Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 85 от 29.X

ОБЩА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РУМЪНИЯ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВИ МОСТОВИ СЪОРЪЖЕНИЯ НА РЕКА ДУНАВ (Одобрена с Решение № 691 от 21 септември 2010 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписв

 

ОБЩА ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РУМЪНИЯ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВИ МОСТОВИ СЪОРЪЖЕНИЯ НА РЕКА ДУНАВ

(Одобрена с Решение № 691 от 21 септември 2010 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването й - 23 септември 2010 г.)

Издадена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.85 от 29 Октомври 2010г., отм. ДВ. бр.94 от 14 Ноември 2014г.

Прекратено действие с т. 5, Раздел 8 на Mеморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Румъния относно извършване на проучвания за изграждане на нови мостови съоръжения на река Дунав - ДВ, бр. 94 от 11 ноември 2014 г., в сила от 28.10.2014 г.


Правителството на Република България и правителството на Румъния, наричани по-нататък "страните",

като признават приятелството, сътрудничеството и добросъседските отношения, съществуващи между двете държави, и желаейки да продължат да насърчават тези отношения чрез развитие на транспортната инфраструктура,

като отбелязват непрекъснатия растеж на международния трансграничен трафик на хора и стоки,

в желанието си да продължат да насърчават единното развитие на транспортната инфраструктура чрез изграждане на нови транспортни връзки, като отчитат, че проектирането и строителството на нови транспортни връзки според европейските стандарти се прави в посока към устойчиво развитие чрез намаляване на въздействието върху околната среда, пътния поток, подобряване на безопасността по пътищата, съответно чрез защитата на критични инфраструктурни елементи, като вземат под внимание необходимостите и ползите, произтичащи от правото на свободно движение в рамките на Европейския съюз, приемат тази декларация:

1. Страните подкрепят инициативите за строителството на нови мостови съоръжения над река Дунав - "обекти", като дават приоритет на пътните мостове над река Дунав при Силистра (БГ) - Кълъраш (РО), и Оряхово (БГ) - Бекет (РО).

2. За изпълнение на разпоредбите, съдържащи се в т. 1 на тази обща декларация, се създава Българо-румънска работна група по въпросите на транспортната инфраструктура - "работна група", която ще се състои от представители на компетентните органи, определени от страните за целта. Работната група ще бъде координирана на ниво заместник-министър/държавен секретар в министерствата на двете страни с ресор транспортна дейност.

3. Работната група ще действа в съответствие с разпоредбите на националното законодателство на страните и със съответното законодателство на ЕС и ще има за цел:

а) преглеждане на предпроектни проучвания, технически проекти, геополитически, топографски, хидравлични проучвания, проучвания за въздействието върху околната среда и други технически проучвания, когато е необходимо - "проучвания";

б) оценяване на инвестициите, необходими за възстановяването, развитието и модернизацията на транспортната инфраструктура на държавната територия на всяка страна;

в) идентифициране на източници на финансиране от финансови инструменти на ЕС за регионално развитие, трансгранично сътрудничество или транспорт и такива, които могат да бъдат привлечени от страните или чрез оценяване на възможността за сключване на договори за публично-частно партньорство;

г) координиране на техническите, финансовите, правните и организационните въпроси, свързани с изграждането, експлоатацията, поддръжката и управлението на всеки обект с оглед сключване на споразумения за всеки обект, като се вземат предвид специфичните особености, произтичащи от проучванията.

4. Окончателното място за всеки обект ще се определя от страните въз основа на предложенията, направени от работната група, след получените резултати от проучванията, посочени в т. 3 на тази обща декларация.

5. Финансирането за всеки обект ще бъде постигнато чрез общи подходи на страните въз основа на предложенията, направени от работната група, след идентифицирането на финансовите инструменти, посочени в т. 3, буква "в" на тази обща декларация.

Подписана в София на 23 септември 2010 г. в два оригинални екземпляра на български, румънски и английски език, като всички текстове са с еднаква правна сила. В случай на различия в тълкуването на тази обща декларация текстът на английски език ще има предимство.


Промени настройката на бисквитките