Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 75 от 24.IX

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 207 ОТ 16 СЕПТЕМВРИ 2010 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РАЗМЕРА И РЕДА ЗА ОТЧИСЛЕНИЯТА ПО ЧЛ. 71Е ОТ ЗАКОНА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 207 ОТ 16 СЕПТЕМВРИ 2010 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РАЗМЕРА И РЕДА ЗА ОТЧИСЛЕНИЯТА ПО ЧЛ. 71Е ОТ ЗАКОНА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ

В сила от 01.01.2011 г.

Обн. ДВ. бр.75 от 24 Септември 2010г., отм. ДВ. бр.2 от 7 Януари 2014г.

Отменено с § 1 на Постановление № 310 от 21 декември 2013 г. за отменяне на Постановление № 207 на Министерския съвет от 2010 г. за определяне на размера и реда за отчисленията по чл. 71е от Закона за управление на отпадъците - ДВ, бр. 2 от 7 януари 2014 г., в сила от 01.12.2013 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) С постановлението се определят размерът на отчисленията по чл. 71е от Закона за управление на отпадъците (ЗУО) и редът, по който да се правят.

(2) Въвеждането на отчисленията за дейностите по изграждане на нови съоръжения за третиране на битови отпадъци по ал. 1 има за цел:

1. да се намали количеството на депонираните отпадъци;

2. да се насърчи рециклирането и оползотворяването на отпадъците;

3. да се натрупат средства в общините за изграждане на инфраструктура за третиране на отпадъците.

(3) Отчисленията, когато се правят от общини, са елемент от разходите по чл. 66, ал. 1, т. 3 от Закона за местните данъци и такси.


Чл. 2. Постановлението се прилага за отпадъците, които се депонират на:

1. регионални и общински депа за неопасни отпадъци, отговарящи на изискванията на Наредба № 8 от 2004 г. за условията и изискванията за изграждане и експлоатация на депа и на други съоръжения и инсталации за оползотворяване и обезвреждане на отпадъци (обн., ДВ, бр. 83 от 2004 г.; доп., бр. 87 от 2007 г.) и притежаващи комплексно разрешително, издадено по реда на глава седма, раздел ІІ от Закона за опазване на околната среда, или разрешение, издадено по реда на чл. 37 ЗУО;

2. съществуващи общински депа за неопасни отпадъци, които функционират след 2009 г., до въвеждане в експлоатация на съответното за общината регионално депо съгласно чл. 28, ал. 4 ЗУО;

3. общински депа за инертни отпадъци, когато отпадъците са от строителство и разрушаване на сгради.


Чл. 3. (1) Размерът на отчисленията за всеки тон депониран отпадък на депата по години е следният:

1. за депата по чл. 2, т. 1:

а) за 2011 г. - 3 лв./т;

б) за 2012 г. - 9 лв./т;

в) за 2013 г. - 15 лв./т;

г) за 2014 г. - 35 лв./т;

2. за депата по чл. 2, т. 3:

а) за 2011 г. - 0,50 лв./т;

б) за 2012 г. - 1,50 лв./т;

в) за 2013 г. - 15 лв./т;

г) за 2014 г. - 35 лв./т.

(2) За общинските депа по чл. 2, т. 2 размерът на отчисленията за всеки тон депониран отпадък е в двоен размер на отчисленията по ал. 1, т. 1 за съответната година.

(3) Размерът на отчисленията по ал. 1 за периода 2015 - 2020 г. се определя не по-късно от 1 юли 2014 г.


Чл. 4. (1) Отчисленията по чл. 1 се дължат от общините и от всяко друго лице за всеки тон депониран отпадък на депо по чл. 2.

(2) Отчисленията се превеждат по банкова бюджетна сметка на общината, на чиято територия се предвижда изграждането или е изградено регионално депо, или на друга община, определена от общото събрание на регионалното сдружение на общините по чл. 19б ЗУО.

(3) Отчисленията се превеждат от общините до 5-о число на месеца за предходния период по чл. 6, ал. 1 и се отчитат като трансфери.

(4) Отчисленията, когато не се правят от общини, се превеждат ежемесечно до 5-о число на месеца за предходния месец и се отчитат като:

1. приходи - когато се правят от лица, които не са бюджетни предприятия;

2. трансфери - когато са преведени от други бюджетни предприятия.

(5) При забавяне на преводите задълженото лице по ал. 1 дължи законната лихва за всеки просрочен ден, но не повече от 20 на сто от дължимата сума.


Чл. 5. (1) Общината по чл. 4, ал. 2 превежда събраните отчисления по банкова сметка за чужди средства на съответната регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), на чиято територия се намира депото или се предвижда изграждане на депо.

(2) Община, която ползва самостоятелно депото, превежда отчисленията за всеки тон депониран отпадък по банковата сметка по ал. 1.

(3) Преводите по ал. 1 и 2 се отчитат от общините като друго финансиране.

(4) Сметката за чужди средства на РИОСВ се открива по общия ред, предвиден за откриването на такава сметка. За целите на събирането, съхраняването и отчитането на средствата по тази сметка съответната община предоставя на РИОСВ следната информация:

1. наименование и единен идентификационен код (ЕИК), адрес по съдебна регистрация на собственика;

2. лице за контакт, включително телефон, факс и електронна поща;

3. адрес на площадката на депото;

4. номер на издаденото разрешение или комплексно разрешително по чл. 12, ал. 1 ЗУО;

5. клас и наименование на депото съгласно издаденото разрешение или комплексно разрешително по чл. 12, ал. 1 ЗУО.


Чл. 6. (1) Отчисленията се превеждат от общината по чл. 5, ал. 1 и 2 най-малко веднъж на 4 месеца или ежемесечно до 15-о число на месеца за предходния период.

(2) Общината уведомява директора на РИОСВ за избрания период за заплащане на отчисленията.

(3) При забавяне на преводите по ал. 1 и 2 се дължи законната лихва за всеки просрочен ден, но не повече от 20 на сто от дължимата сума.


Чл. 7. Натрупаните средства от отчисленията се разходват от общините чрез техните бюджети за дейности по изграждане на нови съоръжения за третиране на битови отпадъци, осигуряващи изпълнение на изискванията на ЗУО и на подзаконовите нормативни актове по прилагането му.


Чл. 8. (1) Освобождаването на събраните финансови средства от банковата сметка по чл. 5 се извършва с писмено съгласие на директора на РИОСВ, на чиято територия се намира депото, след представяне от заявителя на:

1. заявление от община по чл. 4, ал. 2 или по чл. 5, ал. 2 до директора на РИОСВ за размера на исканите средства от банковата сметка по чл. 5 и предназначението им съгласно инвестиционния проект на новото съоръжение по чл. 7;

2. решение по чл. 19г ЗУО за одобряване изграждането на съоръжения за третиране на отпадъците;

3. решение на общинския съвет за изграждане на съоръжения за третиране на отпадъците в случаите, когато общините самостоятелно третират отпадъците;

4. разрешение за строеж на съоръжението/съоръженията по чл. 7;

5. сключен договор за изпълнение на строителството на съоръжението/съоръженията, одобрени за изграждане с решението на общото събрание на регионалните сдружения за управление на отпадъците;

6. информация за общата сума, необходима за изпълнение на инвестиционния проект, и за отделните суми, които са необходими за всяка от фазите му;

7. данни за банковата бюджетна сметка на общината по чл. 4, ал. 2 или по чл. 5, ал. 2, по която следва да се преведат финансовите средства.

(2) В 10-дневен срок от постъпване на информацията по ал. 1 директорът на съответната РИОСВ удовлетворява искането или мотивирано отказва освобождаване на средствата.

(3) Когато удовлетворява искането, органът по ал. 1 писмено определя сумата от резервираните средства по сметката за чужди средства на РИОСВ, която следва да се преведе по бюджета на общината.

(4) Компетентният орган по ал. 1 отказва да удовлетвори искането по ал. 1, т. 1 при неизпълнение на едно или повече от изискванията по ал. 1.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. При заварени регионални сдружения и споразумения за управление на отпадъците по смисъла на § 108 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 41 от 2010 г.) общините уреждат в рамките на сдружението/споразумението взаимоотношенията си във връзка с отчисленията за депонираните отпадъци, като до създаването на регионално сдружение по реда на ЗУО имат право да определят община, различна от посочената в чл. 4, ал. 2.


§ 2. Постановлението се приема на основание чл. 71е от Закона за управление на отпадъците.


§ 3. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на околната среда и водите и на министъра на финансите.


§ 4. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2011 г.


Промени настройката на бисквитките