Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 77 от 1.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № РД-16-267 ОТ 2008 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА КОЛИЧЕСТВОТО ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ, ПРОИЗВЕДЕНА ОТ КОМБИНИРАНО ПРОИЗВОДСТВО НА ТОПЛИННА И ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ (ДВ, БР. 37 ОТ 2008 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № РД-16-267 ОТ 2008 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА КОЛИЧЕСТВОТО ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ, ПРОИЗВЕДЕНА ОТ КОМБИНИРАНО ПРОИЗВОДСТВО НА ТОПЛИННА И ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ (ДВ, БР. 37 ОТ 2008 Г.)

В сила от 01.10.2010 г.
Издадена от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма

Обн. ДВ. бр.77 от 1 Октомври 2010г.

§ 1. В чл. 4 ал. 3 се отменя.


§ 2. В приложение № 1 след думите "Приложение № 1" се добавя "към чл. 3, ал. 3 и чл. 22, ал. 1".


§ 3. В приложение № 2 след думите "Приложение № 2" се добавя "към чл. 5, ал. 2 и чл. 10" и в него се правят следните изменения:

1. В част І "ИЗПОЛЗВАНИ СИМВОЛИ И ИНДЕКСИ", в т. 1, в графа "Описание" думата "полезна" се заличава.

2. В част ІІ "ОСНОВНИ ОПРЕДЕЛЕНИЯ ПРИ КОМБИНИРАНО ПРОИЗВОДСТВО" се правят следните изменения:

а) в "Забележка" към т. 10 думите "формулите към чл. 4, ал. 2 и 3" се заменят с "формулата към чл. 4, ал. 2".

б) точка 13 се изменя така:

"13. Коефициент на електрически загуби (недопроизводство) - b, е отношението на намаляването на производството на тотална електрическа енергия DEбр. към ръста на производство на топлинна енергия - DQ за определен период.



3. В част ІІІ "ОПИСАНИЕ НА КОМБИНИРАНИТЕ И НЕКОМБИНИРАНИТЕ ПРОЦЕСИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ТОПЛИННА И ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ":

а) в т. 1 в "Схема на енергийните потоци" формулата

се заменя с формулата

б) точка 4 се изменя така:

"4. Коефициентът на електрически загуби (недопроизводство - b) за турбини с регулируеми пароотбори се определя чрез актуални режимни изпитания или по следния изчислителен път:

4.1. Определят се електрически недопроизводства DEiбр в резултат на i-тото регулируемо пароотнемане - за 1 тон пара/час:

DEiбр = (ii - ik).hM.hG, kW,

където:

ii - е енталпията на парата на изхода от i-тото регулируемо пароотнемане в kWh/t,

ik - енталпията на парата на изхода от турбината в kWh/t,

hM и hG - коефициентите на ефективност, отчитащи механичните загуби и загубите в генератора (използват се данни на производителя или справочни данни).

4.2. Определя се увеличеното производство на топлинната енергия DQi за 1 тон пара/час в kW в пароотнеманията.

DQi = (ii - iвр), kW

iвр е енталпията на върнатия кондензат в kWh/t.

4.3. Определя се коефициентът на електрическите загуби - bi, като отношение на намаленото производство на брутната специфична електрическа енергия DEiбр, дължащо се на съответното i-то пароотнемане в kW към увеличеното производство на топлинната енергия DQi за 1 тон пара/час в kW:



4.4. Средно претеглената стойност от всяко пароотнемане на коефициента на електрически загуби (недопроизводство - b) се определя по зависимостта:

"


4. В част ІV "БЛОК-СХЕМА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ КОЛИЧЕСТВОТО КОМБИНИРАНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ" се правят следните изменения:

а) текстът:

"

"

се заменя със:

"

"

б) думите "Извършва се проверка на инсталацията в зависимост от това дали производството на електрическа енергия намалява при увеличение на производството на комбинирана полезна топлинна енергия при постоянно натоварване по гориво." се заменят с "Извършва се проверка на инсталацията в зависимост от това дали производството на електрическа енергия намалява при увеличение на производството на топлинна енергия при постоянно натоварване по гориво.";

в) думите "Определя се показателят за недопроизводство - bкомб., за пароотборна турбина" се заменят с "Определя се показателят за недопроизводство - b, за пароотборна турбина".

5. В част V "ХАРАКТЕРНИ ПРИМЕРИ ЗА КОМБИНИРАНИ ИНСТАЛАЦИИ" се правят следните изменения:

а) в т. 1 "Стъпка № 4", в подточка 1 текстът на първите две тирета:

" - Коефициентите на електрическите загуби трябва да се определят от действителни измервания или по изчислителен път, в случая

bкомб.2 = 0,250 и bкомб.3 = 0,200

- Определя се осреднена стойност на коефициента на електрическите загуби (недопроизводство) - bкомб.ср.:

"

"

се заменя със:

"- Коефициентите на електрическите загуби трябва да се определят от действителни измервания или по изчислителен път

- Определя се осреднена стойност на коефициента на електрическите загуби (недопроизводство) - bср.:


"

б) в т. 3 "Стъпка № 4", в подточка 1 в първо тире думите "bкомб. = 0" се заменят с "b = 0".


§ 4. В приложение № 3 след думите "Приложение № 3" се добавя "към чл. 16".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 5. (1) В срок до един месец от влизане в сила на наредбата енергийните предприятия, които нямат утвърдени алгоритми за 2009 г. и/или 2010 г., представят в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма своите предложения за алгоритми за пресмятане на режимните фактори и на количеството комбинирана електрическа енергия, придружени с информацията по чл. 8, ал. 2.

(2) В срок до един месец от влизане в сила на наредбата енергийните предприятия с утвърдени алгоритми за 2010 г., в които се използва коефициентът за недопроизводство "b", съгласно приложение № 2 и/или формулата по отменената ал. 3 на чл. 4 от наредбата, представят в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма своите предложения за алгоритми за пресмятане на режимните фактори и на количеството комбинирана електрическа енергия, произведена от всяка инсталация през 2010 г., придружени с информацията по чл. 8, ал. 2, т. 4.


§ 6. В срок до 2 месеца от получаването на предложенията за алгоритми по § 5 министърът на икономиката, енергетиката и туризма утвърждава алгоритмите на енергийните предприятия по реда и при условията на раздел III от тази наредба.


§ 7. Навсякъде в наредбата думите "Министерството на икономиката и енергетиката" се заменят с думите "Министерството на икономиката, енергетиката и туризма", а думите "министърът на икономиката и енергетиката" и "министъра на икономиката и енергетиката" се заменят съответно с "министърът на икономиката, енергетиката и туризма" и "министъра на икономиката, енергетиката и туризма".


§ 8. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките