Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 89 от 12.XI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 36 ОТ 2006 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ПСИХОЛОГИЧЕСКА ГОДНОСТ И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МПС, НА ВОДАЧИ НА

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 36 ОТ 2006 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ПСИХОЛОГИЧЕСКА ГОДНОСТ И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МПС, НА ВОДАЧИ НА МПС И НА ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ИЗПИТНИ КОМИСИИ (ДВ, БР. 46 ОТ 2006 Г.)

Издадена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.89 от 12 Ноември 2010г.

§ 1. В заглавието на наредбата след думата "комисии" се добавя "и за издаване на удостоверения за регистрация за извършване на психологически изследвания".


§ 2. В чл. 1 се създава ал. 3:

"(3) Психологическото изследване на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС и на водачите на МПС има за цел да установи психологическата им годност да управляват МПС без опасност от допускане на пътнотранспортни произшествия, а на председателите на изпитни комисии - и да оценяват уменията за безопасно управление на МПС на кандидатите за придобиване на правоспособност."


§ 3. Създава се чл. 1а:

"Чл. 1а. С наредбата се определят и условията и редът за издаване на удостоверения за регистрация за извършване на изследванията за психологическа годност на лицата по чл. 1."


§ 4. Създава се глава втора "а" "Условия и ред за издаване на удостоверение за регистрация за извършване на психологически изследвания":

"Глава втора "а"

УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ИЗДАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Чл. 4а. (1) Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията или оправомощено от него длъжностно лице издава удостоверение за регистрация за извършване на първо и второ психологическо изследване по чл. 152, ал. 1, т. 2 и ал. 2 от Закона за движението по пътищата (приложение № 7).

(2) Копие от издаденото удостоверение по ал. 1 се поставя на видно място в помещенията, в които се извършват психологически изследвания.

Чл. 4б. (1) За издаване на удостоверение за регистрация за извършване на психологическите изследвания лицата:

1. организират психологическа лаборатория и осигуряват необходимото оборудване за провеждане на психологическите изследвания;

2. разполагат най-малко с един психолог, нает по трудов договор.

(2) За издаване на удостоверение лицата подават заявление по образец (приложение № 8), към което прилагат:

1. копие на документа за регистрация на лечебното заведение;

2. удостоверение за регистрация по Закона за защита на личните данни;

3. декларация от кандидата за липса на конфликт на интереси по образец (приложение № 9);

4. списък с адресите на психологическите лаборатории и копие от документ за собственост или договор за наем на помещението, в което се намира психологическата лаборатория, за срок не по-малко от една година считано от датата на подаване на заявлението за издаване на удостоверение за регистрация;

5. списък на психолозите, които ще провеждат изследванията, с приложени към него копие от дипломата за завършено висше образование със специалност "психология", степен "магистър", и приложението към нея.

Чл. 4в. Психологическите лаборатории, в които се извършват психологически изследвания:

1. се организират във:

а) помещение за провеждане на групово изследване при спазване на изискванията за безопасни и здравословни условия на труд съгласно приложение № 10;

б) помещение за провеждане на индивидуално изследване, което може да бъде и кабинетът на психолога, при спазване на изискванията за безопасни и здравословни условия на труд съгласно приложение № 10;

2. разполагат със:

а) телефон и връзка с интернет, позволяваща работа в реално време с централизирана база данни за психологическите изследвания;

б) компютърна конфигурация с операционна система и приложен софтуер с възможност за работа в мрежа, печатащо устройство и ламинатор с размер А4;

в) компютъризирана психологическа апаратура съгласно приложение № 11;

г) санитарен възел със свободен достъп.

Чл. 4г. (1) Лицата по чл. 153б, ал. 1, т. 1 от Закона за движението по пътищата подават заявлението за издаване на удостоверение за регистрация по чл. 4а до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, комплектовано с документите, определени в чл. 4б.

(2) При непълноти на представените документи по ал. 1 министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията или оправомощено от него длъжностно лице в 10-дневен срок от подаване на заявлението писмено уведомява лицето и дава срок за отстраняването им.

(3) В 14-дневен срок от подаване на заявлението или от отстраняване на непълнотите по ал. 2 министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията или оправомощено от него длъжностно лице извършва регистрацията и издава удостоверение за регистрация на лицата, които отговарят на изискванията.

(4) Списъкът на психологическите лаборатории е неразделна част от удостоверението по чл. 4а.

(5) Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията или оправомощено от него длъжностно лице мотивирано отказва извършването на регистрация на лице, което не отговаря на някое от изискванията или не е приложило към заявлението документите по чл. 4б.

(6) Отказът да се извърши регистрация подлежи на оспорване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 4д. (1) Удостоверението за регистрация е поименно и правата по него не могат да бъдат прехвърляни на трети лица.

(2) При промяна на обстоятелствата, подлежащи на вписване в регистъра по чл. 4е, лицата писмено уведомяват Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в срок до 14 дни от настъпване на промяната.

Чл. 4е. (1) В регистъра по чл. 153г от Закона за движението по пътищата се вписват следните данни:

1. наименование на регистрираното лице;

2. седалище и адрес на управление на регистрираното лице;

3. номер на издаденото удостоверение по чл. 4а;

4. данни за психолозите, които ще извършват изследванията, а именно:

а) трите имена на психолога;

б) образованието и квалификацията на лицето, извършващо психологическите изследвания;

5. данни за заличаване на регистрацията и основанието за това.

(2) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" или оправомощено от него длъжностно лице администрира модула на информационната система за поддържане на централизираната база данни за психологическите изследвания и предоставя и отнема права на достъп на лицата, притежаващи удостоверение по чл. 4а.

Чл. 4ж. (1) Вписването в регистъра по чл. 4е се заличава:

1. по искане на регистрираното лице;

2. при смърт на физическото лице - едноличен търговец, съответно при прекратяване на юридическото лице;

3. по мотивирано предложение на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" или оправомощено от него длъжностно лице:

а) когато удостоверението по чл. 4а е издадено въз основа на неистински документи или на документи с невярно съдържание;

б) когато лицето, получило удостоверение по чл. 4а, бъде обявено в несъстоятелност или в ликвидация;

в) при системни нарушения на изискванията по тази наредба;

г) при повторно извършени нарушения на условията и реда за извършване на изследвания;

д) ако лицето, получило удостоверение по чл. 4а, при осъществяване на дейността си е издало документ с невярно съдържание, когато това е установено по съдебен ред.

(2) Със заличаването на регистрацията удостоверението се обезсилва.

(3) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" или оправомощено от него длъжностно лице прекратява достъпа до централизираната база данни за проведените психологически изследвания, дадените заключения и издадените удостоверения за психологическа годност.

Чл. 4з. (1) За издаване на дубликат на удостоверение по чл. 4а лицата подават молба до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

(2) Дубликат на удостоверение по чл. 4а се издава при:

1. загубване;

2. унищожаване."


§ 5. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, изречение второ след думата "работа" се добавя "и е валидно за срок от".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Удостоверението за психологическа годност е валидно за срок три години от датата на неговото издаване с изключение на случаите, в които се издава след навършване на 65-годишна възраст на лицето, в които удостоверението е валидно за срок една година, и на случаите по чл. 1, ал. 1, т. 5, 6 и 7, в които удостоверението е валидно за срок шест месеца."

3. В ал. 3 след думата "притежават" се добавя "валидно", а думите "от датата на издаването на което са изтекли не повече от три години" се заличават.

4. В ал. 5 след думата "притежават" се добавя "валидно", а думите "от датата на издаването на което е изтекла не повече от една година" се заличават.


§ 6. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 думите "в областния отдел "Контролна дейност - ДАИ на територията на областта" се заменят с "при лице, притежаващо удостоверение за регистрация по чл. 4а, в областта";

б) в т. 2 думите "в съответния областен отдел "Контролна дейност - ДАИ" се заменят с "при лице, притежаващо удостоверение за регистрация по чл. 4а";

в) в т. 3 думите "ЗДвП" се заменят със "Закона за движението по пътищата" и "НК" - с "Наказателния кодекс", а след думата "явяват" се добавя "при лице, притежаващо удостоверение за регистрация по чл. 4а";

г) в т. 4 думите "ЗДвП" се заменят със "Закона за движението по пътищата", а след думата "явяват" се добавя "при лице, получило удостоверение за регистрация по чл. 4а".

2. В ал. 2 думите "дирекция "Професионална компетентност, психологически подбор и водачи" в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" се заменят с "областни експертни психологически комисии (ОЕПК), организирани в многопрофилните транспортни болници към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията".


§ 7. Член 10а се изменя така:

"Чл. 10а. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията или оправомощено от него длъжностно лице със заповед определя област за провеждане на първо и второ психологическо изследване в случаите, когато в дадена област няма лице, притежаващо удостоверение за регистрация по чл. 4a, нито психологическа лаборатория към такова лице."


§ 8. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. В алинея 1 след думите "ал. 1" се добавят думите ", т. 1".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Лицата по чл. 1, ал. 1, т. 2 се явяват на психологическо изследване преди явяването на изпит за придобиване на правоспособност."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и се изменя така:

"(4) Лицата по чл. 1, ал. 1, т. 8 се явяват на психологическо изследване преди издаване на българското свидетелство за управление на МПС за съответната категория."

5. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и се изменя така:

"(5) Лицата по чл. 1, ал. 1, т. 6 и 7 се явяват на психологическо изследване след изтичане на срока на наказанието."


§ 9. Създава се глава трета "а" "Участници при организацията и провеждането на психологическите изследвания":

"Глава трета "а"

УЧАСТНИЦИ ПРИ ОРГАНИЗАЦИЯТА И ПРОВЕЖДАНЕТО НА ПСИХОЛОГИЧЕСКИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Чл. 11а. Лицата, които се явяват на психологически изследвания:

1. се явяват на психологическо изследване само след предварително записване;

2. представят преди началото на изследването документите съгласно изискванията на тази наредба;

3. спазват реда и условията на провеждане на психологическите изследвания;

4. при първо явяване попълват собственоръчно лични данни в регистрационна и резултатна карта, отбелязват целта/целите, за които желаят да получат заключение за психологическа годност, и се подписват върху регистрационната карта;

5. попълват собственоръчно данните си, датата и целта върху всяка тестова бланка или лист за отговори, с които работят по време на изследването;

6. работят самостоятелно с бланковите методики за познавателната и личностната сфера, като спазват инструкциите и ограниченията за начало и край на времето за работа;

7. работят самостоятелно с компютъризирани апаратни тестове за изследване на психомоторната сфера и удостоверяват с подписа си правилното нанасяне на резултатите в резултатната карта;

8. имат право да задават въпроси преди започване на работа с даден тест;

9. имат право на еднократно упражнение преди апаратните тестове;

10. имат право при съобщаване на заключението за психологическа годност да видят резултатните си карти, а при необходимост - и тестовите бланки и листове за отговори, но не могат да ги получат;

11. имат право да получат заключения за психологическа годност за повече от една цел в случаите, когато се явяват по реда на чл. 1, ал. 1, т. 1, 3, 4 и 8, или само за една цел - когато се явяват по реда на чл. 1, ал. 1, т. 2, 5, 6, 7 и 9;

12. спазват сроковете за явяване на второ, трето и ново първо психологическо изследване съгласно изискванията на тази наредба;

13. явяват се на второ психологическо изследване в същата психологическа лаборатория, в която са се явили на първо;

14. получават в деня на изследването удостоверение за психологическа годност с отбелязани всички цели, за които са получили заключение "Допуска се".

Чл. 11б. Лицата, притежаващи удостоверение за регистрация за извършване на психологически изследвания:

1. организират извършването на първо и второ психологическо изследване в една или повече психологически лаборатории, съответстващи на изискванията на тази наредба;

2. осигуряват необходимите бланки за психологически тестове, регистрационни и резултатни карти и удостоверения за психологическа годност;

3. осигуряват надеждно съхранение на архива и базата данни за проведените психологически изследвания при спазване на Закона за защита на личните данни;

4. осигуряват сигурен и надежден трансфер на данни от психологическите лаборатории към Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация";

5. уведомяват писмено Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" в случай на закриване на психологическа лаборатория и/или освобождаване на психолог;

6. подават съответните документи преди преместване или разкриване на нова психологическа лаборатория, както и преди назначаване на нов психолог;

7. осигуряват изготвянето на график и записването на лица за първо и второ явяване на психологическо изследване;

8. осигуряват до края на последния ден от всяка работна седмица изпращането по електронен път в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" в указания формат на списъци на лицата, записани за психологическо изследване за по-следващата седмица, и прекратяват записването за датите до края на същата;

9. вземат управленски решения без намеса в експертните оценки на психолозите.

Чл. 11в. Психолозите, работещи при лицата, притежаващи удостоверение за регистрация:

1. приемат и проверяват документите на лицата, които се явяват на психологическо изследване и допускат до явяване само лицата, чиито имена фигурират в утвърдения от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" или оправомощено от него длъжностно лице списък за съответната дата;

2. регистрират посредством специализиран програмен продукт лицата, допуснати до психологическо изследване;

3. провеждат психологическото изследване с определени в методическите указания методики (тестове) за съответната цел/цели и поредност на явяване, наблюдение и беседа, като методиките са еднакви и задължителни за всички лица;

4. обработват, оценяват и нанасят резултатите на всяко лице в резултатни карти; дават заключения за психологическа годност на база на данните от методиките, наблюдението и беседата;

5. издават протоколи със заключения за психологическа годност и допълнения към тях в два екземпляра, единият от които се съхранява в психологическата лаборатория, а вторият се изпраща в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация";

6. в края на всяка работна седмица изпращат в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" вторите екземпляри на протоколите за психологическа годност и допълнения към тях от същата седмица;

7. издават удостоверения за психологическа годност и дубликати на удостоверения за психологическа годност;

8. изпращат в ОЕПК поисканите копия от регистрационните и резултатните карти на записаните за трето явяване лица в определен срок;

9. създават и поддържат архив и база данни за проведените в съответната психологическа лаборатория психологически изследвания;

10. след всяко проведено психологическо изследване до края на работния ден изпращат в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" по електронен път архивирано копие на базата данни за проведените психологически изследвания;

11. участват в организирания от ЦЕПК процес на проучване на методики и създаване на нормативи за провеждане на психологическите изследвания, въвеждат и подават изисканите данни;

12. при провеждане на психологическото изследване спазват изискванията на нормативната уредба, методическите указания и професионалната етика.

Чл. 11г. (1) Областните експертни психологически комисии (ОЕПК) са организирани в Националната многопрофилна транспортна болница "Цар Борис ІІІ", София, и в Многопрофилната транспортна болница - Пловдив.

(2) Съставът на ОЕПК към Национална многопрофилна транспортна болница "Цар Борис ІІІ", София, се определя със заповед на директора на болницата.

(3) Съставът на ОЕПК към Многопрофилната транспортна болница - Пловдив, се определя със заповед на директора на болницата.

(4) Членове на ОЕПК могат да бъдат лица, които имат:

1. висше образование със специалност "психология", степен магистър;

2. най-малко три години професионален стаж като психолог.

(5) Членовете на областните експертни психологически комисии към многопрофилните транспортни болници:

1. изготвят график и записват лица за трето явяване на психологическо изследване;

2. изискват от психологическите лаборатории, писмено или по телефона, копия от регистрационните и резултатните карти от първото и второто изследване на записаните лица и други документи;

3. до края на последния ден от всяка работна седмица изготвят в указания формат и изпращат по електронен път в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" списъци на лицата, записани за трето психологическо изследване за по-следващата седмица, и прекратяват записването за датите до края на същата;

4. приемат и проверяват документите на лицата, които се явяват на трето психологическо изследване, и допускат до явяване само лицата, чиито имена фигурират в утвърдения от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" или оправомощено от него лице списък за съответната дата;

5. регистрират посредством специализиран програмен продукт лицата, допуснати до психологическо изследване;

6. провеждат трето психологическо изследване с определени в методическите указания методики (тестове) за съответната цел/цели при трето явяване, наблюдение и беседа, като методиките са еднакви и задължителни за всички лица;

7. обработват, оценяват и нанасят резултатите на всяко лице в резултатни карти; дават заключения за психологическа годност на база на данните от методиките, наблюдението и беседата и анализа на данните от първо, второ и трето психологическо изследване на всяко лице;

8. издават протоколи със заключения за психологическа годност и допълнения към тях в два екземпляра, единият от които се съхранява в психологическата лаборатория, а вторият се изпраща в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация";

9. в края на всяка работна седмица изпращат в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" вторите екземпляри на протоколите за психологическа годност и допълнения към тях от същата седмица;

10. издават удостоверения за психологическа годност и дубликати на удостоверения за психологическа годност;

11. създават и поддържат архив и база данни за явилите се пред ОЕПК лица, дадените заключения за психологическа годност и издадените удостоверения;

12. след всяко проведено психологическо изследване до края на работния ден изпращат в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" по електронен път архивирано копие на базата данни за проведените психологически изследвания;

13. участват в организирания от ЦЕПК процес на проучване на методики и създаване на нормативи за провеждане на психологическите изследвания, въвеждат и подават изисканите данни;

14. при провеждане на психологическото изследване спазват изискванията на нормативната уредба, методическите указания и професионалната етика.

Чл. 11д. (1) Централната експертна психологическа комисия (ЦЕПК) е организирана в Националната многопрофилна транспортна болница "Цар Борис ІІІ" - София.

(2) Директорът на Националната многопрофилна транспортна болница "Цар Борис ІІІ", София, определя състава на ЦЕПК.

(3) Членове на ЦЕПК могат да бъдат лица, които имат:

1. висше образование със специалност "психология", степен магистър;

2. най-малко пет години професионален стаж като психолог.

(4) Централната експертна психологическа комисия:

1. разработва методически указания за работа с психологическите тестове, регистрацията, обработката, оценяването и интерпретирането на резултатите;

2. изисква и събира данни от проведените психологически изследвания от психологическите лаборатории и областните експертни психологически комисии.

Чл. 11е. Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация":

1. разглежда документите на лицата, подали заявление за регистрация за извършване на психологически изследвания по реда на тази наредба;

2. извършва оглед на помещенията, в които ще се извършват психологически изследвания, и на оборудването и издава протокол за съответствие на психологическата лаборатория (приложение № 10);

3. изготвя предложения до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията или оправомощеното от него длъжностно лице за издаване на удостоверения за регистрация;

4. води регистъра по чл. 153в от Закона за движението по пътищата и регистър на психолозите към лицата, притежаващи удостоверение по чл. 4а;

5. поддържа централизираната база данни за проведените психологически изследвания, дадените заключения и издадените удостоверения за психологическа годност по реда на тази наредба:

6. предоставя и отнема достъп до специализирания програмен продукт за поддържане на централизираната база данни за проведените изследвания, дадените заключения и издадените удостоверения за психологическа годност;

7. разработва проекти за нормативни актове, свързани с психологическите изследвания, и задания за разработка и актуализиране на програмни продукти за поддържане на централизираната база данни в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за психологическите изследвания по реда на тази наредба;

8. изготвя справки за психологическите изследвания и за явяванията на отделни лица по искане на органите на МВР и на Министерството на правосъдието;

9. проверява правото на явяване на записаните за психологическо изследване лица;

10. извършва контрол по спазване изискванията на тази наредба, като осъществява периодични проверки чрез най-малко двама свои представители, които:

а) извършват наблюдение на груповото и индивидуалните психологически изследвания, беседите и даването на заключения от психолозите;

б) извършват преглед на документацията, архивите и базите данни;

в) изготвят протокол за съответствие на психологическото изследване на изискванията на нормативната уредба и методическите указания, като при констатирани несъответствия предлагат мерки за отстраняването им;

г) извършват повторни проверки дали са отстранени констатираните несъответствия;

д) при повторно констатиране на същите несъответствия предлагат съответни санкции;

11. прави предложения до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията или оправомощеното от него длъжностно лице за заличаване от регистъра по чл. 153в от Закона за движението по пътищата.

Чл. 11ж. Участниците при организацията и провеждането на психологическите изследвания нямат право да разгласяват информация, станала им известна при и по повод провеждане на психологическите изследвания."


§ 10. Заглавието на глава пета се изменя така:

"Ред за провеждане и изисквания към организирането на психологическите изследвания".


§ 11. В чл. 15 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "в областните отдели "Контролна дейност - ДАИ" се заличават.

2. В ал. 2 думите "съответния областен отдел "Контролна дейност - ДАИ" се заменят със "съответната психологическа лаборатория на място".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) В графика на всяка психологическа лаборатория се предвиждат:

1. отделни дни или часове за първо явяване на психологическо изследване на кандидати за придобиване на правоспособност и водачи на МПС;

2. отделни дни или часове за първо явяване на психологическо изследване на лица с отнето свидетелство за управление на МПС;

3. отделни дни или часове за първо явяване на психологическо изследване на председатели на изпитни комисии;

4. отделни дни или часове за второ явяване на психологическо изследване на кандидати за придобиване на правоспособност и водачи на МПС;

5. отделни дни или часове за второ явяване на психологическо изследване на лица с отнето свидетелство за управление на МПС;

6. отделни дни или часове за второ явяване на психологическо изследване на председатели на изпитни комисии."


§ 12. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "дирекция "Професионална компетентност, психологически подбор и водачи" се заменят с "ОЕПК в Национална многопрофилна транспортна болница "Цар Борис ІІІ" (НМТБ), София, и Многопрофилна транспортна болница (МТБ) - Пловдив, на място".

2. Създават се нови ал. 2 и 3:

"(2) Лицата се записват за психологическо изследване в съответната многопрофилна транспортна болница по чл. 11г.

(3) В графика на ОЕПК се предвиждат:

1. отделни дни или часове за трето явяване на психологическо изследване на кандидати за придобиване на правоспособност и водачи на МПС;

2. отделни дни или часове за трето явяване на психологическо изследване на лица с отнето свидетелство за управление на МПС;

3. отделни дни или часове за трето явяване на психологическо изследване на председатели на изпитни комисии."


§ 13. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 2 и 3 се изменят така:

"(2) Лицата се записват за определен ден и час съобразно графика и свободните места, като на лицето се предоставя възможност да избере датата и часа за явяване.

(3) Броят на лицата в една група се съобразява с броя на психолозите и с броя на наличните апарати за психологически изследвания и не може да бъде повече от броя на самостоятелните места в залата за провеждане на психологически изследвания."

2. Създават се нови ал. 4 - 11:

"(4) Чужденци, които не владеят добре български език, се записват за индивидуално изследване. Лицето се уведомява за необходимостта да осигури в деня на изследването заклет преводач за собствена сметка.

(5) За всяка група, предвидена в графика, се изготвя отделен списък.

(6) При записването се регистрират следните данни:

1. за първо явяване - трите имена, ЕГН и целта на явяването;

2. за второ явяване - трите имена, ЕГН, целта на явяването, датата на първото явяване;

3. за трето явяване - трите имена, ЕГН, целта на явяването, мястото на провеждане на първите две психологически изследвания, датата на второто явяване.

(7) Лицата, записани за психологическо изследване в психологическите лаборатории, подлежат на проверка от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" относно правото им на явяване на психологическо изследване съгласно изискванията на тази наредба.

(8) В последния работен ден от всяка седмица лицата, претежаващи удостоверение за регистрация по чл. 4а, предоставят по електронен път на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" списък на лицата, записани за психологическо изследване за по-следващата седмица.

(9) Списъците съдържат името на лицето, получило удостоверение за регистрация по чл. 4а, адрес на психологическата лаборатория, датата, часа на провеждане на изследването, трите имена и ЕГН на всяко от записаните лица.

(10) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" или оправомощено от него длъжностно лице проверява правото на всяко записано лице да се яви на психологическо изследване и утвърждава за всяка психологическа лаборатория списък на лицата, които имат право на психологическо изследване.

(11) Списъкът по ал. 4 се изпраща до лицето, притежаващо удостоверение за регистрация по чл. 4a, по електронен път до края на последния работен ден от седмицата след получаването му."


§ 14. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. Текстът на досегашния чл. 18 става ал. 1 и в него думата "петнадесет" се заменя с "дванадесет".

2. Създава се ал. 2:

"(2) Психологическото изследване се провежда между 9 и 17 ч. в работен ден."


§ 15. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "съгласно Тарифа № 5 за таксите, които се събират в системата на Министерството на транспорта" се заменят с "и се представя документ за платена цена за психологическо изследване".

2. В ал. 2:

а) в т. 1 след думите "копие от тях" се добавя "или акт за установяване на административно нарушение";

б) в т. 2 след думите "управление на МПС" се добавя "и удостоверение за изтърпяно наказание, издадено от Министерството на вътрешните работи";

в) в т. 3 след думите "административна мярка" се добавя "и удостоверение за изтърпяно наказание, издадено от Министерството на вътрешните работи";

г) в т. 5 след думите "съдебното решение" се добавя "и удостоверение за изтърпяно наказание, издадено от Министерството на вътрешните работи".


§ 16. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "за първото явяване" се заличават, а след думата "изследване" се добавя ", а лицата по чл. 1, ал. 1, т. 2, 5, 6, 7 и 9 отбелязват само съответната цел."

2. Алинеи 2 - 4 се изменят така:

"(2) Регистрационни карти за явяване на психологическо изследване се създават при първото явяване на психологическо изследване за съответна цел/цели.

(3) Регистрационните карти съдържат регистрационен номер, дата и град на регистрация, лични данни на лицето, заявената от лицето цел/цели на психологическото изследване, информация за заключенията за психологическа годност от първо, второ и трето изследване в рамките на тази регистрация, номерата на издадени удостоверения за психологическа годност в рамките на тази регистрация, към регистрационните карти се прилагат копията на документи, представени от изследваните лица.

(4) Във всяка психологическа лаборатория регистрационните карти се номерират във възходящ ред по реда на тяхното попълване за всяка календарна година."

3. Създават се нови алинеи 5 - 10:

"(5) Резултатните карти за психологическо изследване се създават при всяко явяване на психологическо изследване на дадено лице за съответна цел/цели.

(6) Резултатните карти се прикрепят към регистрационната карта на лицето и стават неразделна част от нея.

(7) Резултатните карти съдържат номера на регистрационната карта, лични данни на лицето, цел и поредност на явяването за тази цел, наименования на методиките, показателите, изследваните качества, горните и долните граници на изразеност на качествата, нормативните групи на скалата за оценка, стойностите на показателите по нормативни групи, данните от беседата и наблюдението, заключението за психологическа годност, мотивите за заключението, датата на заключението, подписите на психолозите, провели изследването.

(8) Резултатните карти на лицето при трето явяване на психологическо изследване се номерират с различен номер във възходящ ред по реда на тяхното създаване за годината пред ОЕПК и се прилагат към копията на регистрационната и резултатните му карти от предишните две изследвания.

(9) Всяка психологическа лаборатория и областните експертни психологически комисии създават и поддържат архив от регистрационни и резултатни карти на изследваните лица.

(10) Регистрационните карти заедно с прилежащите им резултатни карти се съхраняват по възходящ ред на номерата за годината за срок три години."


§ 17. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "методики" се добавя "и наблюдение".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Първата част на изследването се провежда групово и започва най-късно до 11 ч., като:

1. в началото на изследването психологът обяснява на изследваните лица същността на изследването, условията, реда и начина на протичането му;

2. психологът раздава на изследваните лица методиките за познавателната и личностната сфера, предварително подредени в папки в реда, в който ще бъдат използвани;

3. психологът организира работата с методиките за познавателната сфера, които се дават за ограничено време, като:

а) лицата попълват в съответната тестова бланка или лист за отговори датата, личните си данни и основната заявена цел;

б) психологът дава стандартизирана инструкция за начина на работа с теста и времето за работа;

в) след инструкцията на изследваните лица се предоставя възможност и време за въпроси и отговаря, ако има такива;

г) работата с тестовете за ограничено време започва и се прекратява от всички изследвани лица при установени думи, условно наречени "команди", съответно за начало и край на работа; времето за работа се отчита с хронометър;

д) лицата работят самостоятелно, като попълват тестовата бланка или листа за отговори с пишещ в син цвят химикал;

е) след изтичане на определеното време психологът събира бланките и листовете за отговори на всички изследвани лица;

ж) психологът контролира спазването на инструкциите от изследваните лица, като при нарушения с червен химикал отбелязва върху тестовата бланка и след края вписва забележка върху тестовата бланка или листа за отговори на съответното лице;

з) психологът може да напуска залата по време на изследването само докато изследваните лица попълват личните си данни върху следващите бланки;

4. работата с методиките за личностната сфера се организира в залата по следния начин:

а) не се засича време за работа;

б) лицата попълват върху съответния лист за отговори датата, необходимите лични данни и основната заявена цел;

в) психологът дава стандартизирана инструкция за начина на работа с дадения личностен тест;

г) след инструкцията психологът предоставя на изследваните лица възможност и време за въпроси и отговаря, ако има такива;

д) лицата работят самостоятелно, като попълват листа за отговори с пишещ в син цвят химикал;

е) при неспазване на инструкцията за попълване на листа за отговори на личностния тест психологът обяснява допълнително на лицето начина на попълване;

ж) психологът отговаря на въпроси на изследваните лица само относно значението на отделни думи или смисъла на отговорите при отрицателно зададените въпроси;

з) при невъзможност дадено лице да разбере личностния тест поради интелектуален дефицит или езиков проблем върху листа за отговори психологът записва "Не разбира", а лицето се подписва;

и) след приключване на работа с личностния тест лицата предават попълнените листове за отговори."

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Обработката, оценяването и нанасянето на резултатите от първата част на изследването се извършва по определения в методическите указания начин за работа, като психолозите:

1. обработват, оценяват и нанасят резултатите от първата част на изследването по време на или след груповото изследване;

2. използват ламиниран шаблон, изработен по стандартния ключ за обработка на съответния тест, съгласно методическите указания;

3. отбелязват върху всяка обработвана бланка с пишещ в червен цвят химикал допуснатите от лицето пропуски и грешки;

4. записват върху всяка обработена бланка с пишещ в червен цвят химикал стойностите на отчитаните първични и вторични показатели;

5. оценяват съответните показатели по предоставените от методическото ръководство нормативни скали, като в бланките вписват с пишещ в червен цвят химикал нормативните групи за различните цели;

6. нанасят получените резултати с пишещ в син цвят химикал в съответните резултатни карти на лицето според нормативната скала, а при наличие на забележки за начина на работа на лицето с теста вписват и тях;

7. при неспазване на инструкция за работа тестът се обявява за невалиден, което се вписва в резултатната карта."

4. Алинеи 5 - 7 се изменят така:

"(5) Всяка психологическа лаборатория и областните експертни психологически комисии създават и поддържат архив от попълнените и обработени тестове и листове за отговори.

(6) Всички попълнени от дадено лице тестове и листове за отговори при първо и второ явяване се комплектуват, номерират се със същия номер като този на резултатната карта и се съхраняват във възходящ ред за срок една година.

(7) Всички попълнени от дадено лице тестове и листове за отговори при трето явяване се комплектуват, номерират се със същия номер като този на резултатната карта за трето явяване и се съхраняват във възходящ ред за срок една година."

5. Алинея 8 се отменя.


§ 18. В чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:

1. В алинея 2 след скобата след думата "методики" се добавя "и наблюдение".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Апаратното изследване се провежда след приключване на груповото и след нанасяне на резултатите от него в резултатните карти на всички лица при следната обща процедура:

1. в началото психологът дава стандартизирана инструкция за работа с апарата и стандартизирани инструкции за всяка отделна методика, като:

а) инструкцията се дава групово или индивидуално;

б) общата инструкция за работа с апарата е придружена с еднократна демонстрация на всички сигнали, които ще подава апаратът;

в) в инструкция за всяка от методиките се описват особеностите и начините на работа;

г) след инструкциите психологът предоставя на изследваните лица възможност и време за задаване на въпроси и отговаря, ако има такива;

2. изследването с апаратните методики се извършва индивидуално;

3. преди започване на тестовете на всяко лице се дава възможност за еднократно упражнение за работа с апарата, като:

а) упражнението се извършва, като психологът подава всички сигнали, на които изследваното лице трябва да реагира;

б) при упражнението на лицето се дава обратна информация за начина на реагиране;

4. преди всяка методика психологът припомня особеностите й и при установени думи, условно наречени "команда" за начало на работа, стартира компютърната програма."


§ 19. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Третата част на изследването се провежда при следната обща процедура:

1. беседата се провежда индивидуално с всяко изследвано лице след приключване на апаратното изследване;

2. психологът или членовете на ОЕПК в пълен състав анализират резултатите на всяко лице преди провеждането на беседа с него;

3. беседата включва стандартизирани въпроси относно опита, качествата и поведението на лицето като водач на МПС;

4. по време на беседата се дава обратна информация на лицето за неговите резултати от психологическото изследване, показва се резултатната карта, а при необходимост - и обработените бланки и листове за отговори."

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Данните от беседата заедно с данните от наблюдението по време на всички части на изследването се описват от психолозите в резултатната карта на изследваното лице."


§ 20. Член 26а се отменя.


§ 21. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "първото и второто явяване" се заменят с "извършване" и след думата "цел" се добавя "и поредност на явяване".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Методиките за съответната цел и поредност на явяването, инструкциите, начините на обработка и оценяване се описват в методически указания."

3. Алинея 3 се изменя така:

(3) "Методическите указания са задължителни за психолозите, работещи при лицата, получили разрешение за регистрация по чл. 4а, и за многопрофилните транспортни болници към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията при извършване на психологическите изследвания на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачи на МПС и на председатели на изпитни комисии."


§ 22. Член 29 се отменя.


§ 23. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "група" се добавя "и се дава от психолога или членовете на ОЕПК в края на всяка проведена беседа".

2. Създават се нови алинеи 5 - 7:

"(5) Заключенията за психологическа годност се подписват от психолога или от всички членове на ОЕПК и се мотивират писмено в резултатните карти на лицата.

(6) Резултатите от методиките за изследване на познавателната, личностната и психомоторната сфера:

1. не се тълкуват в абсолютни стойности, а се прави и качествен анализ;

2. при анализа се оценява доколко отразяват реалното ниво на професионално-значимите качества и могат да служат като основа за надеждна прогноза относно поведението на лицето на пътя и риска от допускане на пътнотранспортни произшествия;

3. не се разглеждат изолирано, а се търсят и възможности за компенсация между качествата.

(7) При повече от един невалиден тест за познавателната сфера и/или невалиден личностен тест се дава заключение "Не се допуска" поради липса на данни за професионалнозначимите качества."


§ 24. Член 31 се отменя.


§ 25. В чл. 32 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "ЦЕПК" се заменя с "ОЕПК".

2. В ал. 2 думата "ЦЕПК" се заменя с "ОЕПК".


§ 26. В чл. 33, ал. 3 след думата "лица" се добавя "с изключение на членовете на ЦЕПК и ОЕПК".


§ 27. В чл. 34 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "освен" се добавя "психологът и" и след думата "изследваните" се поставя запетая и се добавя "с изключение на случаите по ал. 2 и 3."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) По време на психологическото изследване могат да присъстват длъжностни лица, определени със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" или оправомощено от него длъжностно лице."

3. Създава се нова ал. 3:

"(3) По време на психологическото изследване могат да присъстват и членове на ЦЕПК."

4. Досегашните ал. 3, 4 и 5 стават съответно ал. 4, 5 и 6.


§ 28. В чл. 35 ал. 1 се отменя.


§ 29. В чл. 36 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) След приключване на психологическото изследване дадените заключения се регистрират посредством специализирания програмен продукт."

2. Алинеи 2 - 7 се изменят така:

"(2) На всички лица, получили положително заключение, се издава удостоверение за психологическа годност.

(3) Удостоверението съдържа личните данни на лицето, целта/целите, за които то е получило положително заключение за психологическа годност, града, протокола и датата на психологическото изследване, наименованието на психологическата лаборатория и датата на издаване.

(4) Удостоверенията за психологическа годност се подписват от психолога, провел изследването, или от членовете на ОЕПК.

(5) На всяко удостоверение за психологическа годност се поставя дата на издаване, еднаква с датата на положителното заключение за съответната цел/цели.

(6) Когато се установи, че издадено удостоверение съдържа неточни данни, се издава ново удостоверение с коректно съдържание и с дата на издаване датата на издаване на оригинала.

(7) След издаване на всички удостоверения за психологическа годност за деня посредством специализирания програмен продукт се издава протокол."

3. Създават се нови алинеи 8 - 15:

"(8) Протоколът съдържа номер, дата и град, лични данни на изследваните лица - име, презиме, фамилия, ЕГН, целите, заключенията за психологическа годност за тях и номерата на отпечатаните удостоверения, имената и подписите на психолозите, провели изследването.

(9) Протоколът се подписва от психолога, провел изследването, или от членовете на ОЕПК.

(10) Протоколът се издава в два екземпляра, единият от които се съхранява на място, а другият се изпраща в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

(11) Протоколите се съхраняват по възходящ ред на номерата за текущата година за срок десет години.

(12) При издаване на дубликат или ново удостоверение в случаите на техническа грешка в данните на издадено удостоверение се издава допълнение към съответния протокол.

(13) Допълнението към съответния протокол се подписва от психолога, провел изследването, или от членовете на ОЕПК.

(14) Допълнението се издава в два екземпляра, всеки от които се прикрепя към съответния екземпляр на протокола със заключения за психологическа годност.

(15) Допълненията към съответните протоколи се съхраняват заедно с протоколите."


§ 30. В чл. 37, ал. 2 думите "съответно до началника на съответния областен отдел "Контролна дейност - ДАИ" или до директора на дирекция "Професионална компетентност, психологически подбор и водачи" се заменят с "лицето, притежаващо удостоверение за регистрация по чл. 4a".


§ 31. Член 38 се изменя така:

"Чл. 38. (1) Всяка психологическа лаборатория и ОЕПК чрез специализиран програмен продукт, предоставен от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", създава и поддържа бази данни за явилите се на психологическо изследване лица, дадените заключения за психологическа годност и издадените удостоверения.

(2) Базите данни съдържат информация от регистрационните и резултатните карти, дадените заключения и издадените удостоверения за психологическа годност.

(3) Психологическите лаборатории и ОЕПК изпращат в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" копия на базите данни на специализирания програмен продукт в указаните срокове.

(4) Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" създава и поддържа архив от базите данни на всички психологически лаборатории и ОЕПК."


§ 32. В чл. 39 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "Всеки областен отдел "Контролна дейност - ДАИ" се заменят с "Лицето, притежаващо удостоверение за регистрация по чл. 4a".

2. В ал. 2 думите "Дирекция "Професионална компетентност, психологически подбор и водачи" се заменят с "Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и думата "единна" се заменя с "централизирана".


§ 33. Член 40 се отменя.


§ 34. Създава се глава седма "Контрол":

"Глава седма

КОНТРОЛ

Чл. 41. Контролът по прилагането на тази наредба се осъществява от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" или от оправомощени от него длъжностни лица."


§ 35. Приложение № 1 към чл. 7, ал. 2 се изменя така:

"Приложение № 1 към чл. 7, ал. 2



Форма и начин на защита: хартия - гланц 180 g/m2 офсет, формат - 86 х 54 mm, цветност - не по-малко от 1+1+uv лак, защити - UV мрежа - (лице и гръб) с надпис "психологическа годност", тапетен холограмен знак, вграден в долния ляв ъгъл на гърба."


§ 36. Приложение № 2 към чл. 15, ал. 3 се отменя.


§ 37. Приложение № 5 към чл. 36, ал. 3 се изменя така:

"Приложение № 5 към чл. 36, ал. 3



ПРОТОКОЛ
със заключения за психологическа годност
 
Номер: …... дата: ………… ……………………
Име, ЕГН Цел/ Поредност Заклю- Удос-
  презиме,   Цели на явяване чение тове-
  фамилия       (Допус- рение
          ка се/
          Не се  
          допуска)  
             
             
             
             
Психолог: . . . . . . . . . ."


§ 38. Приложение № 6 към чл. 37, ал. 2 се изменя така:

"Приложение № 6 към чл. 37, ал. 2



ДО
ПСИХОЛОГИЧЕСКА ЛАБОРАТОРИЯ
ГР. ………………………………………
КЪМ …….………………………………
 
З А Я В Л Е Н И Е
от ..................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................
(име, презиме, фамилия)

ЕГН ...............................................................................................................................................................................

Желая да ми бъде издаден дубликат на удостоверение за психологическа годност поради следните причини:.................
......................................................................................................................................................................................
Удостоверението е издадено от ................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................................
Дата: Подпис:
(Попълва се служебно)
 
На лицето е издадено удостоверение с № ..........................................................................................................................................
........ въз основа на протокол № ..............................................................................................................................................
......../ ............... г. на ..............................................................................................................................................
.................................. град .......................................................................................................................................
което е валидно до ................................................................................................................................................................
 
Психолог: .........................................................................................................................................................................
(име и подпис)"


§ 39. Създава се приложение № 7 към чл. 4а, ал. 1:

"Приложение № 7 към чл. 4а, ал. 1



РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА,
ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И СЪОБЩЕНИЯТА
 
УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ
№ …..
 
на
.............................................................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................
БУЛСТАТ:………
АДРЕС: …..
 
ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ПЪРВО И ВТОРО
ПСИХОЛОГИЧЕСКО ИЗСЛЕДВАНЕ ПО ЧЛ. 152, АЛ. 1, Т. 2 И АЛ. 2
ОТ ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
 
УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 153В, АЛ. 4
ОТ ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА
 
Издадено на: ………………. г.
 

МИНИСТЕРСТВО НА ТРАНСПОРТА,

ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И СЪОБЩЕНИЯТА

 

/подпис и печат/"


§ 40. Създава се приложение № 8 към чл. 4б, ал. 2:

"Приложение № 8 към чл. 4б, ал. 2



ДО
МИНИСТЪРА НА ТРАНСПОРТА, ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ
И СЪОБЩЕНИЯТА
 
З А Я В Л Е Н И Е
 
Фирма: .................................................................................................................................................................................................
ЕИК на търговеца/БУЛСТАТ: ....................................................................................................................................................................................
Адрес: ..................................................................................................., тел. .................................................................................
Управител: .........................................................................................., ЕГН ....................................................................................
Моля, да ми бъде издадено удостоверение за регистрация за извършване на първо и второ психологическо изследване по чл. 152, ал. 1, т. 2 и ал. 2 от Закона за движението по пътищата.
Прилагам следните документи:
1. копие от регистрация на лечебното заведение;
2. удостоверение за регистрация по Закона за защита на личните данни;
3. декларация, че не е открита процедура за обявяване в несъстоятелност или ликвидация;
4. декларация по чл. 4б, ал. 2, т. 3 за липса на конфликт на интереси;
5. копие от документа за собственост или договора за наем на психологическата лаборатория за срок не по-малко от две години по чл. 4б, ал. 2, т. 4;
6. списък с адресите на психологическите лаборатории по чл. 4б, ал. 2, т. 4;
7. списък на психолозите, отговарящи на изискванията по чл. 4б, ал. 2, т. 5, които кандидатстват за назначаване на работа за провеждане на изследванията, с приложени за всеки от тях:
а) копие от дипломата за завършено висше образование с приложението;
б) автобиография;
в) свидетелство за съдимост.
Забележки:
1. Копията на документите по т. 1 и 4 се заверяват със свеж печат на фирмата или организацията и подпис на управителя.
2. Оригиналите на документите се представят за проверка.
   
Дата: ................ Подпис: ........................"


§ 41. Създава се приложение № 9 към чл. 4б, ал. 2, т. 3:

"Приложение № 9 към чл. 4б, ал. 2, т. 3



Д Е К Л А Р А Ц И Я
 
Долуподписаният/та ...............................................................................................................................................................
Адрес: ..…....……............................................................................................................................................................
(пощенски код, град, община, квартал, улица, №, бл., ап.)
лична карта № …………...…., изд. от …………....…………… на ..........................................................................................................................
с ЕГН., представител на....................................................................,
(посочете фирмата на участника)
регистриран по фирмено дело № ........ по описа за .... г. на ............ окръжен съд, със седалище и адрес на управление.....................................
В качеството си на управител (съдружник, член на УС, член на съвета на директорите) ......................................................................................
....................................................................................................................................................................................
 
Д Е К Л А Р И Р А М, Ч Е :
Не извършвам дейност по обучение на водачи на моторни превозни средства по чл. 1, ал. 1 от Наредба № 33 от 15 май 2006 г. за изискванията за психологическа годност и условията и реда за провеждане на психологически изследвания на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачите на МПС и на председатели на изпитни комисии и издаване на удостоверение за регистрация за извършване на психологически изследвания.
Не осъществявам обществен превоз на пътници и товари в автомобилния транспорт.
 
_______________________г. Декларатор:_______________"


§ 42. Създава се приложение № 10 към чл. 4в, ал. 1, т. 1:

"Приложение № 10 към чл. 4в, ал. 1, т. 1



Протокол № ...................... Издава комисия в състав:
за съответствие на психологическа лаборатория Председател: ............................
гр. ............................  
към Член:...................................
..............................................................................................................................
 
с изискванията на Наредба № 36 от Член:...................................
15 май 2006 г. за извършване на  
психологически изследвания на  
кандидати за придобиване на  
правоспоспособност за управ-  
ление на МПС, на водачи на МПС  
и на председатели на изпитни  
комисии и за издаване на удо-  
стоверения за регистрация за  
извършване на психологически  
изследвания град дата
  издание І ІІ
     
Адрес на психологическата лаборатория: пощенски код: град:
ул: ж.к. бл. № вх. ет.
   
1. Помещение за изследване на забележки
познавателната и личностната сфера  
единични работни места брой маси    
  брой столове    
работно място за психолога маса    
  стол    
съответствие със здравните     Сертификат от РИОКОЗ или
изисквания към обекти с обществено     сертифицирана лаборатория
предназначение - осветеност,     за замерване факторите на
отопленост, обезшуменост     работната среда съгласно БСА
 
2. Помещение за изследване на забележки
психомоторната сфера  
(кабинет за психолог)  
работно място за изследваното лице маса    
  стол    
работно място за психолога маса    
  стол    
психологическа апаратура      
видимост от психолога към пулта      
технологично оборудване компютърна    
  конфигурация    
  операционна    
  система,    
  съвместима с    
  приложните    
  програмни    
  продукти    
  възможност за    
  работа в    
  мрежа    
  печатащо    
  устройство за    
  отпечатване    
  върху    
  документи    
  ламинатор за    
  А4    
комуникации телефон    
  постоянна    
  връзка с    
  интернет    
съответствие със здравните     Сертификат от РИОКОЗ или
изисквания към обекти с обществено     сертифицирана лаборатория
предназначение - осветеност,     за замерване факторите на
отопленост, обезшуменост     работната среда съгласно БСА
       
3. Други забележки
информация за нормативната уредба информация    
  за размера    
  на    
  събираните    
  такси и    
  номер    
  на    
  банковата    
  сметка    
  информация    
  за третото    
  изследване    
санитарен възел, достъпен и за      
изследваните лица      
       
      на изискванията на
      Наредба № 36 от 15 май
  съответства   2006 г. за извършване на
      психологически
  не   изследвания на
  съотства   кандидати за
      придобиване на
      правоспоспособностза
Психологическата лаборатория     управление на МПС, на
      водачи на МПС и на
      председатели на изпитни
      комисии и за издаване
      на удостоверения за
      регистрация за
      извършване на
      психологически
      изследвания
ПОДПИСИ
Председател: ........................................................................................................................................................................................................................................
Член:.............................................................................................................................................................................................................................................
Член:...................................................."


§ 43. Създава се приложение № 11 към чл. 4в, ал. 1, т. 2, буква "в":

"Приложение № 11 към чл. 4в, ал. 1, т. 2, буква "в"


Изисквания към компютризираната психологическа апаратура


1. Описание на компютризираната психологическа апаратура.

Компютризираната психологическа апаратура трябва да изследва сложна изборна реакция и да съответства на изискванията на методическото ръководство.

Апаратурата трябва да може да експонира светлинни и звукови стимули и да има чифт педали - ляв и десен.

Светлинните стимули трябва да са бял, жълт, червен, зелен, син, разположени в два реда по пет, и пет цветни бутона в същите цветове за реакция на изследваното лице.

За реакция с педалите (съответно за ляв и десен) трябва да има отделно два бели светлинни стимула, разграничени от другите.


Трябва да има и два бутона, с които да се реагира на звуковите сигнали, които трябва да са два - нисък и висок.

2. Изисквания към приложния програмен продукт на компютризираната психологическа апаратура:

* да е на български език;

* да има защита на данните от външна намеса;

* автоматично да присвоява номер на изследваното лице;

* да има възможност за избор на тестови програми в случаен ред, включително придвижване към предишна или следваща тестова програма;

* да има възможност за рестартиране на тестова програма;

* да има възможност за спиране и продължаване на тестова програма;

* да има възможност за прекратяване на тестова програма със и без съхранение на резултатите;

* да има възможност за извикване на резултатите на екрана на монитора по време на изследването и по друго време;

* да има възможност за демонстрация на стимулите;

* да излъчва стимулите в предварително програмирана последователност;

* да има възможност за модифициране на тестовите програми чрез изключване на някои стимули, промяна на продължителността на подаване на стимулите и/или промяна на начина на реагиране;

* да може да работи в режим, при който нов стимул се подава само след правилна реакция, както и в режим, при който всеки стимул се подава независимо от правилността на реакцията;

* да има възможност за разпечатване на резултатите;

* да има възможност за архивиране на данни за всяко изследвано лице - трите имена на лицето и номер по регистрацията му в психологическата лаборатория, възраст, описание на всяка от тестовите програми и резултатите от работа с тях по съответните показатели: общ брой реакции, брой верни, верни навременни, забавени, грешни и пропуснати реакции;

* да има възможност за създаване на база данни от архивираните резултати за всички изследвани лица;

* да осигурява възможност по време на теста на екрана на монитора да се показва следната информация, предназначена за психолога: описание на тестовата програма, номер на тестова програма, поредност на подавания стимул, продължителност на подаване на стимула, постоянно обновяващ се брой на верните, забавените, грешните и пропуснатите реакции."


Промени настройката на бисквитките