Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 96 от 7.XII

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ (Одобрено с Решение № 534 от 23 юли 2010 г. н

 

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ

(Одобрено с Решение № 534 от 23 юли 2010 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването - 14 октомври 2010 г.)

Издадено от Министерството на образованието, младежта и науката

Обн. ДВ. бр.96 от 7 Декември 2010г.

Министерството на образованието, младежта и науката на Република България и Министерството на образованието и науката на Руската федерация, наричани по-нататък "страни",

въз основа на Договора за приятелство и сътрудничество между Република България и Руската федерация от 4 август 1992 г.,

съгласно разпоредбите на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Руската федерация за икономическо и научно-техническо сътрудничество от 8 май 2007 г.,

вземайки под внимание натрупания опит при реализиране на Споразумението за научно и технологично сътрудничество между Министерството на образованието, науката и технологиите на Република България и Министерството на науката и техническата политика на Руската федерация от 19 май 1995 г.,

с цел укрепване на българо-руското научно-техническо и иновационно сътрудничество,

осъзнавайки важното значение на науката и техниката за икономическо и социално развитие на Република България и Руската федерация,

се споразумяха за следното:


Член 1

Целта на това споразумение е разширяване и укрепване на връзките между научноизследователски организации и институции, висши учебни заведения, други научни организации (наричани по-нататък "организации"), както и между българските и руските учени, чрез създаване на благоприятни условия за развитие на взаимноизгодното научно-техническо сътрудничество между Република България и Руската федерация, в съответствие с държавните законодателства на двете страни.


Член 2

Страните, изхождайки от националните си приоритети в областта на науката и технологиите, отделят специално внимание за развитие на сътрудничеството в следните основни направления:

живи системи;

наносистеми и материали;

информационно-телекомуникационни системи;

рационално използване на природата;

енергетика и съхраняване на енергията.

Страните редовно обменят информация за прилаганата в Република България и Руската федерация държавна научно-техническа политика и на тази база уточняват основни направления на сътрудничество в сферата на науката и технологиите от взаимен интерес.


Член 3

Въз основа на одобрените от страните приоритетни направления на сътрудничество се създават двустранни научни, научно-технически и иновационни програми и проекти.


Член 4

В рамките на това споразумение научно-техническото сътрудничество между българските и руските организации се извършва в следните форми:

реализиране на двустранни научни, научно-технически и иновационни програми и проекти на конкурсен принцип;

обмен на учени и специалисти;

обмен на научно-техническа информация и документация;

обмен на резултати от научно-технически дейности;

извършване на експертизи на резултати на научно-техническата и иновационната дейност;

участие на български и руски учени в научни конференции, симпозиуми, семинари и изложби, организирани в Република България и Руската федерация;

усъвършенстване на договорно-правната база на научно-техническото сътрудничество;

други форми на научно-техническото и иновационното сътрудничество на основата на взаимна договореност.


Член 5

В рамките на това споразумение българските и руските организации сключват договори за реализиране на двустранни научни, научно-технически и иновационни програми и проекти, в които се определят тематиката, организационните, правните и финансовите условия на съвместните дейности.


Член 6

Въпросите, засягащи защита и разпределение на права върху интелектуалната собственост, създавана или предавана в процеса на сътрудничество в съответствие със споразумението, се определят в отделните договори, сключвани между български и руски организации в рамките на споразумението, в съответствие с държавните законодателства на двете страни, а също и международните договори, в които участват Република България и Руската федерация.


Член 7

Страните оказват съдействие за участие на български и руски организации в рамкови програми на Европейския съюз за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности, в другите международни научни, научно-технически и иновационни програми и проекти.


Член 8

С цел осъществяване на това споразумение се създава Смесена българо-руска работна група за научно-техническо сътрудничество (наричана по-нататък "Работна група"), включваща еднакъв брой представители на страните.

В рамките на Работната група страните провеждат консултации по въпросите, касаещи осъществяването на националната научно-техническа политика и правното регулиране в тази сфера, въз основа на което съгласуват основните направления на научно-техническо сътрудничество, научни, научно-технически и иновационни програми и проекти.

Работната група съдейства за осигуряване на благоприятни организационни, правни и финансови условия с цел създаване и реализиране на съвместните научни, научно-технически и иновационни програми и проекти.

Работната група провежда редовни заседания последователно в Република България и в Руската федерация в съгласувани срокове.


Член 9

Разпоредбите на това споразумение не засягат права и задължения на страните, произтичащи от други международни договори, по които те са страни.


Член 10

Споровете и разногласията между страните, свързани с осъществяване и/или тълкуване на това споразумение, се решават чрез преговори и консултации.


Член 11

Споразумението може да се променя чрез взаимна договореност между страните.

Промените по това споразумение се оформят с отделни протоколи.


Член 12

Споразумението се сключва за период 5 г. и влиза в сила от датата на подписването му.

Това споразумение се продължава автоматично със следващи петгодишни срокове, в случай че нито една от страните не представи писмено шестмесечно предизвестие преди изтичане на съответния срок с намерение да прекрати действието на споразумението.

Прекратяването на действието на това споразумение не засяга изпълнението на програми и проекти, осъществявани по споразумението и незавършени към датата на прекратяване на действието му, ако няма други договорки между страните.

От датата на влизане в сила на споразумението прекратява действието си Споразумението между Министерството на образованието, науката и технологиите на Република България и Министерството на науката и техническата политика на Руската федерация за научно и технологично сътрудничество от 19 май 1995 г.

Подписано в Москва на 14 октомври 2010 г. в два идентични екземпляра на български и на руски език с еднаква сила.


Промени настройката на бисквитките