Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 85 от 29.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 11 ОТ 2007 Г. ЗА УПРАВЛЕНИЕТО И НАДЗОРА ВЪРХУ ЛИКВИДНОСТТА НА БАНКИТЕ (ДВ, БР. 22 ОТ 2007 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 11 ОТ 2007 Г. ЗА УПРАВЛЕНИЕТО И НАДЗОРА ВЪРХУ ЛИКВИДНОСТТА НА БАНКИТЕ (ДВ, БР. 22 ОТ 2007 Г.)

В сила от 31.12.2010 г.
Издадена от Българската народна банка

Обн. ДВ. бр.85 от 29 Октомври 2010г.

§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 3 и 4 се отменят.

2. Създават се ал. 5 и 6:

"(5) Банките прилагат надеждни стратегии, политики, процедури и системи за установяването, измерването, управлението и наблюдението на ликвидния риск, които отговарят на следните изисквания:

1. разработени са за подходящи времеви хоризонти, включително за един работен ден, така че да гарантират поддържането на адекватно равнище на ликвидни буфери;

2. разработени са в зависимост от групите дейности, валутите и структурните единици в групата и включват подходящи механизми за разпределение на разходите, ползите и рисковете, свързани с ликвидността;

3. пропорционални са на сложността, рисковия профил, обема на дейност на банката и толеранса към риск, установен от компетентния орган за управление на банката;

4. отразяват значимостта на банката във всяка държава членка, в която тя упражнява дейност.

(6) Системата за установяване, измерване, управление и наблюдение на ликвидния риск (система за управление на ликвидността) има за основна цел поддържането на ликвидни средства за обезпечаване несъответствията между входящите и изходящите парични потоци."


§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 1:

"(1) Системата за управление на ликвидността на банката включва:

1. правила и процедури за установяване, измерване, управление и наблюдение на ликвидността;

2. орган за управление на ликвидността, пряко подчинен на компетентния орган за управление на банката;

3. ефективна управленска информационна система."

2. Досегашният текст става ал. 2 и в него се правят следните изменения и допълнения:

а) в основния текст думите "Системата за ликвидността трябва да" се заменят със "Системата за управление на ликвидността";

б) точка 1 се отменя;

в) в т. 2 думите "приетите правила и процедури" се заменят с "приетите стратегии, политики, правила, процедури и системи за оценка и управление на ликвидния риск";

г) точка 3 се изменя така:

"3. компетентният орган за управление е определил толеранс на банката към ликвиден риск и съответните лимити за ликвидни позиции и ликвидни буфери, които се преразглеждат периодично по отделните времеви хоризонти;"

д) в т. 5 накрая се поставя запетая и се добавя "като взема предвид и съществуващите нормативни и оперативни ограничения във връзка с евентуално прехвърляне на ликвидни средства и свободни от тежести активи";

е) в т. 6 накрая се поставя запетая и се добавя "като използва алтернативни сценарии по отношение на ликвидните си позиции и редуцирането на риска; алтернативните сценарии обхващат и задбалансовите позиции, включително задължения към дружества със специална инвестиционна цел - секюритизация, или други дружества, по отношение на които банката действа като спонсор или предоставя съществена ликвидна подкрепа";

ж) в т. 7 думите "независим преглед" се заменят с "периодичен независим преглед".


§ 3. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) в т. 2 думата "неблагоприятни" се заменя с "извънредни", а накрая се поставя точка и запетая и се добавя "тези планове подлежат на периодична проверка, актуализиране въз основа на резултатите от прилаганите алтернативни сценарии, докладване и одобрение от компетентния орган за управление и водят до подходящи промени във вътрешните политики и процеси";

б) създават се нови т. 4 и 5:

"4. методология за установяване, измерване, управление и текущ контрол на източниците за финансиране, която обхваща текущите и прогнозираните съществени парични потоци, произтичащи от активи, пасиви и задбалансови позиции, включително условните задължения и възможното влияние на репутационния риск;

5. техники за редуциране на ликвидния риск, включително система от лимити и ликвидни буфери за преодоляване на неблагоприятни събития, както и диверсификация на структурата на финансиране и на достъпа до източници на финансиране;"

в) досегашните т. 4 и 5 стават съответно т. 6 и 7.

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Банките разграничават, особено при извънредни ситуации, активите, предоставени като обезпечение, от свободните от тежести активи, които са винаги достъпни, като вземат предвид правния субект, който държи активите, държавата, в която активите са записани - в регистър или по сметка, както и тяхната приемливост, и осъществяват наблюдение върху начините за своевременно ползване на активите."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4.


§ 4. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 накрая се поставя запетая и се добавя "като отчита възможното въздействие на алтернативни сценарии по отношение на самата банка или на пазара като цяло, както и комбинация от тях. За тази цел се разглеждат различни времеви хоризонти и обстоятелства с различна степен на неблагоприятно влияние".

2. В ал. 4 в края на изречение първо се поставя запетая и се добавя "като отчита и резултатите от алтернативните сценарии по ал. 3", а изречение второ се заличава.

3. Създават се ал. 5 и 6:

"(5) Компетентният орган за управление на банката периодично разглежда и оценява ефективността на решенията по ал. 4, като актуализира стратегиите и вътрешните политики и лимити за ликвиден риск, в които са предвидени подходящи мерки за прилагането им в евентуални случаи на недостиг на ликвидност.

(6) Компетентният орган за управление информира съответните направления в банката за нивото на толеранс към риска."


§ 5. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "система за наблюдение на ликвидността" се заменят със "система за измерване, наблюдение и контрол на ликвидността".

2. В ал. 2:

а) в т. 3 накрая се добавя "и ликвидни буфери; и";

б) създава се т. 4:

"4. използване на подходящи механизми за разпределение на разходите, ползите и рисковете, свързани с ликвидността."


§ 6. В чл. 7, ал. 3 след думите "плановете й за" се добавя "действия при".


§ 7. В чл. 9 се създава ал. 4:

"(4) Проверителите по чл. 76 от Закона за кредитните институции извършват проверка на изготвения от банката годишен надзорен отчет и изразяват мнение по реда и условията на чл. 4, ал. 1, т. 3 от Наредба № 14 на БНБ за съдържанието на одиторския доклад за надзорни цели."


§ 8. В чл. 10, ал. 2 т. 3 се изменя така:

"3. способността на банката за посрещане на ликвидни затруднения и времето за оцеляване на банката, измерено чрез притежаваните от нея ликвидни активи."


§ 9. Член 11 се изменя така:

"Надзорен преглед и оценка на системата за управление на ликвидността

Чл. 11. (1) Надзорният преглед по чл. 79 от Закона за кредитните институции, съответно чл. 11, ал. 1, т. 4 от Наредба № 8 на БНБ, обхваща степента и управлението на ликвидния риск, включително разработването на алтернативни сценарии, на техники за редуциране на ликвидния риск, в частност нивата, състава и качеството на ликвидните буфери, и на ефективни планове за извънредни обстоятелства.

(2) Българската народна банка текущо оценява стабилността на управлението на ликвидния риск на всяка отделна банка, включително адекватността на стратегията й за оцеляване, ако бъде обект на масово теглене на депозити, въз основа на информацията, събрана по реда на чл. 9 и 10.

(3) При извършването на надзорния преглед по ал. 1 БНБ отчита ролята на банката за финансовите пазари.

(4) Българската народна банка взема предвид възможното въздействие от упражняването на надзорните си правомощия по тази наредба върху финансовата стабилност на другите държави членки."


§ 10. В чл. 12 ал. 1 се изменя така:

"(1) Когато отделна банка изпадне в ликвидни затруднения или систематично не изпълнява изискванията за приемливо ниво на ликвидност по чл. 8, ал. 3, подуправителят, ръководещ управление "Банков надзор", определя за банката минимални коефициенти за ликвидност, които тя трябва да постигне в определен срок."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 11. Тази наредба се издава на основание чл. 16, т. 5 от Закона за Българската народна банка и чл. 42, ал. 2 във връзка с § 13 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за кредитните институции и е приета с Решение № 95 от 6 октомври 2010 г. на Управителния съвет на БНБ.


§ 12. Наредбата влиза в сила от 31 декември 2010 г.


Промени настройката на бисквитките