Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 71 от 10.IX

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 185 ОТ 2 СЕПТЕМВРИ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА НАЦИОНАЛНИЯ ДОВЕРИТЕЛЕН ЕКОФОНД, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 96 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 41 ОТ 2004 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 185 ОТ 2 СЕПТЕМВРИ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА НАЦИОНАЛНИЯ ДОВЕРИТЕЛЕН ЕКОФОНД, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 96 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 41 ОТ 2004 Г.)

В сила от 10.09.2010 г.

Обн. ДВ. бр.71 от 10 Септември 2010г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Националният доверителен екофонд (НДЕФ) е юридическо лице със седалище София за управление на средствата, постъпващи от суапови сделки "Дълг срещу околна среда" и "Дълг срещу природа", от международна търговия с предписани емисионни единици (ПЕЕ) за парникови газове, от продажба на квоти за емисии на парникови газове за авиационни дейности, както и от правителства, международни финансови институции и други дарители, предназначени за опазване на околната среда в Република България."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Управлението на НДЕФ се извършва в съответствие с принципите на прозрачност, екологична и икономическа ефективност, надеждност, проследимост и отчетност."


§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 3а:

"3а. постъпления от продажби на ПЕЕ и на квоти за авиационни дейности;".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Средствата на НДЕФ се разходват за финансиране и съфинансиране на екологични проекти и дейности в съответствие с условията на дарителите и с приоритетите на националните екологични стратегии и програми и Националната схема за зелени инвестиции."


§ 3. Член 4 се изменя така:

"Чл. 4. Счетоводството на НДЕФ се осъществява и финансовите отчети се съставят в съответствие с изискванията на Закона за счетоводството и приложимите счетоводни стандарти, както и с изискванията на дарителите по отношение на предоставяните от тях средства."


§ 4. В чл. 7 се правят следните изменения:

1. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Председателят на УС не може през времето на своя мандат да заема длъжност в държавната администрация и да членува в политически партии."

2. Алинея 8 се изменя така:

"(8) До избора на нов председател на УС неговите функции се изпълняват от:

1. досегашния председател на УС - в случаите по ал. 6, т. 1 и 2;

2. един от заместник-председателите, избран от УС след съгласуване с КС - в останалите случаи."


§ 5. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 3 думите "земеделието и продоволствието" се заменят с "икономиката, енергетиката и туризма".

2. В ал. 7, т. 3 буква "а" се изменя така:

"а) при смяната му с друг представител на общините по решение на Националното сдружение на общините в Република България;".

3. Създава се нова ал. 8:

"(8) Членовете на УС, чиито пълномощия са прекратени по реда на ал. 7, т. 1, предложение второ, т. 2, букви "а" и "б" и т. 3, буква "б", продължават да изпълняват функциите си до замяната им с нови членове по реда на наредбата."

4. Досегашната ал. 8 става ал. 9 и се изменя така:

"(9) В случаите, когато в УС се разглеждат проекти в областта на строителството, транспорта и др., в заседанията участва упълномощен представител на съответните ведомства с право на съвещателен глас."


§ 6. Член 10 се изменя така:

"Чл. 10. Управителният съвет:

1. определя общата стратегия и политика в дейността на НДЕФ;

2. приема правилника за работа на НДЕФ след съгласуване с КС;

3. взема решения във връзка с договори за предоставяне на финансиране в полза на НДЕФ и рамкови споразумения за съвместно изпълнение с други, създадени със закон, национални фондове, като упълномощава председателя на УС да ги сключи от името на НДЕФ;

4. определя критериите за приоритетно финансиране от НДЕФ;

5. взема окончателни решения по внесените от директора на ИБ предложения за финансиране от НДЕФ;

6. одобрява образците на документи за кандидатстване за финансиране от НДЕФ и образците на договори;

7. определя условията и реда за провеждане на търгове за доставка на стоки и услуги за осъществяване на проектите, финансирани от НДЕФ, като се ръководи от споразумението със съответния дарител;

8. определя условията, процедурите и критериите за кредитиране или безвъзмездно отпускане на средства от НДЕФ;

9. одобрява внесените от директора на ИБ годишен план за работа и годишни отчетни доклади за цялостната дейност на НДЕФ;

10. одобрява подготвените от ИБ проекти на бюджети за издръжката на дейността на ИБ и за финансовите средства, постъпващи в НДЕФ и изразходвани в съответствие с чл. 2, ал. 2;

11. приема представените от директора на ИБ годишни отчети за изпълнение на бюджетите по т. 10;

12. взема решение за възлагане на външни одити и други проверки на дейността на НДЕФ;

13. избира заместник-председателя на УС по чл. 8, ал. 2;

14. избира и освобождава директора на ИБ на НДЕФ;

15. определя размера на работната заплата на директора на ИБ и одобрява предложените от него брой, състав и възнаграждение на ИБ;

16. решава и други въпроси, свързани с дейността на НДЕФ, които не са от изключителната компетентност на други органи."


§ 7. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Заседанията се свикват от председателя на УС по негова инициатива, по предложение на директора на ИБ или по писмено искане на най-малко половината от действащите членове на УС с изключение на председателя на УС. В случая по чл. 7, ал. 8, т. 2 заседанието се свиква от най-малко половината от действащите членове на УС с изключение на председателя на УС."

2. В ал. 5 думите "две седмици" се заменят с "една седмица".

3. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Заседанията на УС се считат за редовни, ако присъстват повече от половината от действащите му членове."

4. Алинеи 8 и 9 се изменят така:

"(8) Решенията по чл. 10, т. 2, 4, 7, 8 и 13 се вземат с мнозинство от повече от половината от общия брой на действащите членове на УС.

(9) Член на УС няма право да участва в обсъждането и вземането на решение, когато е налице частен интерес за него или за свързани с него лица по смисъла на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. В случаите по предходното изречение заинтересуваният член на УС е длъжен да подаде пред органа, който го е избрал, декларация за частен интерес по конкретен повод по реда на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси преди провеждане на заседанието и да си направи писмен отвод, който се прилага към протокола по ал. 10."


§ 8. В чл. 12 ал. 1 се изменя така:

"(1) Председателят на УС получава месечно възнаграждение, равняващо се на минималната месечна основна заплата на изпълнителен директор на изпълнителна агенция."


§ 9. В чл. 13 ал. 1 се изменя така:

"(1) Председателят на УС:

1. представлява НДЕФ пред правителството на Република България и пред правителствата на други страни, пред международни организации и други български и чуждестранни институции и лица;

2. ръководи заседанията на УС и отговаря за дейността му;

3. сключва договори за финансиране в полза на НДЕФ, след като бъде упълномощен за това от УС;

4. сключва договорите за отпускане на средства от НДЕФ;

5. внася ежегодно до 30 април в Министерския съвет чрез министъра на околната среда и водите одобрения от УС отчет за дейността на фонда;

6. назначава избрания от УС директор на ИБ на НДЕФ;

7. уведомява КС за решенията на УС;

8. при настъпване на обстоятелствата по чл. 9, ал. 7 информира ведомствата и организациите по чл. 9, ал. 2 - 5 за необходимостта от избор на нов член на УС;

9. при необходимост възлага с писмена заповед правомощията си по т. 1 - 8 на един от заместник-председателите на УС."


§ 10. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. (1) Консултативният съвет се състои от представители на дарителите, които са заявили писмено желание пред УС на НДЕФ да участват в КС.

(2) Ако лицата по ал. 1 не заявят желанието си за участие в КС в срок до една година от възникване на качеството им на дарители, те губят правото на участие в КС.

(3) В случаите, когато едно или повече местни лица на държава - участничка в международна търговия с ПЕЕ, са крайни купувачи на ПЕЕ, търгувани от Република България, правото на участие в КС принадлежи на самата държава, а не на отделните местни лица. Всяка държава може да посочи само един представител в КС независимо от броя на нейните местни лица - крайни купувачи на ПЕЕ.

(4) Всеки дарител има право само на един представител в КС независимо от броя, размера или вида на предоставените от него финансирания в полза на НДЕФ.

(5) Дарителите могат да упражнят правото си на участие пряко или чрез други правителства, международни организации, физически или юридически лица.

(6) Членовете на КС могат да се откажат от участие в него по всяко време с писмено заявление до УС на НДЕФ. Отказът от това право е окончателен.

(7) Членовете на КС губят окончателно право на участие в КС, ако не участват в неговата работа за период, по-дълъг от една година.

(8) Всеки член на КС има право на един глас.

(9) Консултативният съвет приема правила за работата си с мнозинство от повече от половината от своите действащи членове."


§ 11. В чл. 15 ал. 5 се изменя така:

"(5) Консултативният съвет може да взема решения за външен одит на средства и проекти на НДЕФ. Разходите за външния одит се поемат поравно между членовете на КС, които са гласували в полза на това решение."


§ 12. В чл. 16 ал. 1 се изменя така:

"(1) Изпълнителното бюро е помощен орган на УС и се състои от:

1. директор;

2. експерти;

3. технически сътрудници."


§ 13. В чл. 17 т. 12 се изменя така:

"12. контролира провеждането на процедурите по закупуването на стоки и услуги и реализацията на проектите;".


§ 14. В чл. 18 се създават ал. 4 и 5:

"(4) При прекратяване пълномощията на директора на ИБ по реда на ал. 3 до избора на нов директор на ИБ неговите функции се изпълняват от:

1. досегашния директор на ИБ - в случаите по ал. 3, т. 1 и 2, освен ако той изрично възрази срещу това;

2. председателя на УС - в останалите случаи.

(5) При отсъствие на директора на ИБ поради излизането му в законоустановен отпуск или фактическа невъзможност да изпълнява функциите си неговите функции се изпълняват от председателя на УС."


§ 15. В чл. 19 т. 3 се изменя така:

"3. сключва от името на НДЕФ всички договори, за които в наредбата не е изрично предвидено, че се сключват от председателя на УС;".


§ 16. Параграф 1 от допълнителната разпоредба се изменя така:

"§ 1. По смисъла на наредбата:

1. "Дарители" са правителствата, с изключение на българското правителство, финансовите институции и други лица, които са предоставили средства или оказват съдействие на НДЕФ, както и крайните купувачи на ПЕЕ, търгувани от Република България.

2. "Крайни купувачи на ПЕЕ" са държави - участнички в международна търговия с ПЕЕ, или техни местни лица, които са придобили възмездно пряко или в резултат на последващи продажби ПЕЕ, търгувани от Република България, за целите на изпълнение на задълженията си за редуциране на емисии парникови газове по смисъла на Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата и Протокола от Киото.

3. "Местно лице на държава - участничка в международна търговия с ПЕЕ" означава лице:

а) физическо лице - гражданин на тази държава;

б) юридическо лице със седалище в тази държава.

4. "Национална схема за зелени инвестиции" е Националната схема за зелени инвестиции в Република България по смисъла на Закона за опазване на околната среда."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 17. (1) В срок един месец от влизането в сила на постановлението министърът на икономиката, енергетиката и туризма в съответствие с чл. 9, ал. 2 определя със заповед лицата, които следва да заменят заместник-министъра и постоянния алтернативен представител на Министерството на земеделието и храните в досегашния УС.

(2) До замяната им по реда на ал. 1 заместник-министърът и постоянният алтернативен представител на Министерството на земеделието и храните в досегашния УС продължават да осъществяват функциите си.


§ 18. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките