Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 75 от 24.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 7 ОТ 2000 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ БРОЯ НА ПАРАЛЕЛКИТЕ И ГРУПИТЕ И БРОЯ НА УЧЕНИЦИТЕ И НА ДЕЦАТА В ПАРАЛЕЛКИТЕ И В ГРУПИТЕ НА УЧИЛИЩАТА, ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ОБСЛУЖВАЩИТЕ ЗВЕНА (ДВ, БР. 4 ОТ 2001 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 7 ОТ 2000 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ БРОЯ НА ПАРАЛЕЛКИТЕ И ГРУПИТЕ И БРОЯ НА УЧЕНИЦИТЕ И НА ДЕЦАТА В ПАРАЛЕЛКИТЕ И В ГРУПИТЕ НА УЧИЛИЩАТА, ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ОБСЛУЖВАЩИТЕ ЗВЕНА (ДВ, БР. 4 ОТ 2001 Г.)

Издадена от Министерството на образованието, младежта и науката

Обн. ДВ. бр.75 от 24 Септември 2010г.

§ 1. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думата "дейност" се поставя запетая и се добавя "при условията на ал. 3 - 6".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Минималният размер на допълнителните средства в случаите по ал. 1, т. 2 се определя, като разликата между норматива за минимален брой съгласно приложението и действителния брой на учениците в паралелка се умножи със:

1. не по-малко от 40 на сто от размера на съответния единен разходен стандарт, когато общият брой на учениците в паралелките в І - VІІІ клас на общообразователните училища е до 40 ученици;

2. не по-малко от 20 на сто от размера на съответния единен разходен стандарт, когато общият брой на учениците в паралелките в І - VІІІ клас на общообразователните училища е от 41 до 80 ученици;

3. не по-малко от 20 на сто от размера на съответния единен разходен стандарт, когато общият брой на учениците в паралелките в ІХ - ХІІ клас на общообразователните училища и във всички класове на професионалните и спортните училища е до 80 ученици."

3. Създава се нова ал. 4:

"(4) Когато общият брой на учениците в съответните паралелки надвишава определения в ал. 3, т. 2 и 3, допълнителни средства извън определените по единни разходни стандарти се осигуряват по преценка на финансиращия орган, ако това е необходимо. Размерът на допълнителните средства се определя от финансиращия орган."

4. Алинея 4 става ал. 5 и се изменя така:

"(5) Минималният размер на допълнителните средства в случаите по ал. 1, т. 3 и 4 се определя, като разликата между норматива за минимален брой съгласно приложението и действителния брой на учениците в паралелка се умножи със:

1. не по-малко от 60 на сто от размера на съответния единен разходен стандарт, когато общият брой на учениците в паралелките в І - VІІІ клас на общообразователните училища и във всички класове на специалните училища е до 40 ученици;

2. не по-малко от 40 на сто от размера на съответния единен разходен стандарт, когато общият брой на учениците в паралелките в І - VІІІ клас на общообразователните училища и във всички класове на специалните училища е от 41 до 80 ученици;

3. не по-малко от 40 на сто от размера на съответния единен разходен стандарт, когато общият брой на учениците в паралелките в ІХ - ХІІ клас на общообразователните училища и във всички класове в професионалните и спортните училища е до 80 ученици."

5. Създава се ал. 6:

"(6) Когато общият брой на учениците в съответните паралелки надвишава определения в ал. 5, т. 2 и 3, допълнителни средства извън определените по единни разходни стандарти се осигуряват по преценка на финансиращия орган, ако това е необходимо. Размерът на допълнителните средства се определя от финансиращия орган."

6. Досегашната ал. 5 става ал. 7.


§ 2. В чл. 11а, ал. 1 думите "чл. 11, ал. 2, 3 и 4" се заменят с "чл. 11, ал. 2 - 6".


§ 3. В чл. 13, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 числото "25 " се заменя с числото "16 ".

2. Създават се нови алинеи 2, 3 и 4:

"(2) При определяне броя на групите по ал. 1, т. 1 нормативът за максимален брой съгласно приложението може да бъде завишен, но не с повече от 10 на сто.

(3) В случаите по ал. 1, т. 1 броят на учениците в група може да бъде определен и над норматива за максимален брой съгласно приложението, но не с повече от 10 на сто.

(4) При недостатъчен брой ученици за образуване на групи по ал. 1, т. 1 в общообразователните училища при спазване на норматива за максимален брой съгласно приложението две групи се формират при минимален брой 16 ученици във всяка от тях."

3. Досегашните ал. 3 и 4 стават съответно ал. 5 и 6.


§ 4. В приложението към чл. 2, ал. 1 се правят следните изменения:

1. На ред II в т. 1 числото "16" се заменя с числото "22".

2. На ред VІІ в т. 2, буква "а" числото "20 " се заменя с числото "16 ".


Промени настройката на бисквитките