Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 72 от 14.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 34 ОТ 2006 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА СПЕЦИАЛНОСТ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (ДВ, БР. 7 ОТ 2007 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 34 ОТ 2006 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА СПЕЦИАЛНОСТ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (ДВ, БР. 7 ОТ 2007 Г.)

В сила от 14.09.2010 г.
Издадена от Министерството на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.72 от 14 Септември 2010г.

§ 1. В чл. 2 ал. 2 и 3 се изменят така:

"(2) По реда на ал. 1 се придобива и професионална квалификация за извършване на високоспециализирани дейности в определена област на здравеопазването, без признаване на специалност съгласно приложение № 1а.

(3) Номенклатурата на високоспециализираните дейности по ал. 2 се актуализира веднъж годишно."


§ 2. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Висшите училища съвместно със съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина организират, регистрират, провеждат и контролират обучението за придобиване на професионална квалификация по чл. 2, ал. 2."


§ 3. В чл. 6, ал. 4, т. 4 думите "регистъра на специализантите" се заменят с "регистъра на придобилите специалност".


§ 4. Създава се нов чл. 8:

"Чл. 8. (1) Обучението за придобиване на професионална квалификация за извършване на високоспециализирана дейност се извършва в лечебни заведения, получили положителна акредитационна оценка за обучение по съответната специалност, в чиято област попада високоспециализираната дейност, определени със заповед на министъра на здравеопазването.

(2) Лечебните заведения по ал. 1 трябва да осигуряват условия за обучение и да разполагат с необходимата апаратура и специалист, придобил професионална квалификация по съответната високоспециализирана дейност."


§ 5. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Не може да се извършва записване и провеждане на обучение за придобиване едновременно на повече от една специалност."

2. В ал. 4 думите "12 месеца" се заменят с "1 месец".


§ 6. В чл. 11а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 след думата "работа" се добавя "в едномесечен срок", а думата "размер" се заменя с "трикратния размер".

2. В ал. 5 думата "размер" се заменя с "трикратния размер".

3. В ал. 6 думите "ал. 1, 3" се заменят с "ал. 1".

4. Създава се ал. 7:

"(7) Лице, прието на място, финансирано от държавата, което прекрати обучението си или продължи обучението си срещу заплащане, дължи обезщетение на Министерството на здравеопазването в трикратния размер на заплатените средства за теоретично и практическо обучение за периода на проведеното обучение."


§ 7. Създава се чл. 11б:

"Чл. 11б. (1) Лекар, приет по реда на чл. 20а на място, финансирано от държавата, който работи в център за спешна медицинска помощ, се задължава след придобиването на специалност да работи в център за спешна медицинска помощ за срок от една година.

(2) Министерството на здравеопазването се задължава да предложи на лицето по ал. 1 център за спешна медицинска помощ на територията на страната, където може да започне или да продължи работа.

(3) В случаите по ал. 1 и 2 се прилагат разпоредбите на чл. 11а, ал. 4, 5, 6 и 7."


§ 8. В чл. 12 ал. 2 се изменя така:

"(2) Обучението за придобиване на професионална квалификация по чл. 2, ал. 2 се провежда по единни учебни програми, разработени от националните консултанти, съгласувани от висшите училища и съсловните организации и утвърдени от министъра на здравеопазването."


§ 9. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "януари" се заменя с "март".

2. В ал. 2 накрая се добавя "до министъра на здравеопазването в срок до 20 април".

3. В ал. 3 думата "февруари" се заменя с "април".

4. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Въз основа на предложенията по ал. 3 и 4, възможностите за обучение на обучаващите институции, заявените потребности от специалисти и становищата на консултативните съвети по чл. 4 министърът на здравеопазването извършва преценка, взема решение и ежегодно до 30 септември със заповед утвърждава броя на местата за специализанти, разпределени по обучаващи институции и по специалности."


§ 10. В чл. 19, ал. 2, т. 2 след думите "чл. 10, ал. 2" се поставя точка и запетая и останалият текст се заличава.


§ 11. В чл. 20, ал. 1 т. 2 се изменя така:

"2. управители или директори на лечебни или здравни заведения по специалностите "социална медицина и здравен мениджмънт", "правно регулиране в здравеопазването" и "икономика на здравеопазването";".


§ 12. Създават се чл. 20а и 20б:

"Чл. 20а. (1) Прием на специализанти на места, финансирани от държавата, с конкурс по документи по ред, определен от висшите училища, се извършва и на лекари, които работят в центрове за спешна медицинска помощ, по всички специалности за лица с образователно-квалификационна степен "магистър" по "медицина".

(2) В случаите по ал. 1 специализантите работят в център за спешна медицинска помощ и изпълняват учебната програма за съответната специалност, като индивидуалните учебни планове са съобразени с организацията на работа в центровете за спешна медицинска помощ.


Чл. 20б. Прием на специализанти на места, финансирани от държавата, с конкурс по документи по ред, определен от висшите училища, се извършва и по специалностите "анестезиология и интензивно лечение", "обща и клинична патология", "педиатрия" и "инфекциозни болести"."


§ 13. В чл. 24 се правят следните изменения:

1. Създава се нова ал. 5:

"(5) Възнагражденията по ал. 3, т. 2 и 3 не се изплащат на специализант, който:

1. работи въз основа на сключен трудов договор или по служебно правоотношение с някоя от страните по договора по ал. 1 и 2 по същата специалност или в структура, осъществяваща дейност по същата специалност за времето, през което специализантът провежда обучение в структурата, в която работи;

2. провежда практическото си обучение по реда на чл. 17 или чрез самоподготовка, когато е предвидена в учебната програма."

2. Досегашната ал. 5 става ал. 6.

3. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и в нея числото "5" се заменя с "6".

4. Досегашната ал. 7 става ал. 8 и в нея числото "6" се заменя със "7".

5. Досегашните ал. 8 и 9 стават съответно ал. 9 и 10.


§ 14. В чл. 25 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 числото "3" се заменя с "5".

2. В ал. 2, т. 2 се изменя така:

"2. участва при възможност в провеждането на колоквиумите;".


§ 15. В чл. 27 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 думите "ал. 7" се заменят с "ал. 8";

б) създава се т. 6:

"6. по молба на специализанта."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Лицата, на които обучението за придобиване на специалност е прекратено, с изключение на лицата по ал. 1, т. 6, могат да участват в нов конкурс не по-рано от две години от издаване на заповедта за прекратяването."


§ 16. Член 29 се изменя така:

"Чл. 29. (1) Министърът на здравеопазването ежегодно до 15 февруари със заповед утвърждава състава на изпитните комисии за държавен изпит за специалност.

(2) По всяка специалност се утвърждават не повече от две комисии, като всяка комисия се състои от не повече от 8 души.

(3) Предложения за състава на изпитните комисии се правят не по-късно от 20 декември на предходната година от ръководителите на висшите училища и националните центрове по проблемите на общественото здраве, а по военномедицинските специалности - от началника на Военномедицинската академия.

(4) Към предложенията по ал. 3 се прилагат копия от свидетелствата за призната специалност, копия на документи, удостоверяващи, че лицата са доктори на медицинските науки или хабилитирани лица, и справка за учебната натовареност за период от последните 10 години, за всяко от предлаганите лица.

(5) Министърът на здравеопазването извършва преценка и взема решение за състава на изпитните комисии."


§ 17. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "науки" се поставя точка и останалият текст се заличава.

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Лицата по ал. 1 следва да са утвърдени специалисти с призната специалност и не по-малко от 10 години трудов стаж по специалността и 10 години опит в следдипломното обучение по съответната специалност. Изключение се допуска само в случай, че липсват лица с такъв стаж и опит."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.


§ 18. В чл. 38, ал. 4 се създава изречение трето:

"В случай че останат незаети места за чужденци от утвърдените по реда на чл. 18, ал. 5, висшето училище може да обявява конкурси за тях до утвърждаване на местата за следващата година от министъра на здравеопазването."


§ 19. Създава се допълнителна разпоредба:

"§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Високоспециализирана дейност" е дейност, изискваща специални медицински умения за диагностика и лечение (включително работа със специфична апаратура, медицински изделия и др.), които се придобиват чрез допълнително обучение, проведено след придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

2. "Утвърден специалист" е лице с призната специалност в системата на здравеопазването и значителен професионален опит, което се ползва с авторитет и е получило признание в професионалните и академичните среди в резултат на принос в науката, медицинската практика и следдипломното обучение по съответната специалност."


§ 20. В преходните и заключителните разпоредби се правят следните изменения:

1. Досегашните § 1 - 7 стават съответно § 2 - 8.

2. Параграф § 8 става § 9 и се изменя така:

"§ 8. Носителите на наградата "Златен Хипократ" или "Златен Гален", както и пълните отличници по специалностите от професионално направление "Здравни грижи" могат еднократно да бъдат записани за обучение по избрана от тях специалност, без да се явяват на конкурсен изпит, на места, финансирани от държавата, утвърдени по реда на чл. 18, ал. 5 за съответната година, по решение на академичния съвет на съответното висше училище."

3. Досегашните § 9 - 16 стават съответно § 10 - 17.


§ 21. В приложение № 1 към чл. 1, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел А "Специалности, които са включени в приложения 5.1.3, 5.1.4 и 5.3.3 на Директива 2005/36/ЕО за признаване на професионални квалификации", подраздел І "Специалности за лица с образователно-квалификационна степен "магистър" по "медицина":

а) в т. 10 числото "3" се заменя с "4";

б) точка 25 се заличава.

2. В раздел Б "Специалности, които не са включени в приложения 5.1.3, 5.1.4 и 5.3.3 на Директива 2005/36/ЕО за признаване на професионални квалификации”:

а) в подраздел V "Специалности за лица с образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "професионален бакалавър" от професионално направление "Здравни грижи" се правят следните изменения и допълнения:

аа) в т. 7 думите "Психиатрична сестра" се заменят с "Психиатрични грижи (за медицински сестри и фелдшери)";

бб) в т. 9 думите "Семейна медицинска сестра (акушерка)" се заменят с "Първични здравни грижи (за медицински сестри)";

вв) създават се т. 10, 11 и 12:

"


10. Спешна медицинска помощ (за медицински сестри и фелдшери) 1
11. Специфични грижи за пациенти с онкологични заболявания (за медицински сестри и фелдшери) 1
12. Апаратно поддържане на извънтелесно кръвообращение (за медицински сестри и фелдшери) 1

"

б) в т. 2 на подраздел VI "Специалности за лица с висше немедицинско образование на образователно-квалификационна степен "магистър" или "бакалавър" след думата "биолози" се поставя запетая и се добавя "молекулярни биолози".


§ 22. В приложение № 1а към чл. 2, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Заглавието на приложението се изменя:

"Номенклатура на високоспециализираните дейности".

2. Създават се т. 7 - 29:

"


7. Абдоминална доплер ехография - второ ниво Специалности с преобладаваща терапевтична, хирургична или клинико-диагностична насоченост
8. Биопсии под ехографски контрол в урологията, уретроскопия, цистоскопия Урология
9. Бронхология Анестезиология и интензивно лечение
    Гръдна хирургия
    Пневмология и фтизиатрия
    Ушно-носно-гърлени болести
10. Диагностика на автономната нервна система Нервни болести
11. Евокирани потенциали Нервни болести
12. Екстракорпорална литотрипсия на пикочни камъни (ЕЛПК) в урологията Урология
13. Ендоурологични методи за лечение на уролитиазата Урология
14. Естетични медицински дейности Кожни и венерически болести
    Акушерство и гинекология
    Лицево-челюстна хирургия
    Очни болести
    Пластично-възстановителна и естетична хирургия
    Урология
    Ушно-носни-гърлени болести
    Хирургия
15. Ехокардиография в детска възраст (базово) фундаментално ниво Детска кардиология
16. Измерване на костна минерална плътност - DXA Ендокринология и болести на обмяната
    Вътрешни болести
    Ортопедия и травматология
    Ревматология
    Образна диагностика
    Акушерство и гинекология
17. Клинична електроенцефалография Нервни болести
    Детска неврология
18. Клинична електромиография Нервни болести
19. Клинична невропсихология Нервни болести
20. Конвеционална ехография - абдоминална ехография - първо ниво Специалности с преобладаваща терапевтична, хирургична или клинико-диагностична насоченост
21. Лазери в урологията Урология
22. Лечение на зависимости Психиатрия
    Детска психиатрия
23. Невроофталмология Нервни болести
    Очни болести
    Неврохирургия
24. Невросонология Нервни болести
25. Отоневрология Ушно-носно-гърлени болести
    Нервни болести
26. Полисомнография при разстройства на съня и бодърстването Нервни болести
    Пневмология и фтизиатрия
27. Профилактика и контрол на вътреболничните инфекции Специалности с преобладаваща терапевтична, хирургична или клинико-диагностична насоченост
28. Тънкоиглена аспирационна биопсия под ехографски контрол на щитовидна и паращитовидни жлези, лимфни възли и туморни формации в шийната област Ендокринология и болести на обмяната
29. Ултразвукова съдова диагностика Ангиология
    Вътрешни болести
    Съдова хирургия

"


§ 23. Приложение № 1б към чл. 2, ал. 2 се отменя.


§ 24. Приложение № 2 към § 10 става приложение № 2 към § 11 и в него се създава раздел VІ:

"


VІ. Специалности за лица с образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "професионален бакалавър" от професионално направление "Здравни грижи"
   
1 Психиатрична сестра Психиатрични грижи
2 Семейна медицинска сестра (акушерка) Първични здравни грижи

"


§ 25. Навсякъде в наредбата думите "високоспециализираната или специфична дейност" и "високоспециализирана или специфична дейност" се заменят съответно с "високоспециализираната дейност" и "високоспециализирана дейност".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 26. (1) Специализантите, които са приети за обучение за придобиване на специалност "Клинична алергология" през 2008, 2009 и 2010 г. до влизането в сила на тази наредба, довършват обучението си по досегашната учебна програма с 3-годишна продължителност на обучението.

(2) Специализантите, които към влизането в сила на тази наредба се обучават за придобиване на специалност "Висцерална хирургия", продължават обучението си по специалност "Хирургия" или по друга специалност с преобладаваща хирургична насоченост в акредитирано лечебно заведение по техен избор или в определено от министъра на здравеопазването.

(3) Специализантите, които към влизането в сила на тази наредба отговарят на условията на чл. 24, ал. 5, уведомяват за това висшето училище, в което са записани, като прилагат съответен документ, в 10-дневен срок от обнародването на наредбата в "Държавен вестник".

(4) Специализантите, които към влизане в сила на тази наредба са записани за обучение за придобиване на повече от една специалност, продължават обучение само по една специалност и прекратяват обучението си по другите специалности в 30-дневен срок от обнародването на наредбата в "Държавен вестник".

(5) Ръководителите на лечебни и здравни заведения или на регионални инспекции по опазване и контрол на общественото здраве определят за ръководител на приетите към момента специализанти лице, което отговаря на условията на чл. 25, ал. 1. Определените към влизане в сила на тази наредба ръководители на специализанти, които не отговарят на условията на чл. 25, ал. 1, могат да продължат да бъдат ръководители на приетите до момента специализанти, в случай че в съответното лечебно или здравно заведение или регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве няма специалист с 5-годишен трудов стаж по специалността.


§ 27. В 20-дневен срок от обнародването на наредбата в "Държавен вестник" висшите училища уведомяват Министерството на здравеопазването за специализантите, които отговарят на условията на чл. 24, ал. 5 и които към влизането в сила на тази наредба се обучават на места, финансирани от държавата.


§ 28. В Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 34 от 2006 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването (ДВ, бр. 12 от 2010 г.) се правят следните изменения:

1. Параграф 31 от допълнителните разпоредби се отменя.

2. В § 33 ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби се изменя така:

"(1) Националните консултанти, висшите училища и съсловните организации разработват, съгласуват и предлагат на министъра на здравеопазването за утвърждаване единна учебна програма по всяка високоспециализирана дейност по реда на чл. 12, ал. 2 в едногодишен срок от влизането в сила на тази наредба."


§ 29. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


§ 30. Наредбата е съгласувана с министъра на образованието, младежта и науката и с министъра на финансите.


Промени настройката на бисквитките