Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 76 от 28.IX

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 212 ОТ 17 СЕПТЕМВРИ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ГОРИТЕ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 80 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1998 Г. (ДВ, БР. 41 ОТ 1998 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 212 ОТ 17 СЕПТЕМВРИ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ГОРИТЕ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 80 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1998 Г. (ДВ, БР. 41 ОТ 1998 Г.)

Обн. ДВ. бр.76 от 28 Септември 2010г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "председателя на Държавната агенция по горите" се заменят с "министъра на земеделието и храните или оправомощено от него длъжностно лице".

2. Алинея 11 се изменя така:

"(11) В 14-дневен срок от изтичането на срока по ал. 10 министърът на земеделието и храните или оправомощено от него длъжностно лице издава заповед за:

1. категоризиране и прекатегоризиране на горите и земите от горския фонд, когато заинтересуваните министерства и ведомства са съгласували предложението;

2. отказ за категоризиране и прекатегоризиране на горите и земите от горския фонд, когато някое от заинтересуваните министерства и ведомства е отказало да съгласува предложението."

3. В ал. 12 думите "Копие от акта на председателя на Държавната агенция по горите" се заменят с "Копие от заповедта по ал. 11".

4. Създава се ал. 14:

"(14) Категоризирането и прекатегоризирането на горите и земите от горския фонд се отразява в картата на възстановената собственост за сметка на заявителите."


§ 2. В чл. 12а думите "чл. 10, ал. 3" се заменят с "чл. 10а, ал. 1" и думите "председателят на Държавна агенция по горите" се заменят с "министърът на земеделието и храните".


§ 3. В чл. 13 се правят следните изменения:

1. В ал. 4 думите "председателя на Държавната агенция по горите" се заменят с "министъра на земеделието и храните или оправомощено от него длъжностно лице".

2. Алинеи 6 и 7 се изменят така:

"(6) Включването в горския фонд на земите по ал. 1, залесени или самозалесили се след 1 март 2003 г., се извършва по искане на техните собственици или на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите - за земите, държавна собственост, след промяна на предназначението им при условията и по реда на Закона за опазване на земеделските земи.

(7) За включване в горския фонд собствениците на земите по ал. 6 подават заявление до държавното горско стопанство или до държавното ловно стопанство по местонахождението на имота, придружено с документ за правото на собственост на имота и решение за промяна на предназначението му. В 14-дневен срок от подаване на заявлението държавното горско стопанство или държавното ловно стопанство служебно го изпраща в Изпълнителната агенция по горите, придружено със:

1. писмено становище;

2. таксационна характеристика на насаждението;

3. скица или скица-проект на новообразуващия се имот, издадена по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър или Наредба № 49 от 2004 г. за поддържане на картата на възстановената собственост (ДВ, бр. 102 от 2004 г.), с обозначени координатни точки."

3. Алинея 10 се изменя така:

"(10) В едномесечен срок от получаването на решението по ал. 8 изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите предлага на органа по ал. 4 да издаде заповед за включване на земеделските територии в горския фонд или да се произнесе с отказ за включване."


§ 4. Член 18 се изменя така:

"Чл. 18. (1) Продажба на гори и земи от горския фонд - частна държавна собственост, се извършва само на имоти, включени във влезли в сила общи устройствени планове на общините, с които се предвижда разширяване на границите на населени места и селищни образувания.

(2) Не се допуска продажба на гори и земи от горския фонд - частна държавна собственост, които са:

1. насаждения от първи и втори бонитет, както и такива, включени в изборния стопански клас, съгласно действащия лесоустройствен проект;

2. горски разсадници, дендрариуми и градини за семепроизводство;

3. площи с изградени бази за интензивно стопанисване на дивеча, ферми за развъждане и отглеждане на дивеч съгласно Закона за лова и опазване на дивеча;

4. среден пояс ІІ на санитарно-охранителните зони около водоизточниците и съоръженията за питейно-битово водоснабдяване.

(3) Директорът на съответното държавно горско стопанство или държавно ловно стопанство представя в Изпълнителната агенция по горите предложение за продажба на имотите, попадащи в границите на плановете по ал. 1, към което се прилагат:

1. скица на имотите, изготвена по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър или на Наредба № 49 от 2004 г. за поддържане на картата на възстановената собственост;

2. скица на имотите от лесоустройствената карта и таксационна характеристика;

3. становище от кмета на съответната община.

(4) Министърът на земеделието и храните по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите внася в Министерския съвет мотивирано предложение за продажба на имотите по ал. 3.

(5) При положително решение на Министерския съвет министърът на земеделието и храните открива процедура за провеждане на търг с явно наддаване със заповед, която съдържа:

1. описание на имота;

2. начална цена;

3. начина на плащане и евентуални обезпечения;

4. датата, мястото и часа на провеждане на търга;

5. специални изисквания към участниците, когато това се налага от вида и предназначението на имота;

6. размера на депозита;

7. стъпката за наддаване;

8. други тръжни условия.

(6) Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите възлага извършването на оценка на имотите за продажба. Оценката се извършва по реда на Наредбата за определяне на базисни цени, цени за изключените площи и учредяване право на ползване и сервитути върху гори и земи от горския фонд, приета с Постановление № 252 от 2003 г. (обн., ДВ, бр. 101 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 39 от 2004 г., бр. 6 от 2005 г., бр. 1 от 2007 г. и бр. 38 от 2010 г.).

(7) Със заповедта по ал. 5 се утвърждават и тръжната документация, условията за оглед на обекта, съставът на комисията по провеждането на търга и крайният срок за приемане на заявленията за участие.

(8) В тръжната документация се посочват документите, които трябва да се представят със заявленията за участие.

(9) Определеният депозит не може да бъде по-малък от 0,5 на сто от началната цена.

(10) Условията на търга, определени в заповедта по ал. 5, се публикуват в два централни ежедневника, както и на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните най-малко 30 дни преди крайния срок за подаване на заявленията за участие.

(11) Търгът се провежда по реда на Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, приет с Постановление № 254 на Министерския съвет от 2006 г. (обн, ДВ, бр. 78 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 26 и 51 от 2007 г., бр. 64, 80 и 91 от 2008 г., бр. 7, 25, 62 и 93 от 2009 г. и бр. 31, 52, 58 и 69 от 2010 г.).

(12) Въз основа на резултатите от търга в 7-дневен срок от датата на провеждането му министърът на земеделието и храните издава заповед, с която определя купувача, цената и условията на плащането. Заповедта се съобщава на участниците в търга по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

(13) Спечелилият търга участник е длъжен да внесе цената, дължимите данъци, такси и режийни разноски в 14-дневен срок от влизането в сила на заповедта по ал. 12. Когато спечелилият търга участник не внесе цената в указания срок, се приема, че той се е отказал от сключването на сделката.

(14) Въз основа на влязлата в сила заповед по ал. 12 и надлежен документ за платена цена, представен от купувача, министърът на земеделието и храните сключва договор за продажба на имота, който се вписва в службата по вписвания по местонахождението на имота.

(15) Договорът за продажба влиза в сила след вписването му.

(16) Имотът се предава на купувача с протокол, подписан от купувача и от директора на съответното държавно горско стопанство или държавно ловно стопанство, на чиято територия е имотът.

(17) Екземпляр от протокола по ал. 16 се изпраща в Министерството на земеделието и храните и в Изпълнителната агенция по горите."


§ 5. В чл. 19 се правят следните изменения:

1. Алинея 6 се изменя така:

"(6) В едномесечен срок от постъпване на предложението по ал. 3 изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите предлага на министъра на земеделието и храните да издаде заповед за откриване на процедура. Заповедта се издава от министъра или от оправомощено от него длъжностно лице, в която се определят мястото, датата и часът на провеждането на търга или конкурса, както и мястото, датата и часът на подаване на заявленията за участие."

2. В ал. 11 думите "председателя на Държавната агенция по горите" се заменят с "министъра на земеделието и храните".

3. В ал. 16 думите "председателя на Държавната агенция по горите" се заменят с "министъра на земеделието и храните".

4. В ал. 17 думите "председателят на Държавната агенция по горите" се заменят с "министърът на земеделието и храните".

5. В ал. 18 думите "председателят на Държавната агенция по горите" се заменят с "министърът на земеделието и храните или оправомощено от него длъжностно лице".

6. Алинея 19 се отменя.


§ 6. В чл. 21 се правят следните изменения:

1. Алинея 6 се изменя така:

"(6) В едномесечен срок от получаване на становището по ал. 4 изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите прави предложение пред министъра на земеделието и храните да издаде или да откаже издаване на заповед за отдаване под наем."

2. В ал. 8 думите "председателят на Държавната агенция по горите" се заменят с "министърът на земеделието и храните или оправомощено от него длъжностно лице".


§ 7. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) В 14-дневен срок от постъпване на документите по ал. 1 изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите прави предложение до министъра на земеделието и храните за удовлетворяване на заявлението и изготвя проект на съответния акт за учредяване на право на ползване или сервитут."

2. Създава се ал. 4:

"(4) В 14-дневен срок от получаване на предложението по ал. 3 министърът на земеделието и храните издава заповед за учредяване на право на ползване или сервитут или внася за обсъждане в Министерския съвет проект на решение за учредяване на право на ползване или сервитут, или се произнася с мотивиран отказ по заявлението."


§ 8. В чл. 25а, ал. 2 думите "Национален фонд "Българска гора" се заменят с "Изпълнителната агенция по горите".


§ 9. В чл. 26б се правят следните изменения:

1. В ал. 4 думите "заместник-председател на Държавната агенция по горите" се заменят със "заместник-изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите".

2. В ал. 5 думата "председателя" се заменя "изпълнителния директор".


§ 10. В чл. 34 се създава ал. 6:

"(6) Забранява се унищожаването, повреждането или преместването на трайни знаци за обозначаване на границите на горските имоти."


§ 11. В чл. 37 ал. 3 се отменя.


§ 12. В чл. 46, ал. 1 думите "Държавната агенция по горите, от неговите органи и поделения" се заменят с "Изпълнителната агенция по горите, от нейните структури и специализирани териториални звена, както и от съответните държавни горски стопанства или държавни ловни стопанства".


§ 13. В чл. 68 думите "физически лица, взели участие" се заменят с "физическо лице, взело участие".


§ 14. В чл. 76 ал. 2 се изменя така:

"(2) В защитните и рекреационните гори, както и в гори в защитени територии и защитени зони с предимство се прилагат възобновителни сечи с предварително естествено семенно възобновяване и сечи, които формират сложни смесени насаждения."


§ 15. В чл. 77 ал. 5 се изменя така:

"(5) Окончателна фаза на възобновителните сечи се провежда само при наличие на достатъчно количество качествен и укрепнал подраст, определен в наредбата по чл. 47, ал. 3 от Закона за горите."


§ 16. В чл. 86 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4, т. 2 думите "чрез държавното горско стопанство или държавното ловно стопанство" се заличават.

2. В ал. 9:

а) в т. 1 след думата "собственост" се добавя "и валидна скица на имота";

б) в т. 2 след думата "собственик" се добавя "или при смърт на собственика на имота".


§ 17. В чл. 87 се правят следните изменения:

1. Алинея 4 се отменя.

2. Алинеи 8 и 9 се изменят така:

"(8) В процеса на маркиране на насажденията, предвидени за сеч, лицата по ал. 7 определят технология за добив на дървесината, която заедно с наличната пътна мрежа се отразява в технологична схема.

(9) Ограничаването на площта при цялостно отсичане на дървостоя по реда на чл. 58, ал. 3 от Закона за горите се извършва чрез маркиране с контролна горска марка в основата на стъблата на крайните дървета, определени за сеч, както и с отбелязване с ивица боя върху оставащите крайни дървета."

3. Алинея 17 се изменя така:

"(17) В комплектувания лесосечен фонд не се включват насаждения, които са маркирани преди повече от две години, с изключение на насаждения, в които през предходната година сечта не е приключила."

4. В ал. 21 думите "ал. 19" се заменят с "ал. 18".

5. В ал. 23 думите "20 януари" се заменят с "края на февруари".


§ 18. В чл. 87б, ал. 1 т. 1 се изменя така:

"1. Изпълнителната агенция по горите - в случаите по чл. 87в, ал. 8 и чл. 87о, ал. 12;".


§ 19. В чл. 87в се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 се създава т. 3:

"3. за обекти, които попадат на територията на повече от едно държавно горско стопанство или държавно ловно стопанство."

2. Създава се ал. 8:

"(8) В случаите по ал. 4, т. 3 конкурсът се провежда в Изпълнителната агенция по горите, която сключва рамков договор със спечелилия участник. Въз основа на рамковия договор спечелилият конкурса сключва договор за ползване на дървесина със съответното държавно горско стопанство или държавно ловно стопанство."


§ 20. В чл. 87д се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "от 5 до 10" се заменят с "до 7".

2. В ал. 2, изречение второ думите "от 10 до 20" се заменят с "до 7".

3. Създава се нова ал. 4:

"(4) Кандидатът или участникът, спечелил търга, сам избира формата на гаранцията за изпълнение."

4. Досегашните ал. 4 - 9 стават съответно ал. 5 - 10.


§ 21. В чл. 87и се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:

"(1) Заповедта за провеждане на конкурс се издава от:

1. изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите - в случаите по чл. 87в, ал. 4, т. 3;

2. директора на държавното горско стопанство или на държавното ловно стопанство - в случаите по чл. 87в, ал. 4, т. 1 и 2.

(2) Заповедта по ал. 1 се оповестява публично по реда на чл. 87е, ал. 1 и 2, като срокът за депозиране на офертите, определен в нея, не може да бъде по-кратък от 14 дни от датата на оповестяване на конкурса. Заповедта за провеждане на конкурс освен реквизитите по чл. 87г, ал. 2 съдържа и:

1. критерии за оценка на офертите на участниците;

2. тежестта на критериите за оценяване в комплексната оценка на офертите;

3. начина за определяне величината на отделните критерии и за определяне класирането на кандидатите."

2. Създава се нова ал. 14:

"(14) Участникът, спечелил конкурса, представя гаранция за изпълнение на договора в една от формите по чл. 87д, ал. 3, която се освобождава след неговото приключване. Размерът на гаранцията се определя в абсолютна стойност като процент от стойността на договора в размер до 7 на сто."

3. Досегашната ал. 14 става ал. 15.


§ 22. В чл. 87о, ал. 16 думите "ал. 14" се заменят с "ал. 12".


§ 23. В чл. 87п, ал. 1 т. 2 се изменя така:

"2. чрез пряко договаряне."


§ 24. В чл. 87ф ал. 6 се изменя така:

"(6) Когато в териториалния обхват на държавното горско стопанство или на държавното ловно стопанство няма дърводобивни и дървопреработващи фирми, които отговарят на изискванията на ал. 5, възлагането на дърводобива и продажбите се извършват по общия ред."


§ 25. В чл. 93 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 изречение второ се изменя така:

"Височината на пъна, мерена от горната му страна, не трябва да надвишава 5 см - за пънове с диаметър до 20 см, и една четвърт от диаметъра му - за пънове с диаметър над 20 см."

2. Алинея 2 се отменя.


§ 26. В чл. 96, ал. 8 думата "последователни" се заличава.


§ 27. В чл. 97 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 изречение второ се заличава.

2. В ал. 6:

а) в т. 2 след думата "маркирането" се поставя запетая и се добавя "когато такъв е съставен в случаите по чл. 87, ал. 14";

б) в т. 4 след думата "сеч" се добавя "и извоз";

в) в т. 7 след думата "извоз" се поставя запетая и се добавя "когато ползването на дървесина е осъществено по реда на чл. 80, ал. 2, т. 1".

3. В ал. 7:

а) в т. 1 думите "ал. 10" се заменят с "ал. 9";

б) в т. 2 след думата "сеч" се добавя "и извоз".


§ 28. В чл. 98 ал. 2 - 5 се изменят така:

"(2) Регионалните дирекции по горите и специализираните териториални звена на Изпълнителната агенция по горите, държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства ползват дървените материали и дървата за огрев за дейностите по чл. 61, ал. 1 от Закона за горите след издаване на разрешение от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите или от оправомощено от него длъжностно лице. Разрешението се издава въз основа на писмено искане, към което се прилагат обяснителна записка и спецификация за необходимите дървени материали и дърва за огрев.

(3) Разрешението по ал. 2 е в сила до края на следващата календарна година.

(4) За установяване обема на действително използваните дървени материали, добити за дейностите по чл. 61, ал. 1 от Закона за горите, се съставя протокол, който се одобрява от директора на съответната структура, специализирано териториално звено, държавно горско стопанство или държавно ловно стопанство и се прилага към счетоводната документация.

(5) Разрешените за ползване по реда на ал. 2 дървени материали, които поради обстоятелства, които не могат да бъдат предвидени, не са използвани, могат да се ползват само за дейностите по чл. 61, ал. 1 от Закона за горите."


§ 29. В чл. 99 след думите "селскостопански животни" запетаята и думите "инертни материали" се заличават.


§ 30. Член 118 се отменя.


§ 31. В чл. 132 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в изречение първо накрая се поставя запетая и се добавя "предоставен им от държавното горско стопанство или от държавното ловно стопанство";

б) изречение второ се заличава.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Дневниците по ал. 1 се предоставят прошнуровани и прономеровани след заплащане. За получаване на дневника собственикът или ползвателят на обекта подава заявление, към което се прилагат документ за собственост или за ползване на обекта, както и документите, изискуеми по Закона за устройство на територията, за въвеждане на обекта в експлоатация и/или за разрешаване на неговото ползване."


§ 32. Създава се чл. 160в:

"Чл. 160в. (1) Лице, което в нарушение на чл. 34, ал. 6 унищожава, поврежда или премества трайни знаци за обозначаване на границите на горските имоти, се наказва с глоба от 250 до 500 лв.

(2) Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 500 до

1000 лв."


§ 33. В чл. 162б ал. 1 се изменя така:

"(1) Който маркира насаждения за сеч в нарушение на условията и реда на чл. 87, ал. 7, се наказва с глоба от 100 до 1000 лв."


§ 34. В чл. 167, ал. 1 след думите "чл. 132" се добавя "ал. 1".


§ 35. В чл. 173, ал. 3 думата "умишлено" се заличава.


§ 36. Навсякъде в правилника думите:

1. "регионалното управление на горите", "ръководителят на регионалното управление на горите", "ръководителя на регионалното управление на горите", "ръководителят на съответната структура" и "ръководителя на съответната структура" се заменят съответно с "регионалната дирекция по горите", "директорът на регионалната дирекция по горите", "директора на регионалната дирекция по горите", "директорът на съответната структура" и "директора на съответната структура";

2. "Държавната агенция по горите", "Председателят на Държавната агенция по горите", "Председателя на Държавната агенция по горите", "ръководителят на Държавната агенция по горите" и "ръководителя на Държавната агенция по горите" се заменят съответно с "Изпълнителната агенция по горите", "изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите" и "изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите";

3. "извеждане", "извеждат" и "извеждането" се заменят съответно с "провеждане", "провеждат" и "провеждането".


§ 37. В § 1в, изречение първо от допълнителните разпоредби думите "през следващата календарна година" се заличават.


Промени настройката на бисквитките