Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 89 от 12.XI

ИНСТРУКЦИЯ № 7 ОТ 22 ОКТОМВРИ 2010 Г. ЗА РЕДА ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА ПРАВОМОЩИЯТА ОТ ОРГАНИТЕ НА СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ" В СТРУКТУРИТЕ НА СЛУЖБА "ВОЕННА ИНФОРМАЦИЯ"

 

ИНСТРУКЦИЯ № 7 ОТ 22 ОКТОМВРИ 2010 Г. ЗА РЕДА ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА ПРАВОМОЩИЯТА ОТ ОРГАНИТЕ НА СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ" В СТРУКТУРИТЕ НА СЛУЖБА "ВОЕННА ИНФОРМАЦИЯ"

В сила от 12.11.2010 г.
Издадена от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.89 от 12 Ноември 2010г., отм. ДВ. бр.80 от 14 Октомври 2011г.

Отменена с параграф единствен от Инструкция за отменяне на Инструкция № 7 от 2010 г. за реда за упражняване на правомощията от органите на служба "Военна полиция" в структурите на служба "Военна информация" - ДВ, бр. 80 от 14 октомври 2011 г.


Чл. 1. С тази инструкция се урежда редът за упражняване на правомощията от органите на служба "Военна полиция" в структурите на служба "Военна информация".


Чл. 2. При изпълнение на функциите си в структурите на служба "Военна информация" органите на служба "Военна полиция" осъществяват правомощията си, определени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за защита на класифицираната информация, други закони, актове на Министерския съвет и на министъра на отбраната.


Чл. 3. Органите на служба "Военна полиция" са независими от ръководителите и началниците в служба "Военна информация" при осъществяване на законоустановените им правомощия.


Чл. 4. (1) Правомощията на органите на служба "Военна полиция" в структурите на служба "Военна информация" се осъществяват под ръководството на директора на служба "Военна полиция".

(2) Координацията при осъществяване на правомощията на служба "Военна полиция" в структурите на служба "Военна информация" се осъществяват от директорите на двете служби или оправомощени от тях длъжностни лица.


Чл. 5. При извършване на оперативно-издирвателна дейност органите на служба "Военна полиция" след писмено искане от служба "Военна информация":

1. установяват самоличността на военнослужещи, цивилни служители от служба "Военна информация" и техни съучастници, подготвящи, извършващи или извършили престъпления и нарушения;

2. издирват изчезнали или укриващи се военнослужещи и цивилни служители от служба "Военна информация";

3. установяват наличието и местонахождението на вещи и документи, имащи доказателствена стойност за целите на досъдебно производство или които са обект на проверка.


Чл. 6. (1) При задържане на служители на служба "Военна информация" за не повече от 24 часа незабавно чрез оперативните дежурни на служба "Военна полиция" се уведомяват оперативните дежурни на служба "Военна информация".

(2) На задържаните лица по ал. 1 се извършва личен обиск и се изготвя протокол, копие от който се предоставя на служба "Военна информация".

(3) При извършване на действия по ал. 1 и 2 се спазват принципите и правилата за защита на класифицираната информация.


Чл. 7. (1) Органите на служба "Военна полиция" упражняват своите правомощия при разследване на престъпления от общ характер, извършени в структурите и/или от служители на служба "Военна информация" по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.

(2) Органите на служба "Военна полиция" могат да извършват проверки за наличието на данни за извършени престъпления или нарушения в структурите на служба "Военна информация" по разпореждане на министъра на отбраната.

(3) В случаите по ал. 1 органите на служба "Военна полиция" упражняват своите правомощия и по искане на директора на служба "Военна информация".


Чл. 8. Органите на служба "Военна полиция" извършват експертна и експертно-криминалистическа дейност в процеса на разследването и разкриването на престъпления, извършени в структурите на служба "Военна информация".


Чл. 9. При изискване, събиране и предоставяне на информация, свързана с поддържането на реда и сигурността в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и в Българската армия, служба "Военна полиция" и служба "Военна информация" взаимно си обменят информация съгласно законовите им правомощия в касаещия ги обем.


Чл. 10. При събиране и съхраняване на информация за извършване на полицейска регистрация на военнослужещи и цивилни служители от служба "Военна информация", които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер, органите на служба "Военна полиция" писмено изискват от служба "Военна информация" данни, необходими за полицейската регистрация.


Чл. 11. При извършване на проверки за установяване на самоличността и действия по идентификация на лицата от служба "Военна информация", за които има данни, че са извършили престъпления или нарушения на реда в Министерството на отбраната, в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и в Българската армия органите на служба "Военна полиция" уведомяват оперативните дежурни на служба "Военна информация".


Чл. 12. При използване на физическа сила и помощни средства, както и на оръжие като крайна мярка срещу служители на служба "Военна информация" при изпълнение на функциите си военнополицейският орган докладва писмено на непосредствения си началник. В тези случаи директорът на служба "Военна полиция" или оправомощени от него длъжностни лица уведомяват директора на служба "Военна информация".


Чл. 13. Контролът по спазването на правилата за движение по пътищата от водачите на военни превозни средства и от организирани групи военнослужещи от служба "Военна информация" извън населените места се извършва на предварително определени постове, съгласувани между директорите на служба "Военна полиция" и служба "Военна информация".


Чл. 14. (1) Охраната на мероприятия, обекти и лица от служба "Военна информация", както и на нейни транспортни средства, с които се превозват личен състав, имущество, пари, бойна техника, въоръжение, боеприпаси и други общоопасни средства, на складове с въоръжение, боеприпаси и общоопасни средства, както и контролът на охраната се осъществяват въз основа на заповед на министъра на отбраната или заповед на директора на служба "Военна полиция" при писмено искане от директора на служба "Военна информация".

(2) Охраната се осъществява чрез военнополицейски патрули, наряди, кордони, контролно-пропускателни пунктове, заслони, постове и ескорт, осигуряване на периметър чрез системи за физическа защита и други дейности.

(3) По писмено искане на директора на служба "Военна информация" органите на служба "Военна полиция" извършват охранителни обследвания за цялостно проучване на съответната структура на служба "Военна информация" с цел осигуряването на физическата защита, надеждност на охраната, предотвратяване и недопускане извършването на престъпления или други нарушения.


Чл. 15. При констатиране на инциденти директорът на служба "Военна информация" или оправомощени от него длъжностни лица уведомяват незабавно директора на служба "Военна полиция" при условия и по ред, определени в акт на министъра на отбраната.


Чл. 16. При участие на органите на служба "Военна полиция" и служба "Военна информация" в операции и мисии извън територията на страната представителите на двете служби си обменят информация в касаещия ги обем за непосредствени заплахи за сигурността на формированията на въоръжените сили, като уведомяват за това своите ръководители.


Чл. 17. При необходимост директорът на служба "Военна полиция" информира директора на служба "Военна информация" за причините и условията, способствали за извършване на престъпления и нарушения и рисковете за реда и сигурността в структурите на служба "Военна информация", с цел предприемане на мерки за тяхното отстраняване.


Чл. 18. (1) Осъществяване на правомощията на служба "Военна полиция" по противопожарен контрол в структурите на служба "Военна информация" се извършва по годишен план, утвърден от директорите на служба "Военна полиция" и служба "Военна информация".

(2) Директорът на служба "Военна полиция" представя в служба "Военна информация" списък на длъжностните лица, които имат право да осъществяват противопожарен контрол в структурите на служба "Военна информация".


Чл. 19. (1) За осъществяване на противопожарен контрол в структурите на служба "Военна информация" се извършват комплексни, контролни, тематични проверки и проверки по сигнали, свързани с нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност.

(2) Комплексни проверки в структурите на служба "Военна информация" се извършват най-малко веднъж на три години за установяване цялостното им противопожарно състояние.

(3) Контролни проверки в структурите на служба "Военна информация" се извършват за осъществяване на контрол за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност, както и за изпълнението на писмените разпореждания от предходни проверки.

(4) Тематични проверки се извършват по отделен план, утвърден от директорите на служба "Военна информация" и служба "Военна полиция".

(5) Проверки по сигнали, свързани с нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност се извършват от компетентните органи на служба "Военна полиция" след съгласуване между директорите на двете служби.


Чл. 20. Органите на служба "Военна полиция" осъществяват противопожарен контрол на обектите на служба "Военна информация", като упражняват правомощията си по чл. 91б във връзка с чл. 91в, т. 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи.


Заключителни разпоредби

§ 1. Инструкцията се издава на основание чл. 102, ал. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.


§ 2. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките