Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 91 от 19.XI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 265 ОТ 11 НОЕМВРИ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОТПЕЧАТВАНЕ, СЪХРАНЯВАНЕ, ПОЛАГАНЕ, АНУЛИРАНЕ, БРАКУВАНЕ, УНИЩОЖАВАНЕ И ОТЧИТАНЕ НА ВИЗОВИ СТИКЕРИ И НА БЛАНКИ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ВИЗИ, ПРИЕТА С ПОСТ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 265 ОТ 11 НОЕМВРИ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОТПЕЧАТВАНЕ, СЪХРАНЯВАНЕ, ПОЛАГАНЕ, АНУЛИРАНЕ, БРАКУВАНЕ, УНИЩОЖАВАНЕ И ОТЧИТАНЕ НА ВИЗОВИ СТИКЕРИ И НА БЛАНКИ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ВИЗИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 92 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. (ДВ, БР. 40 ОТ 2003 Г.)

В сила от 05.12.2010 г.

Обн. ДВ. бр.91 от 19 Ноември 2010г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 3 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "Главна дирекция "Гранична полиция" на Национална служба "Полиция" се заменят с "компетентните служби".

2. В ал. 2 думите "Главна дирекция "Гранична полиция" на Национална служба "Полиция" се заменят с "компетентните служби" и се създава изречение второ: "Получаването на стикерите и бланките от задграничните представителства на Република България в чужбина се потвърждава чрез Системата за визов контрол."


§ 2. В чл. 6 ал. 3 се изменя така:

"(3) Визовите стикери и бланките за поставяне на визи се бракуват чрез поставяне на кръст с неизтриваемо мастило върху тях."


§ 3. В чл. 7 думата "българска" се заличава, а думата "персонализиран" се заменя с "попълнен".


§ 4. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. (1) При попълване на визовия стикер се въвеждат задължителните данни, посочени в приложение VII на Регламент 810/2009 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на Визов кодекс на Общността (ОВ, L 243 от 15.9.2009 г.), а машинночитаемата зона се попълва, както е предвидено в документ 9303 на ИКАО, част 2. В раздел "Забележки" на визовия стикер могат да се вписват допълнителни данни, които не повтарят задължителните данни от изречение първо.

(2) Всички данни на визовия стикер се разпечатват, като на отпечатания визов стикер не се правят промени на ръка.

(3) По изключение по технически причини данните по ал. 1 могат да бъдат вписани на ръка при издаване на визи на границата от органите, извършващи гранични проверки, както и от дипломатическо или консулско представителство на Република България в чужбина, и след уведомяване на дирекция "Консулски отношения" на Министерството на външните работи. В попълнения на ръка визов стикер не се правят промени. Когато визов стикер е попълнен на ръка, тази информация се въвежда в Системата за визов контрол."


§ 5. Член 9 се изменя така:

"Чл. 9. (1) Разпечатаният или по изключение попълнен на ръка визов стикер, съдържащ данните, посочени в чл. 8, ал. 1, се полага на първата страница от документа за задгранично пътуване, която не съдържа вписвания или печати, освен печата на задграничното представителство за подадено заявление за виза.

(2) Когато Република България не е признала документа за пътуване на заявителя, визовият стикер се полага върху бланка за поставяне на виза. Когато визовият стикер е положен на бланка за поставяне на визата, тази информация се въвежда в Системата за визов контрол.

(3) Стикерът се подравнява спрямо външния ъгъл на страницата на документа за задгранично пътуване и се полага там. Машинночитаемата зона на стикера се подравнява спрямо външния ъгъл на страницата.

(4) Върху визовия стикер в раздел "Забележки" се поставя индивидуален печат, който частично покрива и страницата на документа за пътуване, съответно бланката за поставяне на виза, върху която е положен, и позволява еднозначно да бъдат установени длъжностното лице или органът, издали визата. При попълване на визов стикер на ръка зоната за електронно сканиране не се попълва. В този случай печатът може да се постави и в тази зона, за да я направи неизползваема.

(5) Индивидуални визи, издавани на лица, които са вписани в документа за задгранично пътуване на кандидата, се полагат в този документ за задгранично пътуване. Когато документът за задгранично пътуване, в който са включени такива лица, не се признава от Република България, стикерът за индивидуална виза се полага върху бланка за поставяне на виза, като всеки стикер се полага на отделна бланка."


§ 6. Член 10 се изменя така:

"Чл. 10. (1) Длъжностните лица в задграничните представителства на Република България в чужбина и органите, извършващи гранични проверки на граничните контролно-пропускателни пунктове, анулират визов стикер, когато:

1. се открие грешка на попълнен визов стикер, който още не е положен в документа за задгранично пътуване;

2. се открие грешка на попълнен визов стикер, след като е бил положен в документа за задгранично пътуване или в бланка за поставяне на виза; в този случай бланката, върху която е положен анулираният визов стикер, се обявява за невалидна, което се отразява в Системата за визов контрол.

(2) Визовият стикер се анулира чрез поставяне на кръст с неизтриваемо мастило върху него и се полага нов визов стикер на друга страница, ако е необходимо.

(3) В случаите по ал. 1 и 2 визовият стикер се преиздава без събиране на допълнителни такси.

(4) За анулирането на визовия стикер се съставя протокол и се регистрира в Системата за визов контрол. Когато анулираният визов стикер е положен върху бланка за поставяне на виза, тя се обявява за невалидна, което се отразява в Системата за визов контрол."


§ 7. Член 10а се отменя.


§ 8. Член 10б се изменя така:

"Чл. 10б. (1) Консулските длъжностни лица в задграничните представителства на Република България, които са оправомощени от министъра на външните работи или от определени от него длъжностни лица, могат да анулират издадена виза, когато стане очевидно, че към момента на нейното издаване условията за това не са били спазени, по-специално при наличие на сериозни основания да се счита, че визата е получена чрез измама.

(2) Консулските длъжностни лица в задграничните представителства на Република България, които са оправомощени от министъра на външните работи или от определени от него длъжностни лица, могат да отменят издадена виза, когато стане очевидно, че условията за нейното издаване вече не са спазени или по искане на нейния титуляр.

(3) Органите, извършващи гранични проверки на граничните контролно-пропускателни пунктове, могат да анулират или да отменят валидна виза в случаите по ал. 1 и 2.

(4) Службите за административен контрол на чужденците могат да анулират или да отменят валидна виза в случаите по ал. 1 и 2 на лице, което пребивава на територията на Република България.

(5) Непредставянето от страна на титуляря на визата на границата на един или повече от придружаващите документи не води автоматично до решение за анулиране или отменяне на визата.

(6) Когато се анулира или отмени визата, върху нея се поставя печат "АНУЛИРАНА" или "ОТМЕНЕНА", като освен това оптически променливият знак на визовия стикер, знакът за сигурност "ефект на латентно изображение", както и терминът "виза" се правят невалидни чрез зачеркване.

(7) Службите за административен контрол на чужденците отменят притежаваната от лицето валидна виза за дългосрочно пребиваване при издаване на разрешение за пребиваване в случаите, предвидени в Закона за чужденците в Република България.

(8) Компетентните длъжностни лица, органи или служби по ал. 1 - 4 и ал. 7 и органите, които са издали заповед по чл. 39а, т. 1 и 4 от Закона за чужденците в Република България, регистрират в Системата за визов контрол информацията за анулирани и отменени визи, а в случаите, когато нямат достъп до Системата за визов контрол - уведомяват в срок до 48 часа дирекция "Консулски отношения" на Министерството на външните работи за взетото решение.

(9) Ако визата се анулира или отмени, но не са извършени фактическите действия по ал. 6, дирекция "Консулски отношения" на Министерството на външните работи дава указание на задграничното представителство, което е издало визата, да я обяви за анулирана или отменена чрез Системата за визов контрол."


§ 9. Член 10в се отменя.


§ 10. Член 11 се отменя.


§ 11. Член 13 се отменя.


§ 12. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. (1) Анулираните визови стикери се бракуват с протокол на комисия, назначена със заповед на ръководителя на задграничното представителство. Протоколът съдържа причините за бракуване и подробно описание на стикерите по вид (образец), количество, поредни номера и стойност в левове и е неразделна част от работната рекапитулация.

(2) При бракуване на визови стикери, анулирани след полагането им в редовния документ за задгранично пътуване, към протокола се прилага копие от първата страница на документа за пътуване и на страницата, върху която е положен анулираният визов стикер.

(3) Бракуваните визови стикери, анулирани преди полагането им в редовния документ за задгранично пътуване, се унищожават в съответното задгранично представителство чрез пълното им разрушаване от комисията, която вписва това обстоятелство в протокола.

(4) Оригиналните протоколи се съхраняват в архива на съответната консулска служба, а копие се изпраща в Министерството на външните работи."


§ 13. Създава се чл. 15:

"Чл. 15. Условията и редът за съхраняване, бракуване, унищожаване и отчитане на визови стикери се прилагат и за бланките за поставяне на визи."


§ 14. Навсякъде в наредбата думите "дипломатически и консулски представителства" се заменят със "задгранични представителства".


§ 15. Параграф 1 от допълнителната разпоредба се изменя така:

"§ 1. По смисъла на наредбата:

1. "Визов стикер" е единен формат за издаване на визите, определен с Регламент (ЕО) № 1683/95 на Съвета от 29 май 1995 г. за определяне на единен формат за визи (ОВ, L 164 от 14.07.1995 г., специално българско издание: глава 19, том 01, стр. 9 - 12).

2. "Бланка за поставяне на виза" е единен формат на формулярите за поставяне на визи, издавани от държавите членки на лица, които притежават документи за задгранично пътуване, които не са признати от държавата членка, която е изготвила формуляра по смисъла на Регламент (ЕО) № 333/2002 на Съвета от 18 февруари 2002 г. за единния формат на формуляра за поставяне на визите, които се издават от държавите членки на лицата, които притежават пътен документ, който не е признат от държавата членка, която е изготвила формуляра (OB, L 53 от 23.2.2002 г., специално българско издание: глава 19, том 03, стр. 203 - 205).

3. "Полагане" на визов стикер е поставянето му чрез трайно залепване в редовен документ за задгранично пътуване или друг заместващ го документ на чужденец или върху бланка за поставяне на виза.

4. "Анулиране" на визов стикер е обявяването на визов стикер за невалиден поради зацапване или повреждане, или откриване на грешка преди или след неговото поставяне в редовния документ за задгранично пътуване или бланка за поставяне на виза.

5. "Бракуване" на визов стикер или бланка за поставяне на виза е обявяването за невалидни и снемането от счетоводен отчет на анулиран визов стикер или бланка, върху която е поставен анулиран визов стикер.

6. "Анулиране или отменяне" на виза е отменянето на взето решение за издаване на виза.

7. "Унищожаване" на визов стикер е пълното му физическо разрушаване."


Заключителни разпоредби

§ 16. Постановлението влиза в сила 15 дни след обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките