 130в. (1) Когато откриването на процедура, избрана за предварителен контрол, се оповестява чрез предварително обявление по чл. 23, ал. 3, 4 или 6 от ЗОП, възложителят изпраща в АОП проекта на покана за потвърждаване на интерес заедно с проектите на технически спецификации, когато те не са одобрени с решението за откриване на процедурата и на методиката за оценка на оферти, когато е приложимо. Проектите на документи се изпращат с придружително писмо, в което се посочва номерът на процедурата в регистъра.

(2) Получаването на документите се потвърждава чрез електронно съобщение до изпращача.

(3) В 14-дневен срок от получаване на проектите на документи по ал. 1 АОП изготвя предварително становище.

Чл. 130г. (1) В случаите по чл. 130в в деня на публикуване на поканата за потвърждаване на интерес възложителят изпраща придружително писмо по електронна поща до АОП, в което посочва номера на процедурата в регистъра и номера на предварителното становище и прилага мотиви при условията на чл. 232, ал. 7 от ЗОП, когато е приложимо.

(2) Контролът обхваща поканата по ал. 1, техническите спецификации, а когато е приложимо - и методиката за оценка на оферти, публикувани в регистъра.

(3) В 10-дневен срок от получаване на писмото по ал. 1 АОП изготвя окончателно становище за законосъобразност.

Чл. 130д. Становищата от контрола по чл. 232а от ЗОП се изпращат на възложителя чрез платформата, а тези по чл. 130в, ал. 3 и чл. 130г, ал. 3 - по електронна поща, подписани с електронен подпис. Окончателните становища от контрола по чл. 229, ал. 1, т. 2, буква "ж" от ЗОП се изпращат и на органите по чл. 238, ал. 1 от ЗОП."

§ 43. В чл. 131, ал. 1 думите "чл. 233 ЗОП" се заменят с "чл. 229, ал. 1, т. 2, буква "д" от ЗОП".

§ 44. В чл. 132 след думите "възложителят изпраща" се добавя "съгласно правилата по чл. 118".

§ 45. Създава се чл. 134а:

"Чл. 134а. Когато доказателства не са представени съгласно правилата по чл. 118 и в срока по чл. 132, АОП осъществява контрол на база на мотивите, изложени в решението за откриване на процедурата."

§ 46. В чл. 138 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "чл. 235 от ЗОП" се заменят с "чл. 229, ал. 1, т. 2, буква "е" от ЗОП" и думите "чл. 229, ал. 2" се заменят с "чл. 229, ал. 2, т. 2".

2. В ал. 2 след думите "възложителят изпраща до АОП" се добавя "съгласно правилата по чл. 118".

§ 47. В приложение № 3 към чл. 114, ал. 2 се правят следните изменения:

1. В заглавието на част Г думите "Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове" се заменят със "Закона за управление на средствата от европейските фондове при споделено управление".

2. В заглавието на част Д думите "и за отнемане на незаконно придобитото имущество" се заличават.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 48. В преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 167 на Министерския съвет от 2021 г. за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки, приет с Постановление № 73 на Министерския съвет от 2016 г. (обн., ДВ, бр. 35 от 2021 г.; доп., бр. 25 от 2023 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се § 47б:

"§ 47б. (1) До 31 декември 2024 г. при провеждане на процедури за сключване на рамкови споразумения за доставка на лекарствени продукти по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина или на медицински изделия по Закона за медицинските изделия от Централния орган за покупки в сектор "Здравеопазване" може да се представят оферти за една или повече от номенклатурите в обособените позиции, включени в предмета на обществената поръчка.

(2) Редът по ал. 1 се прилага и при сключване от публичните възложители на договори въз основа на рамкови споразумения, сключени от Централния орган за покупки в сектор "Здравеопазване".

(3) В случаите по ал. 1 и 2 в документацията за участие се посочват минималните изисквания към офертите, които са за част от номенклатурите в обособените позиции, а в методиката се определя и начинът за оценяване на офертите, подадени за част от номенклатурите по обособените позиции.

(4) След 1 януари 2025 г. за провеждането на процедури за възлагане на обществени поръчки за нуждите на възложителите по Постановление № 146 на Министерския съвет от 2015 г. за създаване на централен орган за покупки в сектор "Здравеопазване" Централният орган за покупки в сектор "Здравеопазване" създава динамични системи за покупки чрез електронната платформа по чл. 39а, ал. 1 от ЗОП."

2. В § 49 досегашният текст става ал. 1 и се създава ал. 2:

"(2) Когато обявлението подлежи на публикуване в "Официален вестник" на Европейския съюз (ОВ на ЕС), промените се изпращат за публикуване чрез използване на онлайн системата за попълване на електронни формуляри, предоставяна от Службата за публикации на Европейския съюз."

§ 49. В едномесечен срок от влизането в сила на постановлението администраторите на регистрираните потребители в платформата допълват информацията в профила на съответната организация с липсващите данни по чл. 9ж, ал. 3, ако има такива.

§ 50. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките