Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 71 от 10.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2001 Г. ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЗАКОННО ПРОИЗВЕДЕНИ, ПРИДОБИТИ И СЪХРАНЯВАНИ НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА И ТЕХНИТЕ ПРЕПАРАТИ, СТАНАЛИ НЕГОДНИ ЗА УПОТРЕБА (ДВ, БР. 6 ОТ 2001 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2001 Г. ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЗАКОННО ПРОИЗВЕДЕНИ, ПРИДОБИТИ И СЪХРАНЯВАНИ НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА И ТЕХНИТЕ ПРЕПАРАТИ, СТАНАЛИ НЕГОДНИ ЗА УПОТРЕБА (ДВ, БР. 6 ОТ 2001 Г.)

В сила от 10.09.2010 г.
Издадена от Министерството на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.71 от 10 Септември 2010г.

§ 1. В наименованието на наредбата думите "техните препарати" се заменят с "лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества".


§ 2. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "лекарствата" се заменя с "лекарствените продукти", а думите "и ги заявяват за унищожаване в 6-месечен срок от датата на получаването" се заличават.

2. В ал. 2 думите "аптеките, получили лицензия по реда на чл. 32 ЗКНВП" се заменят с "търговците на дребно, получили лицензия по реда на чл. 33, ал. 1 ЗКНВП".

3. В ал. 3 думите "наркотични вещества и техни препарати" се заменят с "лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества", а думите "и ги заявяват за унищожаване в срока по ал. 1" се заличават.


§ 3. Създава се чл. 5а:

"Чл. 5а. (1) Производителите или търговците на едро се задължават да унищожават съхраняваните от тях наркотични вещества и лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, станали негодни за употреба, на всеки 6 месеца.

(2) Търговците на дребно и лечебните заведения се задължават да предават за унищожаване на търговците на едро съхраняваните от тях лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, станали негодни за употреба, на всеки 6 месеца."


§ 4. В чл. 6 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "лекарствата" се заменя с "наркотични вещества и лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества".

2. В основния текст на ал. 2 думата "лекарствата" се заменя с "наркотични вещества и лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества".


§ 5. В чл. 7 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Заявленията за унищожаване, придружени с документите по чл. 9, ал. 1, се подават в Министерството на здравеопазването. В едномесечен срок от постъпване на заявлението министърът на здравеопазването по предложение на дирекция "Наркотични вещества" издава заповед за унищожаване."

2. В ал. 2 думите "НСлНВ" се заменят с "дирекция "Наркотични вещества".


§ 6. В чл. 8 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 се правят следните допълнения:

а) в т. 1 след думите "чл. 32" се поставя запетая и се добавя "ал. 1";

б) в т. 2 след думите "чл. 73" се поставя запетая и се добавя "ал. 1";

в) в т. 3 думата "лекарства" се заменя с "лекарствени продукти";

г) в т. 5 думите "наркотични вещества и техни препарати" се заменят с "лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества".

2. В ал. 2, т. 3 след думите "лекарствените продукти" се поставя запетая и се добавя "съдържащи наркотични вещества".


§ 7. В чл. 9 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст думите "НСлНВ" се заменят с "Министерство на здравеопазването";

б) в т. 2 думите "техните лекарствени продукти" се заменят с "лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества".

2. В ал. 3 думите "НСлНВ" се заменят с "дирекция "Наркотични вещества".


§ 8. В чл. 10, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В основния текст думите "до една година" се заменят с "до 6 месеца".

2. В т. 2 след абревиатурата "(РЦЗ)" се добавя "или експерт от дирекция "Наркотични вещества" в случаите, когато унищожаването се извършва от производители".


§ 9. В чл. 15 думите "вещества и техните препарати" се заменят с "наркотични вещества и лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества".


§ 10. В чл. 16 абревиатурата "НСлНВ" се заменя с "дирекция "Наркотични вещества".


Допълнителни разпоредби

§ 11. (1) Навсякъде в наредбата думите "техни препарати" и "техните препарати" се заменят с "лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества".

(2) Навсякъде в текста на наредбата думите "Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина" се заменят със "Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина", а абревиатурата "ЗЛАХМ" със "ЗЛПХМ".

(3) Навсякъде в текста на наредбата думите "Министерството на земеделието и горите" се заменят с "Министерството на земеделието и храните".


Заключителни разпоредби

§ 12. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките