Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 72 от 14.IX

КРИТЕРИИ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ТРУДНОДОСТЪПНОСТ НА РАЙОНИТЕ В СТРАНАТА И СЕЛИЩАТА В ТЯХ

 

КРИТЕРИИ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ТРУДНОДОСТЪПНОСТ НА РАЙОНИТЕ В СТРАНАТА И СЕЛИЩАТА В ТЯХ

В сила от 14.09.2010 г.
Приети с Решение № 964 от 26.08.2010 г. на Комисията за регулиране на съобщенията

Обн. ДВ. бр.72 от 14 Септември 2010г.

1. Критерии за труднодостъпност на район са, както следва:

1.1. Географски особености.

1.2. Брой на населението.

1.3. Липса на редовен обществен транспорт.

1.4. Пътна инфраструктура.

2. Определяне на критериите за труднодостъпност на район:

2.1. Критерият по т. 1.1 - географски особености, включва планински райони, като населеното място следва да е включено в списъка по приложение № 2 към чл. 3, ал. 1 от Наредба № 14 от 2003 г. за определяне на населените места в селски и планински райони (ДВ, бр. 35 от 2003 г.).

2.2. Критерият по т. 1.2 - брой на населението, определя селища с население под 150 души.

2.3. Критерият по т. 1.3 - липса на редовен обществен транспорт, означава обществен транспорт, движещ се по разписание по-малко от 5 работни дни в седмицата.

2.4. Критерият по т. 1.4 - пътна инфраструктура, включва наличие само на пътна инфраструктура от местно значение, която осигурява маршрути от общински интерес, пътища без настилка, както и горски пътища.

3. Определяне на селищата в районите, определени за труднодостъпни:

3.1. Селищата в районите, определени за труднодостъпни, се определят съобразно посочените 4 критерия за труднодостъпност на район при условие, че отговарят на 3 от тях.

3.2. В списъка на селищата, изготвян от оператора със задължение за извършване на универсална пощенска услуга, следва да бъдат посочени критериите, по които е определено тяхното включване.

4. Определяне на работните дни, в които се осигурява извършване на универсалната пощенска услуга:

4.1. Операторът със задължение за извършване на универсалната пощенска услуга осигурява извършване на услугата най-малко веднъж седмично.

4.2. В отклонение от разпоредбата на т. 4.1 в селища без постоянно население към 31 декември на предходната година операторът със задължение за извършване на универсалната пощенска услуга няма задължение за извършване на универсалната пощенска услуга.

5. Актуализация на списъка на селищата в районите, определени за труднодостъпни:

5.1. Списъкът на селищата в районите, определени за труднодостъпни, се актуализира, както следва:

а) по инициатива на оператора със задължение за извършване на универсална пощенска услуга при промяна в обстоятелствата, която налага изменение на списъка;

б) по инициатива на КРС.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Тези критерии се приемат на основание чл. 15, ал. 1, т. 10 от Закона за пощенските услуги и чл. 35, ал. 4 от Закона за електронните съобщения.


§ 2. В шестмесечен срок от приемане на критериите операторът със задължение за извършване на универсалната пощенска услуга представя на Комисията за регулиране на съобщенията за утвърждаване актуализиран списък на населени места и селищни образувания, намиращи се в труднодостъпни райони, съгласно разпоредбата на чл. 33, ал. 1, т. 2 от Закона за пощенските услуги.


§ 3. С тези критерии се отменят Критерии за определяне на труднодостъпност на районите в страната и селищата в тях, приети с Решение на КРС № 702 от 26.06.2003 г.


§ 4. Критериите за определяне на труднодостъпност на районите в страната и селищата в тях влизат в сила от датата на обнародването им в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките