Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 81 от 15.X

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 227 ОТ 7 ОКТОМВРИ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ОЦЕНКА ЗА СЪВМЕСТИМОСТТА НА ПЛАНОВЕ, ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ И ИНВЕСТИЦИОННИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ С ПРЕДМЕТА И ЦЕЛИТЕ НА ОПАЗВАНЕ НА ЗАЩИТЕНИТЕ ЗОН

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 227 ОТ 7 ОКТОМВРИ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ОЦЕНКА ЗА СЪВМЕСТИМОСТТА НА ПЛАНОВЕ, ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ И ИНВЕСТИЦИОННИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ С ПРЕДМЕТА И ЦЕЛИТЕ НА ОПАЗВАНЕ НА ЗАЩИТЕНИТЕ ЗОНИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 201 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2007 Г. (ДВ, БР. 73 ОТ 2007 Г.)

В сила от 15.10.2010 г.

Обн. ДВ. бр.81 от 15 Октомври 2010г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. Член 2 се изменя така:

"Чл. 2. (1) На ОС по реда на глава втора или трета се подлагат:

1. планове, програми, инвестиционни предложения или техни изменения или разширения, попадащи в обхвата на глава шеста от Закона за опазване на околната среда (ЗООС);

2. планове, програми, инвестиционни предложения или техни изменения или разширения извън обхвата на глава шеста от ЗООС, попадащи изцяло или отчасти в границите на защитени зони и свързани с промяна на предназначението и/или начина на трайно ползване на имота;

3. планове, програми, проекти и инвестиционни предложения, които са в съответствие с параметрите на планове, програми и проекти от по-висока степен, на които е извършена ОС и за които в крайния акт от процедурата по реда на глава втора или трета е поставено условие, изискващо изрично провеждането на оценка за съвместимост.

(2) За планове, програми, проекти и инвестиционни предложения извън обхвата на ал. 1 в зависимост от техния характер и вероятността от въздействието им върху защитените зони компетентният орган преценява начина на процедиране, като уведомява писмено възложителя за това в 14-дневен срок от подаване на уведомлението по ал. 3.

(3) За преценката по ал. 2 възложителят на най-ранен етап уведомява компетентния орган по чл. 8, ал. 1 чрез уведомление съгласно приложение № 1 към чл. 10, ал. 1."


§ 2. Член 3 се отменя.


§ 3. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. (1) Компетентни органи за издаване на решения в процедурата по ОС са:

1. министърът на околната среда и водите за:

а) планове, програми, проекти или инвестиционни предложения, които не са включени в приложения № 1 и 2 към ЗООС и попадат в обхвата на две или повече регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ);

б) инвестиционни предложения за изграждане на нови обекти или за разширение на съществуващи, които не са включени в приложения № 1 и 2 към ЗООС и попадат изцяло или отчасти в защитена територия по Закона за защитените територии (ЗЗТ);

в) проекти, когато се одобряват от централните органи на изпълнителната власт и от Народното събрание;

2. директорът на съответната РИОСВ - във всички останали случаи.

(2) Извън случаите по ал. 1, т. 1 всички волеизявления и действия, когато са част от производството по издаване на решения в хода на процедурата по ОС, могат да се извършват и от оправомощено от министъра на околната среда и водите длъжностно лице."


§ 4. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) В случаите по чл. 7, т. 4 оценката на степента на въздействие на плана, програмата, проекта или инвестиционното предложение върху природните местообитания и местообитанията на видовете - предмет на опазване в защитената зона, се възлага от възложителя на колектив от експерти с опит в областта на опазване на местообитанията и/или видовете, като най-малко един от тях е с образование по някоя от специалностите в професионално направление "биологически науки". Експертите трябва да отговарят на следните изисквания:

1. да имат завършено висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър";

2. да имат стаж по съответната специалност най-малко 5 години;

3. да извършват или да имат опит в научна дейност и/или експертна дейност, включително изработване на експертизи, писмени консултации или екологични анализи и други в областта на опазване на местообитанията и видовете, включени в приложения № 1 и 2 към ЗБР;

4. да познават действащото българско и европейско законодателство в областта на опазване на околната среда и при работата си по оценките по чл. 7, т. 4 да се позовават и съобразяват с тези изисквания и с наличните методически документи;

5. да не са лично заинтересувани от реализацията на съответния план, проект, програма или инвестиционно предложение - обект на процедурата по оценка за съвместимост;

6. да не са свързани лица по смисъла на Търговския закон с възложителя;

7. да не се намират с възложителя или с компетентния орган в отношения, пораждащи основателни съмнения в тяхното безпристрастие."

2. Създава се ал. 4:

"(4) Компетентният орган може да изиска колективът по ал. 1 да включва експерти с определена компетентност, съобразена със спецификата на плана, програмата, проекта или инвестиционното предложение."


§ 5. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 абревиатурата "ЗБР" се заменя с "от ЗБР, както и със заповедта по чл. 19, ал. 1 ЗБР и/или с план за управление, ако има такива".

2. В ал. 3 думите "т. 3" се заличават.

3. В ал. 4 накрая се добавя "или заповед по чл. 45, ал. 1 ЗЗТ, ако има такава".

4. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Проверка по ал. 1 се извършва и по отношение на допустимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения спрямо режими, определени в утвърдени планове за управление на речните басейни, въз основа на писмено становище по чл. 155, ал. 1, т. 23 от Закона за водите."

5. Алинея 6 се отменя.


§ 6. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Прекратяването на процедурата по ал. 1 поради недопустимост с режима, определен със заповеди по чл. 19, ал. 1 ЗБР или по чл. 45, ал. 1 ЗЗТ, не изключва възможността възложителят да подаде ново уведомление по чл. 10 след изтичане срока на действие на съответния акт."


§ 7. Член 14 се отменя.


§ 8. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "раздел ІІ" запетаята и думите "както и в случаите по чл. 14" се заличават.

2. В ал. 2 след думата "поискана" съюзът "и" се заличава и накрая се добавя "и становища по чл. 17, ако такива са поискани".


§ 9. В чл. 16, т. 3 след думите "вероятните въздействия" се добавя "самостоятелно или в комбинация с въздействия от други планове, програми, проекти и инвестиционни предложения".


§ 10. В чл. 18, ал. 2 накрая се добавя "без т. 8".


§ 11. В чл. 20, ал. 3 т. 8 се изменя така:

"8. изисквания за включване в колектива по чл. 9, ал. 1, разработващ оценката по чл. 21, на експерти с компетентност, съобразена както с предмета на опазване в защитените зони, така и със спецификата на плана, програмата, проекта или инвестиционното предложение;".


§ 12. В чл. 23, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 4 думите "управление на национално и международно ниво" се заменят с "опазването им".

2. В т. 5 думите "вероятността и" се заличават.

3. В т. 8 думите "обектите/трасетата" се заменят с "всички елементи".

4. В т. 10 след думите "чл. 33 ЗБР" се поставя запетая и се добавя "включително доказателства за това".

5. В т. 11 след думата "изследване" се добавя "включително времетраене и период на полеви проучвания" и се поставя запетая.


§ 13. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се отменя.

2. В ал. 3, т. 1 след думите "т. 7" се добавя "и 8".

3. Създава се ал. 8:

"(8) При три поредни отрицателни оценки на качеството на доклада компетентният орган прекратява процедурата по ОС, за което уведомява възложителя."


§ 14. В чл. 25 се създава ал. 3:

"(3) Компетентният орган предоставя на възложителя постъпилите становища по ал. 2 и изисква от него писмено становище по тях, като определя срок за внасянето му."


§ 15. Член 26 се изменя така:

"Чл. 26. Когато при провеждане на консултациите с обществеността по чл. 25, ал. 1 и 2 е постъпила информация относно предмета и целите на защитените зони и/или очакваната степен на увреждането им, която се различава от представената от възложителя в доклада, компетентният орган може да възложи на друг колектив от експерти или да изиска от възложителя извършване на допълнителни проучвания и анализи или събиране на допълнителна научна информация, като определя тяхната продължителност. В тези случаи компетентният орган може да извърши проверка на място относно събраната информация."


§ 16. В чл. 27 думите "органа по одобряване на планове, програми и проекти/инвестиционни предложения" се заличават.


§ 17. В чл. 34 ал. 2 се изменя така:

"(2) Приложението по ал. 1 задължително съдържа частите по чл. 23, ал. 2."


§ 18. Създава се чл. 34а:

"Чл. 34а. В случаите по чл. 11, ал. 2 и 3, чл. 13, ал. 1, чл. 15, ал. 5, чл. 24, ал. 8 и чл. 27 се прекратява съвместената процедура по глава шеста от ЗООС."


§ 19. В чл. 36 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 6 т. 2 се изменя така:

"2. определя изисквания за включване в колектива по чл. 9, ал. 1, разработващ оценката по чл. 21 на експерти с компетентност, съобразена както с предмета на опазване в защитените зони, така и със спецификата на плана, програмата, проекта или инвестиционното предложение;".

2. Създава се нова ал. 7:

"(7) Преди започване на консултациите по реда на чл. 20 от Наредбата за ЕО възложителят представя на компетентния орган приложението по чл. 34, ал. 1 за оценка на качеството му съгласно чл. 24, ал. 3 - 7."

3. Досегашната ал. 7 става ал. 8 и се изменя така:

"(8) При положителна оценка по ал. 7 възложителят провежда консултации по реда на Наредбата за ЕО по изготвения доклад по ЕО/екологичната част към планове и програми, включително по доклада за оценка на степента на въздействие."

4. Досегашната ал. 8 става ал. 9 и се изменя така:

"(9) Когато при внасяне на искане за издаване на становище по ЕО по чл. 23, ал. 1 от Наредбата за ЕО компетентният орган установи, че при провеждане на консултациите е постъпила информация относно предмета и целите на защитените зони и/или очакваната степен на увреждането им, която се различава от представената от възложителя в приложението по чл. 34, компетентният орган може да възложи на друг колектив от експерти или да изиска от възложителя извършване на допълнителни проучвания и анализи или събиране на допълнителна научна информация в срока и по реда на чл. 23, ал. 3 от Наредбата за ЕО. В тези случаи компетентният орган може да извърши проверка на място относно събраната информация. За извършването на допълнителните проучвания и тяхната продължителност компетентният орган информира възложителя."

5. Досегашната ал. 9 става ал. 10.

6. Досегашната ал. 10 става ал. 11 и в нея думите "чл. 21" се заменят с "глава втора, раздел ІV".

7. Досегашните ал. 11 и 12 стават съответно ал. 12 и 13.


§ 20. В чл. 39 се правят следните изменения:

1. В ал. 6 т. 2 се изменя така:

"2. определя изисквания за включване в колектива по чл. 9, ал. 1, разработващ оценката по чл. 21, на експерти с компетентност, съобразена както с предмета на опазване в защитените зони, така и със спецификата на плана, програмата, проекта или инвестиционното предложение;".

2. В ал. 8 думите "ал. 3 - 5" се заменят с "ал. 3 - 7".

3. Алинея 10 се изменя така:

"(10) Когато установи, че при провеждане на обществените обсъждания по ал. 9 е постъпила информация относно предмета и целите на защитените зони и/или очакваната степен на увреждането им, която се различава от представената от възложителя в приложението по чл. 34, компетентният орган може да възложи на друг колектив от експерти или да изиска от възложителя извършване на допълнителни проучвания и анализи или събиране на допълнителна научна информация. В тези случаи компетентният орган може да извърши проверка на място относно събраната информация. За извършването на допълнителните проучвания и тяхната продължителност компетентният орган информира възложителя, като времето, необходимо за извършването им, не се включва в срока по чл. 99, ал. 2 ЗООС."

4. В ал. 12 думите "чл. 21" се заменят с "глава втора, раздел ІV".


§ 21. В чл. 40, ал. 3 думите "плана и програмата" се заменят с "инвестиционното предложение".


§ 22. В § 2 от допълнителните разпоредби накрая се поставя запетая и се добавя "което в 7-дневен срок от издаването се оповестява на интернет страницата му и се предоставя на възложителя".


§ 23. В приложение № 1 към чл. 10, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В част А, т. 2 буква "г" се отменя.

2. В част Б, т. 2:

а) в буква "а" накрая се поставя запетая и се добавя "номер на имота";

б) буква "в" се отменя.


§ 24. В приложение № 2 към чл. 10, ал. 2, част Б, т. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "съдържащи списъци с координатите на точките, определящи границите на поземлените имоти или партиди на имотите в случаите, когато скицата се издава от общинската служба по земеделие, или координатни точки на трасето на линейните обекти на техническата инфраструктура, придружени от информация за използваната координатна система, или координатни точки, определящи териториалния обхват на инвестиционното предложение за площни обекти, придружени от информация за използваната координатна система".


Заключителни разпоредби

§ 25. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките