Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 47 от 4.VI

НАРЕДБА № Е-РД-04-3 ОТ 23 МАЙ 2024 Г. ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЪЗДАВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ КАРТИ И РЕГИСТРИ НА ЕНЕРГИЙНИТЕ ОБЕКТИ, СОБСТВЕНОСТ НА ОПЕРАТОРИТЕ НА ЕЛЕКТРОПРЕНОСНАТА И НА ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ МРЕЖИ, КАКТО И

 

НАРЕДБА № Е-РД-04-3 ОТ 23 МАЙ 2024 Г. ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЪЗДАВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ КАРТИ И РЕГИСТРИ НА ЕНЕРГИЙНИТЕ ОБЕКТИ, СОБСТВЕНОСТ НА ОПЕРАТОРИТЕ НА ЕЛЕКТРОПРЕНОСНАТА И НА ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ МРЕЖИ, КАКТО И НА ХИДРОТЕХНИЧЕСКИ СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ

Издадена от министъра на енергетиката и министъра на регионалното развитие и благоустройството

Обн. ДВ. бр.47 от 4 Юни 2024г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят съдържанието, условията и редът за създаването, поддържането и съхранението на специализираните карти и регистри на енергийните обекти, собственост на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи, разположени в лицензионната им територия, както и на хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия.

Чл. 2. (1) Операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи в съответствие със Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР) създават и поддържат специализирани карти и регистри на енергийните обекти, които са тяхна собственост и са разположени в лицензионната им територия.

(2) Експлоатационните дружества на хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия в съответствие със ЗКИР създават и поддържат специализирани карти и регистри на хидротехническите съоръжения.

(3) Операторите по ал. 1 и експлоатационните дружества по ал. 2 могат да възлагат набирането и поддържането в актуално състояние на специализирани данни за енергийните обекти и хидротехническите съоръжения по чл. 1 на правоспособно лице по чл. 16 от ЗКИР. Посочването и определянето на вида на обектите и съоръженията се извършват от представител на оператора на електропреносната мрежа, съответно на електроразпределителните мрежи, или от представител на експлоатационното дружество на хидротехническо съоръжение за производство на електрическа енергия.

(4) Юридическите лица, собственици на енергийни обекти и съоръжения към тях, след границата на собственост на енергийния обект, собственост на оператор на преносна или разпределителна мрежа, са задължени да предоставят данните по тази наредба в предвидените обем и срокове на оператора на мрежата, притежаващ лицензия за съответната територия.

(5) Операторите на електропреносната мрежа и на електроразпределителни мрежи, получили данни по ал. 4, имат задължение да ги отразят в поддържаните от тях специализирани карти и регистри съгласно изискванията на тази наредба.

(6) Операторите на затворени разпределителни мрежи нямат задължение за предоставянето на данни по ал. 4.

(7) За въвеждане в експлоатация на енергийните обекти и хидротехническите съоръжения по чл. 1 операторите по ал. 1 и експлоатационните дружества по ал. 2 спазват изискванията на чл. 177, ал. 1 от Закона за устройство на територията.

Чл. 3. (1) Специализираните карти и регистри се изработват с цел документиране на пространственото положение и основните технически характеристики на изградените енергийни обекти, собственост на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи, разположени в тяхната лицензионна територия, както и на хидротехническите съоръжения за производство на електрическа енергия.

(2) Специализираните карти и регистри осигуряват информация, необходима за:

1. експлоатация и поддържане на електрически подстанции, възлови станции, трансформаторни постове и електропроводи високо, средно и ниско напрежение;

2. проучване и проектиране за изграждане на нови и реконструкция на съществуващи електрически подстанции, възлови станции, трансформаторни постове и електропроводи високо, средно и ниско напрежение и други енергийни обекти;

3. експлоатация и поддържане на хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия;

4. проучване и проектиране за изграждане на нови или реконструкция на съществуващи хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия;

5. изработване на концепции и схеми за пространствено развитие и общи и подробни устройствени планове;

6. предварителни проучвания и изработване на инвестиционни проекти;

7. създаване на информационни системи от операторите на електрически мрежи за изградените обекти в съответната лицензионна територия и от експлоатационните дружества на хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия.

Чл. 4. (1) За изработване и поддържане в актуално състояние на специализираните карти и регистри се ползват безвъзмездно данни по § 22 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ЗКИР (ДВ, бр. 41 от 2019 г.).

(2) Специализираните карти и регистри се изготвят въз основа на:

1. основни кадастрални данни и данни за вид собственост - от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК);

2. специализирани данни - от енергийно предприятие или от АГКК, ако такива са ѝ предоставени;

3. копия от кадастрални и/или регулационни планове - от общинската администрация и/или от ведомства и юридически лица, които съхраняват такива;

4. копия от одобрените инвестиционни проекти и екзекутивни документации за изградените обекти на енергийната мрежа в лицензионна територия - от техническия архив на съответната община;

5. данни от картата на възстановената собственост (КВС) - от общинските служби по земеделие.

(3) Данните и документите по ал. 2 се предоставят на операторите по чл. 2, ал. 1 и на експлоатационните дружества по чл. 2, ал. 2 в срок до 30 дни от поискването им.

(4) Данните по ал. 2, т. 1 се предоставят чрез информационната система на АГКК.

Чл. 5. Специализираните карти и регистри се създават, съхраняват и поддържат в цифров вид във формат съгласно изискванията на чл. 12, т. 5 от ЗКИР или във формат, поддържан от Единната информационна точка.

Чл. 6. (1) Специализираните карти и регистри обхващат:

1. лицензионната територия на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи;

2. сервитутните граници на хидротехническите съоръжения за производство на електрическа енергия.

(2) Координатната система, мащабите, разграфката и номенклатурата на специализираните карти следва да бъдат съвместими с тези на кадастралната карта, определена с наредбата по чл. 31 от ЗКИР. С техническо задание може да бъде определен и друг мащаб на специализираната карта, различен от този на кадастралната карта.

(3) Точността на специализираните карти съответства на изискванията, посочени в наредбата по чл. 31 от ЗКИР.

Глава втора.
СЪДЪРЖАНИЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ КАРТИ И РЕГИСТРИ

Раздел I.
Съдържание на специализираните карти

Чл. 7. (1) Специализираните карти съдържат основни кадастрални данни - обект на кадастъра, и специализирани данни.

(2) Специализираните карти се изготвят в следните тематични слоеве:

1. слой - данни от кадастралната карта:

а) граници и номера на поземлените имоти и сградите;

б) граници или очертания на самостоятелни обекти в сграда или в съоръжение на техническата инфраструктура;

в) държавните граници, границите на административно-териториалните единици, землищните граници и границите на територии с еднакво трайно предназначение;

2. слой - специализирани данни за линейни енергийни обекти за високо, средно и ниско напрежение в лицензионната територия:

а) осите на въздушните и/или подземните електропроводи (включително колектори и кабелни канални системи);

б) центъра на стъпките за стълбовете на въздушните електропроводни линии, номерата на стълбовете;

в) ниво на напрежение на въздушните и/или подземните електропроводи;

г) диспечерски наименования на въздушните и/или подземните електропроводи за високо напрежение;

д) начин на полагане на кабелни линии (в изкоп, в тръбно-канална мрежа (ТКМ), в колектор);

е) местоположение на кабелни шахти;

ж) електромерни табла;

з) кабелни разпределителни шкафове;

и) разпределителни кутии;

3. слой - специализирани данни за площадкови енергийни обекти, част от енергийната мрежа в лицензионната територия:

а) местоположение и ограда на подстанцията;

б) име на подстанцията/възловата станция/трафопостове СрН/НН с посочени нива на напрежения;

в) местоположение на трафопост и възлова станция;

4. слой - специализирани данни за хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия:

а) язовири (водохранилища);

б) дневни изравнители и напорни басейни;

в) водопреливни и водоизпускателни съоръжения;

г) водовземни съоръжения, водохващания и утаители към тях;

д) водни и водовземни кули, апаратни камери;

е) енергоносители и изтичала на водноелектрически централи (ВЕЦ);

ж) ревизионни шахти и/или ревизионни отвори;

з) открити и покрити канали и съоръженията им;

и) тунели;

к) мост, канали и дюкери;

л) открити, засипани и подземни напорни тръбопроводи;

м) затворни съоръжения;

н) въздухорегулиращи съоръжения.

(3) За въздушните и подземните електропроводи високо, средно и ниско напрежение, изградени преди влизане в сила на отменения Закон за енергетиката и енергийната ефективност (обн., ДВ, бр. 64 от 1999 г.; отм., бр. 18 от 2004 г.), в специализираните карти се отразяват сервитутните зони съгласно изискванията на приложение № 5 към чл. 7, ал. 1, т. 5 от Наредба № 16 от 2004 г. за сервитутите на енергийните обекти (ДВ, бр. 88 от 2004 г.).

(4) За въздушните и подземните електропроводи високо, средно и ниско напрежение, изградени след влизане в сила на Закона за енергетиката, в специализираните карти се отразяват сервитутните зони съгласно изискванията на приложение № 1 към чл. 7, ал. 1, т. 1 от Наредба № 16 от 2004 г. за сервитутите на енергийните обекти.

(5) За хидротехническите съоръжения за производство на електрическа енергия в специализираните карти се отразяват сервитутните зони съгласно изискванията на приложение № 1 към чл. 7, ал. 1, т. 1 от Наредба № 16 от 2004 г. за сервитутите на енергийните обекти.

(6) В специализираните карти и регистри се отразяват и зоните на ограничения върху поземлен имот, които произтичат от сервитут или ограничение, възникнало въз основа на административен акт или договор. Данните за зоните на ограничения се съхраняват в цифров вид във формата по чл. 12, т. 5 ЗКИР, като достъпът до тях се осъществява по електронен път чрез информационния портал на Единната информационна точка или чрез електронния портал на АГКК.

Чл. 8. За изобразяване в специализираните карти, създадени за:

1. енергийните обекти, собственост на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи, се използват символни означения (условни знаци) съгласно приложение № 1;

2. хидротехническите съоръжения за производство на електрическа енергия, се използват символни означения (условни знаци) съгласно приложение № 2.

Раздел II.
Съдържание на специализираните регистри

Чл. 9. (1) Специализираните регистри съдържат:

1. данни за поземлените имоти, сградите и самостоятелните обекти в сграда или съоръжение на техническата инфраструктура, вида на собствеността им, извлечени от кадастралния регистър на недвижимите имоти;

2. специализирани данни по ал. 2, 3 и 4.

(2) Специализираните регистри на въздушните и/или подземните електропроводи, обект на енергийната мрежа, съдържат следните специализирани данни:

1. единен кодов номер - уникален номер на съответния оператор на електропреносната и на електроразпределителната мрежа;

2. данни за документ, удостоверяващ собствеността върху електропровода;

3. вид на електропровода - въздушен или кабелен;

4. номинална стойност на напрежението в kV;

5. диспечерско наименование на въздушния и/или подземния електропровод - с напрежение над 35 kV;

6. начало и край на електропровода за високо напрежение;

7. начало и край на отклонения на въздушните електропроводи за високо напрежение;

8. данни за извеждане от експлоатация на обекта;

9. основание за създаване на зоната;

10. вид на ограничението;

11. име/наименование на лицето, в чиято полза е ограничението;

12. срок на действие на ограничението.

(3) Специализираните регистри на електрически подстанции, възлови станции, трансформаторни постове и прилежащите им сгради и съоръжения съдържат следните специализирани данни:

1. единен кодов номер - уникален номер на съответния оператор на електропреносната или на електроразпределителната мрежа;

2. акт, удостоверяващ правата на собственост;

3. вид на обекта;

4. диспечерско наименование;

5. ниво на напрежението в kV;

6. данни за извеждане от експлоатация на обекта;

7. основание за създаване на сервитутна зона;

8. вид на ограничението;

9. име/наименование на лицето, в чиято полза е ограничението;

10. срок на действие на ограничението.

(4) Специализираните регистри на хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия съдържат следните специализирани данни:

1. идентификационен номер;

2. име на съоръжение;

3. данни за експлоатационното дружество на хидротехническо съоръжение за производство на електрическа енергия;

4. данни за документ, удостоверяващ собствеността или правото на стопанисване, поддържане и техническа експлоатация на съоръжението;

5. тип на съоръжението;

6. местоположение на съоръжението - наземно, надземно или подземно;

7. данни за материала, от който е изградено съоръжението;

8. данни за извеждане от експлоатация на обекта;

9. основание за създаване на сервитутна зона;

10. вид на ограничението;

11. име/наименование на юридическото лице/лицето, в чиято полза е ограничението;

12. срок на действие на ограничението.

Глава трета.
СЪЗДАВАНЕ И ПРИЕМАНЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КАРТИ И РЕГИСТРИ НА ЕНЕРГИЙНИТЕ ОБЕКТИ, СОБСТВЕНОСТ НА ОПЕРАТОРИТЕ НА ЕЛЕКТРОПРЕНОСНАТА И НА ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ МРЕЖИ, КАКТО И НА ХИДРОТЕХНИЧЕСКИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ

Раздел I.
Създаване на специализирани карти и регистри

Чл. 10. (1) Обектите на специализираната карта се заснемат чрез геодезически методи в съответствие с изискванията на наредбата по чл. 31 от ЗКИР.

(2) При изработване на специализираните карти се използва геодезическата основа на кадастралната карта.

(3) За територии, за които няма създадена кадастрална карта, се създава нова работна геодезическа основа съгласно изискванията на наредбата по чл. 31 от ЗКИР.

Чл. 11. (1) Подробните точки от геодезическите измервания се определят в съответствие с изискванията на наредбата по чл. 31 от ЗКИР.

(2) Височинното определяне на точките се извършва чрез геометрична или тригонометрична нивелация. Допуска се определянето на нормални височини от геодезически височини, определени с глобални навигационни спътникови системи (ГНСС), които се трансформират със софтуер, приет от АГКК.

Чл. 12. (1) Подземните електропроводи се заснемат по оста на кабелната линия. Където трасето завива с дъга, се заснемат достатъчен брой точки за изобразяване на трасето, като най-малкият брой е три точки - начало на кривата, среда на кривата и край на кривата.

(2) Височинното положение на подземните електропроводи и съответната физическа инфраструктура, при която са изградени шахти, се определят чрез нивелация или ГНСС измервания на капаците на шахтите и по измерените в тях дълбочини.

(3) Височинното положение на подземните електропроводи, които са положени свободно в изкоп, се определя преди засипването им или чрез кабелотърсач.

Чл. 13. Оста на въздушните електропроводни линии се определя от линията, свързваща центровете на стъпките на стълбовете при стоманорешетъчни стълбове или центъра на стоманобетонни стълбове.

Чл. 14. (1) Новоразположените подземни електропроводи и съответната физическа инфраструктура се заснемат при спазване на следните изисквания:

1. заснемането се извършва преди засипването;

2. при пакет от кабели в общ изкоп се заснемат двата крайни кабела по положение и ниво, като се записват необходимите данни за всички кабели;

3. кабели с различно напрежение, поставени в общ изкоп, се заснемат поотделно;

4. заснемат се видимите надземни части на инсталационните колектори, а отвътре - размерите им.

(2) За вида на кабелите, включително кабели, положени в канална мрежа, в бетонни блокове или в пакет тръби, се събират данни, които се отразяват в специализираните карти.

Чл. 15. (1) Хидротехническите съоръжения за производство на електрическа енергия се заснемат при спазване на изискванията на ал. 2 - 15.

(2) При язовирни стени се заснема:

1. външният контур на короната на стената;

2. контурът, определен от пресичането на водния откос на стената с терена, както и с границата, определена от най-високото водно ниво. При липса на данни за тази граница - от хоризонтал, определен от котата на короната;

3. контурът, определен от пресичането на въздушния откос на стената с терена;

4. при съвпадане на плановото представяне на границите по т. 1 и 2 - само външният контур на короната на стената.

(3) При изравнители и напорни басейни се заснема:

1. външният контур на короната;

2. външният контур на оградните стени, като при съоръжение в насип се заснема и контурът на петата на откоса му.

(4) При съоръжение в изкоп се заснема външният контур на изкопа.

(5) При водовземни съоръжения, водохващания и утаители към тях, изтичала на ВЕЦ, водопреливни и водоизпускателни съоръжения извън тялото на стената над повърхността на язовирното езеро се заснема външният контур на съоръжението.

(6) При водни и водовземни кули и апаратни камери се заснема:

1. за водни кули и апаратни камери - външният контур на съоръжението;

2. за водовземни кули - външният контур на съоръжението над водната повърхност.

(7) При шахти и/или ревизионни отвори с размери на страната или диаметър над 1 м се заснема външният контур на шахтата и/или ревизионният отвор.

(8) При канали, тунели, дюкери и тръбопроводи се заснема:

1. оста на съоръжението, когато ширината му в план е до 0,50 м;

2. външният контур на съоръжението, когато ширината му в план е над 0,50 м;

3. габаритът на съоръжението при входа, изхода и прозорците му;

4. външният контур на наземната стъпка (опорният блок) на съоръжението при размер на страната над 1 м.

(9) Шахти и/или ревизионни отвори се заснемат с една точка в центъра им при размер на страна или диаметър, по-малък от 1 м.

(10) Затворни и/или въздухорегулиращи съоръжения се заснемат с една точка в центъра им.

(11) При заснемане на съоръжение по ал. 1 - 10 следва да се показват всички чупки по контура и/или трасето им.

(12) Когато контурът на съоръжение по ал. 1 - 10 е в прав участък, подробните точки следва да са на разстояние не повече от 20 м, а при линейно съоръжение - не повече от 50 м.

(13) Когато контурът на съоръжение по ал. 1 - 10 е в крива, се заснемат достатъчен брой точки за изобразяването му, като най-малкият брой е три точки - начало на кривата, среда на кривата и край на кривата.

(14) При подземно съоръжение се допуска външният му контур да се определя чрез заснемане на вътрешните му очертания, като към тях се добави и дебелината на конструкцията.

(15) При заснемане на хидротехнически съоръжения се допуска използването на дистанционни методи съгласно наредбата по чл. 15, ал. 3 от Закона за геодезията и картографията.

Раздел II.
Приемане на специализираните карти и регистри

Чл. 16. (1) Специализираните карти и регистри по чл. 1 се приемат от комисията по чл. 32, ал. 4 от ЗКИР.

(2) Комисията по ал. 1 в 30-дневен срок от назначаването ѝ проверява съдържанието и точността на специализираните карти и регистри и взема решение за приемането или неприемането им. За направените констатации и взетото решение се съставя протокол.

(3) Когато комисията не приеме специализираните карти и регистри, определя срок за отстраняване на допуснатите несъответствия.

(4) Когато несъответствията не бъдат отстранени в определения срок по ал. 3, специализираните карти и регистри не се разглеждат от комисията.

(5) В 30-дневен срок от отстраняване на несъответствията специализираните карти и регистри се разглеждат от комисията по ал. 1.

(6) Копия от приетите специализирани карти и регистри се предават съгласно ЗКИР.

Глава четвърта.
ПОДДЪРЖАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ КАРТИ И РЕГИСТРИ НА ЕНЕРГИЙНИТЕ ОБЕКТИ, СОБСТВЕНОСТ НА ОПЕРАТОРИТЕ НА ЕЛЕКТРОПРЕНОСНАТА И НА ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ МРЕЖИ, КАКТО И НА ХИДРОТЕХНИЧЕСКИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ

Чл. 17. (1) Поддържането на специализираните карти и регистри се състои в отразяване на настъпили промени:

1. при изграждането, експлоатацията, реконструкцията и извеждането от експлоатация на енергийни обекти по чл. 2, ал. 1 и на хидротехнически съоръжения по чл. 2, ал. 2;

2. при отстраняването на неточности и непълноти на данните;

3. на собствеността на енергийни обекти по чл. 2, ал. 1 и на хидротехнически съоръжения по чл. 2, ал. 2.

(2) Специализираните карти се изменят въз основа на геодезически измервания от правоспособно лице по кадастър при спазване изискванията на глава трета, раздел I. За обект или съоръжение, което поражда зона на ограничение върху поземлен имот, се изработва проект за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри съгласно изискванията на ЗКИР и подзаконовите нормативни актове по прилагането му.

(3) Данните в специализираните регистри се изменят при констатиране на обстоятелствата в случаите на ал. 1 от представител на оператора по чл. 2, ал. 1, съответно на експлоатационните дружества по чл. 2, ал. 2.

(4) Специализираните карти и регистри се поддържат и съхраняват от операторите по чл. 2, ал. 1 и от експлоатационните дружества по чл. 2, ал. 2.

(5) Преди въвеждане на данни в специализираната карта с цел актуализацията ѝ представител на оператора по чл. 2, ал. 1 или на експлоатационното дружество по чл. 2, ал. 2 извършва проверка на предоставената информация от правоспособното лице. Проверката се извършва преди предоставяне на данните на други заинтересовани лица.

Чл. 18. Операторите по чл. 2, ал. 1 и експлоатационните дружества по чл. 2, ал. 2 са длъжни да предоставят публичен достъп до специализираните карти, регистри и информационни системи за извършване на справки и проверки, както и за получаване на специализирани данни, които набират и поддържат в актуално състояние съобразно характера на своите функции. Достъпът до тези данни се осъществява по електронен път чрез информационния портал на Единната информационна точка. Достъпът до данните може да се осъществява и чрез предоставяне на данни от създадената информационна система на енергийното предприятие по установен от енергийното предприятие ред.

Глава пета.
ИНФОРМАЦИОННИ СИСТЕМИ

Чл. 19. Операторите по чл. 2, ал. 1 и експлоатационните дружества по чл. 2, ал. 2 създават и поддържат в информационните си системи единни кодови номера на енергийните обекти.

Чл. 20. (1) Операторите по чл. 2, ал. 1 и експлоатационните дружества по чл. 2, ал. 2 предоставят достъп до информационните системи на специализираните карти и регистри на административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, за извършване на справки и проверки, както и за получаване на данни, необходими им за изпълнение на законови правомощия, без заплащане на такса.

(2) Данни по ал. 1 не се предоставят за стратегическите обекти и зоните, свързани с изпълнението на стратегически дейности, определени с Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност (ДВ, бр. 59 от 2009 г.).

Чл. 21. Специализираните карти и регистри се предават в Единна информационна точка във формати SHP, KMZ/KML, XLS и CSV съгласно изискванията на наредбата по чл. 5, ал. 4 от Закона за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Единен кодов номер" е уникален номер, чрез който енергийните обекти се посочват еднозначно в границите на лицензионната територия.

2. "Експлоатационно дружество на хидротехническо съоръжение за производство на електрическа енергия" е дружество, което е собственик или на което е възложено стопанисването, поддръжката и техническата експлоатация на хидротехническо съоръжение за производство на електрическа енергия.

3. "Специализирани карти и регистри" са специализираните карти и регистри по смисъла на чл. 32, ал. 1, т. 2 от ЗКИР.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. До одобряване на кадастрална карта и кадастрални регистри за дадена територия за създаване на специализирани карти се ползват плановете и картите, създадени по реда на отменения Закон за единния кадастър на Народна република България (обн., ДВ, бр. 35 от 1979 г.; отм., бр. 34 от 2000 г.), Закона за устройство на територията, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд.

§ 3. До одобряване на формàта на записа в цифров вид по чл. 12, т. 5 от ЗКИР специализираните карти в цифров вид се създават съгласно формàта, одобрен от изпълнителния директор на АГКК.

§ 4. Указаните размери за условните знаци в приложения № 1 и № 2 са в дименсия милиметри.

§ 5. Наредбата се издава на основание чл. 32, ал. 3 от Закона за кадастъра и имотния регистър.

§ 6. Операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи и експлоатационните дружества на хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия с обща инсталирана мощност над 20 MW или присъединени към електропреносната мрежа създават специализирани карти и регистри на съществуващите към датата на влизане в сила на наредбата енергийни обекти, съответно хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия, в срок до 1 година от влизането в сила на наредбата, а експлоатационните дружества на хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия с обща инсталирана електрическа мощност до 20 MW включително или присъединени към електроразпределителната мрежа - в срок до 2 години от влизането в сила на наредбата.


Приложения № 1 към чл. 8, т. 1




Приложения № 2 към чл. 8, т. 2




Промени настройката на бисквитките