Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 85 от 29.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 7 ОТ 2006 Г. ЗА ГОЛЕМИТЕ ЕКСПОЗИЦИИ НА БАНКИТЕ (ДВ, БР. 7 ОТ 2007 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 7 ОТ 2006 Г. ЗА ГОЛЕМИТЕ ЕКСПОЗИЦИИ НА БАНКИТЕ (ДВ, БР. 7 ОТ 2007 Г.)

В сила от 31.12.2010 г.
Издадена от Българската народна банка

Обн. ДВ. бр.85 от 29 Октомври 2010г.

§ 1. В чл. 2, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 думите "48 часа" се заменят с "два работни дни".

2. Създават се т. 4, 5 и 6:

"4. експозиции, възникнали от забавено получаване на средства и други експозиции, произтичащи от дейността на клиент, чийто падеж е най-късно на следващия работен ден, в случай на предоставяне на платежни услуги, включително на парични преводи, както и на услуги по клиринг и сетълмент в местна и чуждестранна валута и на финансови инструменти, кореспондентски отношения и попечителски услуги;

5. експозиции, възникващи в рамките на един работен ден, към институции, предоставящи платежни услуги, включително парични преводи, услуги по клиринг и сетълмент в местна и чуждестранна валута и кореспондентски отношения;

6. експозиции под формата на задължителни минимални резерви, поддържани по сметки в БНБ."


§ 2. Създава се чл. 3а:

"Експозиции към институции

Чл. 3а. (1) Експозицията към институция по смисъла на Наредба № 8 на БНБ или икономически свързани лица, едно от които е институция, може да надвишава съотношението по чл. 44, ал. 5 ЗКИ, ако експозицията не надвишава по-малката от следните стойности:

1. левовата равностойност на 150 млн. евро;

2. 50 % от собствения капитал на банката по Наредба № 8 на БНБ.

(2) Експозицията към икономически свързаните лица по ал. 1, които не са институции, не може да превишава 25 % от собствения капитал на банката.

(3) Банката може да определи лимит, по-нисък от този по ал. 1, т. 2, в зависимост от собствената си политика за управление на риска от концентрации и големи експозиции."


§ 3. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) При определяне наличието на голяма експозиция във връзка с позициите, посочени в чл. 26, ал. 1, т. 13, 15 и 16 от Наредба № 8 на БНБ, при които е налице експозиция към определени базисни активи, банката оценява схемата или нейните базисни активи, или и двете. За тази цел банката оценява икономическата същност и възможните рискове, присъщи на структурата на трансакцията."


§ 4. В чл. 6, ал. 4 думите "към издателите на обезпечения за наличие на риск от концентрация" се заменят със "за наличие на риск от концентрация към издатели на обезпечения, доставчици на кредитна защита с гаранции или към базисни активи по чл. 5, ал. 2".


§ 5. В чл. 7 ал. 1 се изменя така:

"Чл. 7. (1) При изчисляване на експозицията към едно лице или икономически свързани лица се сумират експозициите по чл. 2, ал. 1 преди прилагане на рискови тегла или конверсионни коефициенти и след отчитане на ефекта от прилагането на техники за редуциране на кредитния риск по смисъла на Наредба № 8 на БНБ."


§ 6. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Когато експозиция е пряко и безусловно гарантирана от трето лице или покрита с обезпечение, издадено от трето лице, банката може да третира тази експозиция като експозиция към третото лице до размера на гарантираната или покритата част, ако то не се намира в отношения на свързаност с лицата, чието задължение гарантира."

2. Създава се ал. 5:

"(5) Алинея 2 не се прилага, когато:

1. не са спазени изискванията за приемливост на видовете кредитна защита съгласно глава шеста "Редуциране на кредитния риск" от Наредба № 8 на БНБ, или

2. в случай на предоставено обезпечение - налице е несъответствие между падежите по чл. 181 и 182 от Наредба № 8 на БНБ на базисната експозиция и обезпечението."


§ 7. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст думите "могат да включат определени експозиции с намален размер, като прилагат коригиращ коефициент 0 % за следните експозиции" се заменят с "изключват следните експозиции";

б) точки 5 и 7 се отменят;

в) в т. 10 думите "с остатъчен падеж до една година" се заличават, а накрая се поставя запетая и се добавя "при условие че падежът им настъпва не по-късно от следващия работен ден и не са деноминирани в основна международна конвертируема валута.";

г) точки 11, 13 и 14 се отменят;

д) в т. 15 думите "приравнените задбалансови позиции по т. 4" се заменят с "експозициите по т. 4, буква "а";

е) създава се т. 16:

"16. експозиции към кредитни институции, предоставени от банки, създадени със специален закон, които отпускат заеми в рамките на законоустановени програми или съгласно собствения си устав за насърчаване на специфични икономически сектори при наличието на съответен правителствен контрол и ограничения върху използването на тези заеми, при условие че съответните експозиции произтичат от заемите, които са отпуснати на крайните кредитополучатели, с посредничеството на кредитните институции."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) При изчисляването на големите експозиции по чл. 2 банките включват 20 % от стойността на експозициите към регионални или местни органи на власт или гарантирани от тях, когато тези вземания биха получили 20 % рисково тегло съгласно глава четвърта "Стандартизиран подход" от Наредба № 8 на БНБ."

3. В ал. 3:

а) в основния текст думите "могат да включат определени експозиции с намален размер, като прилагат коригиращ коефициент 50 % за следните експозиции" се заменят с "включват 50 % от стойността на следните експозиции";

б) точка 1 се отменя;

в) в т. 2 думите "т. 3" се заменят с "т. 3, букви "а" и "б";

г) в т. 4 думите "по чл. 42" се заменят с "по чл. 39, ал. 2".


§ 8. Създават се чл. 9а и 9б:

"Стойност на големи експозиции за банки, прилагащи разширен подход за финансови обезпечения или вътрешни модели за кредитен риск

Чл. 9а. (1) Банка, използваща разширен подход за финансови обезпечения по смисъла на Наредба № 8 на БНБ, може да използва нетната коригирана стойност на експозицията, изчислена съгласно глава шеста "Редуциране на кредитния риск", раздел V "Изчислителни процедури при обезпечена защита" от Наредба № 8 на БНБ за установяване размера на големите експозиции при спазване изискванията на чл. 9б.

(2) Банка, получила разрешение по чл. 57, ал. 5 от Наредба № 8 на БНБ за използване на собствени оценки на параметъра "Загуба при неизпълнение" (LGD) или конверсионни коефициенти за даден клас експозиции, може да използва тези оценки за установяване размера на големите експозиции при следните условия:

1. спазват се съответните разпоредби от глава пета "Изчисляване на капиталовите изисквания за кредитен риск чрез използване на вътрешни модели" от Наредба № 8 на БНБ;

2. спазват се изискванията по чл. 9б;

3. банката извършва надеждна и достоверна оценка на ефектите от използването на финансово обезпечение върху стойността на експозициите, отделно от другите аспекти, които са от значение за установяване стойността на параметъра LGD;

4. собствените оценки на банката за ефекта от използването на финансово обезпечение се прилагат по начин, съответстващ на подхода при изчисляването на капиталовите изисквания за кредитен риск, съгласно Наредба № 8 на БНБ;

5. Българската народна банка приема достоверността и адекватността на направените от банката оценки, използвани за установяване размера на големите експозиции.

(3) Банка, получила разрешение по чл. 57, ал. 5 от Наредба № 8 на БНБ за използване на собствени оценки на параметъра "Загуба при неизпълнение" (LGD) или конверсионни коефициенти за даден клас експозиции, която не прилага ал. 2 за изчисляване на стойността на своите експозиции, може да използва подхода по чл. 8, ал. 2 или третирането по ал. 1, без в последния случай да прилага изискванията по чл. 9б.

Изисквания за провеждане на стрес-тестове

Чл. 9б. (1) Банка, прилагаща третирането по чл. 9а, ал. 1 и 2 при изчисляване стойността на големите експозиции, провежда периодични стрес-тестове за концентрация на кредитен риск, включително по отношение на реализуемата стойност на всяко прието обезпечение.

(2) Стрес-тестовете изследват рисковете, произтичащи от евентуални промени в пазарните условия, които биха могли да окажат неблагоприятно въздействие върху адекватността на собствения капитал на банката, както и рисковете, свързани с несигурността при реализирането на обезпеченията в стресови ситуации.

(3) Банката удостоверява пред БНБ, че прилаганите стрес-тестове са адекватни и подходящи за оценката на рисковете по ал. 2.

(4) В случаите, когато резултатът от стрес-тестовете покаже по-ниска реализуема стойност на приетото обезпечение от тази, която се взема предвид при третирането по чл. 9а, ал. 1 и 2, стойността на обезпечението се коригира съответно при изчисляването на стойността на голямата експозиция, за която се отнася.

(5) Банка, прилагаща третирането по чл. 9а, ал. 1 и 2, включва в своите вътрешни правила и следните елементи за ограничаване на риска от концентрация:

1. политики и процедури относно контрол на риска, произтичащ от наличието на падежни несъответствия между базисните експозиции и предоставената кредитна защита;

2. политики и процедури за случаите по ал. 4;

3. политики и процедури във връзка с прилагането на чл. 6, ал. 4."


§ 9. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в него след думите "от групата" се добавя "или от финансовия холдинг", а думите "не участва при определяне на съотношението по чл. 44, ал. 5" се заменят с "участва с 20 % от стойността си при определяне на съотношението по чл. 44, ал. 5 и 8".

2. Създава се ал. 2:

"(2) Експозиции на банката към лица от групата или от финансовия холдинг, извън тези по ал. 1, участват с пълен размер при изчисляване на съотношенията по чл. 44, ал. 5 и 8 от Закона за кредитните институции, освен ако не е приложим чл. 9 от тази наредба."


§ 10. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в него след думите "от групата" се добавя "или от финансовия холдинг", а думите "не участва при определяне на съотношението по чл. 44, ал. 5" се заменят с "участва с 20 % от стойността си при определяне на съотношението по чл. 44, ал. 5 и 8".

2. Създава се ал. 2:

"(2) Експозиции на банката към лица от групата или от финансовия холдинг, извън тези по ал. 1, участват с пълен размер при изчисляване на съотношенията по чл. 44, ал. 5 и 8 от Закона за кредитните институции, освен ако не е приложим чл. 9 от тази наредба."


§ 11. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) В отчета по ал. 1 банките, получили разрешение от БНБ за прилагане на вътрешнорейтингов подход за кредитен риск по смисъла на Наредба № 8 на БНБ, докладват и 20-те най-големи експозиции на консолидирана основа след приспадане на намаленията по чл. 9."

2. Досегашните ал. 2 и 3 стават съответно ал. 3 и 4.


§ 12. В чл. 17 се създава ал. 3:

"(3) В случай на нарушение на лимит, определен в чл. 44, ал. 5 от Закона за кредитните институции и чл. 3а от тази наредба, банката незабавно докладва пред БНБ стойността на експозицията."


§ 13. В допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. Думите "Допълнителна разпоредба" се заменят с "Допълнителни разпоредби".

2. Създава се § 1а:

"§ 1а. Тази наредба въвежда разпоредбите на Директива 2006/48/ЕО от 14 юни 2006 г. относно предприемането и осъществяването на дейност на кредитни институции и на Директива 2009/111/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 16 септември 2009 г. за изменение на директиви 2006/48/ЕО, 2006/49/ЕО и 2007/64/ЕО по отношение на банки - филиали на централни институции, определени елементи на собствения капитал, големи експозиции, надзорна уредба и управление при кризи."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 14. Тази наредба се издава на основание чл. 16, т. 5 от Закона за Българската народна банка и чл. 44, ал. 2 и 7 във връзка с § 13 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за кредитните институции и е приета с Решение № 94 от 6 октомври 2010 г. на Управителния съвет на БНБ.


§ 15. Тази наредба влиза в сила от 31 декември 2010 г.


§ 16. Първият отчет по наредбата трябва да бъде представен пред БНБ с данни към 31 декември 2010 г.


Промени настройката на бисквитките