Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 89 от 12.XI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 34 ОТ 2005 Г. ЗА РЕДА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ ОТ РЕПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ НА ЛЕЧЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ЗА ЗАБОЛЯВАНИЯ, ИЗВЪН ОБХВАТА НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ (ДВ., БР. 95 ОТ 2005 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 34 ОТ 2005 Г. ЗА РЕДА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ ОТ РЕПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ НА ЛЕЧЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ЗА ЗАБОЛЯВАНИЯ, ИЗВЪН ОБХВАТА НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ (ДВ., БР. 95 ОТ 2005 Г.)

В сила от 12.11.2010 г.
Издадена от Министерството на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.89 от 12 Ноември 2010г.

§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Списъкът с конкретните заболявания, класифицирани по Международната класификация на болестите (МКБ), лекарствените продукти по международно непатентно наименование и лекарствена форма за лечението на тези заболявания и алгоритмите на лечение на заболяванията с лекарствените продукти се изготвя ежегодно от комисия в състав:

1. национални консултанти, представители на експертните съвети и научни дружества по съответните заболявания по ал. 1;

2. представители на Министерството на здравеопазването;

3. представител на Националния раков регистър към "Националната специализирана болница за активно лечение по онкология" - ЕАД;

4. представител на висшите медицински училища;

5. представител на пациентските организации."

2. Алинеи 4 и 5 се изменят така:

"(4) Списъкът по ал. 2 се изготвя на база анализ на получените и изразходваните количества лекарствени продукти от лечебните заведения през предходната и текущата година, брой болни и/или терапевтични курсове през предходната година, стойност на терапевтичните курсове, очакван брой болни и в съответствие с осигурените в бюджета на Министерството на здравеопазването средства.

(5) Промени в списъка по ал. 2 могат да се извършват само при настъпване на промяна в обстоятелствата при изготвянето му и в съответствие с разпоредбата на ал. 4."

3. В ал. 6 думите "се отпускат" се заменят с "подлежат на последващ контрол".


§ 2. В чл. 2б се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 думите "31 август" се заменят с "31 март".

2. В началото на ал. 5 думата "Министърът" се заменя с "До 30 юни министърът".

3. Създава се ал. 6:

"(6) Договорите по ал. 5 влизат в сила от датата на сключване на договорите за доставка на лекарствените продукти, радионуклидни генератори, китове и радионуклидни прекурсори, медицински изделия и апаратура по реда на Закона за обществените поръчки за съответната година."


§ 3. В чл. 4, ал. 3 след думата "изготвят" се добавя "мотивирана".


§ 4. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 3:

"3. международното непатентно наименование, към което принадлежи лекарственият продукт, е включено в списъка по чл. 2, ал. 2;".

2. Досегашната т. 3 става т. 4.


§ 5. Създава се чл. 7а:

"Чл. 7а. Максималната стойност по чл. 7 за единица лекарствено вещество по международно непатентно наименование за лекарствената форма, която се заплаща от републиканския бюджет, може да се достигне чрез предоставянето на рабат в рамките на количеството лекарствени продукти."


§ 6. В чл. 8 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 т. 1 - 5 се изменят така:

"1. код на заболяванията по Международната класификация на болестите;

2. код по анатомотерапевтичната класификация на лекарствата;

3. международни непатентни наименования на лекарствата;

4. количество лекарствено вещество и лекарствена форма;

5. максималната стойност по чл. 7."

2. В ал. 2 думите "Българската народна банка" се заменят с "Централната европейска банка".


§ 7. В чл. 8а т. 1 - 5 се изменят така:

"1. код на заболяванията по Международната класификация на болестите;

2. код по анатомотерапевтичната класификация на лекарствата;

3. международни непатентни наименования на лекарствата;

4. количество лекарствено вещество и лекарствена форма;

5. максималната стойност по чл. 7."


§ 8. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в него се създава т. 3:

"3. стойност."

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Стойността по ал. 1, т. 3 се определя въз основа на стойността на отделните продукти, договорена през предходната година, коригирана с инфлационния индекс за съответния период.

(3) Спецификацията по ал. 1 се изготвя в рамките на осигурените в бюджета на Министерство на здравеопазването средства."


§ 9. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 5:

"5. стойност."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Стойността по ал. 1, т. 5 се определя въз основа на стойността на отделните медицински изделия, договорена през предходната година, коригирана с инфлационния индекс за съответния период."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея думите "по ал. 1 и 2" се заменят с "по ал. 1 и 3".


§ 10. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Спецификациите по чл. 8а, 9 и 10 се изготвят на база анализ на получените и изразходваните количества от лечебните заведения през предходната и текущата година, брой болни, очакван брой болни и в съответствие с осигурените в бюджета на Министерството на здравеопазването средства."


§ 11. Член 12а се изменя така:

"Чл. 12а. Въз основа на предоставената информация по чл. 30, заявките и отчетите по чл. 23 и 24 Министерството на здравеопазването разпределя пропорционално лекарствените продукти до лечебните заведения, направили заявките, в рамките на договорените за годината количества."


§ 12. Създава се чл. 12б:

"Чл. 12б. (1) Документите и протоколите по реда на тази наредба се изготвят и представят на хартиен носител или в електронен вариант.

(2) Спецификациите по чл. 8, 8а, 9 и 10 се изготвят на хартиен носител."


§ 13. В чл. 14 се създават ал. 7 и 8:

"(7) Лекарят по ал. 6 извършва последващо наблюдение на пациентите, на които са отпуснати лекарствени продукти по реда на тази наредба.

(8) За резултатите от лечението лекарят по ал. 6 периодично уведомява комисията по чл. 14, ал. 1."


§ 14. Член 15 се изменя така:

"Чл. 15. (1) Лекарствените продукти по чл. 2, ал. 6 се предписват по реда на чл. 14.

(2) Протоколите с предписаните от комисията по чл. 14, ал. 1 лекарствени продукти по чл. 2, ал. 6 се изпращат на централната комисия към Министерството на здравеопазването в 7-дневен срок от издаването им.

(3) Централната комисия към Министерството на здравеопазването разглежда протоколите и извършва преценка за съответствие на назначеното лечение и алгоритмите на лечение на заболяванията с лекарствените продукти от списъка по чл. 2, ал. 2.

(4) Централната комисия към Министерството на здравеопазването може да поиска допълнителна информация, необходима за извършване на преценката по ал. 3.

(5) В случай че централната комисия установи наличие на несъответствие на назначеното лечение с алгоритмите на лечение на заболяванията с лекарствените продукти от списъка по чл. 2, ал. 2, тя уведомява съответното лечебно заведение. В този случай отношенията се уреждат съобразно договорите по чл. 2б, ал. 5."


§ 15. В чл. 17 ал. 2 се отменя.


§ 16. Член 23 се изменя така:

"Чл. 23. (1) За получаване на необходимите предписани количества лекарствени продукти лечебните заведения изготвят заявки по образец съгласно приложение № 10.

(2) Заявките по ал. 1 са за срок два месеца и се изпращат в Министерството на здраве­опазването до 1-во число на месеца, предхождащ периода, за който се изготвя заявката.

(3) Министърът на здравеопазването може със заповед да определи конкретни лекарствени продукти, за които заявките по ал. 1 се изготвят за срок един месец и се изпращат в Министерството на здравеопазването до 1-во число на месеца, предхождащ периода, за който се изготвя заявката.

(4) Заявките по ал. 1 се изготвят от ръководителя на аптеката към лечебното заведение след съгласуване с лекарите по чл. 13 и 14 и се подписват от ръководителя му или упълномощено от него лице. За достоверността на заявките отговорност носят ръководителят на лечебното заведение и ръководителят на аптеката.

(5) Заявките за количества лекарствени продукти, по-големи от 10 % в сравнение с предходния период, се аргументират писмено за всеки конкретен пациент.

(6) Непостъпването в Министерството на здравеопазването в срок на заявките по ал. 2 и 3 се счита за липса на необходимост от лекарствени продукти, доставяни по реда на тази наредба."


§ 17. В чл. 24 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 и 3 думите "и регионалните центрове по здравеопазване" се заличават.

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Отчетите по ал. 1 се изготвят от ръководителя на аптеката към лечебното заведение и се подписват от ръководителя на лечебното заведение или упълномощено от него лице. За достоверността на отчетите същите носят съответната отговорност."


§ 18. Член 28 се отменя.


§ 19. В чл. 30, ал. 3 думите "на РЦЗ" се отменят.


§ 20. Член 32 се отменя.


§ 21. В чл. 33 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "и регионалните центрове по здравеопазване" се заличават.

2. В ал. 3 думите "и от директора на съответния регионален център по здравеопазване или упълномощени от тях лица" се заменят с "или упълномощено от него лице".


§ 22. В чл. 34 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "и регионалните центрове по здравеопазване" се заличават.

2. В ал. 3 думите "и от директора на съответния регионален център по здравеопазване или упълномощени от тях лица" се заменят с "или упълномощено от него лице".


§ 23. Приложение № 2 се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 3



Радиоактивни лекарствени продукти, радионуклидни генератори, китове и радионуклидни прекурсори, предназначени за лечение и диагностика
 
Международно непатентно наименование
1 2
І. Технециеви генератори
1 99-Mo Sodium Molybdate; 99m-Tc Technetium pertechnetate
ІІ. Технециеви китове
1 Technetium (99m Tc) macrosalb
2 Technetium (99m Tc) nanocolloid
3 Technetium [99mTc] Exametazine 0,5 mg
4 Technetium [99mTc] medronic acid
5 Technetium [99mTc] Tetrofosmin
6 Technetium (99mTc) Sestamibi
ІІІ. Радиофармацевтици за диагностика in vivo
1 Sodium Iodide [131 I]
2 Sodium chromate [51Cr]
3 Ioflupane (123-I)
4 Iobenguane [131 I]
ІV. Радиофармацевтици за терапия
1 Sodium Iodide [131 I]
2 192 Ir за Микроселектрон 150 см/10 Ci
3 Strontium (89 Sr) chloride
4 Ytrium (90 Y) chloride
V. Радиофармацевтици за диагностика in vitro
1 3H-Estradiol 3,7 MBq
2 3H-Синтетичен прогестерон 3,7 MBq
3 125 I T3 KIT
4 125 I fT3 KIT
5 125 I T4 KIT
6 125 I fT4 KIT
7 125 I TSH ( 96-100 проби) KIT IRMA
8 125 I TSH (384-400 проби) KIT IRMA
9 125 I Insulin KIT IRMA
10 125 I HGH KIT IRMA
11 125 I FSH KIT IRMA
12 125 I LH KIT IRMA
13 125 I Prolactin KIT IRMA
14 125 I Testosteron KIT
15 125 I Progesteron KIT
16 125 I Estradiol KIT
17 125 I CA-15-3 KIT IRMA
18 125 I CA-125 KIT IRMA
19 125 I CA-19-9 KIT IRMA
20 125 I PSA KIT IRMA
21 125 I Plasma renin activity
22 125 I Calcitonin KIT IRMA
23 125 I Aldosteron
24 125 I ACTH IRMA
25 125 І Paratchormon intact IRMA
26 125 I beta 2 microglobulin
27 125 Vit B 12 + фолиева киселина
28 125 Digoxin
29 125 I Thyreoglobolin
30 125 I Cortisol
31 125 I DEAS
32 125 I Карциоероембрионален антиген IRMA
33 125 I anti TG antibody
34 125 I anti TPO antibody
35 125 I TRAK
36 Радиоактивни източници Кобалт-60 с различна ефективна активност за презареждане на гама-терапевтичните уредби
   


§ 24. Приложение № 3 се изменя така:

"Приложение № 3 към чл. 14, ал. 1



І. Злокачествени заболявания
 
Министерство на здравеопазването
 
  ПРОТОКОЛ № ............/20…..г.
лечебно за предписване на лекарствени
заведение продукти
  за лечение на злокачествени
  заболявания
 
Днес .......................................................................... комисия в състав
(име и фамилия, специалност):
Д-р
Д-р
Д-р
разгледа представената от лекуващия лекар медицинска документация, включваща анамнезата и обективния статус на пациента.
Име:
  ЕГН
                     
 
Адрес (гр./с., ул. №)
Въз основа на горното комисията установи, че пациентът страда от:
(разгърната диагноза)
Телесна маса:
Хистология:
Оперативно лечение:
Дата:
Вид на операцията:
Следоперативна радиотерапия:
Адювантна Неадювантна
химиотерапия: химиотерапия:
Схема: Схема:
Брой курсове: Брой курсове:
   
Метастази:  
Дата на установяване: Локализация:
Метод на установяване:  
І линия ІІ линия
химиотерапия химиотерапия
Схема: Схема:
Брой курсове: Брой курсове:
Дата на завършване: Дата на завършване:
Ефект от Ефект от
лечението: лечението:
Дата на прогресия: Дата на прогресия:
ЕСОG статус:
Лабораторни и образни изследвания:
 
Друга информация:
Комисията предлага по-нататъшното лечение да започне/продължи със следните лекарствени продукти за срок от два месеца.
Лекарствен продукт Лек. форма Лек. концентрация Количество за двумесечен курс
       
       
 
Протоколът е валиден за 6 месеца, до
Ръководител Членове:
1. ......................................................
на лечебното заведение:  
2. ......................................................
(подпис, печат)  
3. ......................................................
 
ІІ. Състояния след трансплантация на тъкани и органи
 
Министерство на здравеопазването
 
  ПРОТОКОЛ № ............/20…..г.
лечебно заведение за предписване на лекарствени продукти
  за състояния след трансплантация на
  тъкани и органи
 
Днес .......................................................................... комисия в състав
(име и фамилия, специалност):
Д-р
Д-р
Д-р
разгледа представената от лекуващия лекар медицинска документация, включваща анамнезата и обективния статус на пациента.
Име:
  ЕГН
                     
 
Адрес (гр./с., ул. №)
Въз основа на горното комисията установи, че пациентът страда от:
(разгърната диагноза)
Телесна маса:
Дата на трансплантацията:
Място на трансплантацията:
Поносимост към лекарствения продукт:
Мотив за смяна на имуносупресора:
Друга информация:
 
Комисията предлага по-нататъшното лечение да започне/продължи със следните лекарствени продукти за срок от два месеца.
Лекарствен продукт Лек. форма Лек. концентрация Количество за двумесечен курс
       
       
 
Протоколът е валиден до
Ръководител Членове:
1. ......................................................
на лечебното заведение:  
2. ......................................................
(подпис, печат)  
3. ......................................................
 
ІІІ. Редки болести, болни с бъбречна недостатъчност на диализно лечение, инфекциозни заболявания (СПИН, туберкулоза и други)
 
Министерство на здравеопазването
 
  ПРОТОКОЛ № ............/20…..г.
лечебно за предписване на лекарствени
заведение продукти за лечение на редки болести, на болни с бъбречна недостатъчност на диализно лечение, на инфекциозни заболявания (СПИН, туберкулоза и други)
 
Днес ........................................... комисия в състав (име и фамилия, специалност):
Д-р
Д-р
Д-р
разгледа представената от лекуващия лекар медицинска документация, включваща анамнезата и обективния статус на пациента
Име:
  ЕГН
                     
 
Адрес (гр./с., ул. №)
Въз основа на горното комисията установи, че пациентът страда от:
(разгърната диагноза)
Телесна маса:
Проведено лечение до момента:
Ефект от лечението:
Друга информация:
Комисията предлага по-нататъшното лечение да започне/продължи със следните лекарствени продукти за срок от два месеца.
Лекарствен продукт Лек. форма Лек. концентрация Количество за двумесечен курс
       
       
 
Протоколът е валиден до
Ръководител Членове:
1. ......................................................
на лечебното заведение:  
2. ......................................................
(подпис, печат)  
3. ......................................................


§ 25. Приложение № 5 се отменя.


§ 26. Приложение № 10 се изменя така:

"Приложение № 10 към чл. 23, ал. 1



ЗАЯВКА
 
за получаването на лекарствени продукти, предназначени за лечение на заболяванията
по списъка по чл. 2, ал. 1
за периода от ........................ до .....................
на: .....................................................................................................
(име на лечебното заведение и града)
 
№ по ред Наимено- вание на лекар- ствения продукт (по азбучен ред на INN) Търговско наимено- вание на лекар- ствения продукт Мярка флакони (опаковки с брой табл.) Брой болни Наличност на лекарствения продукт към момента на заявката и сроковете на годност Разход през пред- ходния период Заявка на необхо- димите количества от лекар- ствения продукт Предло- жено коли- чество от лекарствен продукт за преразпре- деление Забе- лежка
                   
                   
     
Дата: ....................................................................................
Изготвил: Директор на:
(на изпращане на заявката) (име, подпис) лечебното заведение
    (име, подпис и печат)"
     


§ 27. В приложение № 11 думите "приложение № 1" се заменят с "чл. 2, ал. 1", а думите "Директор на РЦЗ: (име , подпис и печат)" се заличават.


§ 28. Приложение № 13 се изменя така:

"Приложение № 13 към чл. 31, ал. 1



Клиника, отделение, диализен център
Лечебно заведение .............................................. град ................................................................................................................................................................
адрес ..................................................................................................................................................................................................................................
Началник на диализна структура: ..........................................................................................................................................................................................................
 
ТРИМЕСЕЧЕН ОТЧЕТ
за ................................ тримесечие на ............................ 20... г.
 
Позиция  
1 Брой диализни постове  
2 Брой преминали болни с ХБН, хемодиализирани през тримесечието, в т.ч.:  
2.1 Брой болни от други диализни звена, диализирани временно  
2.2 Брой болни на същото диализно звено, диализирани постоянно  
3 Брой болни, оставащи в края на тримесечието  
4 Брой проведени ХД при ХБН  
5 Брой проведени ХД при ОБН  
6 Брой проведени хемосорбции  
7 Общ брой проведени ХД  
8 Брой използвани хемодиализатори:  
9 Брой катетеризации с поставен временен катетър  
10 Брой катетеризации с поставен постоянен (тунелизиран) катетър  
11 Общо използвано количество Еритропоетин - в хиляди Е  
12 Количество използвано венозно желязо - в брой ампули  
13 Количество използван НМХ - в хиляди Е  
14 Количество използван Vit D дериват - в брой таблетки  
15 Количество използван цинакалцет - в брой таблетки  
16 Количество използван севеламер - в брой таблетки  
17 Брой пациенти, провеждащи перитонеална диализа  
18 Специфични нужди на диализна структура според вида на пациентите: хемодиализатори (вид, повърхност), катетри, други  
19 Ненужни за момента консумативи, подлежащи за преразпределение  
 
Началник клиника/отделение/диализен център: .......................................................................................................................................................................
 
Име, фамилия, подпис: ..................................................................................................................................................................................................
 
Актуален служ. тел., мобилен телефон, факс, електронна поща: .....................................................................................................................................................
 
Дата: ................................................................................................................................................................................................................
   

"


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 29. В § 2 от преходните и заключителните разпоредби думите "РЦЗ" се заменят с "Изпълнителна агенция "Медицински одит".


§ 30. В § 37 ал. 3 от преходните и заключителните разпоредби към Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 34 от 2005 г. за реда за заплащане от републиканския бюджет на лечението на българските граждани за заболявания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване (ДВ, бр. 7 от 2010 г.) се изменя така:

"(3) Министърът на здравеопазването сключва договори с лечебните заведения по ал. 2 в срок до 31 декември 2010 г. Договорите влизат в сила от датата на сключване на договорите за доставка на лекарствените продукти, радионуклидни генератори, китове и радионуклидни прекурсори, медицински изделия и апаратура по реда на Закона за обществените поръчки за 2011 г."


§ 31. В срок до един месец от влизане в сила на наредбата комисията по чл. 2, ал. 2 допълва списъка с конкретните заболявания, класифицирани по Международната класификация на болестите (МКБ), лекарствените продукти по международно непатентно наименование и лекарствена форма за лечението на тези заболявания с алгоритмите на лечение на заболяванията с лекарствените продукти и министърът на здравеопазването го утвърждава.


§ 32. (1) До сключване на договорите с лечебните заведения - крайни получатели, всички предписани и отпуснати лекарствени продукти, за които централната комисия е установила несъответствие с алгоритмите на лечение в списъка по чл. 2, ал. 2, са за сметка на лечебното заведение.

(2) Министерството на здравеопазването приспада количествата от лекарствените продукти по ал. 1 от следващата заявка на съответното лечебно заведение - краен получател.


§ 33. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките