Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 76 от 28.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЛОЗАРО-ВИНАРСКИЯ СЕКТОР 2008/2009 - 2013/2014 Г. (ДВ, БР. 10 ОТ 2009 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ЛОЗАРО-ВИНАРСКИЯ СЕКТОР 2008/2009 - 2013/2014 Г. (ДВ, БР. 10 ОТ 2009 Г.)

Издадена от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.76 от 28 Септември 2010г.

§ 1. В чл. 1 думите "Регламент (ЕО) № 479/2008 на Съвета, публикуван в Официален вестник № L 148 от 6.VI.2008 г., и Регламент (ЕО) № 555/2008 на Комисията, публикуван в ОВ № L 170 от 30.VI.2008 г." се заменят с "Регламент (ЕО) № 1234/2007 на Съвета, публикуван в Официален вестник № L 148 от 6.VI.2008 г., и Регламент (ЕО) № 555/2008 на Комисията, публикуван в ОВ № L 170 от 30.VI.2008 г.".


§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 3 се изменя така:

"3. подобряване на методите и технологиите за управление на лозарското стопанство чрез:

а) увеличаване броя на лозите в хектар;

б) смяна на формировката със или без смяна на подпорната конструкция;

в) изграждане на подпорна конструкция при новосъздадени лозови насаждения;

г) изграждане на съоръжения за защита от щети, нанасяни от диви животни;

д) изграждане на съоръжения за защита от щети, нанасяни от птици;

е) изграждане на противоерозионни съоръжения:

аа) изграждане на противоерозионна агротехника (оттокозадържащи и оттокоотвеждащи бразди и/или колектори, затревени или не);

бб) изграждане на подземни колектори за дренаж (отводняване);

вв) изграждане на шахти и канали, отводняване (изработване, почистване и оформяне на изкопи за траншеи за дренажните тръби, полагане на дренажни тръби);

гг) изграждане или реконструкция на тераси;

ж) изграждане на хидромелиоративни съоръжения - система за капково напояване."

2. Създава се ал. 4:

"(4) Изграждането на съоръжения за защита от щети, нанасяни от диви животни, и изграждането на съоръжения за защита от птици се подпомагат само като съпътстваща дейност на дейностите по чл. 2, ал. 1, т. 1 и 2."


§ 3. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 2 текстът след запетаята се заличава;

б) в т. 3 след абревиатурата "ЗВСН" се добавя "за предходната година";

в) т. 4 се изменя така:

"4. нямат изискуеми задължения към ДФ "Земеделие";"

г) т. 5 се отменя.

2. Алинеи 2 и 3 се отменят.

3. В ал. 4 се създават т. 3 и 4:

"3. с издаден Акт за презасаждане - в случай на подпомагане по чл. 2, ал. 1, т. 2 и т. 3, буква "а" на изкоренени към настоящия момент лозови насаждения;

4. с предоставено право на присаждане с цел смяна на сортовия състав на лозовите насаждения - в случай на подпомагане по чл. 2, ал. 1, т. 1."

4. Създават се ал. 5 и 6:

"(5) На подпомагане по чл. 3, ал. 4, т. 1 подлежат само проекти, включващи дейности по чл. 2, ал. 1, т. 3 с изключение на букви "а" и "б".

(6) Финансова помощ не се предоставя за:

1. разходи по закупуване на оборудване и съоръжение втора употреба;

2. данък добавена стойност (ДДС), с изключение на невъзстановим ДДС, когато е поет действително и окончателно от кандидати, различни от лицата, освободени от данък съгласно чл. 3, ал. 5 ЗДДС;

3. лизинг;

4. оперативни разходи, включително разходи за поддръжка, наеми, застраховка (с изключение на тези по чл. 8, ал. 1);

5. банкови такси, разходи за гаранции, изплащане и рефинансиране на лихви;

6. принос в натура;

7. плащане в брой (с изключение на разходи за трудови възнаграждения, пряко свързани с осъществяването на инвестиционния проект);

8. разходи, извършени преди подписване на договора с ДФЗ - РА;

9. хонорар за консултантски услуги, разходи за управление на проекта;

10. закупуване на стопански инвентар, селскостопанска техника, транспортни средства;

11. закупуване на консумативи и/или материали, които не се използват при обичайните агротехнически практики."


§ 4. Създава се чл. 3а:

"Чл. 3а. (1) Лицата по чл. 2, ал. 1, т. 2 имат право на обезщетение за загуба на доход, вследствие прилагането на мярката, в една от следните форми:

1. разрешение от ИАЛВ за едновременно отглеждане на стари и нови лозови насаждения за определен период от време (право на отложено изкореняване), който не надвишава 3 години, до края на преходния режим за правата на засаждане;

2. парично обезщетение, изчислено на база 3 декларации за произведено грозде.

(2) Правото на отложено изкореняване по ал. 1, т. 1 се урежда с указания, утвърдени от министъра на земеделието и храните.

(3) Размерът на обезщетението по ал. 1, т. 2 се определя със заповед на министъра на земеделието и храните."


§ 5. В чл. 4 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "30 април" се заменят с "1 юли".

2. В ал. 3 думите "по приложението" се заличават.


§ 6. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 1 и 2 се отменят.

2. Алинеи 3, 4 и 5 се изменят така:

"(3) Лицата по чл. 3, кандидатстващи за финансово подпомагане, изготвят индивидуален план за преструктуриране и конверсия (ИППК), придружен със заверено копие от документ, удостоверяващ правното основание за ползване на имота, актуална скица на имота, издадена не по-рано от 6 месеца преди датата на подаване на заявлението.

(4) Служители от ТЗ на ИАЛВ приемат и проверяват подадения ИППК, като сравняват данните с досието на производителя, извършват проверка на място и изготвят снимков материал на заявените имоти.

(5) Документалната проверка се извършва в срок до 10 работни дни от подаване на заявлението и включва проверка на документите по ал. 4 и сравняване на данните за посочените в заявлението имоти с данните от лозарското стопанство, вписани в лозарския регистър."

3. Създават се ал. 6, 7, 8, 9 и 10:

"(6) При установяване на непълноти и/или нередности в приложените документи по ал. 4 ръководителят на съответното ТЗ на ИАЛВ уведомява писмено заявителя, който в срок до 10 работни дни от получаване на уведомителното писмо трябва да предостави изисканите документи или писмени обяснения.

(7) В срок до 3 работни дни след извършване на проверката по ал. 5 или след отстраняване на нередностите по ал. 6 служители на съответното ТЗ на ИАЛВ извършват проверка на място на заявените имоти за установяване на действителното агротехническо състояние на лозовите насаждения по скалата за оценка на площи с винени лозя.

(8) В случаите, когато заявителят не отстрани нередностите по ал. 6 в указания срок, заявлението за издаване на удостоверение се оставя без разглеждане, като кандидатът може да подаде ново заявление в съответната винарска година.

(9) В срок до 3 дни след извършване на проверката по ал. 7 ръководителят на съответното ТЗ на ИАЛВ заверява с подпис и печат данните от приложения ИППК към заявлението, които заедно с приложените документи и резултатите от проверките се изпраща в Централно управление (ЦУ) на ИАЛВ за изготвяне на становище за одобрение или отхвърляне на заявлението.

(10) Главна дирекция "Лоза и вино" (ГДЛВ) на ИАЛВ изготвя становище за одобрение или отхвърляне на заявлението в срок до 3 работни дни от получаване на документите в ЦУ на ИАЛВ, което се предоставя на изпълнителния директор за одобрение."

4. Досегашната ал. 6 става ал. 11 и в нея думите "молба, предварителен" се заменят със "заявление".

5. Досегашната ал. 7 става ал. 12 и се изменя така:

"(12) В срок до 3 работни дни от получаване на становището по ал. 10 изпълнителният директор на ИАЛВ утвърждава или отхвърля плана с мотивирана заповед, която изпраща заедно с удостоверение за право на участие по мярка "Преструктуриране и конверсия на винени лозя" до лицата. Заповедта на изпълнителния директор на ИАЛВ подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс."

6. Досегашната ал. 8 става ал. 13 и в нея думите "и заверени" се заличават.


§ 7. В чл. 8, ал. 1, т. 1, буква "е" думата "след" се заменя с "преди".


§ 8. В чл. 11, ал. 2 се създава изречение второ със следното съдържание: "Този срок може да бъде изменен със заповед на изпълнителния директор на ДФЗ - РА."


§ 9. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 4:

"4. удостоверение по чл. 87, ал. 6 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) за липса на публични задължения, в оригинал, издадено не по-рано от 1 месец преди датата на подаване на заявлението за подпомагане."

2. В ал. 2:

а) в т. 1:

аа) в буква "а" пред думата "индивидуален" се добавя "удостоверение за право на участие по мярка "Преструктуриране и конверсия на винени лозя" и в оригинал, утвърден";

бб) в буква "б" се създава изречение второ: "при представен договор за аренда/преаренда или наем същият следва да е със срок 3 стопански години, следващи края на инвестицията;"

вв) в буква "д" в края на изречението се добавя "с включени количествено-стойностни сметки";

гг) в буква "е" в края на изречението се добавя "в оригинал";

б) в т. 2 се създава буква "з":

"з) удостоверение за право на участие по мярка "Промоция в трети страни", издадено от ИАЛВ;"

в) в т. 3:

аа) в буква "в" думите "чл. 14, параграф 3 от Регламент 479/2008" се заменят с "чл. 103у от Регламент 491/2009 г.";

бб) буква "г" се изменя така:

"г) удостоверение за право на участие по мярка "Застраховане на реколта", издадено от ИАЛВ;"

вв) създава се буква "д":

"д) разходооправдателен документ за извършено плащане на цялата застрахователна премия, банково нареждане за извършен превод, придружен с банково извлечение, доказващо плащане; плащането следва да се извършва по банков път."

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) При подаване на заявлението кандидатът осигурява оригиналите на всички документи, включително и тези, за които се изискват копия, като удостоверява легитимността на представените копия със заверка "Вярно с оригинала". Служителят, приемащ документите, сверява представените копия с оригиналните документи."

4. Създава се ал. 5:

"(5) На финансово подпомагане подлежат лицата, които нямат изискуеми задължения към ДФ "Земеделие"."


§ 10. В чл. 13, ал. 5 числото "7" се заменя с "10".


§ 11. В чл. 15 ал. 1 се отменя.


§ 12. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "чл. 11, параграф 6 от Регламент 479/2008" се заменят с "чл. 103р, параграф 6 от Регламент 491/2009".

2. В ал. 2, т. 2 думите "до" и "за кандидатите по чл. 7, ал. 6, т. 4" се заличават.


§ 13. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 3 думите "15 май" се заменят с "1 юли" и в края на изречението се добавя "и не по-късно от 3 месеца преди изтичане срока на инвестицията".

2. В ал. 3:

а) т. 2 се изменя така:

"2. разходооправдателни документи, доказващи, че инвестицията е започнала;"

б) създава се т. 3:

"3. банкова гаранция в полза на РА в размер 120% от исканата за авансово изплащане сума със срок на валидност 3 месеца след изтичане на договорирания срок за извършване на инвестицията."

3. Алинеи 4, 5 и 6 се изменят така:

"(4) При подаване на заявлението кандидатът осигурява оригиналите на всички документи, включително и тези, за които се изискват копия, като удостоверява легитимността на представените копия със заверка "Вярно с оригинала". Служителят, приемащ документите, сверява представените копия с оригиналните документи.

(5) В случаите, когато кандидатът е подписал договор за повече от една дейност, има право да кандидатства за авансово плащане поотделно за всяка една от тях по гореописания ред, като размерът на банковата гаранция и срокът й на валидност трябва да бъдат съобразени с договорираната финансова помощ за конкретната дейност и срока за извършване на дейността.

(6) Недопустимо е авансово плащане на части от дадена дейност."

4. Алинея 7 се отменя.


§ 14. В чл. 19 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "15 май" се заменят с "10 юли".

2. В ал. 2:

а) т. 2 се изменя така:

"2. заверено копие от документ, удостоверяващ правното основание за ползване на имота, придружено с актуална скица на имота, издадена не по-рано от 6 месеца преди датата на кандидатстване; при представен договор за аренда/преаренда или наем същият следва да е със срок 3 стопански години, следващи края на инвестицията;"

б) точка 6 се отменя;

в) т. 7 се изменя така:

"7. копия от първичните счетоводни документи следва да бъдат съставени по начин, който да позволява съпоставяне на извършените разходи с разбивката на планираните разходи по Технологична карта към Инвестиционен проект; в случай че не е съставена фактура по горепосочения начин, бенефициентът трябва да предостави подробен опис, издаден от доставчика; плащанията следва да се извършват по банков път;".

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) При подаване на заявлението кандидатът осигурява оригиналите на всички документи, включително и тези, за които се изискват копия, като удостоверява легитимността на представените копия със заверка "Вярно с оригинала". Служителят, приемащ документите, сверява представените копия с оригиналните документи."


§ 15. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "заявлението за плащане" се добавя "/отчет за авансово плащане".

2. В ал.2 се създава изречение второ: "Когато кандидатът не отстрани нередовностите и/или непълнотите в срок, заявлението за плащане/отчет за авансово плащане се оставя без разглеждане."

3. В ал. 4 цифрата "7" се заменя с "10".

4. В ал. 5 думите "едномесечен срок" се заменят с "15 работни дни".


§ 16. Член 22 се изменя така:

"Чл. 22. В случаите на констатирано неизпълнение на задълженията по договора от страна на бенефициента, установено при извършване на проверка на място по чл. 20, ал. 3 по мярка "Преструктуриране и конверсия на винени лозя", договорираната финансова помощ се преизчислява:

1. при изплащане на финансовата помощ след изпълнение на инвестицията и констатирана разлика между договорираната площ и площта, върху която е извършена инвестицията по мярка "Преструктуриране и конверсия на винени лозя", договорираната финансова помощ се редуцира съобразно площта, върху която е извършена реално инвестицията;

2. при отчет на авансово изплатена финансова помощ и констатирана разлика между договорираната площ и площта, върху която е извършена реално инвестицията по мярка "Преструктуриране и конверсия на винени лозя", договорираната финансова помощ се редуцира съобразно площта, върху която е извършена реално инвестицията, и на бенефициента се изпраща Уведомително писмо за доброволно възстановяване на разликата между договорираната и преизчислената сума; при невъзстановяване се предприемат мерки по усвояване на банковата гаранция."


§ 17. Създава се чл. 24:

"Чл. 24. На окончателно изплатените проекти по Национална програма за подпомагане лозаро-винарския сектор 2008 - 2009/2013 - 2014 г. ДФЗ - РА извършва мониторинг:

1. за използване на инвестицията по предназначение;

2. в период 3 години за спазване на добрите земеделски и екологични практики."


§ 18. Създава се чл. 25:

"Чл. 25. (1) Ползвателят може да подаде искане за промяна на договора с ДФЗ - РА не по-късно от 1 месец преди изтичане на срока на договора. Към искането се прилагат доказателства, необходими за преценка на основателността на искането.

(2) Не се допуска изменение и/или допълнение на договора, което:

1. засяга основната цел на дейността и/или променя предназначението на инвестицията;

2. води до увеличаване стойността на договорената финансова помощ.

(3) Ползвателят може да поиска удължаване на срока на договора до максималния срок съгласно чл. 4, ал. 2 или чл. 18, ал. 1, т. 3 в случаите на авансово плащане."


§ 19. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 5 думите "може да" се заличават и след думата "изкореняване" се добавя "на редове".

2. В т. 10 след думата "мярката" се добавя "и/или поставяне на индивидуална защита".

3. В т. 15 след думата "лози" се добавя "новосъздадени лозови насаждения".

4. Създават се т. 26 и 27:

"26. "Новосъздадени лозови насаждения" са лозя на възраст до 3 години включително.

27. "Изграждане на подпорна конструкция" - включва изграждане на всички носещи (опорни) и крайни колове, на носещите и спомагателните телове, на блокажните системи на всеки ред, на елементите по закрепване и опъване на теловете на вече съществуващи лозя."


§ 20. Приложението към чл. 4, ал. 3 се отменя.


Промени настройката на бисквитките